Guinea-Bissau
Ett nyfött barn i staden Gabu. Barnadödligheten är fortfarande hög, men har nästan halverats sedan år 2000. Foto: Rebecca Blackwell/TT

Guinea-Bissau

I hundratals år utsattes det område i Västafrika som idag är Guinea-Bissau för hänsynslös portugisisk exploatering. Från 1950-talet bekämpade befrielserörelsen PAIGC kolonialarmén och 1974 erkände Portugal landets självständighet. Men landet drogs snart in i en ond cirkel av kupper, revolter och inbördesstrider. 2014 kunde en demokratiskt vald regering ta över styret av landet, efter den senaste kuppen två år tidigare. Maktstrider kom dock att under flera år förlama det politiska livet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Februari

  • Före detta regeringschef lämnar landet

   Den förre premiärministern Aristides Gomes, som har hållit sig gömd i FN:s lokaler i Bissau i elva månader, lämnar nu Guinea-Bissau i ett specialchartrat plan. Gomes, som tillhör landets största parti PAIGC, och säger att han sedan Umaro Sissoco Embaló blivit president fruktar för sin säkerhet. Sissoco Embaló vann presidentvalet i slutet av 2019 (se December 2019), men resultatet har ifrågasatts av PAIGC. Gomes ska ha fått tillstånd att lämna landet av medicinska skäl, trots att det pågår en utredning av en korruptionsaffär där han misstänks för inblandning.

  • Januari

  • Historiskt kapverdiskt statsbesök i Guinea-Bissau

   Kap Verdes president Carlos Fonseca gör ett fyra dagar långt statsbesök i Guinea-Bissau. Det är första gången en kapverdisk statschef besöker landet som vara nära allierade under självständighetskampen mot den portugisiska kolonialmakten. Länderna planerade efter det att gå samman i en union, men planen skrinlades efter en kupp i Guinea-Bissau 1980. Kap Verde ska nu öppna en ambassad i Guinea-Bissau och Guinea-Bissau ska göra samma sak i Kap Verde.

 • 2020

  • December

  • Toppolitiker anklagas för korruption

   Åklagare i Guinea-Bissau säger att de har utfärdat en internationell häktningsorder för den förre premiärministern Domingos Simões Pereira som de misstänker för korruption. Simões Pereira leder PAIGC, landets största parti, och var Guinea-Bissaus regeringschef mellan 2014 och 2015, och anklagas för att under den tiden som han anklagas för att ha försnillat omkring 64 miljoner dollar från IMF. Han lämnade hemlandet efter att ha förlorat presidentvalet i december 2019 och bor sedan i maj 2020 i Portugal.

  • Oktober

  • Skolorna öppnar på nytt

   Guinea-Bissau öppnar skolorna på nytt, i varje fall i städerna, då många skolor i inlandet fortsätter att hålla stängt. De stängdes i mars 2020 för att förhindra spridning av det nya coronaviruset som orsakar covid-19. Eleverna anmodas bära munskydd och vattenhinkar har placerats utanför klassrummen för att eleverna ska kunna tvätta sina händer.  Omkring 40 människor har avlidit i covid-19 i Guinea-Bissau och landet har haft 2 300 bekräftade fall av sjukdomen.

  • September

  • Guinea stänger gränsen mot Guinea-Bissau

   Guinea stänger sina landgränser mot Guinea-Bissau och Senegal. Källor i Conakry säger till nyhetsbyrån AFP att beslutet tas av säkerhetsskäl. Relationerna mellan Guineas och Guinea-Bissaus presidenter är spända sedan Guineas president Alpha Condé försökt att medla i Guinea-Bissaus politiska kriser. Enligt AFP har guineaner som bor i Guinea-Bissau försökt ta sig hem för att rösta i det kommande presidentvalet, då de har haft svårt att göra det på Guineas konsulat i Guinea-Bissau. Många av dessa guineaner tillhör folket fulani, där oppositionen är stark.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0