Guinea-Bissau
Foto: Flickr/gaborbasch

Guinea-Bissau

I hundratals år utsattes det område i Västafrika som idag är Guinea-Bissau för hänsynslös portugisisk exploatering. Från 1950-talet bekämpade befrielserörelsen PAIGC kolonialarmén och 1974 erkände Portugal landets självständighet. Befrielserörelsens förmåga att leda en stat visade sig dock begränsad och landet drogs in i en ond cirkel av kupper, revolter och inbördesstrider. Den senaste militärkuppen genomfördes 2012, men 2014 kunde en demokratiskt vald regering ta över styret av landet. Under 2000-talet har latinamerikanska narkotikaligor kunnat utnyttja den svaga staten till att göra landet till en transithamn för kokainleveranser till Europa.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Oktober

  • Tolv presidentkandidater får klartecken av HD

   Tolv kandidater har nu godkänts av Högsta domstolen inför presidentvalet den 24 november. Förutom den sittande presidenten José Mário Vaz, som ställer upp som oberoende, PAIGC:s Domingos Simões Pereira och den förre premiärministern Carlos Gomes Júnior, som även han deltar som en oberoende kandidat. Sju kandidater underkänns dock, bland dem den enda kvinnan: sociologen Nancy Schwartz.

  • September

  • 1,8 ton kokain tas i beslag

   Polisen i Guinea-Bissau tar 1,8 ton kokain i beslag. Drogerna har gömts i mjölpåsar. Åtta personer grips, fyra guineaner, tre colombianer och en malier. Det är det andra stora drogbeslaget under året, våren 2019 gjordes ett beslag på 800 kilo kokain (se Mars 2019). Enligt polisen var drogerna på väg att skeppas till islamister från al-Qaida i Maghreb-området i nordvästra Afrika. Efter en begäran från guineanska myndgheter skickade den internationella polisorganisationen personal till landet för att bistå i utredningen. Även polis från Brasilien och Colombia skulle medvera  utredningen. Om drogerna hade sålts på gatan i Europa skulle de ha varit värda mellan 60 och 80 miljoner dollar.

  • Augusti

  • Flera kandidater klara inför presidentvalet

   Flera kandidater är nu klara inför presidentvalet den 24 november. PAIGC har valt Domingos Simões Pereira till sin kandidat, medan den förre premiärministern Carlos Gomes Júnior och den sittande presidenten José Mário Vaz, som bägge har tillhört PAIGC, kommer att delta som oberoende. Madem-G15 kommer att representeras av Umaro Sissoco Embaló, som var premiärminister mellan november 2016 och januari 2018. 

  • Juli

  • Gomes Júnior ställer upp i presidentvalet

   Den förre premiärministern Carlos Gomes Júnior aviserar att han tänker ställa upp som oberoende i presidentvalet i november. Gomes Júnior ledde tidigare landets största parti PAIGC, men numera är kontakterna mellan honom och partiet ansträngda. 2012 såg Gomes Júnior ut att vinna presidentvalet, då militären tog makten i en kupp. Han har i många år levt i exil i Portugal.

  • Ecowas förlänger mandatet för fredsstyrka

   Ecowas beslutar att förlänga mandatet för Ecomib, den 500 man starka fredsstyrka, som organisationen har  Guinea-Bissau sedan 2012, i ett halvår, fram till mars 2020. Enligt bedömare minskar det risken för en ny militärkupp i landet inför presidentvalet i november.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0