Guinea-Bissau
Foto: Flickr/gaborbasch

Guinea-Bissau

I hundratals år utsattes det område i Västafrika som idag är Guinea-Bissau för hänsynslös portugisisk exploatering. Från 1950-talet bekämpade befrielserörelsen PAIGC kolonialarmén och 1974 erkände Portugal landets självständighet. Men landet drogs snart in i en ond cirkel av kupper, revolter och inbördesstrider. 2014 kunde en demokratiskt vald regering ta över styret av landet, efter den senaste kuppen två år tidigare. Maktstrider kom dock att under flera år förlama det politiska livet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Oktober

  • Skolorna öppnar på nytt

   Guinea-Bissau öppnar skolorna på nytt, i varje fall i städerna, då många skolor i inlandet fortsätter att hålla stängt. De stängdes i mars 2020 för att förhindra spridning av det nya coronaviruset som orsakar covid-19. Eleverna anmodas bära munskydd och vattenhinkar har placerats utanför klassrummen för att eleverna ska kunna tvätta sina händer.  Omkring 40 människor har avlidit i covid-19 i Guinea-Bissau och landet har haft 2 300 bekräftade fall av sjukdomen.

  • September

  • Guinea stänger gränsen mot Guinea-Bissau

   Guinea stänger sina landgränser mot Guinea-Bissau och Senegal. Källor i Conakry säger till nyhetsbyrån AFP att beslutet tas av säkerhetsskäl. Relationerna mellan Guineas och Guinea-Bissaus presidenter är spända sedan Guineas president Alpha Condé försökt att medla i Guinea-Bissaus politiska kriser. Enligt AFP har guineaner som bor i Guinea-Bissau försökt ta sig hem för att rösta i det kommande presidentvalet, då de har haft svårt att göra det på Guineas konsulat i Guinea-Bissau. Många av dessa guineaner tillhör folket fulani, där oppositionen är stark.

  • Juli

  • Ministrar får tillbaka sina jobb

   President Umaro Sissoco Embaló återinsätter de ministrar som han avskedade i slutet av juni.

  • Juni

  • Presidenten avskedar flera ministrar

   President Umaro Sissoco Embaló avskedar via dekret ministrarna för försvar, inrikesfrågor, ekonomi, jordbruk och energi utan att ange något skäl. Avskedandena sker inför en parlamentsession där en ny regering ska utses.

  • Nattligt utegångsförbud upphör

   President Umaro Sissoco Embaló meddelar att det nattliga utegångsförbud som införts för att bekämpa covid-19 ska upphöra, men förlänger samtidigt via dekret andra krisåtgärder som infördes i mars. Guinea-Bissau har 1 556 bekräftade fall av covid-19 och 19 dödsfall har rapporterats.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0