Kenya
Foto: Shutterstock/John Wollwerth

Kenya

Till skillnad från många av sin grannländer har Kenya en relativt varierad ekonomi. Landet har ett rikt jordbruk, en ganska väl utvecklad industri och ett djurliv som lockar många turister. Den utbredda korruptionen är ett stort problem. Ett flerpartisystem infördes 1991, men den kenyanska demokratin har fortfarande stora brister och kring valen har politiker ofta försökt stärka sin egen ställning genom att underblåsa etniska motsättningar. 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Januari

  • Matiangis befordran slår mot vicepresident Ruto

   President Kenyatta beslutar att ge inrikesminister Fred Matiangi nya befogenheter, bland annat som ordförande för den kommitté som övervakar samtliga utvecklingsprojekt och där nästan alla departement är representerade. Det anses slå mot vicepresident William Rutos ambitioner inför nästa presidentval och bedömare spekulerar om huruvida det styrande Jubileumspartiet (JP) kommer att spricka. Ruta ska ha blivit lovad att få bli JP:s presidentkandidat år 2022. 

  • Minst 21 döda i attentat i Nairobi

   Minst 21 människor dödas i ett terrorattentat mot ett hotellkomplex i Nairobi, som rymmer både ett lyxhotell, dusitD2, och kontorslokaler. Ett 50-tal människor blir fast i byggnaden över natten, och ännu morgonen efter hörs skottlossning i området.  Men på onsdagsförmiddagen ska, enligt president Uhuru Kenyatta, kenyanska säkerhetsstyrkor ha stormat hotellet och dödat fem attentatsmän. Inledningsvis talas om 14 dödsoffer, elva kenyaner, en amerikan och en britt ska ha dödats. 19 människor saknas fortfarande, enligt uppgifter från det kenyanska Röda korset, och närmare 30 personer har skadats. Den militanta somaliska gruppen al-Shabaab tar på sig ansvaret för dådet, som man, enligt uppgifter från nyhetsbyrån Reuters, säger sig ha utfört som hämnd för USA:s president Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. Senare grips nio personer misstänkta för inblandning i dådet.

 • 2018

  • September

  • Ny kontroversiell bränsleskatt införs

   En ny skatt på bränsle har väckt starka protester i Kenya, och när den nu godkänna av president Kenyatta är skattesatsen bara hälften så stor som planerat, 8 procent istället för 16 procent. Åtgärden är till för att minska på underskottet i statsbudgeten i enlighet med IMF:s riktlinjer. I augusti röstade nationalförsamlingen för att skjuta upp den nya skatten i två år, men godkände den lägre skattesatsen i september under en hestig debatt. Många kenyaner är upprörda över att behöva betala mer i skatt samtidigt som de tycker att regeringen slösar bort pengar och stora summor försvinner till följd av korruption.

  • Augusti

  • HD-domare i rätten för korruptionsbrott

   Philomena Mwilu, vice chefsdomare i Högsta domstolen, grips anklagad för korruption. Hon anklagas bland annat för att ha utnyttjat sitt ämbete för personlig vinning, skattebrott samt för att ha tagit emot gåvor under tvivelaktiga omständigheter. Mwilu var en av de sju HD-domarna som ogiltigförklarade första omgången av presidentvalet i augusti 2017. Hon släpps mot borgen. Det sker senare ett uppehåll i rättens förhandlingar till den 9 oktober medan en högre rätt ska avgöra om åtalet är förenligt med den kenyanska författningen. 

  • Juni

  • Minst åtta poliser dödas i attentat

   Minst åtta polismän dödas när det fordon de färdas i kör på en hemmagjord landmina i Wajir i  den nordöstra delen av landet. Somaliska al-Shabaab misstänks för dådet. Tidigare i juni dödades fem kenyanska polismän i ett liknande attentat i samma område.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0