Kenya
Foto: Shutterstock/John Wollwerth

Kenya

Till skillnad från många av sin grannländer har Kenya en relativt varierad ekonomi. Landet har ett rikt jordbruk, en ganska väl utvecklad industri och ett djurliv som lockar många turister. Den utbredda korruptionen är ett stort problem. Ett flerpartisystem infördes 1991, men den kenyanska demokratin har fortfarande stora brister och kring valen har politiker ofta försökt stärka sin egen ställning genom att underblåsa etniska motsättningar. 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • September

  • Ny kontroversiell bränsleskatt införs

   En ny skatt på bränsle har väckt starka protester i Kenya, och när den nu godkänna av president Kenyatta är skattesatsen bara hälften så stor som planerat, 8 procent istället för 16 procent. Åtgärden är till för att minska på underskottet i statsbudgeten i enlighet med IMF:s riktlinjer. I augusti röstade nationalförsamlingen för att skjuta upp den nya skatten i två år, men godkände den lägre skattesatsen i september under en hestig debatt. Många kenyaner är upprörda över att behöva betala mer i skatt samtidigt som de tycker att regeringen slösar bort pengar och stora summor försvinner till följd av korruption.

  • Augusti

  • HD-domare i rätten för korruptionsbrott

   Philomena Mwilu, vice chefsdomare i Högsta domstolen, grips anklagad för korruption. Hon anklagas bland annat för att ha utnyttjat sitt ämbete för personlig vinning, skattebrott samt för att ha tagit emot gåvor under tvivelaktiga omständigheter. Mwilu var en av de sju HD-domarna som ogiltigförklarade första omgången av presidentvalet i augusti 2017. Hon släpps mot borgen. Det sker senare ett uppehåll i rättens förhandlingar till den 9 oktober medan en högre rätt ska avgöra om åtalet är förenligt med den kenyanska författningen. 

  • Juni

  • Minst åtta poliser dödas i attentat

   Minst åtta polismän dödas när det fordon de färdas i kör på en hemmagjord landmina i Wajir i  den nordöstra delen av landet. Somaliska al-Shabaab misstänks för dådet. Tidigare i juni dödades fem kenyanska polismän i ett liknande attentat i samma område.

  • Maj

  • Domstol stoppar delar av kontroversiell cyberlag

   Organisationer för journalister och bloggare lyckas via domstol, åtminstone tillfälligt, blockera delar av en ny kontroversiell lag om cybersäkerhet. Det gäller den del som handlar om att det skulle bli straffbart att sprida falska nyheter. Domaren i High Court listade ett 20-tal delar av lagen som skulle kunna utgöra ett hot mot yttrandefriheten. Ett definivit beslut om detta kommer den 18 juli.

  • Ny korruptionsskandal i Nationella ungdomstjänsten

   54 personer, statstjänstemän och affärsmän, anklagas för korruption inom Nationella ungdomstjänsten (National Youth Service, NYA). Det handlar i hög grad om varor och tjänster som betalats ut till mäktiga politikers släktingar och vänner till ett värde mellan 80 och 100 miljoner dollar (olika källor anger olika siffror). Bland annat ska NYS ha köpt nötkött för 10 miljoner dollar, vilket skulle motsvara en daglig konsumtion av 66 kilo kött per rekryt. Bland ett 20-tal gripna finns chefen för NYS, Richard Ndubai, och Lilian Omollo vid ungdomsdepartementet. NYS är ett halvmilitärt utbildningsinstitut som skapats av Kenyatta för att bekämpa ungdomsarbetslösheten. Chefsåklagare Noordin Haji säger att han även ska utreda bankernas roll i korruptionsskandalen. NYS var inblandad i en liknande skandal 2015, men nyligen friades ett 20-tal av dem som åtalats i den av domstol. 2016 sade chefen för landets antikorruptionsorganisation att en tredjedel av statsbudgeten försvinner till korruption. Uppgiften bestreds dock av det kenyanska finansdepartementet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0