Guinea
Foto: Wikimedia Commons/Soman

Guinea

Guinea vid västafrikanska kusten har rika naturtillgångar och ekonomin baseras främst på mineralbrytning. Landet beräknas ha en tredjedel av världens tillgångar på bauxit, som är råvara till aluminium. Men auktoritära, militärstödda regimers ekonomiska vanskötsel under många decennier har gjort landet utfattigt. 2010 genomförde Guinea sitt första demokratiska presidentval, men vägen till en fungerande demokrati ser ut att bli lång.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • September

  • Michelle Bachelet: Skipa rättsvisa efter massaker 2009

   FN:s människorättskommissarie Michelle Bachelet uppmanar Guinea att skipa rättvisa för de över 150 oppositionsanhängare som dödades i en massaker i Conakry 2009, när soldater öppnade eld mot demonstranter (se September 2009). En utredning av fallet blev klar 2017, men sedan dess har inte mycket hänt. Enligt Bachelet kommer det inte att gå att åstadkomma verklig fred och försoning i landet förrän de som ansvarar för dådet har ställts inför rätta. Premiärminister Ibrahima Kassory Fofana säger att den guineanska myndigheter är fast besluten att en rättegång ska bli av.

  • President Condé: förbereder på val och folkomröstning

   President Alpha Condé uppmanar via en video guineanerna att förbereda sig för val och en folkomröstning. Det väcker liv i spekulationerna om att den 81-årige presidenten vill ändra författningen för att kunna ställa upp för omval. Condés andra mandatperiod som president löper ut i oktober 2020.

  • Maj

  • Oppositionsanhängare döms till fängelse

   Sju oppositionsanhängare uppges ha dömts till tre månaders fängelse för att ha "stört den allmänna ordningen" när de protesterat mot president Alpha Condé som de befarar vill bli omvald för en tredje mandatperiod, trots att det strider mot landets författning. De dömda tillhör en grupp som kallar sig Nationella fronten för försvar av konstitutionen (Front National pour la Défense de la Constitution, FNDC). De sju greps den 4 maj i samband med en demonstration utanför en sportarena i Kindia där Condé höll tal.

  • April

  • Oppositionspolitiker grips

   Faya Millimouno, ledare för Liberala blocket (BL) och flera av partiets supportrar grips utanför nationalförsamlingen i Conakry där de protesterar mot att en ny session inleds trots att parlamentets mandat löpte ut i januari. President Condé valde i mitten av januari att förlänga nationalförsamlingens mandat, men inget datum för parlamentsvalet har aviserats. Det senaste valet hölls i september 2013.   

  • Ny oppositionsallians bildas

   Fyra oppositionspartier går samman i Nationella fronten för försvar av konstitutionen (Front National pour la Défense de la Constitution, FNDC) i syfte att förhindra att president Alpha Condé ska kunna ställa upp för omval i presidentvalet år 2020. Enligt författningen kan han inte delta då han redan har suttit i två mandatperioder, men hans Guineanska folkets samlingsparti (RPG) trycker på för att det ska bli möjligt. Condé själv har ännu inte uttalat sig i frågan. I FNDC ingår bland annat Guineas demokratiska krafter (UFDG) och Republikanska styrkors union (UFR). Liberala blocket (BL) och ett antal civilsamhällesorganisationer. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0