Kongo-Brazzaville
Foto: Shutterstock/Sergey Uryadnikov

Kongo-Brazzaville

Kongo-Brazzaville sträcker sig mer än 100 mil från Atlanten på Afrikas västkust, djupt in i kontinentens centrala delar. Området längs Kongofloden inlemmades från 1880-talet i det franska kolonialväldet. Under nästan hela sin självständiga tid sedan 1960 har landet styrts av militärt baserade regeringar, mellan 1968 och 1990 som en marxist-leninistisk enpartistat. Export av olja och timmer ger Kongo-Brazzaville goda inkomster, men merparten av invånarna lever i djup fattigdom. Inbördeskriget 1997–1999 vållade samhället stora skador som fortfarande hämmar utvecklingen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • April

  • Rebellparti tillåts på nytt

   Förbudet mot det parti som leds av ninja-ledaren Frédéric Bintsamou, även kallad pastor Ntumi, hävs och partiet ska i fortsättningen kunna bedriva verksamhet i hela landet. Sedan partiet förbjöds i samband med oroligheter kring presidentvalet 2016 har Bintsamou hållit en låg profil och har befunnit sig i hemprovinsen Pool. Bintsamous grupp slöt en vapenvila med regeringen i december 2017.

 • 2018

  • Augusti

  • Små steg mot fred med Ninjarebellerna

   Ledaren för den så kallade Ninjamilisen, Frédéric Bintsamou, även kallad pastor Ntumi, har i princip gått med på att de ska lägga ner sina vapen. Det sker som ett led i den fredsöverenkommelse som slöts i slutet av 2017 (se December 2017). Det är första gången som Bintsamou framträder offentligt sedan avtalet slöts. Mötet äger rum i Pool, ett 10-tal mil sydväst om huvudstaden. Avväpningen skulle formellt ha inletts den 7 augusti men ännu har inget hänt. Det handlar om sammanlagt cirka 3 000 vapen. Det är inte heller klart hur många milismän som ska avväpnas.

  • Maj

  • General Mokoko döms till 20 års fängelse

   General Jean-Marie Michel Mokoko, en av kandidaterna i presidentvalet 2016, döms till 20 års fängelse. Mokoko, som tidigare var en nära rådgivare till Sassou-Nguesso, döms för att ha planerat en kupp mot presidenten (se Juni 2016). Ytterligare sju personer döms i sin frånvaro till 20 års fängelse.

  • Mars

  • Avtal om frihandel i Afrika

   Kongo-Brazzaville är ett av 44 länder som undertecknar ett frihandelsavtal vid Afrikanska unionens toppmöte i Rwanda. Avtalet måste ratificeras på nationell nivå innan frihandelsområdet AFCFTA kan bli verklighet men det ses som ett historiskt viktigt steg mot ökat handelsutbyte inom Afrika.

 • 2017

  • December

  • Vapenvila med rebeller

   Medlemmar av den tidigare Ninjamilisen ingår en vapenvila med regeringen. Ninjamilisen upplöstes formellt 2008 men medlemmar av milisen inledde en nytt uppror mot regeringen i den sydliga Pool-regionen efter Nguesso-Sassous seger i  presidentvalet i mars 2016. Milismännen är anhängare till Fréderic Bintsamou, som tidigare ledde Ninjamilisen. Bintsamou kallas också pastor Ntumi eller "predikanten". Några dagar efter uppgörelsen klagar Bintsamou på att han inte fått se avtalet innan det skrevs under av en av hans representanter. Han säger att texten behöver korrigeras. Bintsamou kräver bland annat att alla politiska fångar ska friges samt att regeringen ger ekonomiskt och socialt stöd till befolkningen i regionen. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0