Liberia
Foto: Flickr/whiteafrican

Liberia

Republiken Liberia i Västafrika grundades 1847 av frigivna amerikanska slavar. De skapade en stat som i mycket efterliknade USA och där de och deras ättlingar kom att utgöra en överklass med monopol på den politiska makten ända fram till 1980. Därefter har brutala kuppregimer och inbördeskrig lagt landet i ruiner och förött ekonomin, som baserats på export av rågummi, virke och järnmalm. Sedan några år in på 2000-talet pågår ett mödosamt uppbyggnadsarbete.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • Juni

  • Importtullar tas bort på basvaror

   Liberias nye president George Weah beslutar att impirttullar ska tas bort på 2000 importerade basvaror. Åtgärden syftar att få ner den höga inflationen.

  • April

  • Före detta krigsherre döms till 30 års fängelse i USA

   Mohammed Jabbateh, en före detta krigsherre vars styrkor begick grova övergrepp under inbördeskriget 1989 till 2003, döms till 30 års fängelse i USA. Jabbateh, som kallades för Jungle Jabbah under kriget tillhörde först Ulimo och sedan Ulimo-K, som gjorde sig skyldiga till mord, våldtäkter, stympningar och kannibalism, enligt åklagarna. Det är dock inte detta han döms för utan för att ha ljugit för amerikanska myndigheter när han ansökte om politisk asyl. Åklagarsidan lät dock 17 liberianer vittna om de grymheter som Jabbatehs milisgrupper begått, och betonade att detta var det enda sätt de kunde använda för att få honom dömd. Jabbateh har varit bosatt i USA sedan slutet av 1990-talet.

  • Journalistmord väcker oro för hårdnande medieklimat

   Tyron Brown, en liberiansk journalist anställd vid bolaget Super Communications hittas mördad. Enligt lokala medierapporter ska hans kropp ha dumpats utanför hans bostad i Monrovia på småtimmarna. Såväl det liberianska journalistfacket som pressfrihetsorganisationen Committee to Protect Journalists (CPJ) uppmanar liberianska myndigheter att göra en grundlig utredning av mordet. Redan tidigare har flera tecken kommit på att klimatet för medier hårdnar. Jonathan Paye-Layleh, som arbetat som stringer för BBC i Liberia, har flytt landet av säkerhetsskäl efter en offentlig dispyt med president Weah, sedan han ställt en fråga till FN:s biträdande generalsekreterare Amina Mohammed om huruvida en tribunal kommer att sätta upp för att åtala dem som begick övergrepp under inbördeskriget 1989 till 2003. Dessutom har den privatägda tidningen Front Page Africa, stämts på 1,8 miljoner dollar för förtal i samband med en annons som publicerades i mars 2018. En av målsägarna Henry Morgan hade åtminstone tidigare nära band till Weahs parti CDC. Sju journalister togs tillfälligt i förvar, men släpptes senare mot borgen, och tidningens kontor stängdes under en kortare period. Företrädare för regeringen tillbakavisar att den är inblandad på något sätt. Flera mediechefer har uttryckt sin oro över att antalet hot och trakasserier mot journalister har ökat kraftigt på senare tid.

  • Mars

  • Tusentals liberianer får ett år på sig att lämna USA

   Den amerikanske presidenten Donald Trump aviserar att de tusentals liberianska medborgare som haft särskild skyddsstatus i USA får ett år på sig att lämna landet. Under inbördeskriget på 1990-talet fick omkring 10 000 liberianer tillfälligt skydd i USA, och tillstånden har sedan förlängts flera gånger. Det är oklart hur många av dem som ursprungligen beviljades skydd fortfarande lever eller bor i landet.

  • Unmil lämnar Liberia

   FN-operationen  Unmil avslutas nu efter 15 år. I ett meddelande på twitter beskriver Unmil en av de mest framgångsrika operationerna i FN:s historia. Vid en ceremoni i Monrovia lovar president George Weah att upprätthålla freden i landet. Sedan 2003 har  126 000 soldater, 16 000 polisen och 23 000 civila tjänstgjort för Unmil i Liberia. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0