Madagaskar
Tvättid i Tana. Den rena tvätten läggs ut på varma stenar för att torka. Foto: Michael Cederborg.

Madagaskar

Madagaskar är världens fjärde största ö och ligger i Indiska oceanen cirka 50 mil från det afrikanska fastlandet. På Madagaskar har en unik flora och fauna utvecklats sedan ön avskildes från de afrikanska och asiatiska kontinenterna för 160 miljoner år sedan. Den etniskt blandade befolkningen har såväl afrikanska som indonesiska inslag. Madagaskar har gott om mineraler och bördiga jordar, men politisk instabilitet har hämmat den ekonomiska utvecklingen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Maj

  • Madagaskar får sitt första covidvaccin

   Madagaskar tar emot sin första sändning av vaccin mot covid-19, distribuerad genom det globala Covaxprogrammet för utdelning av vaccin till fattiga länder. Madagaskar är ett av de sista länderna i världen som nås av vaccinet på grund av hårdnackat motstånd från president Rajoelina som anser att landets egen örtbrygd Covid-Organics (CVO) räcker som bot mot virussjukdomen. En kraftig smittspridning under april månad har dock tvingat Rajoelina att ändra inställning. Över en tredjedel av alla covidfall som landet haft upptäcktes i april 2021. Madagaskar tar emot en kvarts miljon doser av Astra Zenecas vaccin via Covax.

  • April

  • Rapportering om landets krishantering tystas

   Myndigheter gör tillslag mot medier som rapporterar om hur regeringen hanterat coronapandemin, enligt Läkare utan gränser. Under april månad har en rad TV- och radiostationer förbjudits att sända inslag som "stör den allmänna ordningen och säkerheten". Regeringen vägrade länge följa världshälsoorganisationens (WHO) råd om hur coronaviruset ska bromsas, utan informerade istället befolkningen om att landet hade ett botemedel i form av en örtbrygd.

  • Madagaskar går med i Covax

   Regeringen meddelar att Madagaskar har gått med i FN-projektet Covax, som distribuerar covidvaccin till världens fattigaste länder. Det kan ske sedan president Rajoelina övertalats att göra en helomvändning i frågan om vaccinering mot virussjukdomen. Han höll i det längsta fast vid att den madagaskiska örtbrygden covid-organics var den bästa behandlingen. Det finns inga vetenskapliga belägg för att brygden skulle ha någon påverkan på coronaviruset. Madagaskar kämpar mot en andra våg av coronaviruset (den sydafrikanska varianten).

 • 2020

  • November

  • Hungersnöd i södra Madagaskar

   Efter tre år av svår torka lider hälften av befolkningen (cirka 1,5 miljoner människor) i södra Madagaskar av hunger, rapporterar FN:s livsmedelsprogram (WFP). Det är tre gånger fler hungrande än vad WFP förutspådde i mitten av 2020. I det hårdast drabbade området, Amboasary, har tre av fyra barn slutat skolan för att istället hjälpa föräldrarna att hitta mat. Madagaskar har en av världens högsta andelar kortväxta barn, ett resultat av kronisk undernäring.

  • Oktober

  • Fängelse för kritik mot botemedel

   Oppositionspolitikern Harry Laurent Rahajason, tidigare kommunikationsminister, döms till tre års fängelse för att ha kritiserat president Rajoelinas örtbrygd som påstås bota covid-19. Brygden har inte testats vetenskapligt och världshälsoorganisationen WHO har vid flera tillfällen varnat för att sprida och använda den. Rahajason har anklagats av två ungdomar för att ha uppmanat dem att protestera mot brygden. Ungdomarna greps i juli vid en väg där de hängde upp en banderoll med text som kritiserade brygden. Madagaskar har haft drygt 16 400 invånare som testats positivt för coronaviruset och minst 232 som avlidit med covid-19. Rahajason är den tredje oppositionspolitikern som grips på kort tid.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0