Liberia
Foto: Flickr/whiteafrican

Liberia

Republiken Liberia i Västafrika grundades 1847 av frigivna amerikanska slavar. De skapade en stat som i mycket efterliknade USA och där de och deras ättlingar kom att utgöra en överklass med monopol på den politiska makten ända fram till 1980. Därefter har brutala kuppregimer och inbördeskrig lagt landet i ruiner och förött ekonomin, som baserats på export av rågummi, virke och järnmalm. Sedan några år in på 2000-talet pågår ett mödosamt uppbyggnadsarbete.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • September

  • 20-tal döda i lassafeber

   Ett 20-tal människor rapporteras sedan början av året ha avlidit i ett utbrott av virussjukdomen lassafeber som sprids via gnagare och kackerlackor. Mer än 90 fall av sjukdomen har rapporterats från olika delar av landet. Läget anses extra allvarligt då människor insjuknat under en tid av året då sjukdomsfall inte är så vanliga.

  • Augusti

  • Korruptionsrättegång inleds i Monrovia

   Rättegången mot de fem män, inklusive Charles Sirleaf, före detta centralbankschef och son till den förra presidenten Ellen Johnson Sirleaf, och fyra före detta högt uppsatta tjänstemän vid centralbanken, som anklagas för att i strid med lagen 2016−2018 ha tryckt liberianska dollar värda flera miljoner amerikanska dollar och för att ha tillskansat sig en del av vinsten inleds i Monrovia. De fem männen hävdar samtliga att de är oskyldiga till anklagelserna som riktas mot dem. 

  • Juni

  • Weah bjuder in till rundabordssamtal

   President George Weah bjuder via ett radiosänt tal in sina politiska motståndare till  rundabordssamtal för att diskutera den pågående ekonomiska krisen. Han medger att problemen finns, men säger också att de ärvdes från den tidigare administrationen. Han berömmer också oppositionen för att protesterna skett under fredliga former.

  • Krav på åtgärdsplan inom fyra veckor

   Den nya oppositionsgruppen Patriotiska rådet kräver att regeringen ska göra med för att bekämpa korruptionen och respektera mänskliga rättigheter. Den kräver också att finansminister Samuel Tweah och centralbankschefen Nathaniel Patray ska avskedas.  Patriotiska rådet kräver att en åtgärdsplan ska upprättas inom fyra veckor, annars kommer nya protester att följa.

  • Missnöjet växer med korruption och hög inflation

   Missnöjet med hög inflation och korruption bland makthavarna får missnöjet att jäsa bland liberianerna. En ny grupp som kallar sig Patriotiska rådet, och som består av politiker, civilsamhällesorganisationer, studenter och vanliga medborgare organiserar gatuprotester mot detta som samlar tusentals deltagare (10 000 enligt arrangörerna, 4 000 enligt polisen). Deltagarna, som samlas under parollen "Rädda staten" överlämnar en skrivelse till vicepresident Jewel Howard Taylor. Missnöjet handlar om fortsatta misstankar om att pengar försvunnit från centralbanken (se Mars 2019), vad som hänt med 25 miljoner som satsades 2018 för att ge ekonomin en skjuts. Inflationen har också tilltagit mycket på grund av fallande värde för den liberianska dollarn. Priset på ris har på sistone nära nog fördubblats. Krav ställs också på ökad respekt för mänskliga rättigheter. President Weahs partiallians hade planerat motdemonstrationer, men övertalas att låta bli av företrädare för samarbetsorgansationerna Ecowas och Afrikanska unionen (AU).

    

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0