Guinea
Guineanska väljare köar för att rösta i presidentvalet 2020, ett val som genomfördes trots den pågående coronapandemin. Foto: Sadak Souici/TT

Guinea

Guinea vid västafrikanska kusten har rika naturtillgångar och ekonomin baseras främst på mineralbrytning. Landet beräknas ha en tredjedel av världens tillgångar på bauxit, som är råvara till aluminium. Men auktoritära, militärstödda regimers ekonomiska vanskötsel under många decennier har gjort landet utfattigt. 2010 genomförde Guinea sitt första demokratiska presidentval, men vägen till en fungerande demokrati ser ut att bli lång.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Februari

  • Ny övergångsförsamling ska förbereda civilt styre

   Guineas övergångsförsamling (CNT) samlas för första gången. Den består av 81 medlemmar som utsetts av kuppledaren, numera presidenten Mamady Doumbouya, från listor som upprättats av politiska partier och andra organisationer. Deras uppgift är att förbereda en övergång till civilt styre, genom att bland annat utarbeta ett förslag till en ny författning och enas om ett datum för allmänna val.

  • Januari

  • Utredning inleds av eventuellt brott under Condés styre

   Rättsväsendet inleder en utredning av anklagelser om brott som begåtts under president Alpha Condés styre mellan 2010 och 2021. Condé störtades i en militärkupp i september 2021. Enligt åklagaren kommer det första steget handla om att identifiera personer som eventuellt ska åtalas.

  • Guinea utesluts från handelssamarbete

   USA utesluter Guinea från handelssamarbetet Agoa (African Growth Opportunity Act), som ger ett 40-tal länder i Afrika förmånliga villkor på den amerikanska marknaden. Motprestationen är att länderna ska leva upp till vissa demokratiska krav, vilket  Guinea inte längre bedöms göra efter militärkuppen hösten 2021.

 • 2021

  • December

  • Alpha Condé får lämna Guinea i en månad

   Guineas avsatte president Alpha Condé får rätt att lämna landet under en månad. Det meddelar regeringen via nationell TV och säger att det är resultatet av en uppgörelse med den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas. Enligt uttalandet ska han under sin utlandsvistelse rådgöra med olika parter, men inget sägs om vilka de är och vad de ska rådgöra om. Det dröjer dock till den 17 januari innan han ger sig av, då sägs att han reser utomlands av medicinska skäl.

  • Premiärministern kritiserar namnbyte på flygplats

   Mohamed Beavogui, premiärminister i övergångsregeringen, kritiserar beslutet att döpa om landets internationella flygplats efter den förre diktatorn Sekou Touré. Det tolkas som en växande klyfta mellan Beavogui och övergångspresident Mamady Doumbouya. Touré var den som ledde Guinea till självständighet 1958, men han blev efterhand alltmer auktoritär och styrde landet fram till sin död 1984. Frågan om hur man ska se på den förre presidenten delar fortfarande guineanerna.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0