Kenya
Foto: Shutterstock/John Wollwerth

Kenya

Till skillnad från många av sin grannländer har Kenya en relativt varierad ekonomi. Landet har ett rikt jordbruk, en ganska väl utvecklad industri och ett djurliv som lockar många turister. Den utbredda korruptionen är ett stort problem. Ett flerpartisystem infördes 1991, men den kenyanska demokratin har fortfarande stora brister och kring valen har politiker ofta försökt stärka sin egen ställning genom att underblåsa etniska motsättningar. 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Maj

  • Homosexualitet fortfarande ett brott i Kenya

   Kenyas Högre domstol beslutar att inte avkriminalisera homosexualitet. Grupper som arbetar för homosexuellas rättigheter hade hoppats att domstolen skulle godkänna en lagändring efter att ha behandlat frågan om kriminaliseringen strider mot landets författning. I sitt beslut hänvisar domstolen oro för att en avkriminalisering skulle hota Kenyas kultur och familjevärderingar.

  • Mars

  • Kontroversiell film belönas i Burkina Faso

   Samantha Mugatsia som spelar huvudrollen i den kenyanska filmen Rafiki vinner priset för bästa kvinnliga skådespelare vid filmfestivalen i Fespaco i Ouagadougou i Burkina Faso. Rafiki är kontroversiell eftersom den handlar om lesbisk kärlek och den förbjöds 2018 att visas i Kenya med hänvisning till att propagerar för lesbianism. Efter att en domare i september tillfälligt hävt förbudet under en vecka och den visades för utsålda hus i Nairobi. Homosexualitet är förbjudet i Kenya och kan straffas med fängelse i upp till 14 år.

  • Februari

  • Domstol avgör i maj om lag som förbjuder homosexualitet ska avskaffas

   Högre domstolen  (High Court) skjuter upp sitt beslut om huruvida Kenya ska slopa en lag från kolonialtiden som förbjuder homosexualitet. Det sker med hänvisning till den stora mängden dokument i ärendet. Beslut ska istället meddelas den 24 maj. Som det är nu kan samkönade relationer straffas med upp till 14 års fängelse. Mellan 2013 och 2017 greps 534 personer anklagade för att ha brutit mot den här lagen. Hbtq-aktivister i Kenya har länge fört en kampanj  för att lagen ska avskaffas, som hävdar att den strider mot Kenyas progressiva författning som bland annat garanterar medborgarna jämlikhet, värdighet och rätt till privatliv. Samtidigt motsätter sig en rad kyrkor en lagändring bland annat genom att hävda att homosexualitet i oafrikanskt.

  • Gränstvist skapar spänningar mellan Somalia och Kenya

   En gränstvist mellan Somalia och Kenya om ett havsområde på motsvarande 100 000 kvadratkilometer som tros vara rikt på olja och gas skapar spänningar mellan länderna. Det sker sedan Kenya anklagat Somalia för att i början av februari ha auktionerat ut olje- och gasrättigheter i det omtvistade området. Den somaliska regeringen hävdar att anklagelserna är felaktiga men Kenya kallar hem sin ambassadör från Mogadishu för "konsultationer" och uppmanar Somalias ambassadör att lämna landet. 2014 vände sig Somalia till  Internationella domstolen (ICJ) i Haag i Nederländerna för att få ärendet avgjort, sedan samtal om gränsen brutit samman. Tvisten leder till att ett antal khathandlare i Somalia slutar att köpa drogen från Kenya. Enligt BBC importerar Somalia omkring 50 ton khat om dagen.

  • Januari

  • Matiangis befordran slår mot vicepresident Ruto

   President Kenyatta beslutar att ge inrikesminister Fred Matiangi nya befogenheter, bland annat som ordförande för den kommitté som övervakar samtliga utvecklingsprojekt och där nästan alla departement är representerade. Det anses slå mot vicepresident William Rutos ambitioner inför nästa presidentval och bedömare spekulerar om huruvida det styrande Jubileumspartiet (JP) kommer att spricka. Ruta ska ha blivit lovad att få bli JP:s presidentkandidat år 2022. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0