Madagaskar
Tvättid i Tana. Den rena tvätten läggs ut på varma stenar för att torka. Foto: Michael Cederborg.

Madagaskar

Madagaskar är världens fjärde största ö och ligger i Indiska oceanen cirka 50 mil från det afrikanska fastlandet. På Madagaskar har en unik flora och fauna utvecklats sedan ön avskildes från de afrikanska och asiatiska kontinenterna för 160 miljoner år sedan. Den etniskt blandade befolkningen har såväl afrikanska som indonesiska inslag. Madagaskar har gott om mineraler och bördiga jordar, men politisk instabilitet har hämmat den ekonomiska utvecklingen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • December

  • Fem döms för mordkomplott mot Rajoelina

   Fem av 21 personer som åtalats för delaktighet i en mordkomplott mot president Rajoelina och hans närmaste män fälls vid en madagaskisk domstol för sammansvärjningen samt för att ha hotat nationens säkerhet. Presidentens rådgivare Paul Rafanoharana och hans hustru Voahangy Andrianandrianina döms även för illegalt vapeninnehav. Paul Rafanoharana får 20 års fängelse med straffarbete medan Voahangy Andrianandrianina döms till fem års fängelse med straffarbete. Fransmannen Philippe Francois, en affärsman och före detta överste, döms till tio års fängelse. En fransk tidigare affärsbekant till honom får fem års fängelsestraff. Den före detta premiärministern Victor Ramahatra döms till fem års villkorligt fängelsestraff.

  • Augusti

  • Rajoelina ombildar regeringen

   President Rajoelina presenterar en ny regering, men behåller sin premiärminister Christian Ntsay. Ytterligare tio ministrar får sitta kvar, däribland försvarsministern, säkerhetsministern och kommunikationsministern. Tjugotvå nya ministrar tillsätts, bland andra får expresident Didier Ratsirakas dotter Sofia Ratsiraka en ministerpost. Ny utrikesminister blir Patrick Rajoelina, som inte är släkt med presidenten. Regeringsbytet sker efter det att rapporter kommit om hög inflation och en förvärrad hungersnöd i söder.

  • Ett 20-tal åtalas för mordförsök på Rajoelina

   Tjugoen personer åtalas för delaktighet i en sammansvärjning för att mörda president Rajoelina och flera personer i hans närmaste krets. Bland de åtalade finns presidentens rådgivare Paul Rafanoharana och två franska medborgare: affärsmannen Philippe Marc Francois och en före detta överste. Åtal väcks också mot en anställd vid Madagaskars centralbank, fem generaler, sju höga polisbefäl och ett antal arméofficerare. Uppgifterna om mordförsök riktade mot landets politiska elit kommer efter flera månader av politisk oro. Många hot har riktats mot journalister som rapporterat om brister i regeringens hantering av coronapandemin och hungersnöden i södra Madagaskar.

  • Juli

  • Påstått mordförsök på presidenten avvärjs

   Polisen griper sex människor som ska utredas för delaktighet i ett påstått mordförsök på president Rajoelina och flera andra personer i hans närmaste krets. Säkerhetspolisen ska ha övervakat mordplanerna i flera månader och därefter slagit till och avvärjt brotten innan de begicks. Bland de gripna finns en fransk affärsman och ett franskt polisbefäl. På Madagaskars självständighetsdag den 26 juni meddelade militärpolisen att man avvärjt ett mordförsök på militärpolisens högsta chef, general Richard Ravalomanana, en av Rajoelinas närmaste män. Anklagelserna om mordplaner kommer sedan landet under flera månader genomlevt politisk oro. Regeringen har försökt tysta mediekritik mot dess hantering av såväl coronapandemin som den svåra hungersnöden i södra delen av landet.

  • Maj

  • Madagaskar får sitt första covidvaccin

   Madagaskar tar emot sin första sändning av vaccin mot covid-19, distribuerad genom det globala Covaxprogrammet för utdelning av vaccin till fattiga länder. Madagaskar är ett av de sista länderna i världen som nås av vaccinet på grund av hårdnackat motstånd från president Rajoelina som anser att landets egen örtbrygd Covid-Organics (CVO) räcker som bot mot virussjukdomen. En kraftig smittspridning under april månad har dock tvingat Rajoelina att ändra inställning. Över en tredjedel av alla covidfall som landet haft upptäcktes i april 2021. Madagaskar tar emot en kvarts miljon doser av Astra Zenecas vaccin via Covax.

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0