Kenya
Foto: Shutterstock/John Wollwerth

Kenya

Till skillnad från många av sin grannländer har Kenya en relativt varierad ekonomi. Landet har ett rikt jordbruk, en ganska väl utvecklad industri och ett djurliv som lockar många turister. Den utbredda korruptionen är ett stort problem. Ett flerpartisystem infördes 1991, men den kenyanska demokratin har fortfarande stora brister och kring valen har politiker ofta försökt stärka sin egen ställning genom att underblåsa etniska motsättningar. 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Januari

  • 15 poliser åtalas för övervåld

   Femton polismän och sex andra ställs inför rätta för att i mars ha tagit till övervåld mot en familj i Busia i västra Kenya när de försökte se till att det utegångsförbud som regeringen utfärdat för att förhindra smittspridning av det virus som orsakar covid-19. Det meddelar det oberoende organ som övervakar polisen. Tidigare har liknande åtal väckts mot andra poliser som misstänks för övergrepp i samband med ingripanden (se Juni 2020).

  • Minst nio döda i gränsstrider

   Strider bryter ut längs gränsen mellan Somalia och Kenya. Somalia anklagar kenyanska trupper, och milismän som utbildats av Kenya, för att ha angripits en somalisk armébas i gränsstaden Bulohawo. Kenyas inrikesminister Fred Matiangi säger att oroligheterna beror på interna somaliska konflikter som inte har något med Kenya att göra. Händelsen rapporteras ha samband med den politiska krisen i den somaliska delstaten Jubaland, där Kenya stödjer delstatspresidenten Ahmed Madobe, som befinner sig på kollisionskurs med den federala regeringen i Mogadishu. Striderna kräver minst nio liv. Mogadishu har inte dragit tillbaka sina styrkor från Jubaland, vilket man tidigare har lovat, och delstatsstyret vägrar att delta i det somaliska parlamentsval som skulle ha hållits i slutet av 2020.

  • Grundskolorna öppnas på nytt

   President Uhuru Kenyatta förlänger det nattliga utegångsförbud som införts på grund av den pågående coronapandemin. Samtidigt öppnas grundskolorna efter att ha hållits stängda under nio månader på grund av coronapandemin. Sistaårseleverna hade dock återvänt redan i oktober, men med ett uppehåll för jul och nyår. Eleverna anmodas att bära munskydd och särskilda åtgärder har vidtagits för att skydda lärare över 58 år.

 • 2020

  • December

  • Somalia bryter de diplomatiska kontakterna med Kenya

   Somalia bryter de diplomatiska kontakterna med Kenya. Det sker sedan Kenyas president Uhuru Kenyatta tagit emot Somalilands president Muse Bihi Abdi i Nairobi och lovat att upprätthålla goda "bilaterala" relationer. Somaliland utropade sig som en självständig stat 1991, men har inte erkänts av omvärlden. Regeringen i Mogadishu ser fortfarande Somaliland som en del av Somalia. I november återkallade Somalia sin ambassadör från Kenya och utvisade den kenyanska ambassadören i Somalia efter anklagelser om att Nairobi blandade sig i somalisk politik (se November 2020). Det är osäkert hur detta påverkar Kenyas medverkan i Afrikanska unionen, AU:s medverkan i fredsstyrkan Amisom i Somalia.

  • November

  • Somalia återkallar ambassadör från Kenya

   Somalia återkallar sin ambassadör från Kenya och framför anklagelser om att grannlandet blandar sig i Somalias inre angelägenheter. Samtidigt uppmanar den somaliska regeringen Kenya att kalla hem sin ambassadör i Mogadishu för konsultationer. Den menar att Kenya utövat påtryckningar på Jubaland (i vissa källor stavat Jubbaland) för att den försökt förmå delstaten att avvisa den valplan som slöts i Somalia i september. Kenya stöder den nuvarande administrationen i Jubaland, ledd av Ahmed Mohamed Islam, mer känd som "Madobe".

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0