Kap Verde
Fisket utgör en viktig del av Kap Verdes ekonomi. Bilden är från Palmeira på ön Sal. Foto: Shutterstock/xabi_kls

Kap Verde

Kap Verde är en demokratiskt styrd republik. Stabiliteten har gjort denna önation utanför Afrikas västkust till ett av regionens mest utvecklade länder. Invånarna har en relativt hög levnadsstandard, tack vare utländskt bistånd samt inkomster från turism och fiske. Fortfarande bor dock många kapverdier utomlands. Det är följden av en historia med omfattande utvandring på grund av långa perioder av torka och svält.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Oktober

  • Neves segrar i presidentvalet

   Den förre premiärministern José Maria Neves från vänsterpartiet PAICV vinner presidentvalet med klara siffor. Han får knappt 52 procent av rösterna, mot omkring 42 procent för MPD:s kandidat Carlos Veiga, också han en före detta premiärminister, när 99 procent av rösterna har räknats. Neves har då fått 51 procent av rösterna mot 43 för Veiga. Ingen av de övriga fem presidentkandidaterna har någon chans att vinna. Neves var landets regeringschef mellan 2001 och 2016 och har gått till val med löften om att ena landet och att stärka ekonomin. Det senare behövs sedan BNP föll med närmare 15 procent 2020 på grund av den pågående coronakrisen. Inflationen har också tagit fart, där priserna på el och vatten har ökat särskilt snabbt. Neves lovar att göra sitt bästa för att samarbeta med den sittande premiärministern Ulisses Correia e Silva från MPD. Han betonar att han vill vara en president för hela det kapverdiska folket.

  • September

  • Domstol: colombiansk affärsman kan utlämnas till USA

   Författningsdomstolen ger klartecken för att en colombiansk affärsman, Alex Saab, med nära band till Venezuelas president Nicolás Maduro, kan utlämnas till USA där han är efterlyst för penningtvätt. Det sker trots att den västliga samarbetsorganisationen Ecowas domstol beordrat Kap Verde att släppa Saab, då han hade gripits i juni 2020 i strid med lagen (han befann sig i landet då hans plan mellanlandade där). Kap Verdes Högsta domstol har dock sagt att landet inte är bundet av detta då det inte har skrivit under ett protokoll som ger Ecowasdomstolen jurisdiktion i Kap Verde. Enligt vissa bedömare har Saab diplomatisk immunitet eftersom han reste som särskilt sändebud för president Maduro. USA har utövat starka påtryckningar på Kap Verde för att Saab ska utlämnas. Anklagelserna mot Saab har tidigare prövats av en schweizisk åklagare, som tidigare i år kom fram till att det saknades tillräckliga bevis. 

  • Juni

  • Staten tar över flygbolag

   Den kapverdiska regeringen beslutar att på nytt nationalisera flygbolaget Cabo Verde Airlines av oro för att det kanske inte kommer att överleva annars. Så sent som 2019 såldes 51 procent av bolaget till Icelandic Airlines, medan staten behöll 39 procent och tio procent av bolaget ägs av de anställda. Cabo Verde Airlines har på grund av coronapandemin inte gjort några flygningar alls sedan mars 2020.

  • April

  • MPD vinner parlamentsvalet

   Premiärminister Ulisses Correia e Silvas parti, det borgerliga Rörelsen för demokrati (MPD) vinner dagens parlamentsval med 38 av de 72 mandaten, medan  Kap Verdes afrikanska självständighetsparti (PAICV) som står till vänster får 20 mandat. PAICV:s  Janira Hopffer Almada meddelar efter valet att hon avgår som partiledare. Kap Verdes demokratiska och oberoende union (Ucid) vinner 4 mandat. Tre andra små partier, som också deltog i valet, lyckades inte vinna några mandat alls. Både MPD och PAICV hade under valrörelsen lovat att genomföra vaccinationer mot covid-19 och försöka bredda landets ekonomiska bas  samt att minska beroendet av turismen. Kap Verdes ekonomi, som är starkt beroende av turismen, har drabbats hårt av coronapandemin. PAICV-ledaren Almada framför klagomål mot att MPD fortsatt sin valkampanj även efter fredagen, då den officiellt skulle ha upphört.

  • Januari

  • Historiskt kapverdiskt statsbesök i Guinea-Bissau

   Kap Verdes president Carlos Fonseca gör ett fyra dagar långt statsbesök i Guinea-Bissau. Det är första gången en kapverdisk statschef besöker landet som vara nära allierade under självständighetskampen mot den portugisiska kolonialmakten. Länderna planerade efter det att gå samman i en union, men planen skrinlades efter en kupp i Guinea-Bissau 1980. Kap Verde ska nu öppna en ambassad i Guinea-Bissau och Guinea-Bissau ska göra samma sak i Kap Verde.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0