Liberia
Foto: Flickr/whiteafrican

Liberia

Republiken Liberia i Västafrika grundades 1847 av frigivna amerikanska slavar. De skapade en stat som i mycket efterliknade USA och där de och deras ättlingar kom att utgöra en överklass som fram till 1980 hade monopol på den politiska makten. Därefter har brutala kupper och inbördeskrig lagt landet i ruiner och förött ekonomin. Sedan några år in på 2000-talet pågår ett mödosamt uppbyggnadsarbete efter krigen, men utvecklingen går långsamt och läget förvärras av omfattande korruption.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juni

  • Tuffare tag för att hindra smittspridning

   Det nattliga utegångsförbudet förlängs till att gälla mellan 18.00 och 06.00. Anledningen till de tuffare reglerna är att landet sett en ökning av antalet smittade i covid-19. President George Weah meddelar samtidigt att det undantagstillstånd som infördes i april för att stävja smittspridningen förlängs fram till 21 juli. Landets gränser är fortsatt stängda och resor mellan regioner är alltjämt förbjudna. Hittills har 626 fall av covid-19 registrerats i Liberia, 34 människor har avlidit i sjukdomen.

  • Maj

  • Åtal läggs ner

   Justitieminister Musa Dean lägger ner åtalet mot ex-president Ellen Johanson-Sirleafs son Charles Sirleaf och ytterligare tre män som anklagades för att olagligt ha tryckt liberianska dollar till mångmiljonbelopp. Rättegången mot de fem inleddes i fjol (se 26 augusti 2019). Åtalet läggs ner eftersom de fyra anses ha agerat på den tidigare centralbankchefens uppmaning. Han är fortsatt anklagad för brottet.

  • Nedstängningen förlängs

   De restriktioner som infördes i början av april för att förhindra en spridning av virussjukdomen covid-19 förlängs i huvudstaden Monrovia med två veckor. Samtidigt tillkännager president George Weah vissa lättnader för religiösa samfund. Bön i kyrkor och moskéer ska åter tillåtas från nästa vecka. Men icke-nödvändiga affärsrörelser måste fortsatt hålla stängt, invånarna i miljonstaden Monrovia uppmanas att hålla sig hemma och det är alltjämt förbjudet att resa mellan landets 15 olika distrikt. Mot slutet av maj har Liberia registrerat 250 smittade och 24 döda i covid-19.

  • Många befaras döda i gruvras

   Upp till 50 människor omkommer i ett ras i en "informell" guldgruva i grevskapet Grand Cape Mount i den nordvästra delen av landet, enligt den biträdande sportministern Millias Sheriff. Andra källor talar om tiotals döda, men att många människor fortfarande saknas.

  • Mars

  • Bränslebrist hotar i Liberia

   Handelsminister Wilson Tarpeh säger att Liberia nu bara har bränsle kvar i landet som räcker i sju till nio dagar, och att det kommer att dröja innan nya leveranser når landet. Hans uttalande leder till att långa köer uppstår till bensinstationerna i huvudstaden Monrovia. Senare meddelar det statliga oljebolaget LPRC att det finns reserver för tolv dagar och att leveranser ska komma den 2 april.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0