Guinea
Foto: Wikimedia Commons/Soman

Guinea

Guinea vid västafrikanska kusten har rika naturtillgångar och ekonomin baseras främst på mineralbrytning. Landet beräknas ha en tredjedel av världens tillgångar på bauxit, som är råvara till aluminium. Men auktoritära, militärstödda regimers ekonomiska vanskötsel under många decennier har gjort landet utfattigt. 2010 genomförde Guinea sitt första demokratiska presidentval, men vägen till en fungerande demokrati ser ut att bli lång.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Januari

  • Skolstart efter tre månaders strejk

   Skolorna öppnas på nytt efter en tre månader lång lärarstrejk. Det sker sedan regeringen och lärarfacket, SLECG, kommit överens att alla lärare garanteras en löneökning på 40 procent  och att man ska inleda nya förhandlingar om en grundlön för lärare. Enligt regeringen har lönenotan för lärarna mer än tredubblats sedan 2011. 

 • 2018

  • November

  • Kvinnoprotest stoppas

   Hundratals kvinnor, som har planerat en protest för att kräva rättvisa för de oppositionsaktivister som dödats av särkerhetsstyrkorna, hindras från att genomföra den. Enligt oppositionen har 98 demonstranter dödats i Guinea sedan president Alpha Condé kom till makten 2010. Några dagar tidigare hade Amnesty uttryckt oro över de många dödsoffer som krävts i samband med oppositionens protester. Hittills i år har 18 människor dödats, vara tre under de senaste två veckorna.

  • Oktober

  • Tonåring ihjälskjuten under oppositionsprotest

   En tonåring skjuts ihjäl i samband med oppositionsprotester mot påstått fusk under lokalvalen. Hundratals ungdomar deltar i protesten i Conakry, som har förbjudits av myndigheterna. Demonstranterna kastar sten mot polisen som svarar med att beskjuta dem med tårgas. Oppositionsledaren Cellou Dalien Diallo säger att hans bil besköts av polisen när han var på väg till demonstrationen.

  • En död i samband med oppositionsprotest

   En människa skjuts ihjäl i samband med en oppositionsprotest i huvudstaden Conakry. Oppositionen protesterar på nytt mot det fusk man anser förekom under lokalvalen i februari. Säkerhetsminister Alpha Ibrahima Keira säger att säkerhetsstyrkorna har fått order om att agera "med fasthet" mot demonstranterna. Oppositionen har planerat ännu en protestdag den 18 oktober.

  • Augusti

  • Regeringen och oppositionen i nytt avtal efter lokalvalet

   Oppositionspartierna ställer in planerade protestaktioner sedan man bland annat kommit överens med regeringen om att UFDG ska få utse 22 borgmästare och distriktsledare i Ouende Kenema, Bignamou, Thiasso, Thindoye, Manfara, Bissikirima och Kindia, medan regeringspartiet RPG ska få utse borgmästaren i Dubreka i närheten av huvudstaden. Minst ett 10-tal människor har dödats i de protester som blossade upp efter lokalvalet i februari. Parterna enas också om att inrätta en fond för att hjälpa anhöriga till offren.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0