Madagaskar
Tvättid i Tana. Den rena tvätten läggs ut på varma stenar för att torka. Foto: Michael Cederborg.

Madagaskar

Madagaskar är världens fjärde största ö och ligger i Indiska oceanen cirka 50 mil från det afrikanska fastlandet. På Madagaskar har en unik flora och fauna utvecklats sedan ön avskildes från de afrikanska och asiatiska kontinenterna för 160 miljoner år sedan. Den etniskt blandade befolkningen har såväl afrikanska som indonesiska inslag. Madagaskar har gott om mineraler och bördiga jordar, men politisk instabilitet har hämmat den ekonomiska utvecklingen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Augusti

  • Rajoelina ombildar regeringen

   President Rajoelina presenterar en ny regering, men behåller sin premiärminister Christian Ntsay. Ytterligare tio ministrar får sitta kvar, däribland försvarsministern, säkerhetsministern och kommunikationsministern. Tjugotvå nya ministrar tillsätts, bland andra får expresident Didier Ratsirakas dotter Sofia Ratsiraka en ministerpost. Ny utrikesminister blir Patrick Rajoelina, som inte är släkt med presidenten. Regeringsbytet sker efter det att rapporter kommit om hög inflation och en förvärrad hungersnöd i söder.

  • Ett 20-tal åtalas för mordförsök på Rajoelina

   Två fransmän finns bland de 21 personer som åtalas för delaktighet i en sammansvärjning för att mörda president Rajoelina med flera personer i hans närmaste krets. Fransmännen sitter häktade i ett högsäkerhetsfängelse. Bland de åtalade finns också en anställd vid Madagaskars centralbank samt ett antal arméofficerare.

  • Fler gripna för mordförsök på presidenten

   Justitieministern meddelar att fem generaler och sju höga polisbefäl har gripits för misstänkt inblandning i planerna på att mörda president Rajoelina och ett antal personer i hans närmaste krets (se Juli 2021). Sammanlagt har 21 personer gripits och utreds nu i samband med de påstådda mordförsöken. Bland de gripna finns presidentens rådgivare Paul Rafanoharana och två franska medborgare: affärsmannen Philippe Marc Francois och en före detta överste. Uppgifterna om mordförsök riktade mot landets politiska elit kommer efter flera månader av politisk oro. Många hot har riktats mot journalister som rapporterat om brister i regeringens hantering av coronapandemin och hungersnöden i södra Madagaskar.

  • Juli

  • Påstått mordförsök på presidenten avvärjs

   Polisen griper sex människor som ska utredas för delaktighet i ett påstått mordförsök på president Rajoelina och flera andra personer i hans närmaste krets. Säkerhetspolisen ska ha övervakat mordplanerna i flera månader och därefter slagit till och avvärjt brotten innan de begicks. Bland de gripna finns en fransk affärsman och ett franskt polisbefäl. På Madagaskars självständighetsdag den 26 juni meddelade militärpolisen att man avvärjt ett mordförsök på militärpolisens högsta chef, general Richard Ravalomanana, en av Rajoelinas närmaste män. Anklagelserna om mordplaner kommer sedan landet under flera månader genomlevt politisk oro. Regeringen har försökt tysta mediekritik mot dess hantering av såväl coronapandemin som den svåra hungersnöden i södra delen av landet.

  • Maj

  • Madagaskar får sitt första covidvaccin

   Madagaskar tar emot sin första sändning av vaccin mot covid-19, distribuerad genom det globala Covaxprogrammet för utdelning av vaccin till fattiga länder. Madagaskar är ett av de sista länderna i världen som nås av vaccinet på grund av hårdnackat motstånd från president Rajoelina som anser att landets egen örtbrygd Covid-Organics (CVO) räcker som bot mot virussjukdomen. En kraftig smittspridning under april månad har dock tvingat Rajoelina att ändra inställning. Över en tredjedel av alla covidfall som landet haft upptäcktes i april 2021. Madagaskar tar emot en kvarts miljon doser av Astra Zenecas vaccin via Covax.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0