Kongo-Brazzaville
Foto: Shutterstock/Sergey Uryadnikov

Kongo-Brazzaville

Kongo-Brazzaville sträcker sig mer än 100 mil från Atlanten på Afrikas västkust. Området längs Kongofloden inlemmades från 1880-talet i det franska kolonialväldet. Landet blev självständigt 1960 och har sedan dess, i stort sett, styrts av militärt baserade regeringar, mellan 1968 och 1990 som en marxist-leninistisk enpartistat. Inbördeskriget i slutet av 1990-talet vållade samhället stora skador. Export av olja och timmer har givit Kongo-Brazzaville goda inkomster, men merparten av invånarna lever i djup fattigdom. Fallande oljepriser har på senare år slagit hårt mot ekonomin.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Oktober

  • Presidenten pekas ut i Pandoraläckan

   President Denis Sassou Nguesso pekas ut i den ut i den så kallade Pandoraläckan som innehåller uppgifter om hur höga politiker använder sig av skatteparadis. I en artikel i franska Le Monde rapporteras att han äger en diamantgruva i landet via ett bolag i Brittiska jungfruöarna. 

  • Juni

  • Kina går med på skuldavskrivningar

   Kinas president Xi Jinping har gått med på att skriva ner en del av Kongo-Brazzavilles skulder, säger president Denis Sassou Nguesso. Hur stora nedskrivningar det handlar om framgår inte, men förhoppningen är att det ska leda till att IMF kommer att betala ut ett nytt lån till landet. IMF har varit ovilligt att göra det på grund av Kongo-Brazzavilles stora skuldbörda, som motsvarar cirka 110 procent av BNP.  Skulderna till Kina, 2,4 miljarder dollar, motsvarar omkring 98 procent av BNP.

  • Maj

  • Svåra utmaningar för ny regering

   Anatole Collinet Makosso utses av president Denis Sassou Nguesso till ny premiärminister. Den nya regeringen har 36 ministrar, varav åtta är kvinnor. Presidentens son Denis Christel Sassou Nguesso får en nyinrättad ministerpost med ansvar för internationella utvecklingssamarbete och samarbeten mellan statliga och privata företag. En brottsutredning pågår dock mot honom i USA på grund av misstankar om att han förskingrat stora summor från det statliga oljebolaget SNPC där han verkade mellan 2005 och 2016. En oppositionspolitiker, filosofiprofessorn Honoré Sayi, från UPDS blir ny energiminister. Sju ministrar från den tidigare regeringen får gå. Den ny ministären står inför många stora problem, inte minst att hantera den stora statsskulden och samtidigt se till att försenade pensioner och stipendier för studenter betalas ut.

  • April

  • Sassou Nguesso tillträder för ännu en mandatperiod

   Denis Sassou Nguesso tillträder ännu en mandatperiod som president. Vid ceremonin deltar statschefer från 18 andra afrikanska länder, bland andra Félix Tshisekedi från grannlandet Kongo-Kinshasa. I ett tal uppmärksammar han regnskogen  i Kongobäckenet, som sträcker sig genom flera afrikanska länder, som "Afrikas lunga som gör att resten av världen kan andas". Han lovar att inför klimatmötet i Glasgow i november att Kongo-Brazzaville ska få det erkännande det förtjänar när det gäller att bevara miljön och biologisk mångfald. Presidenten lovar även att bekämpa korruptionen i landet. Kongo-Brazzaville ligger på plats 165 av 179 länder  på Transparency Internationals index över upplevd korruption.

  • Domstol bekräftar Sassou-Nguessos valseger

   Författningsdomstolen bekräftar Denis Sassou-Nguessos seger i presidentvalet i mars, med 88,4 procent av rösterna. Den avvisar därmed en begäran från oppositionen om att ogiltigförklara valet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0