Madagaskar
Foto: Shutterstock/Dudarev Mikhail

Madagaskar

Madagaskar är världens fjärde största ö och ligger i Indiska oceanen cirka 50 mil från det afrikanska fastlandet. På Madagaskar har en unik flora och fauna utvecklats sedan ön avskildes från de afrikanska och asiatiska kontinenterna för 160 miljoner år sedan. Den etniskt blandade befolkningen har såväl afrikanska som indonesiska inslag. Madagaskar har gott om mineraler och bördiga jordar, men politisk instabilitet har hämmat den ekonomiska utvecklingen. En svag statsmakt har under 2010-talet möjliggjort illegal rovdrift på naturtillgångar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Maj

  • Rajoelinas koalition valvinnare

   President Andry Rajoelinas koalition – Vi alla med president Rajoelina – vinner en överlägsen seger i parlamentsvalet. Partiet erhåller 84 av de 151 mandat som står på spel. Rajoelinas huvudmotståndare ex-president Marc Ravalomananas parti – Jag älskar Madagaskar – får 16 mandat. Övriga mandat tillfaller oberoende kandidater. Valdeltagandet uppgår endast till 31 procent. 

  • Ett 80-tal parlamentariker utreds för mutbrott

   Madagaskars myndighet för korruptionsbekämpning inleder förundersökningar mot 79 av parlamentets 151 ledamöter. De 79 misstänks för mutbrott i samband med expresident Rajaonarimampianinas försök att ändra vallagarna inför presidentvalet 2018. Samtliga misstänkta var lojala mot Rajaonarimampianina i konflikten kring lagförslaget. Motståndarna Rajoelina och Ravalomanana ansåg att lagändringen skulle gynna sittande presidenten och anklagade ett antal ledamöter för att ha tagit emot motsvarande 12 500 euro vardera i mutor för att i utbyte rösta för lagförslaget. Det är de 79 som röstade för förslaget som nu utreds. Lagändringen genomfördes men ogiltigförklarades delvis av författningsdomstolen. Utredningarna påbörjas mindre än två veckor innan parlamentsvalet ska hållas den 27 maj.

  • April

  • Folkomröstning om författningen

   President Rajoelina utlyser en folkomröstning till den 27 maj. Madagaskerna ska då få bestämma om senaten ska avskaffas samt om regionerna ska få utökade befogenheter.

  • Januari

  • Ny bantad regering

   Efter att ha tillträtt som president den 19 januari presenterar Rajoelina sin nya regering. Christian Ntsay blir kvar som premiärminister. Därutöver tillsätts 20 ministrar och en vice minister, vilket blir en betydligt mindre regering än den förra som utgjordes av 30 ministrar. Rajoelina säger att han valt en liten regering för att spara pengar i kristider. Han ställer samtidigt tydliga krav på de nya ministrarna, deras arbete ska utvärderas om sex månader och om ett år kan det bli tal om ministerbyten om de inte levererat vad Rajoelina vill ha.

  • Rajoelinas valseger fastställs

   Författningsdomstolen fastställer resultatet från presidentvalet den 19 december. Det innebär att Andry Rajoelina segrar med närmare 56 procent av rösterna mot drygt 44 procent för Marc Ravalamanana, vars politiska läger hade överklagat valresultatet med motiveringen att grovt valfusk förekommit. Författningsdomstolen finner dessa anklagelser ogrundade.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0