Guinea
Guineanska väljare köar för att rösta i presidentvalet 2020, ett val som genomfördes trots den pågående coronapandemin. Foto: Sadak Souici/TT

Guinea

Guinea vid västafrikanska kusten har rika naturtillgångar och ekonomin baseras främst på mineralbrytning. Landet beräknas ha en tredjedel av världens tillgångar på bauxit, som är råvara till aluminium. Men auktoritära, militärstödda regimers ekonomiska vanskötsel under många decennier har gjort landet utfattigt. 2010 genomförde Guinea sitt första demokratiska presidentval, men vägen till en fungerande demokrati ser ut att bli lång.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • November

  • Rättegång för massaker 2009 på gång

   Rättegången mot dem som låg bakom massakern på 157 människor i Conakry 2009 ser nu ut att bli av. Det meddelar justitieministern i interimsregeringen Fatoumata Yarie Soumah. Människorättsgrupper har återkommande tryckt på för att de ansvariga ska ställas till svaras för att soldater från den dåvarande juntan öppnade eld mot oppositionsaktivister som samlats på en idrottsarena. Beskedet kom två dagar efter att en delegation från ICC besökt Guinea.

  • Nästan tusen soldater tvingas gå i pension

   Kuppledaren Mamady Doumbouya pensionerar nästan 1 000 soldater. Han betonar att detta inte ska ses som "en bestraffning". Det är dock inte klart vilka som berörs. Men i oktober tv8ingades 44 generaler och amiraler att lämna sina poster.

  • Oktober

  • Civil regeringschef utses

   Kuppledaren och övergångspresidenten Mamady Doumbouya utser Mohamed Beavogui, expert på utvecklingsfrågor med ett förflutet inom FN, till ny premiärminister. Han utlovar bland annat att genomföra en rad reformer som gör att landet fungerar bättre vid en återgång till civilt styre. Den nye regeringschefen anses allmänt ha ett "rent förflutet" och han har ingen tidigare politisk erfarenhet.

  • Juntaledaren tillträder som president

   Kuppledaren Mamady Doumbouya tillträder nu som övergångspresident i Guinea vid en ceremoni vid Högsta domstolen i huvudstaden Conakry. I publiken finns bland annat Kinas och Rysslands ambassadörer, medan västländerna representeras av personer på lägre nivåer i den diplomatiska hierarkin. Det finns numera en plan för hur övergången till civilt styre ska påbörjas samt att skriva en ny författning och anta ett nytt valsystem. Inget datum har dock angivits för när detta kommer att ske. Doumbouya aviserar också att det ska skapas ett nytt organ för att bekämpa korruption i landet och att det nya styret ska respektera de internationella avtal som Guinea antagit.

  • September

  • Juntan presenterar riktlinjer för övergångsstyre

   De militärer som ingår i den junta som tog makten tidigare i september får inte ställa upp i de nationella och lokala val som ska hållas efter en övergångsperiod. Det meddelar företrädare för juntan som samtidigt presenterar riktlinjer för hur en övergång till civilt styre ska se ut. Dessa har man kommit fram till under de samtal som har förts med representanter för politiska partier, näringslivet och civilsamhället: Ett särskilt övergångsråd (TNC) med 81 medlemmar ska bildas, varav minst 30 procent måste vara kvinnor. Det är detta som, tillsammans med juntan ska avgöra när val ska hållas. Juntaledaren Mamady Doumbouya kommer tills vidare att fungera som president, med en civil premiärminister vid sin sida. Ingen av dem som ingår i övergångsstyret får kandidera i valen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0