Liberia
Foto: Flickr/whiteafrican

Liberia

Republiken Liberia i Västafrika grundades 1847 av frigivna amerikanska slavar. De skapade en stat som i mycket efterliknade USA och där de och deras ättlingar kom att utgöra en överklass med monopol på den politiska makten ända fram till 1980. Därefter har brutala kuppregimer och inbördeskrig lagt landet i ruiner och förött ekonomin, som baserats på export av rågummi, virke och järnmalm. Sedan några år in på 2000-talet pågår ett mödosamt uppbyggnadsarbete.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Mars

  • Rättsprocess inleds mot ex-presidents son

   En rättsprocess inleds mot Charles Sirleaf, före detta centralbankschef och son till den förra presidenten Ellen Johnson Sirleaf, och fyra före detta högt uppsatta tjänstemän vid centralbanken. De anklagas för att i strid med lagen 2016−2018 ha tryckt liberianska dollar värda flera miljoner amerikanska dollar och för att ha tillskansat sig en del av vinsten. Tre av de fem har gripits. En domare beordrar att de ska sitta i fängsligt förvar fram till rättegången ska hållas.

  • Februari

  • Oberoende utredning kritiserar penninghantering

   En oberoende utredning slår fast att merparten av de nytryckta liberianska dollarsedlar som enligt rykten hösten 2018 hade försvunnit (se September 2018i själva verket fanns  i tryggt förvar i centralbankens valv. Samtidigt anklagas chefer vid centralbanken för att ha tryckt och importerat tre gånger så mycket pengar som de hade mandat att göra, och för att inte ha kontroll över de sedlar som fördes in eller ut ur banken. Och att nya sedlar ska ha distribuerats utan att myndigheterna tog de gamla togs ur cirkulation, som det var meningen att de skulle göra. Utredningen har utförts av företaget Kroll Associates Inc har bekostats av det amerikanska biståndsorganet USAID. Senare grips dock Charles Sirleaf, före detta centralbankschef och son till den förra presidenten Ellen Johnson Sirleaf, och Dorbor Hagba, som också haft en hög position inom centralbanken och anklagas för brister i hanteringen. Enligt polisen är fler gripanden att vänta.

  • Januari

  • Demonstranter kräver besked om "försvunna pengar"

   Demonstranter i Monrovia kräver att president George Weah ska offentliggöra den rapport som han har beställt om vad som hänt med de 100 miljoner dollar i nytryckta sedlar som i september 2018 rapporterades ha försvunnit. Det råder dock delade meningar om huruvida pengarna har försvunnit eller inte (se September och Oktober 2018). Senare säger Weah att rapporten ska presenteras i februari.

 • 2018

  • Oktober

  • Centralbankschef hävdar att inga pengar försvunnit

   Frågan om huruvida nytryckta liberianska sedlar värda omkring 100 miljoner amerikanska dollar är försvunna eller inte fortsätter att skapa förvirring. Chefen för centralbanken Nathaniel Patray förnekar att några pengar alls har försvunnit (se September 2018). Patray kräver också att det reseförbud som införts för 15 personer ska hävas. Veckan innan hade en domstol å sin sida begärt att reseförbudet ska utvidgas för att omfatta ytterligare ett 10-tal centralbanksanställda.

  • September

  • President Weah godkänner ny lag för jordreform

   President Weah undertecknar en lag som ger lokalsamhällen större rättigheter när det gäller mark de brukar av hävd. De ska nu kunna visa att de äger marken genom att hänvisa till muntliga vittnesmål, kartor och skriftliga avtal som slutits mellan olika samhällen. Frågan är känslig och staten har tidigare undertecknat avtal som ger utländska bolag  rätt att bedriva gruvdrift, odla oljepalmer eller hugga timmer på omkring 40 procent av landets areal, enligt rättighetsgrupper. Detta är en av George Weahs första stora reformer sedan han kom till makten. Lagförslaget har dock diskuterats under fyra års tid. Det kommer dock att dröja innan lagen kan praktiseras och alla ägarförhållanden har fastställts.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0