Liberia
Foto: Flickr/whiteafrican

Liberia

Republiken Liberia i Västafrika grundades 1847 av frigivna amerikanska slavar. De skapade en stat som i mycket efterliknade USA och där de och deras ättlingar kom att utgöra en överklass som fram till 1980 hade monopol på den politiska makten. Därefter har brutala kupper och inbördeskrig lagt landet i ruiner och förött ekonomin. Sedan några år in på 2000-talet pågår ett mödosamt uppbyggnadsarbete efter krigen, men utvecklingen går långsamt och läget förvärras av omfattande korruption.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Januari

  • Weah hoppas på ekonomisk tillväxt 2021

   President George Weah spår i ett tal inför parlamentet att landets ekonomi kommer att växa med över 3 procent 2021, under förutsättning att coronapandemin mattas av. 2020 föll BNP istället med ungefär lika mycket, något som presidenten menar beror nästan helt på coronakrisen, då samhället periodvis stängts ned och handeln med utlandet störts. Samtidigt föll inflationen, enligt presidenten, från cirka 30 procent 2019 till 12 procent 2020. Liberia har haft över 1 900 bekräftade fall av covid-19 och 84 människor har avlidit i sjukdomen.

  • Åtal för före detta RUf-ledare i Finland

   Gibril Massaquoi, tidigare talesman för rebellrörelsen Ruf, åtalas i Finland för sin roll i Liberias inbördeskrig mellan 1999 och 2003. Han anklagas för att ha mördat redan avväpnade soldater och civila, rekrytering av barnsoldater och våldtäkter. Det handlar både om att han utfört övergreppen själv eller för att ha beordrat andra att göra det. Massaquoi greps i våras  i Finland där han bott i ett 10-tal år.

 • 2020

  • December

  • Liberia folkomröstar om kortare mandatperioder

   Liberianerna går till val för att utse en tredjedel av senatens ledamöter samt att rösta i en folkomröstning om att korta mandatperioden för presidenten och representanthuset, parlamentets underhus, från fem till sex år och att senatorerna ska väljas på sju år istället för som idag nio år. När rösterna har räknats i drygt hälften av valdistrikten har oppositionspartier eller oberoende kandidater fått flest röster i alla distrikt utom ett. En del bedömare befarar att författningsändringen är ett sätt för president Weah att försöka sitta en tredje mendatperiod med hänvisning till en författningsändring. Han är dock bara inne på sin första mandatperiod som president. Det slutliga resultatet väntas dröja i flera veckor.

  • Liberiansk krigsherre inför rätta i Schweiz

   En före detta liberiansk krigsherre, Alieu Kosiah, åtalas för krigsbrott i Schweiz för övergrepp som begicks under det första inbördeskriget 1989–1996 som krävde omkring en kvarts miljon dödsoffer. Kosiah, som tillhörde rebellrörelsen Ulimo, anklagas för mord, våldtäkter och andra krigsbrott. Han greps i Schweiz 2014. Det här är första gången en liberian står inför rätta för krigsbrott som begicks i det egna landet. En av åtalspunkterna gäller mord på 18 civila och två obeväpnade soldater, samt för att ha skändat en död människa genom att äta hans hjärta. Kosiah förnekar alla anklagelser. Under inbördeskriget bekämpade Ulimo den dåvarande rebelledaren Charles Taylors styrkor. Taylor, som var Liberias president 1997–2003, dömdes 2012 till 50 års fängelse, men det gäller brott som begåtts i grannlandet Sierra Leone.

  • November

  • HD skjuter på folkomröstning om författningsändring

   Liberias högsta domstol går på oppositionens linje och skjuter upp en folkomröstning som var planerad att hållas den 8 december om författningsändringar som skulle tillåta liberianer att ha dubbla medborgarskap. Den ger dock klartecken för en folkomröstning om att korta mandatperioden för presidenten och parlamentets bägge kamrar. Domstolen, som är helt enig, menar att omröstningen om dubbelt medborgarskap inte kan hållas förrän myndigheterna genomfört en upplysningskampanj om konsekvenserna av detta. Den slår också fast att det strider mot lagen att ställa två frågor på samma papper.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0