Kongo-Brazzaville
Foto: Shutterstock/Sergey Uryadnikov

Kongo-Brazzaville

Kongo-Brazzaville sträcker sig mer än 100 mil från Atlanten på Afrikas västkust. Området längs Kongofloden inlemmades från 1880-talet i det franska kolonialväldet. Landet blev självständigt 1960 och har sedan dess, i stort sett, styrts av militärt baserade regeringar, mellan 1968 och 1990 som en marxist-leninistisk enpartistat. Inbördeskriget i slutet av 1990-talet vållade samhället stora skador. Export av olja och timmer har givit Kongo-Brazzaville goda inkomster, men merparten av invånarna lever i djup fattigdom. Fallande oljepriser har på senare år slagit hårt mot ekonomin.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • April

  • Domstol bekräftar Sassou-Nguessos valseger

   Författningsdomstolen bekräftar Denis Sassou-Nguessos seger i presidentvalet i mars, med 88,4 procent av rösterna. Den avvisar därmed en begäran från oppositionen om att ogiltigförklara valet.

  • Mars

  • Storseger för Sassou-Nguesso i presidentvalet

   Det står nu klart att president Denis Sassou-Nguesso vinner en storseger i presidentvalet den 21 mars med knappt 89 procent av rösterna. Oppositionskandidaten Guy Brice Parfait Kolélas, som avled på valdagen, får nästan 8 procent, och den förre finansministern Mathias Dzon erhåller knappt 2 procent. Valdeltagandet anges till närmare 68 procent. I en del områden har människor klagat på att deras namn inte har funnits med i röstlängderna. Dzon säger att han ska vända sig till författningsdomstolen för att få resultatet upphävt. Enligt författningen kan domstolen besluta att valet ska göras om ifall kandidater avlider i samband med det.

  • Oppositionskandidat avlider under valdagen

   Det mesta talar för att president Denis Sassou-Nguesso kommer att vinna dagens presidentval med klara siffror. Inte minst sedan hans främsta motkandidat Guy Brice Parfait Kolélas avlider under valdagen på väg till Frankrike för att få vård  (två dagar tidigare hade det visat sig att han var smittad av covid-19). Större delen av oppositionen bojkottar dock valet. Sassou-Nguesso, som suttit vid makten i 37 år, har bedrivit en kampanj under parollen "vi kommer längre tillsammans". han utlovar också satsningar på jordbruket, för att minska importberoendet och som ett sätt att bredda landets ekonomi. Myndigheterna har under valdagen stängt ner internet. Redan tidigare har bland annat en biskopskonferens riktat kritik mot hela valprocessen, där inga utomstående observatörer tillåts och insynen i rösträkningen är begränsad. Enligt rapporter från nyhetsbyrån Reuters förefaller valdeltagandet vara lågt, åtminstone i huvudstaden Brazzaville. Resultatet väntas komma senare i veckan, men om ingen av de sju kandidaterna får minst 50 procent av rösterna  ska en andra valomgång hållas efter 15 dagar.

  • Vaccin från Kina till Kongo-Brazzaville

   Kongo-Brazzaville tar emot 100 000 doser vaccin mot covid-19 från Kina. Först ut att vaccineras blir personal inom vården, medierna och säkerhetssektorn. Några veckor tidigare har Kina skrivit av skulder på motsvarande 28 miljoner dollar och samtidigt aviserat ett nytt stöd på 15 miljoner dollar till det djupt skuldtyngda landet. 

  • Februari

  • Oppositionskandidat utlovar framtidshopp

   Oppositionspolitikern Guy Brice Parfait Kolélas som ställer upp i presidentvalet Humanistiska demokraters union (UDH-Yuki) i mars lovar bland annat återställa fundamentala rättigheter och försöka ingjuta hopp i befolkningen om han vinner valet. Kolélas var en gång i tiden medlem i landets kommunistparti, men står idag nära det högerpopulistiska Nationell samling i Frankrike. Även Albert Oniangue, tidigare rådgivare till president Denis Sassou-Nguesso, har anmält sig bland kandidaterna.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0