Guinea
Foto: Wikimedia Commons/Soman

Guinea

Guinea vid västafrikanska kusten har rika naturtillgångar och ekonomin baseras främst på mineralbrytning. Landet beräknas ha en tredjedel av världens tillgångar på bauxit, som är råvara till aluminium. Men auktoritära, militärstödda regimers ekonomiska vanskötsel under många decennier har gjort landet utfattigt. 2010 genomförde Guinea sitt första demokratiska presidentval, men vägen till en fungerande demokrati ser ut att bli lång.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Januari

  • Två skjuts ihjäl i samband med protester

   Två demonstranter skjuts ihjäl av säkerhetsstyrkor i samband med att oppositionen riktar nya protester mot regeringen och farhågor om att president Alpha Condé avser att ändra författningen för att kunna ställa upp för omval för en tredje mandatperiod. En av dödsskjutningarna, där offret är en 21-årig student, sker i Conakry, den andra i staden Labé i norr, där är offret bara 18 år. 

  • Nya protester mot Condé

   Tiotusentals guineaner samlas i Conakry och flera andra städer för att protestera mot regeringen. I huvudstaden bär rödklädda demonstranter plakat med texter där de säger nej till att president Alpha Condé ska få ställa upp för en tredje mandatperiod som president. I staden Kankan i den östra delen av landet bryter oroligheter ut då Condés anhängare angriper demonstranter. I slutet av förra året presenterade Condé ett förslag till en ny författning (se December 2019), men han sade inget om huruvida han själv avser att delta i presidentvalet 2020. Omkring 20 människor, varav en militärpolis, har dödats sedan protesterna inleddes i oktober.

 • 2019

  • December

  • Oppositionen aviserar valbojkott

   Guineas oppositionspartier aviserar att de tänker bojkotta parlamentsvalet den 16 december. Oppositionsledaren Cellou Dalein Diallo säger efter ett möte med omkring 20 partier att man vill försöka att valen alls kommer att hållas då. Han hänvisar bland annat till att många minderåriga ska ha lagts till i röstlängden. Ursprungligen skulle valet ha hållits den 28 december 2019.

  • Condé presenterar förslag till ny författning

   President Alpha Condé presenterar ett utkast till en ny författning för Guinea. Enligt det ska presidentens mandatperiod förlängas från fem till sex år, hen ska också kunna väljas om en gång. Han säger dock inget om han avser att försöka ställa upp för omval, något oppositionen tror att han planerar och som väckt omfattande protester.

  • Nya protester mot Condé

   Stora protester genomförs mot president Alpha Condé. Enligt oppositionen deltar så många som en miljon människor. Detta är en i raden av flera liknande demonstrationer där deltagarna protester mot vad de tror är presidentens försök att få igenom en ändring av författningen så att han kan ställa upp för omval. Minst 20 civila guineaner och en militärpolis har dödats sedan protesterna inleddes i mitten av oktober.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0