Kenya
Foto: Shutterstock/John Wollwerth

Kenya

Till skillnad från många av sin grannländer har Kenya en relativt varierad ekonomi. Landet har ett rikt jordbruk, en ganska väl utvecklad industri och ett djurliv som lockar många turister. Den utbredda korruptionen är ett stort problem. Ett flerpartisystem infördes 1991, men den kenyanska demokratin har fortfarande stora brister och kring valen har politiker ofta försökt stärka sin egen ställning genom att underblåsa etniska motsättningar. 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • HD-domare uppmanar Kenyatta att upplösa parlamentet

   David Maraga, chefsdomare i Högsta domstolen, uppmanar president Uhuru Kenyatta att upplösa parlamentet, då andelen kvinnliga ledamöter är lägre än vad författningen föreskriver (inget kön får utgöra mer än två tredjedelar av alla ledamöter. Parlamentet har struntat i att följa reglerna trots fyra domstolsutlåtanden om detta, enligt Maraga. Talmennen Justin Muturi säger att kravet från HD-domaren inte är realistiskt. När den nya författningen trädde i kraft fick kammaren fem år på sig för att följa reglerna.

  • Statsåklagare beordrar utredning av försnillade coronapengar

   Statsåklagare Noordin Haji beordrar att en utredning ska göras om vad som har hänt med de 71 miljoner dollar som försvunnit till följd av "felaktiga upphandlingar". Pengarna skulle ha gått till inköp av medicinsk utrustning för att bekämpa coronapandemin (se även Augusti 2020). Flera kenyanska affärsmän har redan anklagats för att ha försnillat omkring 400 miljoner dollar som också skulle ha gått till vård av covid-19-patienter.

  • Augusti

  • Anklagelser om korruption mot hälsodepartementet

   President Uhuru Kenyatta beordrar landets hälsodepartement att offentliggöra alla inköp av medicinsk utrustning som gjorts för att bekämpa den pågående coronapandemin och att uppgifterna ska publiceras på nätet. Det sker efter anklagelser om att stora summor som skulle gått till detta har försnillats. Vårdpersonal har också framfört kritik mot att den utrustning som köpts in och skickats till vårdinrättningar runt om i landet har varit av undermålig kvalitet. Kenyatta har redan innan begärt att affärerna ska undersöka av landets antikorruptionskommission. Avslöjandena som gjordes tidigare under månaden har lett till protester runt om i Kenya och läkare vid landets statliga sjukhus har gått ut i strejk.

  • Juli

  • Skolorna ska hållas stängda till 2021

   Utbildningsminister George Magoha meddelar att de kenyanska grundskolorna, även de privata, ska hållas stängda till i januari 2021 på grund av den pågående coronapandemin. De examensprov som skulle ha hållits i oktober och november har också ställts in. Eleverna ska få repetera det skolår som de har missat sedan skolorna stängdes i mars. En del av dem har dock kunnat följa viss undervisning via radio, TV och internet, stora elevgrupper har några möjlighet att göra detta. Universitet och högskolor ska dock få öppna igen i september, på villkor att de följer de restriktioner som har införts. President Uhuru Kenyatta aviserade i början av veckan vissa lättnader i coronarestriktionerna, bland annat ska det bli möjligt att resa till och från Nairobi och Mombasa. Det nattliga utegångsförbudet blir dock kvar i ytterligare 30 dagar. Från 1 augusti får den internationella flygtrafiken återupptas. Fram till nu har Kenya haft drygt 8 000 bekräftade fall av covid-19 och 164 människor har avlidit i sjukdomen. Men siffrorna är osäkra då bara omkring 200 000 tester har genomförts.

  • Juni

  • Polis skjuter ihjäl demonstranter

   Tre personer dödas i staden Lessos när polisen skjuter mot en grupp taxichaufförer som protesterar mot att en av deras kollegor gripits, misstänkt för brott mot coronarestriktionerna. Skjutningen ska ha föregåtts av sammandrabbningar mellan förarna och polisen. De inblandade poliserna grips senare i väntan på utredning. Händelsen är bara en av flera polisinsatser med dödlig utgång den senaste tiden. Det är bland annat två dagar sedan en polisman åtalades för att ha dödat en 13-årig pojke, även det som en del av försöken att upprätthålla utegångsförbudet under coronapandemin.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0