Guinea
Guineanska väljare köar för att rösta i presidentvalet 2020, ett val som genomfördes trots den pågående coronapandemin. Foto: Sadak Souici/TT

Guinea

Guinea vid västafrikanska kusten har rika naturtillgångar och ekonomin baseras främst på mineralbrytning. Landet beräknas ha en tredjedel av världens tillgångar på bauxit, som är råvara till aluminium. Men auktoritära, militärstödda regimers ekonomiska vanskötsel under många decennier har gjort landet utfattigt. 2010 genomförde Guinea sitt första demokratiska presidentval, men vägen till en fungerande demokrati ser ut att bli lång.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • April

  • Oppositionsaktivist döms till fängelse

   Mamady Onivogui, läkare och ledare för hjälporganisationen Sante Vie pour Tous, döms till ett års fängelse och motsvarande 2 500 dollar i böter för sin roll i kampanjen mot att Alpha Condés skulle kunna väljas om som president. Onivogui, som är representant för oppositionsrörelsen Elazologa i Macenta i sydöstra Guinea, greps i november, några veckor efter att Condé vunnit presidentvalet.

  • Februari

  • Nytt utbrott av ebola i Guinea

   Guinea drabbas av ett nytt utbrott av den smittsamma virussjukdomen ebola. Minst tre människor har avlidit i sjukdomen och ytterligare fyra har smittats. De som insjuknat har alla deltagit i en begravning av en sjuksköterska i staden Nzérékoré i den sydöstra delen av landet. Guinea ska få tillgång till de nya vacciner som nu finns mot sjukdomen via världshälsoorganisationen WHO.

  • Januari

  • Regeringskritiker avlider i fängelse

   Amnesty uttrycker oro för brister i respekten för mänskliga rättigheter i Guinea, sedan två regeringskritiker avlidit i fängelse. En av dem, den 21-årige Mamadou Oury Barry tillhörde oppositionspartiet UFDG, greps i augusti 2020, misstänkt för misshandel, avled nu i ett fängelse i huvudstaden Conakry. Hans partikamrat Roger Bamba, som satt fängslad i väntan på rättegång, avled redan i december. Enligt myndigheterna dog männen av "naturliga orsaker". Även USA och EU har uppmärksammat bristerna i respekten för mänskliga rättigheter.

  • Israelisk gruvmagnat döms till fängelse för korruption i Guinea

   Den israeliske gruvmagnaten Beny Steinmetz döms till fem års fängelse i en domstol i schweiziska Genève för korruption i samband med att hans bolag slöt avtal om gruvrättigheter i Simandou-regionen i sydöstra Guinea 2008 (se även 11 januari 2021). Han ådöms också att betala 50 miljoner schweizerfrancs. Ytterligare två andra personer fälls för korruption. Samtliga förnekar brott och Steinmetz säger att han ska överklaga domen. Mamadie Touré, en av den förre guineanske ledaren Lansana Contés fyra hustrur, som ska ha tagit emot pengar från Steinmetz lever idag i USA.

  • President Condé vaccineras mot covid-19

   President Alpha Condé får sin första dos vaccin mot covid-19. Precis som hans försvarsminister sker det med ett ryskt vaccin kallat Sputnik V. Flera andra ministrar har vaccinerats tidigare under veckan. En talesman för regeringen säger att Guinea ska få 2,5 miljoner doser vaccin under årets första kvartal, ingen sägs dock om vilket eller vilka vaccin det handlar om. Hittills har Guinea haft drygt 14 000 bekräftade fall av covid-19 och 81 människor har avlidit i sjukdomen. Bland dem som dött finns flera politiker.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0