Guinea
Guineanska väljare köar för att rösta i presidentvalet 2020, ett val som genomfördes trots den pågående coronapandemin. Foto: Sadak Souici/TT

Guinea

Guinea vid västafrikanska kusten har rika naturtillgångar och ekonomin baseras främst på mineralbrytning. Landet beräknas ha en tredjedel av världens tillgångar på bauxit, som är råvara till aluminium. Men auktoritära, militärstödda regimers ekonomiska vanskötsel under många decennier har gjort landet utfattigt. 2010 genomförde Guinea sitt första demokratiska presidentval, men vägen till en fungerande demokrati ser ut att bli lång.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juni

  • Guinea åter fritt från ebola

   Guinea är åter fritt från ebola. Sedan det senaste sjukdomsutbrottet i februari i år har tolv människor avlidit i virussjukdomen. Drygt 13 000 människor har vaccinerats mot ebola och nu har inga nya fall rapporterats på 42 dagar. Det förefaller som om smittan kom från en av dem som överlevde det tidigare sjukdomsutbrottet 2013–2016.

  • Oppositionspolitiker döms till fängelse

   Oppositionspolitikern Oumar Sylla, från FNDC, döms till tre års fängelse för illegala sammankomster och för att ha spridit falska uppgifter. Ett 30-tal oppositionsanhängare demonstrerar utanför domstolen. Syllas advokater säger att de avser att överklaga domen till Högsta domstolen. Sylla greps i september 2020 när han körde omkring i förorter till Conakry och uppmanade människor att delta i protester mot att president Alpha Conté skulle ställa upp för en tredje mandatperiod i valet samma höst.  Två olika rättsprocessen inleddes efter det mot honom, där han i ett av fallen frikändes, i den andra dömdes till elva månaders fängelse i en lägre instans. Åklagarna, som överklagade den frikännande domen hade nu bakat ihop åtalen till ett enda.

  • Maj

  • Regeringen: 57 ska åtalas för inblandning i oroligheter

   57 personer ska inom kort ställas inför rätta för inblandning i oroligheterna kring presidentvalet hösten 2020, säger en talesperson för regeringen. Bland dem som kommer att åtalas finns åtta personer som anklagas för att ha dödat tre militärpoliser och en soldat vid en attack mot ett godståg i närheten av Conakry. Två oppositionspolitiker Cherif Bah och Ousmane Gaoual Diallo från UFDG kommer också att ställas inför rätta. Ett 40-tal personer ska dock ha släppts fria efter att brottsmisstankarna mot dem avfärdats.

  • April

  • Oppositionsaktivist döms till fängelse

   Mamady Onivogui, läkare och ledare för hjälporganisationen Sante Vie pour Tous, döms till ett års fängelse och motsvarande 2 500 dollar i böter för sin roll i kampanjen mot att Alpha Condés skulle kunna väljas om som president. Onivogui, som är representant för oppositionsrörelsen Elazologa i Macenta i sydöstra Guinea, greps i november, några veckor efter att Condé vunnit presidentvalet.

  • Februari

  • Nytt utbrott av ebola i Guinea

   Guinea drabbas av ett nytt utbrott av den smittsamma virussjukdomen ebola. Minst tre människor har avlidit i sjukdomen och ytterligare fyra har smittats. De som insjuknat har alla deltagit i en begravning av en sjuksköterska i staden Nzérékoré i den sydöstra delen av landet. Guinea ska få tillgång till de nya vacciner som nu finns mot sjukdomen via världshälsoorganisationen WHO.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0