Guinea
Foto: Wikimedia Commons/Soman

Guinea

Guinea vid västafrikanska kusten har rika naturtillgångar och ekonomin baseras främst på mineralbrytning. Landet beräknas ha en tredjedel av världens tillgångar på bauxit, som är råvara till aluminium. Men auktoritära, militärstödda regimers ekonomiska vanskötsel under många decennier har gjort landet utfattigt. 2010 genomförde Guinea sitt första demokratiska presidentval, men vägen till en fungerande demokrati ser ut att bli lång.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • November

  • 10 oppositionsledare friges tillfälligt

   Tio oppositionsledare från Nationella fronten för försvar av konstitutionen (FNDC) som i oktober dömdes till fängelse för att ha organiserat protester mot att president Alpha Condé eventuellt planerar att ändra författningen så att han ännu en gång kan ställa upp för omval släpps nu tillfälligt i väntan på att deras överklagan av domarna ska höras i början av december.

  • SMB vinner rättigheter att bryta järn

   Société Minière de Boké, ett konsortium med sin huvudsakliga bas i Asien, tilldelas nu rättigheter att utvinna järn i Simandoubergen i landets sydöstra del. Det sker efter flera år av kontroverser inte minst på grund av anklagelser om mutbrott. SMB, säger sig vara Guineas största bauxitexportör, består bland annat av ett guineanskt transport- och logistikföretag, ett singaporianskt rederi och en kinesisk aluminiumtillverkare. Ett skäl till att SMB vinner anbudsstriden är att bolaget lovar att alla transporter ska gå via Guinea.

  • Två döda i nya sammandrabbningar i Conakry

   Två ungdomar dödas och flera människor skadas i samband med sammandrabbningar mellan ett begravningståg och säkerhetsstyrkor i Conakry. Flera hundra människor har samlats för att begrava elva oppositionsanhängare som dödats i samband med regeringskritiska demonstrationer i oktober där de ropar på rättvisa för de döda och "Alpha, mördare". Efter att deltagare i begravningsföljet börjat kasta sten på säkerhetsstyrkorna svarar de med tågas och skjuter skarpt mot tåget.

  • Oktober

  • 45 000 i manifestation för president Condé

   Omkring 45 000 människor samlas i huvudstaden Conakry för att visa sitt stöd för president Alpha Condé. Demonstranter klädda i gula och vita t-shirts med texter som "ja, till en ny författning" och "låt oss ha en folkomröstning" kantar vägarna från flygplatsen till Conakrys centrum. Det sker som en reaktion på oppositionens tidigare protester mot eventuella planer på att ändra författningen för att Condé ska kunna ställa upp för omval. Protester som enligt inhemska journalister samlat hundratusentals deltagare.

  • Fem oppositionsledare döms till fängelse för protester

   Fem ledare från oppositionsalliansen Nationella fronten för försvar av konstitutionen (FNDC) döms till fängelse för att ha organiserat protester mot att president Alpha Condé eventuellt planerar att ändra författningen så att han ännu en gång kan ställa upp för omval. Abdourahamane Sanoh, samordnare för FNDC, döms till ett års fängelse, ytterligare fyra FNDC-ledare döms till fängelse i sex månader, medan två åtalade frikänns. Enligt oppositionen sköts tio människor ihjäl av polisen i samband med protesterna, medan myndigheterna hävdar att nio demonstranter dödats samt en militärpolis.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0