Torsdagen den 22 augusti kommer UI att uppdatera sina IT-tjänster

Under uppdateringen kommer vi tyvärr inte kunna svara på mail. Vid brådskande ärenden hänvisar vi till kundtjänst på telefonummer 08-511 768 05, kl. 10.00-11.30 samt 13.00-15.00.

Guinea
Foto: Wikimedia Commons/Soman

Guinea

Guinea vid västafrikanska kusten har rika naturtillgångar och ekonomin baseras främst på mineralbrytning. Landet beräknas ha en tredjedel av världens tillgångar på bauxit, som är råvara till aluminium. Men auktoritära, militärstödda regimers ekonomiska vanskötsel under många decennier har gjort landet utfattigt. 2010 genomförde Guinea sitt första demokratiska presidentval, men vägen till en fungerande demokrati ser ut att bli lång.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Maj

  • Oppositionsanhängare döms till fängelse

   Sju oppositionsanhängare uppges ha dömts till tre månaders fängelse för att ha "stört den allmänna ordningen" när de protesterat mot president Alpha Condé som de befarar vill bli omvald för en tredje mandatperiod, trots att det strider mot landets författning. De dömda tillhör en grupp som kallar sig Nationella fronten för försvar av konstitutionen (Front National pour la Défense de la Constitution, FNDC). De sju greps den 4 maj i samband med en demonstration utanför en sportarena i Kindia där Condé höll tal.

  • April

  • Oppositionspolitiker grips

   Faya Millimouno, ledare för Liberala blocket (BL) och flera av partiets supportrar grips utanför nationalförsamlingen i Conakry där de protesterar mot att en ny session inleds trots att parlamentets mandat löpte ut i januari. President Condé valde i mitten av januari att förlänga nationalförsamlingens mandat, men inget datum för parlamentsvalet har aviserats. Det senaste valet hölls i september 2013.   

  • Ny oppositionsallians bildas

   Fyra oppositionspartier går samman i Nationella fronten för försvar av konstitutionen (Front National pour la Défense de la Constitution, FNDC) i syfte att förhindra att president Alpha Condé ska kunna ställa upp för omval i presidentvalet år 2020. Enligt författningen kan han inte delta då han redan har suttit i två mandatperioder, men hans Guineanska folkets samlingsparti (RPG) trycker på för att det ska bli möjligt. Condé själv har ännu inte uttalat sig i frågan. I FNDC ingår bland annat Guineas demokratiska krafter (UFDG) och Republikanska styrkors union (UFR). Liberala blocket (BL) och ett antal civilsamhällesorganisationer. 

  • Januari

  • Skolstart efter tre månaders strejk

   Skolorna öppnas på nytt efter en tre månader lång lärarstrejk. Det sker sedan regeringen och lärarfacket, SLECG, kommit överens att alla lärare garanteras en löneökning på 40 procent  och att man ska inleda nya förhandlingar om en grundlön för lärare. Enligt regeringen har lönenotan för lärarna mer än tredubblats sedan 2011. 

 • 2018

  • November

  • Kvinnoprotest stoppas

   Hundratals kvinnor, som har planerat en protest för att kräva rättvisa för de oppositionsaktivister som dödats av särkerhetsstyrkorna, hindras från att genomföra den. Enligt oppositionen har 98 demonstranter dödats i Guinea sedan president Alpha Condé kom till makten 2010. Några dagar tidigare hade Amnesty uttryckt oro över de många dödsoffer som krävts i samband med oppositionens protester. Hittills i år har 18 människor dödats, vara tre under de senaste två veckorna.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0