UI är stängt 20 december–6 januari

Vi öppnar åter den 7 januari. Under tiden går det bra att skicka e-post till info@ui.se. Vi svarar så fort vi har möjlighet.

Lesotho
Foto: Shutterstock/razzel

Lesotho

Lesotho är ett litet bergigt land, helt omgivet av Sydafrika. Efter självständigheten från Storbritannien 1966 följde en lång period av politisk turbulens. Först i början av 2000-talet fick landet en demokratiskt vald regering. Trots umbäranden som hungersnöd och fattigdom har befolkningen ökat snabbt de senaste decennierna. Ökningen har nu bromsats upp av hiv-epidemin. Ekonomiskt är Lesotho nästan helt beroende av Sydafrika, där många invånare arbetar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2017

  • December

  • Regional fredsstyrka på plats

   Den regionala samarbetsorganisationen SADC placerar ut en fredsbevarande styrka på 258 man i Lesotho. Beslutet om att inrätta styrkan togs efter mordet på arméchefen i september. Soldaterna ska i första hand stanna i ett halvår. Sju länder bidrar: Angola, Malawi, Namibia, Sydafrika, Tanzania, Zambia and Zimbabwe. 

  • September

  • Arméchefen mördad

   Landets arméchef, Khoantle Motsomotso, skjuts ihjäl av två officerare som bryter sig in på hans kontor. Angriparna som dödas av Motsomotsos livvakter var anklagade för att ha dödat en tidigare arméchef 2015, Maaparankoe Mahao. Den regionala samarbetsorganisationen SADC har krävt att de ska skulle ställas inför rätta för mordet på Mahao, en tanke som möter starkt motstånd från den förre regeringschefen Mosisili och en del av den militära liten i landet, däribland den förre arméchefen, Tlali Kamoli som Motsomotso efterträdde 2016. Kamoli är starkt kritisk till den nuvarande regeringen och genomförde ett misslyckat kuppförsök under den nuvarande regeringschefen Thomas Thabanes förra mandatperiod sommaren 2014.

  • Juli

  • Thabanes kontor avlyssnat

   En utredning tillsätts för att granska hur det kommer sig att avlyssningsutrustning placerats under premiärminister Thabanes skrivbord. Det avslöjas också att Thabanes frus bil försetts med en spårningssändare. Thabanes förra hustru mördades samma dag som han installerades som premiärminister.

  • Juni

  • Ny koalitionsregering tillträder

   Tom Thabane tillträder som premiärminister i spetsen för en koalitionsregering mellan hans ABC och tre mindre partier. 

    

  • Valet leder till maktskifte

   27 partiet och 40 kandidater ställer upp i nyvalet. Det vinns av Allbasothiskt konvent (ABC) som får 48 av de 120 mandaten. Det tidigare regeringspartiet Demokratiska kongressen (DC) slutar på 30 mandat.  DC-ledaren och premiärministern Pakalitha Mosisili lämnar in sin avskedsansökan.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0