Kenya
Foto: Shutterstock/John Wollwerth

Kenya

Till skillnad från många av sin grannländer har Kenya en relativt varierad ekonomi. Landet har ett rikt jordbruk, en ganska väl utvecklad industri och ett djurliv som lockar många turister. Den utbredda korruptionen är ett stort problem. Ett flerpartisystem infördes 1991, men den kenyanska demokratin har fortfarande stora brister och kring valen har politiker ofta försökt stärka sin egen ställning genom att underblåsa etniska motsättningar. 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • September

  • Byte av sedlar ska slå mot korruption

   Kenya fick nya sedlar i juni och alla gamla sedlar måste ha bytts ut vid det kommande månadsskiftet, då de inte längre går att betala med. Landet har också uppmanat grannländerna att inte ta emot några gamla 1000-shillingssedlar (1000 shilling är nästan 10 amerikanska dollar). Sedelskiftet är bland annat ett sätt att komma åt dem som har samlat på sig stora summor på illegal väg, genom penningtvätt och korruption, och dem som har dolt sina tillgångar för att undvika att betala skatt. Enligt officiella uppgifter har endast 24 individer växlat in sedlar värda mer än två miljoner shilling. Samtidigt kommer rapporter om att många stora inköp har gjorts de senaste dagarna och att många har betalat kontant.

  • Kontroversiellt dammbygge stoppas

   President Uhuru Kenyatta avbryter bygget av Kimwarerdammen i västra Kenya. Det sker med hänvisning till en utredning som visar att det inte är hållbart, varken tekniskt eller ekonomiskt (bygget skulle ha kostat 214 miljoner dollar). Enligt utredningen ska inga planera har gjorts för hur markägarna i området ska kompenseras och att utformningen hade tekniska brister. Dammbygget har varit extra kontroversiellt då stora summor som skulle ha gått till bygget har försvunnit till korruption, viket bland annat ledde till att Kenyas finansminister Henry Rotich greps i augusti misstänkt för inblandning (se Augusti 2019). President Kenyatta ger samtidigt klartecken för bygget av Arrordammen i samma område. Sedan Rotich avskedades har Ukur Yatani gått in som tillförordnad finansminister.

  • Pilotprojekt mot malaria inleds

   Kenya blir det tredje afrikanska landet som börjar vaccinera barn mot malaria. Arbetet inleds i västra Kenya, i området närmast Victoriasjön. I ett första skede ska 120 000 barn vaccineras. Enligt kenyanska hälsomyndigheter smittas fler än vart fjärde barn under fem år av sjukdomen. Tidigare har liknande pilotprojekt inletts i Malawi och Ghana.

  • Augusti

  • Finansministern grips i korruptionshärva

   Kenyas finansminister Henry Rotich och 27 andra grips anklagade för bland annat bedrägerier och maktmissbruk i samband med stora dammbyggen i västra Kenya. Kontraktet att bygga de två dammarna hade gått till ett italienskt företag,  CMC Di Ravenna, som tidigare misslyckats med att slutföra liknande projekt. Hela bygget skulle kosta motsvarande 450 miljoner dollar, men den summan har efterhand höjts till över 600 miljoner dollar. Enligt nyhetsbyrån AFP har omkring 180 miljoner dollar redan betalats ut utan att särskilt mycket har byggts. Rotich har nära band till vicepresident William Ruto. Gripandet lär bidra till ökade spänningar mellan president Uhuru Kenyatta och Ruto.

  • Kenya exporterar råolja för första gången

   Kenya exporterar för första gången 200 000 fat råolja som utvunnits i landet. President Uhuru Kenyatta beskriver detta som en viktig händelse i landets historia. Oljan, som inbringar tolv miljoner dollar, har köpts av ett kinesiskt bolag ChemChina och skickas till Malaysia.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0