UI är stängt 20 december–6 januari

Vi öppnar åter den 7 januari. Under tiden går det bra att skicka e-post till info@ui.se. Vi svarar så fort vi har möjlighet.

Liberia
Foto: Flickr/whiteafrican

Liberia

Republiken Liberia i Västafrika grundades 1847 av frigivna amerikanska slavar. De skapade en stat som i mycket efterliknade USA och där de och deras ättlingar kom att utgöra en överklass med monopol på den politiska makten ända fram till 1980. Därefter har brutala kuppregimer och inbördeskrig lagt landet i ruiner och förött ekonomin, som baserats på export av rågummi, virke och järnmalm. Sedan några år in på 2000-talet pågår ett mödosamt uppbyggnadsarbete.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • November

  • Brist på pengar leder till avhopp

   En högt uppsatt person inom Liberias antikorruptionsmyndighet (Liberia Anti-Corruption Commission, LACC) lämnar sitt arbete eftersom han inte fått ut någon lön eller andra förmåner. Detta är ett av flera exempel på liknande avhopp av samma skäl. Enligt den liberianska tidningen FrontPage Africa har regeringen inte kunnat betala parlamentsledamöter, vård- och skolpersonal.

  • Oktober

  • September

  • 20-tal döda i lassafeber

   Ett 20-tal människor rapporteras sedan början av året ha avlidit i ett utbrott av virussjukdomen lassafeber som sprids via gnagare och kackerlackor. Mer än 90 fall av sjukdomen har rapporterats från olika delar av landet. Läget anses extra allvarligt då människor insjuknat under en tid av året då sjukdomsfall inte är så vanliga.

  • Augusti

  • Korruptionsrättegång inleds i Monrovia

   Rättegången mot de fem män, inklusive Charles Sirleaf, före detta centralbankschef och son till den förra presidenten Ellen Johnson Sirleaf, och fyra före detta högt uppsatta tjänstemän vid centralbanken, som anklagas för att i strid med lagen 2016−2018 ha tryckt liberianska dollar värda flera miljoner amerikanska dollar och för att ha tillskansat sig en del av vinsten inleds i Monrovia. De fem männen hävdar samtliga att de är oskyldiga till anklagelserna som riktas mot dem. 

  • Juni

  • Weah bjuder in till rundabordssamtal

   President George Weah bjuder via ett radiosänt tal in sina politiska motståndare till  rundabordssamtal för att diskutera den pågående ekonomiska krisen. Han medger att problemen finns, men säger också att de ärvdes från den tidigare administrationen. Han berömmer också oppositionen för att protesterna skett under fredliga former.

  • Krav på åtgärdsplan inom fyra veckor

   Den nya oppositionsgruppen Patriotiska rådet kräver att regeringen ska göra med för att bekämpa korruptionen och respektera mänskliga rättigheter. Den kräver också att finansminister Samuel Tweah och centralbankschefen Nathaniel Patray ska avskedas.  Patriotiska rådet kräver att en åtgärdsplan ska upprättas inom fyra veckor, annars kommer nya protester att följa.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0