Kenya
Foto: Shutterstock/John Wollwerth

Kenya

Till skillnad från många av sin grannländer har Kenya en relativt varierad ekonomi. Landet har ett rikt jordbruk, en ganska väl utvecklad industri och ett djurliv som lockar många turister. Den utbredda korruptionen är ett stort problem. Ett flerpartisystem infördes 1991, men den kenyanska demokratin har fortfarande stora brister och kring valen har politiker ofta försökt stärka sin egen ställning genom att underblåsa etniska motsättningar. 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juli

  • Skolorna ska hållas stängda till 2021

   Utbildningsminister George Magoha meddelar att de kenyanska grundskolorna, även de privata, ska hållas stängda till i januari 2021 på grund av den pågående coronapandemin. De examensprov som skulle ha hållits i oktober och november har också ställts in. Eleverna ska få repetera det skolår som de har missat sedan skolorna stängdes i mars. En del av dem har dock kunnat följa viss undervisning via radio, TV och internet, stora elevgrupper har några möjlighet att göra detta. Universitet och högskolor ska dock få öppna igen i september, på villkor att de följer de restriktioner som har införts. President Uhuru Kenyatta aviserade i början av veckan vissa lättnader i coronarestriktionerna, bland annat ska det bli möjligt att resa till och från Nairobi och Mombasa. Det nattliga utegångsförbudet blir dock kvar i ytterligare 30 dagar. Från 1 augusti får den internationella flygtrafiken återupptas. Fram till nu har Kenya haft drygt 8 000 bekräftade fall av covid-19 och 164 människor har avlidit i sjukdomen. Men siffrorna är osäkra då bara omkring 200 000 tester har genomförts.

  • Juni

  • Polis skjuter ihjäl demonstranter

   Tre personer dödas i staden Lessos när polisen skjuter mot en grupp taxichaufförer som protesterar mot att en av deras kollegor gripits, misstänkt för brott mot coronarestriktionerna. Skjutningen ska ha föregåtts av sammandrabbningar mellan förarna och polisen. De inblandade poliserna grips senare i väntan på utredning. Händelsen är bara en av flera polisinsatser med dödlig utgång den senaste tiden. Det är bland annat två dagar sedan en polisman åtalades för att ha dödat en 13-årig pojke, även det som en del av försöken att upprätthålla utegångsförbudet under coronapandemin.

  • Kenya får en plats i FN:s säkerhetsråd

   Kenya besegrar efter en andra röstomgång Djibouti i konkurrensen om en plats i FN:s säkerhetsråd. Afrikas länder brukar vanligtvis presentera en gemensam kandidat till en av de tio icke permanenta platserna i säkerhetsrådet, men trots att Afrikanska unionen (AU) stod bakom Kenya valde Djibouti att utmana om platsen. Kenya vann även den första röstomgången men med för liten marginal för att resultatet skulle räknas. Landet ersätter Sydafrika i januari 2021.

  • Nya gripanden för polisvåld

   Tre polismän filmas när de släpar en halvnaken kvinna efter en motorcykel och videon sprids på sociala medier. Kvinnan är enligt uppgift misstänkt för inbrott i en polismans hus. De tre poliserna grips och åtalas för sitt agerande. Händelsen inträffar dagarna efter protestmarscher i flera av Nairobis fattiga områden, mot polisens brutala metoder. Den kenyanska polisen har tidigare fått hård kritik från internationella människorättsorganisationer, bland annat Human Rights Watch (se April 2020).

  • Polisärt övervåld bekräftas

   Den oberoende tillsynsinstansen för polisen, IPOA, bekräftar ett flertal fall av polisiärt övervåld, inklusive 15 dödsfall, sedan det nattliga utegångsförbudet under coronapandemin infördes i slutet av mars. Human Rights Watch och andra organisationer har vid upprepade tillfällen kritiserat kenyansk polis för brutala metoder (se April 2020). IPOA:s undersökning omfattar 87 sådana fall. Inrikesminister Fred Matiang’i kommenterar händelsen med att det finns problem inom polisväsendet men att det är viktigt att inte skuldbelägga hela kåren.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0