Kenya
Under coronapandemin hölls skolorna stängda under nio månader i Kenya. Barn i slumområdet Kibera i Nairobi. Foto: Brian Inganga/TT

Kenya

Till skillnad från många av sin grannländer har Kenya en relativt varierad ekonomi. Landet har ett rikt jordbruk, en ganska väl utvecklad industri och ett djurliv som lockar många turister. Den utbredda korruptionen är ett stort problem. Ett flerpartisystem infördes 1991, men den kenyanska demokratin har fortfarande stora brister och kring valen har politiker ofta försökt stärka sin egen ställning genom att underblåsa etniska motsättningar. 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Augusti

  • Vicepresident Ruto vinner presidentvalet

   Vicepresident William Ruto vinner presidentvalet med liten marginal över oppositionsledaren Raila Odinga. Ruto får drygt 50 procent av rösterna mot knappt 49 för Odinga. Rutos parti UDA blir samtidigt störst i parlamentsvalet. 

  • Februari

  • Kenyatta stödjer Odinga i presidentvalet

   President Uhuru Kenaytta ställer sig nu öppet bakom Raila Odingas kandidatur i presidentvalet. Han uppmanar nu sina anhängare att rösta på Odinga. Det blir den femte gången som Odinga ställer upp i presidentvalet. De två männen stod tidigare på motsatta sidor i politiken, men samarbetar sedan 2018.

 • 2021

  • December

  • Tillfälligt stopp i domstol för vaccinkrav

   En domstol, High Court, ogiltigförklarar, i varje fall tillfälligt, en regeringsorder om att kenyaner (men även besökare från andra länder, måste vara vaccinerade mot covid-19 för att få nyttja offentlig service som sjukhus, skolor eller skattekontor, eller besöka barer, restauranger och nationalparker från den 21 december. Domaren häver ordern i väntan på att i väntan på utslaget i en rättsprocess där en affärsman vänt sig till domstol för att få ordern upphävd, bland annat för att den strider mot författningen. Hittills har bara omkring 12 procent av Kenyas invånare blivit vaccinerade.

  • Odinga lanserar valkampanj inför valet 2022

   Raila Odinga, från Orangea demokratiska rörelsen (ODM), aviserar att han tänker ställa upp i nästa års presidentval i Kenya. Det blir den femte gången som han kandiderar, men den här gången backas han upp av sin tidigare rival president Uhuru Kenyatta (som inte får ställa upp för omval). 2018 började de två att samarbeta och den här gången är Odinga etablissemangets kandidat. Lanseringsmötet hålls på en idrottsarena i Nairobi inför 10 000-tals av Odingas anhängare. Efer det reser han runt i 14 grevskap för att presentera sitt valmanifest En vision för enighet (Azimio La Umoja) som bland annat innehåller löften om nya bidrag för fattiga familjer, och bättre bostäder, vård och utbildning. Odingas främsta motkandidat ser ut att bli vicepresident William Ruto som har lämnat Kenyattas Jubileumspartiet (JP). 

  • Oktober

  • Kenyatta pekas ut i läcka om skatteparadis

   President Uhuru Kenyatta och sex medlemmar av hans familj har gömt undan pengar i skatteparadis. Det avslöjas i den så kallade Pandoraläckan som innehåller uppgifter om hur personer och företag använder sig av skatteparadis som Panama och Brittiska jungfruöarna för att slippa betala skatt. För familjen Kenyatta handlar det aktier och andra värdepapper till ett värde av 30 miljoner dollar. Kenyatta sade så sent som 2018 att han hade deklarerat alla sina tillgångar öppet, vilket krävs av personer på höga befattningar inom politiken, enligt kenyansk lagstiftning. Han har i valrörelser lovat att ta krafttag mot korruptionen i landet.

Till kalendariet
115088

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer här

Varukorg

Totalt 0