Lesotho
Foto: Shutterstock/razzel

Lesotho

Lesotho är ett litet bergigt land, helt omgivet av Sydafrika. Efter självständigheten från Storbritannien 1966 följde en lång period av politisk turbulens. Först i början av 2000-talet fick landet en demokratiskt vald regering. Trots umbäranden som hungersnöd och fattigdom har befolkningen ökat snabbt de senaste decennierna. Ökningen har nu bromsats upp av hiv-epidemin. Ekonomiskt är Lesotho nästan helt beroende av Sydafrika, där många invånare arbetar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juni

  • Regeringspartiet splittras

   Regerande ABC delas i två när partiets vice ledare Nqosa Mahao meddelar att han grundat ett nytt parti, Basothos aktionsparti (BAP). Ett antal  av partiets parlamentsledamöter följer med Mahao till BAP. Nykomlingen attraherar även ledamöter från andra partier.  

 • 2020

  • Juni

  • Fru Thabane i häkte för mord

   Lesothos före detta första dam, Maesaiah Thabane, återvänder till häktet. Fru Thabane misstänks för att ligga bakom mordet på sin make, den förre regeringschefen, Thomas Thabanes ex-hustru Lipolelo Thabane (se 11 januari 2020). Hon åtalades i februari för mord men släpptes mot borgen. Appellationsdomstolen har beslutat att hon ska omhäktas. En vecka senare framkommer det enligt ett skriftligt vittnesmål som nyhetsbyrån AFP tagit del av att makarna Thabane ska ha gett mördarna 24 000 amerikanska dollar som en första betalning för mordet på Lipolelo Thabane. Mer pengar skulle senare betalas ut i olika omgångar, enligt vittnesmålet. Thomas Thabane var premiärminister i Lesotho fram till mitten av maj då han efter starka påtryckningar lämnade sitt ämbete (se 19 maj 2020). Även han har förhörts i samband med mordet på Lipolelo Thabane. Inget åtal har väckts mot ex-premiärministern. 

  • Maj

  • Finansministern tar över som regeringschef

   Finansminister Moeketsi Majoro installeras som ny premiärminister sedan Thomas Thabane meddelat i ett TV-sänt tal att han avgår. Det sker en vecka efter det att Thabanes eget parti ABC och två allianspartier dragit tillbaka sitt stöd för Thabanes koalitionsregering. Thabane uppger sin höga ålder som skäl till att han lämnar ämbetet i förtid. Tidigare i år drogs Thabane in i en mordutredning som gäller hans före detta fru (se 6 januari 2020). Thabane nekar till inblandning.

  • Första fallet av covid-19

   Det första fallet av covid-19 upptäcks hos en medborgare som återvänt efter studier i Saudiarabien. Lesotho är det enda landet i Afrika som hittills inte registrerat något fall av virussjukdomen.

  • Restriktioner lyfts på försök

   Premiärminister Thomas Thabane beslutar att lyfta de restriktioner som infördes den 29 mars för att hindra en spridning av covid-19. Landet är det enda i Afrika som hittills inte registrerat ett enda fall av den nya virussjukdomen. Lättnaderna är till att börja med på prov. Landets gränser förblir stängda och alla som vistas på offentliga platser måste bära munskydd.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0