Kenya
Under coronapandemin hölls skolorna stängda under nio månader i Kenya. Barn i slumområdet Kibera i Nairobi. Foto: Brian Inganga/TT

Kenya

Till skillnad från många av sin grannländer har Kenya en relativt varierad ekonomi. Landet har ett rikt jordbruk, en ganska väl utvecklad industri och ett djurliv som lockar många turister. Den utbredda korruptionen är ett stort problem. Ett flerpartisystem infördes 1991, men den kenyanska demokratin har fortfarande stora brister och kring valen har politiker ofta försökt stärka sin egen ställning genom att underblåsa etniska motsättningar. 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juni

  • Nya coronarestriktioner i Kenya

   Kenya skärper de restriktioner som införts för att bekämpa coronapandemin. Alla möten förbjuds under 30 dagar i vissa särskilt utsatta delar av landet. Myndigheterna avråder från alla icke nödvändiga resor mellan dessa områden. Detta sker sedan antalet nya fall av covid-19 har ökat snabbt i en del regioner, bland annat i västra Kenya. I slutet av månaden rapporteras Kenya vara ett av sju afrikanska länder som ser ut att klara målet att vaccinera tio procent av befolkningen till i september.

  • Kenyanskt flygförbud hävs

   Kenya häver det förbud mot direktflyg till Somalia som infördes i maj (se Maj 2021). Det kenyanska utrikesdepartementet hoppas att detta ska vara ett steg mot en normalisering av de diplomatiska förbindelserna mellan länderna. Några dagar senare ber Somalias utrikesminister Abdirizak Mohamed Kenya att åter öppna sin ambassad i Mogadishu, något som Nairobi säger att man ska göra.

  • Kenyatta överklagar beslut om författningsreform

   Den kenyanska regeringen överklagar Högre domstolen, High Courts, beslut att ogiltigförklara den planerade författningsreformen som går under namnet Building Bridges Initiative (BBI) (se Maj 2021). President Uhuru Kenyatta och hans allierade hade velat att väljarna skulle få ta ställning till ändringarna i författningen innan nästa val år 2022. High Court menade att Kenyatta inte hade befogenhet att själv driva igenom detta och hans kritiker befarar att en nyinrättad post som premiärminister mest skapas för att presidenten ska ha en reträttplats då han inte kan ställa upp för omval. Hans vicepresident William Ruto, som själv siktar på att nå presidentposten motsätter sig reformen som Kenyatta har förhandlat fram med Raila Odinga, Kenyattas främsta konkurrent om makten i valet 2017.

  • Maj

  • Domstol avgör att reformprogram strider mot författningen

   Högre rätten (High Court) slår fast att president Uhuru Kenyattas och Railas Odingas reformprogram för politiken inom ramen för Building Bridges Initiatives (BBI) strider mot författningen (se även Oktober 2021). Det kommer därför inte att kunna hållas någon folkomröstning om programmet i sommar, vilket var planerat. Regeringen har överklagat beslutet till appellationsdomstolen. Högre rätten underkänner BBI eftersom det är regeringen som har tagit initiativ till författningsändringarna och inte folket, vilket den nuvarande författningen stadgar.

  • Kenya förbjuder fraktflyg till Somalia

   Kenya avbryter allt fraktflyg till och från Somalia under tre månader. Undantag görs för hjälpsändningar för FN och för evakueringar som sker av medicinska skäl. Åtgärden är ett svar på att Somalia förnyade ett förbud som innebär att plan som  fraktar den milt narkotiska drogen khat inte får komma in i landet. Tidigare kom en stor del av den khat som konsumeras i Somalia från Kenya, nu finns det uppgifter om att den istället levereras via flyg från Etiopien. Exporten av khat ger vanligtvis goda inkomster till Kenya.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0