Liberia
Foto: Flickr/whiteafrican

Liberia

Republiken Liberia i Västafrika grundades 1847 av frigivna amerikanska slavar. De skapade en stat som i mycket efterliknade USA och där de och deras ättlingar kom att utgöra en överklass som fram till 1980 hade monopol på den politiska makten. Därefter har brutala kupper och inbördeskrig lagt landet i ruiner och förött ekonomin. Sedan några år in på 2000-talet pågår ett mödosamt uppbyggnadsarbete efter krigen, men utvecklingen går långsamt och läget förvärras av omfattande korruption.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juni

  • Förslag till ny krigsförbrytartribunal i Liberia

   Ett 20-tal liberianska organisationer – bland annat advokatsamfundet Liberia Bar Association och Civil Society Group som representerar flera religiösa grupper – presenterar ett förslag för parlamentet för att upprätta en inhemsk krigsförbrytartribunal, 18 år efter krigsslutet. Omkring en kvarts miljon människor dödades under de två inbördeskrigen men nästan ingen har ställts till svars för dessa brott. Och i de fall de gjorts har det handlat om domstolar i utlandet. Många av förövarna sitter idag i höga positioner. En av de mest framträdande är den före detta krigsherren Prince Johnson som i maj utsågs till ordförande för senaten utskott för försvars- och underrättelsefrågor.

  • Före detta krigsherre fälls i domstol i Schweiz

   Den före detta liberianska krigsherren Alieu Kosiah döms till 20 års fängelse a v en domstol i Schweiz. Det är första gången en liberian döms för krigsbrott som begicks under det första inbördeskriget i Liberia mellan 1989 och 1996. Kosiah, som tillhörde rebellrörelsen Ulimo, fälls i 21 av de 25 åtalspunkterna, bland annat för mord på 17 civila och två obeväpnade soldater, våldtäkter och för att ha använt sig av barnsoldater. Han greps i Schweiz 2014. Han ådöms också att betala böter på motsvarande 55 000 dollar till sju av målsägarna. Efter avtjänat straff förbjuds han att återvända till Schweiz under 15 år. Under inbördeskriget bekämpade Ulimo den dåvarande rebelledaren Charles Taylors styrkor. Taylor, som var Liberias president 1997–2003, dömdes 2012 till 50 års fängelse, men det gäller brott som begåtts i grannlandet Sierra Leone.

  • April

  • Nej till författningsändringar

   En knapp majoritet av de liberianska väljarna röstar ja till alla förslag till författningsändringar som regeringen velat genomföra, men inte tillräckligt många för att de ska antas (det hade krävt stöd av två tredjedelar av väljarna). Resultatet i folkomröstningen presenteras först nu, trots att den hölls i slutet av 2020 (se December 2020). Det beror, enligt myndigheterna, att valet försenades på flera håll på grund av våldsamheter och anklagelser om fusk. Förslagen handlade om att korta mandatperioden för presidenten och representanthuset från sex år till fem år, att senatorerna ska väljas på sju år istället för som idag nio år samt att tillåta dubbelt medborgarskap. När det gäller det senare får liberianer som lämnat landet och blivit medborgare i ett annat land inte äga egendomar i Liberia. Syftet med ändringen var bland annat att öka exil-liberianernas investeringar i sitt forna hemland.

  • Februari

  • Antikorruptionsmyndighetens chef avgår

   Chefen för Liberias antikorruptionsmyndighet, Ndubusi Nwabudike, avgår efter anklagelser om att han blivit liberiansk medborgare på illegal väg. Nwabudike, som ursprungligen kommer från Nigeria, förnekar att han har gjort något fel. han lämnar sin post den 26 februari. Tidigare har Högsta domstolen avgjort att hans medborgarskap är giltigt.

  • Januari

  • Weah hoppas på ekonomisk tillväxt 2021

   President George Weah spår i ett tal inför parlamentet att landets ekonomi kommer att växa med över 3 procent 2021, under förutsättning att coronapandemin mattas av. 2020 föll BNP istället med ungefär lika mycket, något som presidenten menar beror nästan helt på coronakrisen, då samhället periodvis stängts ned och handeln med utlandet störts. Samtidigt föll inflationen, enligt presidenten, från cirka 30 procent 2019 till 12 procent 2020. Liberia har haft över 1 900 bekräftade fall av covid-19 och 84 människor har avlidit i sjukdomen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0