Kongo-Brazzaville
Foto: Shutterstock/Sergey Uryadnikov

Kongo-Brazzaville

Kongo-Brazzaville sträcker sig mer än 100 mil från Atlanten på Afrikas västkust. Området längs Kongofloden inlemmades från 1880-talet i det franska kolonialväldet. Landet blev självständigt 1960 och har sedan dess, i stort sett, styrts av militärt baserade regeringar, mellan 1968 och 1990 som en marxist-leninistisk enpartistat. Inbördeskriget i slutet av 1990-talet vållade samhället stora skador. Export av olja och timmer har givit Kongo-Brazzaville goda inkomster, men merparten av invånarna lever i djup fattigdom. Fallande oljepriser har på senare år slagit hårt mot ekonomin.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Augusti

  • Oppositionsledaren Mokoko återvänder från Turkiet

   Oppositionspolitikern och generalen Jean-Marie Michel Mokoko återvänder till hemlandet efter att ha fått vård i Turkiet (se Juli 2020). Han förs då till ett militärsjukhus i Brazzaville. En källa säger till nyhetsbyrån AFP att han ska skickas tillbaka till fängelset efter att ha genomgått en hälsokontroll.

  • 30 års straffarbete för tjuvjakt

   En man från Kongo-Kinshasa döms till 30 års tvångsarbete för bland annat tjuvjakt på skogselefanter i nationalparken Nouabale Ndoki i Kongo-Brazzaville. Han fälls för att ha dödat utrotningshotade djur, för att ha jagat med militära vapen, smuggling av elfenben, mordförsök på parkvakter och för att ha tillhört en kriminell organisation. Mannen misstänks för att sedan 2008 ha lett expeditioner som sammanlagt kan ha dödat så många som 500 elefanter. Det är den första domen i sitt slag i landet, tidigare var maximistraffet för sådana brott högst fem års fängelse. Den 4 000 kvadratkilometer stora nationalparken Nouabale Ndoki skapades 1993. Den står sedan 2012 på Unescos världsarvslista.

  • Juli

  • Fängslad oppositionspolitiker flygs till Turkiet för vård

   Oppositionspolitikern och generalen Jean-Marie Michel Mokoko som fängslades 2018 för hot mot staten och illegalt innehav av vapen (se Maj 2018) flygs till Turkiet för att vård. Det sker efter påtryckningar från flera rättighetsorganisationer sedan Mokoko i början av månaden lagts in på ett militärsjukhus. En protestmarsch, som var planerad till den 16 juli, för att föra fram krav om att Mokoko skulle få hjälp utomlands, ställdes in sedan den förbjudits av myndigheterna med hänvisning till coronapandemin.

  • Maj

  • Sassou Nguesso vädjar till IMF om krislån

   President Denis Sassou Nguesso vädjar till IMF för att landet ska kunna få ett krislån på upp till 500 miljoner dollar. Han säger att pengarna behövs och att parlamentet nu har enats om ett sparpaket som gör att statsbudgeten halveras. I juli 2019 beviljade IMF ett krislån till Kongo-Brazzaville, men i december samma år stoppades en andra utbetalning och regeringen uppmanades att försöka låna pengar från oljebolag för att betala av på utlandsskulden som då uppgick till 1,7 miljarder dollar. Enligt regeringen pågår förhandlingar om detta.

  • April

  • Restriktioner förlängs, men slår mot ekonomin

   Det hälsonödläge som infördes i mars förlängs nu till den 10 maj. Tidigare i april har vissa lätttnader i restriktionerna gjorts. Coronakrisen tillsammans med sjunkande oljepriser slår hårt mot landets ekonomi, och regeringen beräknar att BNP kommer att minska med 9 procent 2020. Oljeproduktionen i landet fortsätter dock under pandemin. Fram till 27 april har cirka 200 fall av covid-19 rapporterats i landet och minst åtta människor har avlidit i sjukdomen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0