Liberia
Foto: Flickr/whiteafrican

Liberia

Republiken Liberia i Västafrika grundades 1847 av frigivna amerikanska slavar. De skapade en stat som i mycket efterliknade USA och där de och deras ättlingar kom att utgöra en överklass som fram till 1980 hade monopol på den politiska makten. Därefter har brutala kupper och inbördeskrig lagt landet i ruiner och förött ekonomin. Sedan några år in på 2000-talet pågår ett mödosamt uppbyggnadsarbete efter krigen, men utvecklingen går långsamt och läget förvärras av omfattande korruption.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • April

  • Nej till författningsändringar

   En knapp majoritet av de liberianska väljarna röstar ja till alla förslag till författningsändringar som regeringen velat genomföra, men inte tillräckligt många för att de ska antas (det hade krävt stöd av två tredjedelar av väljarna). Resultatet i folkomröstningen presenteras först nu, trots att den hölls i slutet av 2020 (se December 2020). Det beror, enligt myndigheterna, att valet försenades på flera håll på grund av våldsamheter och anklagelser om fusk. Förslagen handlade om att korta mandatperioden för presidenten och representanthuset från sex år till fem år, att senatorerna ska väljas på sju år istället för som idag nio år samt att tillåta dubbelt medborgarskap. När det gäller det senare får liberianer som lämnat landet och blivit medborgare i ett annat land inte äga egendomar i Liberia. Syftet med ändringen var bland annat att öka exil-liberianernas investeringar i sitt forna hemland.

  • Februari

  • Antikorruptionsmyndighetens chef avgår

   Chefen för Liberias antikorruptionsmyndighet, Ndubusi Nwabudike, avgår efter anklagelser om att han blivit liberiansk medborgare på illegal väg. Nwabudike, som ursprungligen kommer från Nigeria, förnekar att han har gjort något fel. han lämnar sin post den 26 februari. Tidigare har Högsta domstolen avgjort att hans medborgarskap är giltigt.

  • Januari

  • Weah hoppas på ekonomisk tillväxt 2021

   President George Weah spår i ett tal inför parlamentet att landets ekonomi kommer att växa med över 3 procent 2021, under förutsättning att coronapandemin mattas av. 2020 föll BNP istället med ungefär lika mycket, något som presidenten menar beror nästan helt på coronakrisen, då samhället periodvis stängts ned och handeln med utlandet störts. Samtidigt föll inflationen, enligt presidenten, från cirka 30 procent 2019 till 12 procent 2020. Liberia har haft över 1 900 bekräftade fall av covid-19 och 84 människor har avlidit i sjukdomen.

  • Åtal för före detta RUf-ledare i Finland

   Gibril Massaquoi, tidigare talesman för rebellrörelsen Ruf, åtalas i Finland för sin roll i Liberias inbördeskrig mellan 1999 och 2003. Han anklagas för att ha mördat redan avväpnade soldater och civila, rekrytering av barnsoldater och våldtäkter. Det handlar både om att han utfört övergreppen själv eller för att ha beordrat andra att göra det. Massaquoi greps i våras  i Finland där han bott i ett 10-tal år.

  • Bakslag för Weah i senatsvalet

   Resultatet i Liberias senatsval i slutet av 2020 (se December 2020) är ännu inte helt klart, men tyder på att det finns ett omfattande missnöje med president George Weahs styre. Men fem senatorer, varav fyra från oppositionsalliansen samarbetande politiska partier (CPP) och oppositionspartiet Folkets enhetsparti (PUP). För övriga mandat finns endast preliminära resultat, men det styrande Kongressen för demokratisk förändring (CDC) förefaller vinna tre senatplatser, medan CPP ser ut att få ytterligare fem och tre ser ut att gå till oberoende kandidater. Valresultatet tyder på att det kommer att bli svårare för regeringen att få gehör för sin politik i senaten. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0