Kenya
Under coronapandemin hölls skolorna stängda under nio månader i Kenya. Barn i slumområdet Kibera i Nairobi. Foto: Brian Inganga/TT

Kenya

Till skillnad från många av sin grannländer har Kenya en relativt varierad ekonomi. Landet har ett rikt jordbruk, en ganska väl utvecklad industri och ett djurliv som lockar många turister. Den utbredda korruptionen är ett stort problem. Ett flerpartisystem infördes 1991, men den kenyanska demokratin har fortfarande stora brister och kring valen har politiker ofta försökt stärka sin egen ställning genom att underblåsa etniska motsättningar. 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • April

  • IMF godkänner stödpaket till Kenya

   IMF godkänner ett stödpaket på drygt 2 miljarder dollar till Kenya på grund av att landet drabbats hårt av coronakrisen. En del av pengarna ska gå till budgetstöd och en del till att hjälpa till att hantera Kenyas skulder. Pengarna kommer att betalas ut under 38 månader. Samtidigt finns det en opinion, som kommer till uttryck i sociala medier, där man motsätter sig att landet tar emot stora lån, av oro fr hur en växande skuldbörda ska drabba kenyanerna på sikt. När det nuvarande kenyanska styret tog över makten 2013 uppgick statskulden till 16 miljarder dollar, idag ligger den på omkring 70 miljarder dollar. Redan innan pandemin bröt ut gick 40 procent av landets skatteinkomster till att lånebetalningar. I utbyte mot lånet kräver IMF att statsförvaltningen ska bantas för att få ner de höga lönekostnaderna, insatser mot korruption samt se till att skatteinkomsterna stiger. Det senare väntas ske via högre bränsleskatter och inkomstskatter, trots att det slår hårdast mot medelklassen och fattiga kenyaner.

  • Mars

  • Kenya beordrar stängning av flyktingläger

   Kenya beordrar på nytt att två flyktingläger i landet inom kort ska stängas permanent. Det handlar om Dadaab och Kakuma, som tillsammans huserar omkring flera hundratusen flyktingar, från Somalia respektive Sydsudan. Myndigheterna ger FN:s flyktingorgan UNHCR två veckor för att presentera en plan för hur det ska gå till. Liknande propåer har kommit även tidigare, bland annat 2016. Den gången avgjorde Högre domstolen (High Court) att beslutet stred mot författningen (se Februari 2017). Bedömare tvivlar på att lägren verkligen kommer att stängas, utan ser utspelet som ett försök att få till eftergifter i gränskonflikten mellan Kenya och Somalia.

  • Kenya börjar vaccinera mot covid-19

   Kenya inleder nu vaccinationer mot covid-19. Först ut är vårdpersonal som arbetar på intensivvårdsavdelningar och läkarstudenter som går sista året på sina utbildningar och som arbetar på sjukhus. Kenya har tagit emot en miljon doser av Astra Zenecas vaccin från Indien, som ett led i det FN-ledda Covax-initativet för att förse fattiga länder med vaccin. Kenya har haft omkring 107 000 bekräftade fall av Covid-19 och 1 870 människor har avlidit med virussjukdomen.

  • Januari

  • 15 poliser åtalas för övervåld

   Femton polismän och sex andra ställs inför rätta för att i mars ha tagit till övervåld mot en familj i Busia i västra Kenya när de försökte se till att det utegångsförbud som regeringen utfärdat för att förhindra smittspridning av det virus som orsakar covid-19. Det meddelar det oberoende organ som övervakar polisen. Tidigare har liknande åtal väckts mot andra poliser som misstänks för övergrepp i samband med ingripanden (se Juni 2020).

  • Minst nio döda i gränsstrider

   Strider bryter ut längs gränsen mellan Somalia och Kenya. Somalia anklagar kenyanska trupper, och milismän som utbildats av Kenya, för att ha angripits en somalisk armébas i gränsstaden Bulohawo. Kenyas inrikesminister Fred Matiangi säger att oroligheterna beror på interna somaliska konflikter som inte har något med Kenya att göra. Händelsen rapporteras ha samband med den politiska krisen i den somaliska delstaten Jubaland, där Kenya stödjer delstatspresidenten Ahmed Madobe, som befinner sig på kollisionskurs med den federala regeringen i Mogadishu. Striderna kräver minst nio liv. Mogadishu har inte dragit tillbaka sina styrkor från Jubaland, vilket man tidigare har lovat, och delstatsstyret vägrar att delta i det somaliska parlamentsval som skulle ha hållits i slutet av 2020.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0