Kenya
Foto: Shutterstock/John Wollwerth

Kenya

Till skillnad från många av sin grannländer har Kenya en relativt varierad ekonomi. Landet har ett rikt jordbruk, en ganska väl utvecklad industri och ett djurliv som lockar många turister. Den utbredda korruptionen är ett stort problem. Ett flerpartisystem infördes 1991, men den kenyanska demokratin har fortfarande stora brister och kring valen har politiker ofta försökt stärka sin egen ställning genom att underblåsa etniska motsättningar. 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juli

  • Tre döms till långa straff för inblandning i terrorattentat

   Tre personer döms till långa fängelsestraff för inblandning i terrorattentatet mot Garissa-universitetet i nordöstra Kenya 2015. Längst straff får en tanzanisk medborgare som döms till livstids fängelse, medan två kenyaner döms till 41 års fängelse vardera. I juni fälldes de för medlemskap i den somaliska militanta islamistgruppen al-Shabaab. Enligt rätten finns bevis för att de tre männen före dådet hade varit i kontakt med de fyra al-Shabaab som utförde attentatet som krävde 148 människoliv. 

  • Juni

  • Tre fälls för medhjälp till terrorattentat

   Tre personer fälls för att ha bistått de attentatsmän som dödades 148 människor på Garissa-universitetet i nordöstra Kenya 2015. En fjärde åtalad frikänns. Dådet tros ha utförts av den somaliska terrorgruppen al-Shabaab.

  • Maj

  • Homosexualitet fortfarande ett brott i Kenya

   Kenyas Högre domstol beslutar att inte avkriminalisera homosexualitet. Grupper som arbetar för homosexuellas rättigheter hade hoppats att domstolen skulle godkänna en lagändring efter att ha behandlat frågan om kriminaliseringen strider mot landets författning. I sitt beslut hänvisar domstolen oro för att en avkriminalisering skulle hota Kenyas kultur och familjevärderingar.

  • Mars

  • Kontroversiell film belönas i Burkina Faso

   Samantha Mugatsia som spelar huvudrollen i den kenyanska filmen Rafiki vinner priset för bästa kvinnliga skådespelare vid filmfestivalen i Fespaco i Ouagadougou i Burkina Faso. Rafiki är kontroversiell eftersom den handlar om lesbisk kärlek och den förbjöds 2018 att visas i Kenya med hänvisning till att propagerar för lesbianism. Efter att en domare i september tillfälligt hävt förbudet under en vecka och den visades för utsålda hus i Nairobi. Homosexualitet är förbjudet i Kenya och kan straffas med fängelse i upp till 14 år.

  • Februari

  • Domstol avgör i maj om lag som förbjuder homosexualitet ska avskaffas

   Högre domstolen  (High Court) skjuter upp sitt beslut om huruvida Kenya ska slopa en lag från kolonialtiden som förbjuder homosexualitet. Det sker med hänvisning till den stora mängden dokument i ärendet. Beslut ska istället meddelas den 24 maj. Som det är nu kan samkönade relationer straffas med upp till 14 års fängelse. Mellan 2013 och 2017 greps 534 personer anklagade för att ha brutit mot den här lagen. Hbtq-aktivister i Kenya har länge fört en kampanj  för att lagen ska avskaffas, som hävdar att den strider mot Kenyas progressiva författning som bland annat garanterar medborgarna jämlikhet, värdighet och rätt till privatliv. Samtidigt motsätter sig en rad kyrkor en lagändring bland annat genom att hävda att homosexualitet i oafrikanskt.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0