Guinea-Bissau
Ett nyfött barn i staden Gabu. Barnadödligheten är fortfarande hög, men har nästan halverats sedan år 2000. Foto: Rebecca Blackwell/TT

Guinea-Bissau

I hundratals år utsattes det område i Västafrika som idag är Guinea-Bissau för hänsynslös portugisisk exploatering. Från 1950-talet bekämpade befrielserörelsen PAIGC kolonialarmén och 1974 erkände Portugal landets självständighet. Men landet drogs snart in i en ond cirkel av kupper, revolter och inbördesstrider. 2014 kunde en demokratiskt vald regering ta över styret av landet, efter den senaste kuppen två år tidigare. Maktstrider kom dock att under flera år förlama det politiska livet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • September

  • Vårdstrejk i Bissau

   Många sjukhus och vårdkliniker i Bissau tvingas hålla stängt då personalen strejkar med krav på högre övertidsersättningar, bättre utrustning och särskild ersättning till dem som arbetar med covid-patienter. På vissa hålla har regeringen satt in militär vårdpersonal för att hålla verksamheten igång.

  • Augusti

  • Nya restriktioner mot covid-19 i Guinea-Bissau

   Regeringen i Guinea-Bissau återinför restriktioner för att förhindra spridning av det virus som orsakar covid-19. Det betyder bland annat att ett nattligt utegångsförbud införs mellan åtta på kvällen och fem på morgonen. Alla större möten förbjuds inklusive att gå till kyrkan eller moskén och restauranger och klubbar stängs. Restriktionerna ska gälla i minst två veckor och införs för att hindra att den mer smittsamma deltavarianten av viruset får fäste i landet. 5 600 bekräftade fall av covid-19 har rapporterats i landet och 110 dödsfall. Dock är bara 31 000 invånare vaccinerade mot sjukdomen. Kyrkor och moskéer öppnades så sent som i juli, efter att ha tvingats hålla stängt sedan i mars. 

  • Guinea-Bissau kommer inte att utlämna ex-general till USA

   Guinea-Bissaus regering slår fast att den före detta generalen António Indjai som är efterlyst i USA för narkotika- och vapensmuggling inte kommer att utlämnas dit. President Umaro Sissoco Embaló slår fast detta innan han reser på statsbesök till Brasilien och USA har utlyst en belöning på fem miljoner dollar till den som kommer med uppgifter som leder till att Indjai grips och fälls för dessa brott. Indjai låg bakom kuppen i Guinea-Bissau 2012 och misstänks för att ha lett en organisation som smugglade narkotika som kom från Farc-gerillan i Colombia.

  • Maj

  • Portugals president pekar på kolonialismens baksidor

   President Marcelo Rebelo de Sousa säger, vid ett besök i Guinea-Bissau, att Portugal som kolonialmakt har fungerat som en bro mellan kulturer, men att landet också betett sig illa. Han möter även president Umaro Sissoco Embaló för samtal och besöker en kyrkogård där hundratals portugisiska soldater som stupade under det guineanska befrielsekriget är begravda.

  • April

  • Vaccinationskampanj inleds i Guinea-Bissau

   Nu inleds en nationell vaccinationskampanj i Guinea-Bissau, med AstraZenecas vaccin. Den kommer dock att vara begränsad, då landet bara tagit emot 12 000 vaccindoser. Äldre invånare och vårdpersonal kommer att prioriteras. President Umaro Sissoco Embaló har dock redan fått sina två doser vaccin.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0