Kenya
Foto: Shutterstock/John Wollwerth

Kenya

Till skillnad från många av sin grannländer har Kenya en relativt varierad ekonomi. Landet har ett rikt jordbruk, en ganska väl utvecklad industri och ett djurliv som lockar många turister. Den utbredda korruptionen är ett stort problem. Ett flerpartisystem infördes 1991, men den kenyanska demokratin har fortfarande stora brister och kring valen har politiker ofta försökt stärka sin egen ställning genom att underblåsa etniska motsättningar. 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • November

  • Nytt reformförslag möter kritik

   En ny post som premiärminister ska skapas. Hen ska hämtas från det parti som har majoritet i nationalförsamlingen. Mer pengar ska gå till regionala regeringar som har ansvaret för grundläggande skolutbildning och vård. Den som kommer två i ett presidentval ska utses till ledare för oppositionen i parlamentet. Det är några av de viktigaste punkterna i det reformförslag som presenteras av regeringen i syfte att försöka få slut på det våld som ofta bryter ut i samband med politiska val. Förslaget som kallas Building Bridges Initiatives (BBI) har kommit till på initiativ av president Uhuru Kenyatta och hans tidigare politiska konkurrent Raila Odinga efter att de två försonats våren 2018 (se Mars 2018). Det nya reformförslaget har dock redan mött på hård kritik för att vara ett ytligt sätt att skyla över de stora motsättningar som finns, där fler kan hitta sätt att sko sig på bekostnad av vanliga kenyaner, när det skulle behövas krafttag mot den utbredda korruptionen som gör att det finns mindre pengar till sådant som vård och utbildning.  

  • Före detta ICC-åklagare kritiseras för hantering av kenyanska fall

   I en intern rapport riktas hård kritik mot ICC:s förre chefsåklagare Luis Moreno-Ocampo för hur han hanterade åtalen mot flera högt uppsatta kenyaner, bland andra den nuvarande presidenten Uhuru Kenyatta och hans vicepresident William Ruto, som misstänktes för inblandning i de omfattande våldsamheter som bröt ut efter valet 2007. Rapportförfattarna lägger en stor del av ansvaret för att rättprocesserna inte kunde genomföras på interna problem inom åklagarens kontor, som i mycket berodde på ledarskapsproblem. Moreno-Ocampo ska ha drivit på för att åtalen skulle väckas trots brister i bevisning och han ska inte ha godtagit att någon motsatte sig detta, Själv säger han att de största problemen orsakades av att de åtalade hade så höga positioner. Hans efterträdare som chefsåklagare Fatou Bensouda har tidigare sagt att hot och trakasserier mot vittnen och kenyanska myndigheters ovilja att samarbeta ledde till att åtalen fick läggas ned.

  • Minst 56 döda efter svåra skyfall

   Svåra skyfall utlöser jordskred som kräver minst 56 människoliv i West Pokot-regionen i Kenyas västra delar. Fortfarande saknas minst 30 människor och hundratals har förlorat sina hem.

  • Somalia och Kenya överens om att normalisera relationerna

   Kenya och Somalia har kommit överens om att normalisera kontakterna efter en långdragen tvist om havsrättigheter i ett område som tros vara rikt på olja och gas. Konflikten ledde i början av året till att Kenya kallade hem sin ambassadör för konsultationer och uppmanade Somalias ambassad att lämna Kenya (se Februari 2019). Efter etiopisk medling återupptogs de diplomatiska relationerna i mars, men först nu blir det åter möjligt att få ett resevisum till grannlandet direkt vid gränsen. Ländernas presidenter, Mohamed Abdullahi Mohamed och Uhuru Kenyatta, lovar vid ett möte att försöka hitta vägar att stärka de diplomatiska och bilaterala relationerna. Tvisten om havsrättigheter hanteras redan av Internationella domstolen (ICJ) i Haag. CJ gick i oktober, efter en begäran från Kenya, med på att skjuta upp processen i ett år.

  • Kenyas befolkning har vuxit med nio miljoner på tio år

   Folkräkningen som gjordes i augusti visar att Kenyas befolkning har vuxit till nästan. 47,6 miljoner. Det betyder att kenyanerna har blivit nio miljoner fler sedan den förra folkräkningen 2009. Omkring 23,6 miljoner av invånarna är män och 24 miljoner är kvinnor. För första gången registreras också intersexuella (människor som varken ser sig som män eller kvinnor) som uppgår till 1 500 personer. Huvudstaden Nairobi har enligt folkräkningen 4,4 miljoner invånare.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0