Liberia
Foto: Flickr/whiteafrican

Liberia

Republiken Liberia i Västafrika grundades 1847 av frigivna amerikanska slavar. De skapade en stat som i mycket efterliknade USA och där de och deras ättlingar kom att utgöra en överklass som fram till 1980 hade monopol på den politiska makten. Därefter har brutala kupper och inbördeskrig lagt landet i ruiner och förött ekonomin. Sedan några år in på 2000-talet pågår ett mödosamt uppbyggnadsarbete efter krigen, men utvecklingen går långsamt och läget förvärras av omfattande korruption.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • Amerikansk domstol fastställer dom mot före detta krigsherre

   En domstol i USA avgör att den 30-åriga fängelsedomen mot Mohammed Jabbateh, en före detta krigsherre i Liberia, ligger fast. Jabbateh, som också går under namnet Jungle Jabbah, fälldes för att ha ljugit om sin roll i det liberianska inbördeskriget på 1990-talet, då han uppgivit för amerikanska myndigheter att han inte har tillhört någon väpnad grupp.

  • Augusti

  • Krav på åtgärder mot ökat sexuellt våld

   Tusentals svartklädda människor samlas utanför parlamentet i Monrovia för att protestera mot att president George Weahs regering inte gör mer för att förbygga våldtäkter. Enligt organisationen Women Empowerment Network har över 600 våldtäkter registrerats mellan juni och augusti. Demonstranterna kräver att mer pengar ska skjutas till för att fler ska ställas inför rätta och att mer ska göras för att hjälpa offren. Enligt en FN-rapport hade bara två procent av alla anmälda fall av sexuellt våld 2015 lett till fällande domar. Under inbördeskrigen från 1989 till 2003 användes sexuellt våld som ett vapen våldtogs enligt FN-uppgifter mellan 61 och 77 procent av alla kvinnor. Landet har sedan dess antagit nya lagar där kvinnoskyddet har stärkts.

  • Juni

  • Tuffare tag för att hindra smittspridning

   Det nattliga utegångsförbudet förlängs till att gälla mellan 18.00 och 06.00. Anledningen till de tuffare reglerna är att landet sett en ökning av antalet smittade i covid-19. President George Weah meddelar samtidigt att det undantagstillstånd som infördes i april för att stävja smittspridningen förlängs fram till 21 juli. Landets gränser är fortsatt stängda och resor mellan regioner är alltjämt förbjudna. Hittills har 626 fall av covid-19 registrerats i Liberia, 34 människor har avlidit i sjukdomen.

  • Maj

  • Åtal läggs ner

   Justitieminister Musa Dean lägger ner åtalet mot ex-president Ellen Johanson-Sirleafs son Charles Sirleaf och ytterligare tre män som anklagades för att olagligt ha tryckt liberianska dollar till mångmiljonbelopp. Rättegången mot de fem inleddes i fjol (se 26 augusti 2019). Åtalet läggs ner eftersom de fyra anses ha agerat på den tidigare centralbankchefens uppmaning. Han är fortsatt anklagad för brottet.

  • Nedstängningen förlängs

   De restriktioner som infördes i början av april för att förhindra en spridning av virussjukdomen covid-19 förlängs i huvudstaden Monrovia med två veckor. Samtidigt tillkännager president George Weah vissa lättnader för religiösa samfund. Bön i kyrkor och moskéer ska åter tillåtas från nästa vecka. Men icke-nödvändiga affärsrörelser måste fortsatt hålla stängt, invånarna i miljonstaden Monrovia uppmanas att hålla sig hemma och det är alltjämt förbjudet att resa mellan landets 15 olika distrikt. Mot slutet av maj har Liberia registrerat 250 smittade och 24 döda i covid-19.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0