Guinea-Bissau
Ett nyfött barn i staden Gabu. Barnadödligheten är fortfarande hög, men har nästan halverats sedan år 2000. Foto: Rebecca Blackwell/TT

Guinea-Bissau

I hundratals år utsattes det område i Västafrika som idag är Guinea-Bissau för hänsynslös portugisisk exploatering. Från 1950-talet bekämpade befrielserörelsen PAIGC kolonialarmén och 1974 erkände Portugal landets självständighet. Men landet drogs snart in i en ond cirkel av kupper, revolter och inbördesstrider. 2014 kunde en demokratiskt vald regering ta över styret av landet, efter den senaste kuppen två år tidigare. Maktstrider kom dock att under flera år förlama det politiska livet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Maj

  • Portugals president pekar på kolonialismens baksidor

   President Marcelo Rebelo de Sousa säger, vid ett besök i Guinea-Bissau, att Portugal som kolonialmakt har fungerat som en bro mellan kulturer, men att landet också betett sig illa. Han möter även president Umaro Sissoco Embaló för samtal och besöker en kyrkogård där hundratals portugisiska soldater som stupade under det guineanska befrielsekriget är begravda.

  • April

  • Vaccinationskampanj inleds i Guinea-Bissau

   Nu inleds en nationell vaccinationskampanj i Guinea-Bissau, med AstraZenecas vaccin. Den kommer dock att vara begränsad, då landet bara tagit emot 12 000 vaccindoser. Äldre invånare och vårdpersonal kommer att prioriteras. President Umaro Sissoco Embaló har dock redan fått sina två doser vaccin.

  • Januari

  • Historiskt kapverdiskt statsbesök i Guinea-Bissau

   Kap Verdes president Carlos Fonseca gör ett fyra dagar långt statsbesök i Guinea-Bissau. Det är första gången en kapverdisk statschef besöker landet som vara nära allierade under självständighetskampen mot den portugisiska kolonialmakten. Länderna planerade efter det att gå samman i en union, men planen skrinlades efter en kupp i Guinea-Bissau 1980. Kap Verde ska nu öppna en ambassad i Guinea-Bissau och Guinea-Bissau ska göra samma sak i Kap Verde.

  • Februari

  • Före detta regeringschef lämnar landet

   Den förre premiärministern Aristides Gomes, som har hållit sig gömd i FN:s lokaler i Bissau i elva månader, lämnar nu Guinea-Bissau i ett specialchartrat plan. Gomes, som tillhör landets största parti PAIGC, och säger att han sedan Umaro Sissoco Embaló blivit president fruktar för sin säkerhet. Sissoco Embaló vann presidentvalet i slutet av 2019 (se December 2019), men resultatet har ifrågasatts av PAIGC. Gomes ska ha fått tillstånd att lämna landet av medicinska skäl, trots att det pågår en utredning av en korruptionsaffär där han misstänks för inblandning.

 • 2020

  • December

  • Toppolitiker anklagas för korruption

   Åklagare i Guinea-Bissau säger att de har utfärdat en internationell häktningsorder för den förre premiärministern Domingos Simões Pereira som de misstänker för korruption. Simões Pereira leder PAIGC, landets största parti, och var Guinea-Bissaus regeringschef mellan 2014 och 2015, och anklagas för att under den tiden som han anklagas för att ha försnillat omkring 64 miljoner dollar från IMF. Han lämnade hemlandet efter att ha förlorat presidentvalet i december 2019 och bor sedan i maj 2020 i Portugal.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0