Kongo-Brazzaville
Foto: Shutterstock/Sergey Uryadnikov

Kongo-Brazzaville

Kongo-Brazzaville sträcker sig mer än 100 mil från Atlanten på Afrikas västkust. Området längs Kongofloden inlemmades från 1880-talet i det franska kolonialväldet. Landet blev självständigt 1960 och har sedan dess, i stort sett, styrts av militärt baserade regeringar, mellan 1968 och 1990 som en marxist-leninistisk enpartistat. Inbördeskriget i slutet av 1990-talet vållade samhället stora skador. Export av olja och timmer har givit Kongo-Brazzaville goda inkomster, men merparten av invånarna lever i djup fattigdom. Fallande oljepriser har på senare år slagit hårt mot ekonomin.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Januari

  • Presidentval hålls 21 mars

   Kongo-Brazzaville kommer att hålla presidentval den 21 mars i år, meddelas via statlig TV.  Det är redan klart att det styrande Kongolesiska arbetarpartiet (PCT) har utsett den sittande presidenten Denis Sassou-Nguesso till sin presidentkandidat, men han har ännu inte sagt något officiellt om att han accepterar nomineringen. Sassou-Nguesso har suttit vid makten sedan 1997, men var även president mellan 1979 och 1992. Företrädare för militären och andra säkerhetsstyrkor ska dock rösta fyra dagar tidigare för att kunna sköta bevakningen under själva valet. En uppdatering av röstlängderna har inletts i början av året, men oppositionen bojkottar processen av missnöje med att det inte gjordes någon folkräkning 2020. Två oppositionskandidater är redan klara, den förre finansministern Mathias Dzon, och Guy Brice Parfait Kolélas från Humanistiska demokraters union (UDH-Yuki).

 • 2020

  • November

  • Svåra översvämningar i norra Kongo-Brazzaville

   Häftiga skyfall har lett till svåra översvämningar i norra Kongo-Brazzaville och 83 000 människor är i behov av nödhjälp, enligt FN:s livsmedelsorgan WFP. Det har i stort sett regnat utan uppehåll sedan i juli, och oron är stor att andra distrikt länge floderna Kongo och Ubangi kommer att drabbas. Det är de svåraste översvämningarna i området på 20 år. I början av november slog regeringen fast att det råder en humanitär nödsituation och vädjade om hjälp från omvärlden.

  • Augusti

  • Oppositionsledaren Mokoko återvänder från Turkiet

   Oppositionspolitikern och generalen Jean-Marie Michel Mokoko återvänder till hemlandet efter att ha fått vård i Turkiet (se Juli 2020). Han förs då till ett militärsjukhus i Brazzaville. En källa säger till nyhetsbyrån AFP att han ska skickas tillbaka till fängelset efter att ha genomgått en hälsokontroll.

  • 30 års straffarbete för tjuvjakt

   En man från Kongo-Kinshasa döms till 30 års tvångsarbete för bland annat tjuvjakt på skogselefanter i nationalparken Nouabale Ndoki i Kongo-Brazzaville. Han fälls för att ha dödat utrotningshotade djur, för att ha jagat med militära vapen, smuggling av elfenben, mordförsök på parkvakter och för att ha tillhört en kriminell organisation. Mannen misstänks för att sedan 2008 ha lett expeditioner som sammanlagt kan ha dödat så många som 500 elefanter. Det är den första domen i sitt slag i landet, tidigare var maximistraffet för sådana brott högst fem års fängelse. Den 4 000 kvadratkilometer stora nationalparken Nouabale Ndoki skapades 1993. Den står sedan 2012 på Unescos världsarvslista.

  • Juli

  • Fängslad oppositionspolitiker flygs till Turkiet för vård

   Oppositionspolitikern och generalen Jean-Marie Michel Mokoko som fängslades 2018 för hot mot staten och illegalt innehav av vapen (se Maj 2018) flygs till Turkiet för att vård. Det sker efter påtryckningar från flera rättighetsorganisationer sedan Mokoko i början av månaden lagts in på ett militärsjukhus. En protestmarsch, som var planerad till den 16 juli, för att föra fram krav om att Mokoko skulle få hjälp utomlands, ställdes in sedan den förbjudits av myndigheterna med hänvisning till coronapandemin.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0