Kongo-Brazzaville
Foto: Shutterstock/Sergey Uryadnikov

Kongo-Brazzaville

Kongo-Brazzaville sträcker sig mer än 100 mil från Atlanten på Afrikas västkust. Området längs Kongofloden inlemmades från 1880-talet i det franska kolonialväldet. Landet blev självständigt 1960 och har sedan dess, i stort sett, styrts av militärt baserade regeringar, mellan 1968 och 1990 som en marxist-leninistisk enpartistat. Inbördeskriget i slutet av 1990-talet vållade samhället stora skador. Export av olja och timmer har givit Kongo-Brazzaville goda inkomster, men merparten av invånarna lever i djup fattigdom. Fallande oljepriser har på senare år slagit hårt mot ekonomin.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Maj

  • Sassou Nguesso vädjar till IMF om krislån

   President Denis Sassou Nguesso vädjar till IMF för att landet ska kunna få ett krislån på upp till 500 miljoner dollar. Han säger att pengarna behövs och att parlamentet nu har enats om ett sparpaket som gör att statsbudgeten halveras. I juli 2019 beviljade IMF ett krislån till Kongo-Brazzaville, men i december samma år stoppades en andra utbetalning och regeringen uppmanades att försöka låna pengar från oljebolag för att betala av på utlandsskulden som då uppgick till 1,7 miljarder dollar. Enligt regeringen pågår förhandlingar om detta.

  • April

  • Restriktioner förlängs, men slår mot ekonomin

   Det hälsonödläge som infördes i mars förlängs nu till den 10 maj. Tidigare i april har vissa lätttnader i restriktionerna gjorts. Coronakrisen tillsammans med sjunkande oljepriser slår hårt mot landets ekonomi, och regeringen beräknar att BNP kommer att minska med 9 procent 2020. Oljeproduktionen i landet fortsätter dock under pandemin. Fram till 27 april har cirka 200 fall av covid-19 rapporterats i landet och minst åtta människor har avlidit i sjukdomen.

  • Mars

  • Ex-president dör i covid-19

   Kongo-Brazzavilles tidigare president Jacques-Joachim Yhombi-Opango dör i sviterna av covid-19. Han var president under åren 1977−1979 och avsattes i en kupp då den dåvarande översten Denis Sassou-Nguesso tog över landets ledning. Yhombi-Opango dör i exil i Frankrike

  • Kongo-Brazzaville utlyser ett hälsonödläge

   Kongo-Brazzaville utlyser ett hälsonödläge i landet. Myndigheterna inför ett nattligt utegångsförbud från den 31 mars som en åtgärder för att förhindra spridning av det nya coronaviruset. På dagtid får de bara lämna sina hem för att köpa mat eller utföra andra nödvändiga ärenden. Bara resor som anses nödvändiga tillåts. Människor beodras också att bära munskydd om de rör sig ute.

  • Första fallet av covid-19 i Kongo-Brazzaville

   Det första bekräftade fallet av virussjukdomen Covid-19 rapporteras från Kongo-Berazzaville. Landet har redan infört karantän i 14 dagar för besökare från Kina, Sydkorea, Iran, Frankrike och Italien även om de inte uppvisar några symptom.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0