Guinea-Bissau
Foto: Flickr/gaborbasch

Guinea-Bissau

I hundratals år utsattes det område i Västafrika som idag är Guinea-Bissau för hänsynslös portugisisk exploatering. Från 1950-talet bekämpade befrielserörelsen PAIGC kolonialarmén och 1974 erkände Portugal landets självständighet. Befrielserörelsens förmåga att leda en stat visade sig dock begränsad och landet drogs in i en ond cirkel av kupper, revolter och inbördesstrider. Den senaste militärkuppen genomfördes 2012, men 2014 kunde en demokratiskt vald regering ta över styret av landet. Under 2000-talet har latinamerikanska narkotikaligor kunnat utnyttja den svaga staten till att göra landet till en transithamn för kokainleveranser till Europa.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juli

  • Gomes Júnior ställer upp i presidentvalet

   Den förre premiärministern Carlos Gomes Júnior aviserar att han tänker ställa upp som oberoende i presidentvalet i november. Gomes Júnior ledde tidigare landets största parti PAIGC, men numera är kontakterna mellan honom och partiet ansträngda. 2012 såg Gomes Júnior ut att vinna presidentvalet, då militären tog makten i en kupp. Han har i många år levt i exil i Portugal.

  • Ecowas förlänger mandatet för fredsstyrka

   Ecowas beslutar att förlänga mandatet för Ecomib, den 500 man starka fredsstyrka, som organisationen har  Guinea-Bissau sedan 2012, i ett halvår, fram till mars 2020. Enligt bedömare minskar det risken för en ny militärkupp i landet inför presidentvalet i november.

  • Juni

  • Gomes utses till premiärminister via dekret

   President José Mário Vaz utser via dekret Aristides Gomes till landets premiärminister. Det sker sedan Ecowas krävt att en ny regeringschef skulle utses inom tre dagar, annars skulle organisationen besluta om sanktioner mot Guinea-Bissau. President Váz har tidigare vägrat att utse PAIGC-ledaren Domingos Simões Pereira, partikamrat till Gomes, till premiärminister, trots att denne har stöd av majoriteten i nationalförsamlingen. Frågan är dock om utnämningen kommer att lösa det politiska dödläge som nu pågått i flera år. Senare meddelas att president Vaz inte kommer att få delta i några Ecowasmöten som hålls fram till den 24 november, då Guinea-Bissau ska välja en ny president.

  • Vaz vägrar godkänna Simões Pereira som ny regeringschef

   President José Mário Vaz nekar att utse PAIGC-ledaren Domingos Simões Pereira till ny premiärminister, trots att hans namn föreslås av en majoritet av nationalförsamlingens ledamöter. Han uppmanar dem att lägga fram ett annat förslag.

  • Klart för presidentval i november

   President José Mário Vaz utfärdar ett dekret om att presidentvalet i landet ska hållas den 24 november. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0