Guinea-Bissau
Foto: Flickr/gaborbasch

Guinea-Bissau

I hundratals år utsattes det område i Västafrika som idag är Guinea-Bissau för hänsynslös portugisisk exploatering. Från 1950-talet bekämpade befrielserörelsen PAIGC kolonialarmén och 1974 erkände Portugal landets självständighet. Befrielserörelsens förmåga att leda en stat visade sig dock begränsad och landet drogs in i en ond cirkel av kupper, revolter och inbördesstrider. Den senaste militärkuppen genomfördes 2012, men 2014 kunde en demokratiskt vald regering ta över styret av landet. Under 2000-talet har latinamerikanska narkotikaligor kunnat utnyttja den svaga staten till att göra landet till en transithamn för kokainleveranser till Europa.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • December

  • Nytt datum för parlamentsvalet: 10 mars

   President José Mário Vaz aviserar att parlamentsvalet, som skulle ha hållits den 18 november, nu kommer att bli av den 10 mars. Han fattar beslutet via ett dekret, efter att ha utsatts för påtryckningar både från FN och flera av grannländerna.

  • Oktober

  • Parlamentsvalet skjuts upp till 2019

   Valkommissionen CNE meddelar att parlamentsvalet skjuts upp från 18 november 2018 till 27 januari 2019. Det sker efter problem med röstregistreringen av väljare. Fram till slutet av oktober har bara ungefär en fjärdedel av alla väljare registrerats. Som skäl anges att CNE inte fått pengar till arbetet i tid och att en del ny valutrustning inte har levererats i tid, men också konflikter mellan valkommissionen, PAIGC och oppositionspartier om när valreformer ska genomföras. 

  • Ecomibs mandat förlängs

   Ecowas förlänger mandatet för fredsstyrkan Ecomib till september 2019. Ecomib stationerades i landet 2012 efter att Guina-Bissau skakats av en rad militärkupper.

  • Nya röstlängder dröjer

   Arbetet med att upprätta nya röstlängder tar längre tid än planerat, och processen förlängs med en månad. Det betyder att den inte kommer att vara klar till valet den 18 november. Det sker efter att flera tusen människor samlats i Bissau för att protestera mot bristen på insyn i hur processen går till. 

  • Transportstrejk avbryts efter avtal

   Transportstrejken avblåses sedan regeringen och transportarbetarfacket slutit ett avtal. Regeringen lovar bland annat att minska antalet vägspärrar inom två månader. Vägspärrarna förlänger restiden, och chaufförerna behöver ofta betala mutor för att få passera. Ett annat av de strejkandes krav, att förbättra vägstandarden i landet, ingår inte i uppgörelsen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0