Madagaskar
Tvättid i Tana. Den rena tvätten läggs ut på varma stenar för att torka. Foto: Michael Cederborg.

Madagaskar

Madagaskar är världens fjärde största ö och ligger i Indiska oceanen cirka 50 mil från det afrikanska fastlandet. På Madagaskar har en unik flora och fauna utvecklats sedan ön avskildes från de afrikanska och asiatiska kontinenterna för 160 miljoner år sedan. Den etniskt blandade befolkningen har såväl afrikanska som indonesiska inslag. Madagaskar har gott om mineraler och bördiga jordar, men politisk instabilitet har hämmat den ekonomiska utvecklingen. En svag statsmakt har under 2010-talet möjliggjort illegal rovdrift på naturtillgångar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • September

  • Påven lockar jättepublik

   Påve Franciskus besöker Madagaskar. Hundratusentals människor samlas i utkanten av Antananarivo för att höra det katolska överhuvudet hålla mässa. Enligt arrangörerna kan så många som en miljon människor ha deltagit. Under sitt besök vädjar påven till madagaskerna att skydda öns unika miljö från skogsskövling. Det är 30 år sedan en påve, den gången Johannes Paulus II, senast besökte landet. Runt var femte invånare är katolik.

  • Juli

  • Rajoelina behåller sina ministrar

   Regeringen avgår formellt. I den nya regeringen låter president Rajoelina sittande premiärminister Christian Ntsay vara kvar på sin post. Denne behåller i sin tur sina viktigaste ministrar, och ändringarna i regeringen blir därmed små.

  • Maj

  • Rajoelinas koalition valvinnare

   President Andry Rajoelinas koalition – Vi alla med president Rajoelina – vinner en överlägsen seger i parlamentsvalet. Partiet erhåller 84 av de 151 mandat som står på spel. Rajoelinas huvudmotståndare ex-president Marc Ravalomananas parti – Jag älskar Madagaskar – får 16 mandat. Övriga mandat tillfaller oberoende kandidater. Valdeltagandet uppgår endast till 31 procent. 

  • Ett 80-tal parlamentariker utreds för mutbrott

   Madagaskars myndighet för korruptionsbekämpning inleder förundersökningar mot 79 av parlamentets 151 ledamöter. De 79 misstänks för mutbrott i samband med expresident Rajaonarimampianinas försök att ändra vallagarna inför presidentvalet 2018. Samtliga misstänkta var lojala mot Rajaonarimampianina i konflikten kring lagförslaget. Motståndarna Rajoelina och Ravalomanana ansåg att lagändringen skulle gynna sittande presidenten och anklagade ett antal ledamöter för att ha tagit emot motsvarande 12 500 euro vardera i mutor för att i utbyte rösta för lagförslaget. Det är de 79 som röstade för förslaget som nu utreds. Lagändringen genomfördes men ogiltigförklarades delvis av författningsdomstolen. Utredningarna påbörjas mindre än två veckor innan parlamentsvalet ska hållas den 27 maj.

  • April

  • Folkomröstning om författningen

   President Rajoelina utlyser en folkomröstning till den 27 maj. Madagaskerna ska då få bestämma om senaten ska avskaffas samt om regionerna ska få utökade befogenheter.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0