Guinea-Bissau
Ett nyfött barn i staden Gabu. Barnadödligheten är fortfarande hög, men har nästan halverats sedan år 2000. Foto: Rebecca Blackwell/TT

Guinea-Bissau

I hundratals år utsattes det område i Västafrika som idag är Guinea-Bissau för hänsynslös portugisisk exploatering. Från 1950-talet bekämpade befrielserörelsen PAIGC kolonialarmén och 1974 erkände Portugal landets självständighet. Men landet drogs snart in i en ond cirkel av kupper, revolter och inbördesstrider. 2014 kunde en demokratiskt vald regering ta över styret av landet, efter den senaste kuppen två år tidigare. Maktstrider kom dock att under flera år förlama det politiska livet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Februari

  • Ecowas skickar trupp till Guinea-Bissau

   Den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas beslutar att skicka en militär styrka till Guinea-Bissau efter det misslyckades kuppförsöket tidigare under månaden i syfte att skapa stabilitet i landet. Ecowas hade en liknade styrka i Guinea-Bissau mellan 2012 och 2020.

  • Många oklarheter kring kuppförsök i Guinea-Bissau

   President Umaro Sissoco Embaló uppger att många medlemmar av säkerhetsstyrkorna har dödats i samband med vad som benämns som ett misslyckat kuppförsök i Guinea-Bissau. Han säger samtidigt att det som har hänt kan ha samband med den omfattande handeln med narkotika via landet och kan ha utlösts av de åtgärder han beslutat om för att komma till rätta med den och korruptionen i Guinea-Bissau. Skottlossning ska också ha förekommit utanför regeringsbyggnaderna. Det råder dock stor osäkerhet om vad som egentligen har hänt, men presidenten hävdar att situationen nu är under kontroll och att landets armé inte är inblandad. Han hävdar vidare att angriparna försökt döda honom, premiärministern och resten av regeringen. Flera personer ska ha gripits, hur många det handlar om är inte känt.  Senare meddelar regeringen att minst elva människor, både soldater och civila, dödats i samband med kuppförsöket. I Guinea-Bissau förekommer spekulationer om att kuppförsöket iscensatts av presidenten.

 • 2021

  • September

  • Vårdstrejk i Bissau

   Många sjukhus och vårdkliniker i Bissau tvingas hålla stängt då personalen strejkar med krav på högre övertidsersättningar, bättre utrustning och särskild ersättning till dem som arbetar med covid-patienter. På vissa hålla har regeringen satt in militär vårdpersonal för att hålla verksamheten igång.

  • Augusti

  • Nya restriktioner mot covid-19 i Guinea-Bissau

   Regeringen i Guinea-Bissau återinför restriktioner för att förhindra spridning av det virus som orsakar covid-19. Det betyder bland annat att ett nattligt utegångsförbud införs mellan åtta på kvällen och fem på morgonen. Alla större möten förbjuds inklusive att gå till kyrkan eller moskén och restauranger och klubbar stängs. Restriktionerna ska gälla i minst två veckor och införs för att hindra att den mer smittsamma deltavarianten av viruset får fäste i landet. 5 600 bekräftade fall av covid-19 har rapporterats i landet och 110 dödsfall. Dock är bara 31 000 invånare vaccinerade mot sjukdomen. Kyrkor och moskéer öppnades så sent som i juli, efter att ha tvingats hålla stängt sedan i mars. 

  • Guinea-Bissau kommer inte att utlämna ex-general till USA

   Guinea-Bissaus regering slår fast att den före detta generalen António Indjai som är efterlyst i USA för narkotika- och vapensmuggling inte kommer att utlämnas dit. President Umaro Sissoco Embaló slår fast detta innan han reser på statsbesök till Brasilien och USA har utlyst en belöning på fem miljoner dollar till den som kommer med uppgifter som leder till att Indjai grips och fälls för dessa brott. Indjai låg bakom kuppen i Guinea-Bissau 2012 och misstänks för att ha lett en organisation som smugglade narkotika som kom från Farc-gerillan i Colombia.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0