Guinea
Foto: Wikimedia Commons/Soman

Guinea

Guinea vid västafrikanska kusten har rika naturtillgångar och ekonomin baseras främst på mineralbrytning. Landet beräknas ha en tredjedel av världens tillgångar på bauxit, som är råvara till aluminium. Men auktoritära, militärstödda regimers ekonomiska vanskötsel under många decennier har gjort landet utfattigt. 2010 genomförde Guinea sitt första demokratiska presidentval, men vägen till en fungerande demokrati ser ut att bli lång.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Mars

  • Flera döda i oroligheter kring valet

   Parlamentsvalet och folkomröstningen om en ny författning hålls som planerat, men oroligheter bryter ut bland annat i huvudstaden Conakry då oppositionsaktivister försöker förhindra att valet hålls. Vallokaler uppges ha stuckits i brand, valmaterial förstörts och poliser angripits. Enligt oppositionskällor har minst tio människor dödats i sammandrabbningar mellan polis och demonstranter. Ett stort antal människor ska ha gripits och säkerhetsstyrkorna uppges att urskillningslöst ha skjutit mot oppositionsaktivisterna. Då större delen av oppositionen bojkottar valet anses det redan klart att regeringssidan vinner parlamentsvalet och att den nya författningen godkänns. Eftersom Guinea har fått sina två första fall av covid-19 uppmanas väljarna vid en del vallokaler att tvätta sina händer och att hålla avstånd till andra väljare. Oppositionsalliansen FNDC manar till protester både den 23 och 24 mars.

  • Störningar i internet-trafiken under valhelgen

   Flera telekombolag aviserar att det kommer att förekomma störningar i internet- och telefontrafiken under den kommande helgen på grund av underhållsarbete. Det sker samtidigt som Guinea går till val, dels för att välja ett nytt parlament och rösta om en ny författning (se 5 februari 2020). Större delen av den politiska oppositionen bojkottar valet och har uppmanat väljarna att göra detsamma. Den har bland anklagat regeringen för att omkring flera miljoner ogiltiga namn ska ha funnits i röstlängderna. Myndigheterna säger nu att dessa namn har strukits, men det har inte varit tillräckligt för att lugna oppositionen som inte tror att valet kan genomföras korrekt och under fria former. En grupp från Ecowas har också uttryckt oro att omkring 2,5 miljoner av de 7,7 miljoner väljare som registerats har saknat nödvändiga dokument. Valet genomförs trots att två fall av sjukdomen covid-19 har registrerats i landet. Grannländerna har samtidigt förbjudit alla större folksamlingar i ett försök att minska smittspridningen.

  • Nytt valdatum: 22 mars

   Parlamentsvalet och folkomröstningen om landets nya författning kommer att hållas den 22 mars, meddelar valkommissionen Ceni. Det krävs dock ett godkännande av datumet från landets författningsdomstol för att det ska bli av.

  • Folkomröstning om ny författning skjuts upp

   President Alpha Condé meddelar att folkomröstningen om en ny författning och parlamentsvalet som skulle ha hållits idag skjuts upp. Han antyder att det bara handlar om att skjuta på valen en kortare tid.  Beskedet kommer efter att sedan bland annat Afrikanska unionen (AU) och den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas uttryckt oro för att valen inte skulle kunna genomföras korrekt. De hade också beslutat att inte skicka några valobservatörer till Guinea.  OIF, en samarbetsorganisation för fransktalande länder har pekat på problem med att veriefiera 2,5 miljoner av namnen i röstlängden, antalet namn har ökat extra snabbt i en del av landet där presidenten har starkt stöd.  Efter att folkomröstningen skjutits upp utbryter nya protester.Läs mer om förslagen i den nya författningen den 2 februari 2020.

  • Februari

  • Oppositionspolitiker grips

   Flera oppositionspolitiker grips i Conakry samband med nya protester mot regeringen. Tre av de gripna, samtliga kvinnor, tillhör Nationella fronten för försvar av konstitutionen (FNDC), anklagas bland annat för att ha stört den allmänna ordningen. Även på andra håll i landet grips oppositionsaktivister. Detta sker bara elva dagar före folkomröstningen om en ny författning och parlamentsvalet ska hållas. Bägge valen bojkottas dock av oppositionen som befarar att författningsändringarna är ett försök av Alpha Condé att försöka bli omvald för en tredje mandatperiod. Sedan oppositionen inledde sina protester mot detta hösten 2019 har 28 civila och en militärpolis dödats.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0