Guinea-Bissau
Foto: Flickr/gaborbasch

Guinea-Bissau

I hundratals år utsattes det område i Västafrika som idag är Guinea-Bissau för hänsynslös portugisisk exploatering. Från 1950-talet bekämpade befrielserörelsen PAIGC kolonialarmén och 1974 erkände Portugal landets självständighet. Befrielserörelsens förmåga att leda en stat visade sig dock begränsad och landet drogs in i en ond cirkel av kupper, revolter och inbördesstrider. Den senaste militärkuppen genomfördes 2012, men 2014 kunde en demokratiskt vald regering ta över styret av landet. Under 2000-talet har latinamerikanska narkotikaligor kunnat utnyttja den svaga staten till att göra landet till en transithamn för kokainleveranser till Europa.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Januari

  • Simões Pereira fortsätter att ifrågasätta resultatet i presidentvalet

   Valkommissionen CNE presenterar nu det slutliga resultatet i den andra omgången av presidentvalet den 29 december 2019. Enligt det får Umaro Sissoco Embaló från Madem-G15 53,55 medan Domingos Simões Pereira erhåller 46,45 procent. Simões Pereira väljer dock att fortsätta ifrågasätta resultatet, via en videoinspelning som lagts upp i sociala medier, säger han att valet var fyllt av oegentligheter. En talesman för Simões Pereiras PAIGC säger att Högsta domstolen nu ska ta ställning till en överklagan från partiet.

  • HD avvisar Simões Pereiras överklagan

   Högsta domstolen avvisar Domingos Simões Pereiras överklagan av resultatet i den andra omgången av presidentvalet i slutet av 2019 (se December 2019). Den uppmanar nu valkommissionen att offentligöra det slutliga resultatet i valet.

  • Simões Pereira överklagar valresultatet

   Domingos Simões Pereira, som förlorade presidentvalet den 29 december 2019 (se December 2019), vänder sig till Högsta domstolen för att överklagaresultatet. Dagen efter säger han att antalet avgivna röster är 30 000 fler än antalet registrerade väljare. 

 • 2019

  • December

  • Sissoco Embaló vinner presidentvalet

   Det blir Madem-G15:s den före detta premiärministern Umaro Sissoco Embaló som vinner andra omgången i presidentvalet den 29 december med drygt 53 procent av rösterna. Han besegrar därmed PAIGC:s Domingos Simões Pereira, som var förhandsfavorit att vinna, som slutar på 46,5 procent. Bägge kandidaterna hade lovat att modernisera landet, skapa stabilitet i landet efter flera politiskt oroliga år, att få fart på ekonomin och att bekämpa korruption. Enligt observatörer från Afrikanska unionen (AU) har valet gått lugnt till och enligt valkommissionen är valdeltagandet högt. Sissoco Embaló, som också är brigadgeneral, framför dock anklagelser om fusk och säger att inrikesdepartementet på förhand har fyllt valurnorna med röstsedlar. Han presenterar dock inget bevis för sina anklagelser. Dessa tillbakavisas av företrädare för den sittande premiärministern. Efter att valresultatet presenterats är det istället Simões Pereira som kommer med fuskanklagelser och säger att han ska vända sig till domstol för att få resultatet prövat i Högsta domstolen.

  • CFA-franc ska bli eco 2020

   Åtta västafrikanska länder som använder den regionala valutan CFA-franc enas i Abidjan i Elfenbenskusten om att den ska byta namn till eco. Meningen är att den ska fortsätta att vara knuten till euron, men de åtta länderna, Benin, Burkina Faso, Guinea-Bissau, Elfenbenskusten, Mali, Niger, Senegal och Togo ska inte längre behöva förvara 50 procent av sin valutareserv i Frankrike och Frankrike ska inte längre att ha någon representant i valutaunionens styrelse. Meningen är att förändringen ska träda i kraft under 2020. Frankrikes president Emmanuel Macron som finns på plats i Abidjan säger i samband med det att kolonialismen i Afrika var ”ett allvarligt misstag”. Kritiker av CFA-francen ser den som en kvarleva från kolonialtiden, andra som en garant för finansiell stabilitet. En annan variant av CFA som används i flera centralafrikanska länder berörs inte av ändringen. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0