Liberia
Foto: Flickr/whiteafrican

Liberia

Republiken Liberia i Västafrika grundades 1847 av frigivna amerikanska slavar. De skapade en stat som i mycket efterliknade USA och där de och deras ättlingar kom att utgöra en överklass med monopol på den politiska makten ända fram till 1980. Därefter har brutala kuppregimer och inbördeskrig lagt landet i ruiner och förött ekonomin, som baserats på export av rågummi, virke och järnmalm. Sedan några år in på 2000-talet pågår ett mödosamt uppbyggnadsarbete.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Januari

  • Tusentals i protest mot Weahs styre

   Oppositionsrörelsen Patriotiska rådet (Council of Patriots, COP) genomför sin protest mot president George Weahs styre. De kräver att Weah ska redovisa sina privata tillgångar, vilket han redan skulle ha gjort enligt lag, och att han ska tala om vad som har hänt med de 25 miljoner US dollar som togs ut från centralbanken 2018, och som skulle ha använts för att stabilisera den liberianska ekonomin. Krav ställs också på att han ska avskeda hela sin ekonomiska stab. Minst 3 000 människor deltar i protesten. Polisen sätter på kvällen in tårgas för att upplösa protesten, sedan deltagarna börjat tillaga sina kvällsmål utanför regeringsbyggnaderna, i trots mot polisens order. Flera personer förs efter det till sjukhus. Den ekonomiska krisen slår hårt mot många statsanställda som blivit utan lön i flera månader. Löften gavs tidigare om att de skulle få ut hela sina löner i november och december, men så han inte skett. Inga pensioner har heller betalats ut.

 • 2019

  • December

  • Protest flyttas fram

   Efter internationella påtryckningar, från bland annat den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas och FN, går Patriotiska rådet (Council of Patriots, COP) med på att flytta sin planerade protest till den 6 januari. COP:s ledare radiovärden Henry Costa framhärdar i att den ska bli av och säger att man beslöt att flytta på demonstrationen då regeringen hävdade att säkerheten inte kunde garanteras. Spänningarna har stigit i Liberia under de senaste veckorna. COP har uppmanat president George Weah att avgå eftersom han, enligt dem, inte har den kompetens som krävs för att leda landet. Många unga liberianer, som i hög grad röstade på Weah, har nu tappat förtroendet för honom. Regeringen å sin sida anklagar oppositionen för att vilja störta presidenten med hjälp av icke konstitutionella medel. 

  • Myndigheterna förbjuder oppositionsprotest

   Liberianska justitiedepartementet säger att man inte kommer att tillåta några regeringskritiska demonstrationer i landet före slutet av januari. De grupper som planerat protester till den 30 december säger att de ändå kommer att genomföra den som planerat. Henry Costa, som leder en aktivistgrupp för unga liberianer, Patriotiska rådet (Council of Patriots, COP) säger att man ändå avser att genomföra aktionen som planerat. Att de kommer att samlas utanför regeringsbyggnaderna i huvudstaden och övernatta där. Costa betonar att protesten ska vara fredlig. COP bistod president George Weah i den valkampanj 2017 som förde honom till makten.

  • Ekonomisk kris ökar missnöjet med Weah

   Missnöjet med president George Weahs styre ökar i takt med att ekonomin i landet försämras. Tiotusentals invånare, inklusive landets parlamentsledamöter, har inte fått ut några löner på flera månader. Dessutom har Liberias kommersiella banker brist på kontanter eller väljer att inte lämna ut några pengar, eller bara lite i taget Det leder till långa köer utanför bankerna eller mobila uttagscentra. Bristen på kontanter har också lett till att många butiker håller stängt. Tidigare har regeringen lånat pengar från biståndskonton, något som väckte hård kritik från givarländerna i maj. finansminister Samuel Tweah skyller situationen på den förra regeringen under Ellen Johnson Sirleaf och på problem som skapats av ebolaepidemin 2014 och 2015. Andra lägger skulden på Weahs oförmåga att locka till sig nya utländska investeringar och att försöka minska den höga arbetslösheten i landet.

  • November

  • Brist på pengar leder till avhopp

   En högt uppsatt person inom Liberias antikorruptionsmyndighet (Liberia Anti-Corruption Commission, LACC) lämnar sitt arbete eftersom han inte fått ut någon lön eller andra förmåner. Detta är ett av flera exempel på liknande avhopp av samma skäl. Enligt den liberianska tidningen FrontPage Africa har regeringen inte kunnat betala parlamentsledamöter, vård- och skolpersonal.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0