Madagaskar
Tvättid i Tana. Den rena tvätten läggs ut på varma stenar för att torka. Foto: Michael Cederborg.

Madagaskar

Madagaskar är världens fjärde största ö och ligger i Indiska oceanen cirka 50 mil från det afrikanska fastlandet. På Madagaskar har en unik flora och fauna utvecklats sedan ön avskildes från de afrikanska och asiatiska kontinenterna för 160 miljoner år sedan. Den etniskt blandade befolkningen har såväl afrikanska som indonesiska inslag. Madagaskar har gott om mineraler och bördiga jordar, men politisk instabilitet har hämmat den ekonomiska utvecklingen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Oktober

  • Fängelse för kritik mot botemedel

   Oppositionspolitikern Harry Laurent Rahajason, tidigare kommunikationsminister, döms till tre års fängelse för att ha kritiserat president Rajoelinas örtbrygd som påstås bota covid-19. Brygden har inte testats vetenskapligt och världshälsoorganisationen WHO har vid flera tillfällen varnat för att sprida och använda den. Rahajason har anklagats av två ungdomar för att ha uppmanat dem att protestera mot brygden. Ungdomarna greps i juli vid en väg där de hängde upp en banderoll med text som kritiserade brygden. Madagaskar har haft drygt 16 400 invånare som testats positivt för coronaviruset och minst 232 som avlidit med covid-19. Rahajason är den tredje oppositionspolitikern som grips på kort tid.

  • Augusti

  • Hälsoministern avskedas efter vädjan om hjälp

   President Rajoelina avskedar sin hälsominister Ahmad Ahmad, som en månad tidigare hamnade på kollisionskurs med presidenten när han vädjade till omvärlden om hjälp mot coronaviruset (se Juli 2020). Vädjandet var känsligt eftersom Rajoelina säger sig ha botemedlet mot coronasmittan. Den snabba ökningen av antalet coronasmittade i landet tillskriver Rajoelina utökad provtagning. Ny hälsominister blir Jean Louis Hanitrala Rakotovao.

  • Juli

  • Snabb smittspridning i huvudstaden

   Coronainfektionerna sprider sig snabbt i Antananarivo, där sjukhusen är överfulla och idrottsarenan gjorts om till fältsjukhus. Landet har passerat 10 000 bekräftade fall av viruset och 93 dödsfall med covid-19. Mellan 300 och 400 nya infektioner upptäcks varje dygn. Myndigheterna förklarar spridningen med trångboddhet i huvudstaden och med en ökad provtagning. De säger också att människor som insjuknat inte tagit den brygd som president Rajoelina hävdar hjälper mot virussjukdomen.

  • Coronapandemin splittrar regeringen

   Hälsodepartementet vädjar till omvärlden om hjälp med att stävja en ökad spridning av coronaviruset. Enligt departementet bågnar sjukhusen under trycket från ett snabbt växande antal covid-19-patienter. Pandemin tycks sprida sig i landet trots att president Rajoelina säger att Madagaskar funnit ett botemedel mot virussjukdomen. Medicinska experter befarar att den snabba smittspridningen beror på att många madagasker tar brygden och därefter inte följer reglerna om social distansering. Regeringskansliet går ut och säger att vädjan är ett "personligt initiativ" från hälsodepartementet och att varken regeringen som helhet eller president Rajoelina står bakom den. Den ökade spridningen beror enligt regeringskansliet på att människor inte tar brygden enligt anvisningarna.

  • Maj

  • Första dödsfallet i covid-19

   Madagaskar får sitt första bekräftade dödsfall med covid-19. Det rör sig om en 57-årig man med underliggande sjukdomar som arbetade som parkeringsvakt vid ett sjukhus i Toamasina. Vid tidpunkten har Madagaskar 304 bekräftade fall av covid-19. Madagaskar har fått uppmärksamhet internationellt för att president Rajoelina påstår att en örtbrygd från ön botar coronainfekterade personer. Dödsoffret hann inte få brygden innan han lades i respirator, enligt Rajoelina. Flera afrikanska länder har beställt eller visat intresse för brygden, som döpts till Covid-Organics. WHO har varnat för att brygden inte är testad på korrekt sätt.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0