Guinea-Bissau
Foto: Flickr/gaborbasch

Guinea-Bissau

I hundratals år utsattes det område i Västafrika som idag är Guinea-Bissau för hänsynslös portugisisk exploatering. Från 1950-talet bekämpade befrielserörelsen PAIGC kolonialarmén och 1974 erkände Portugal landets självständighet. Befrielserörelsens förmåga att leda en stat visade sig dock begränsad och landet drogs in i en ond cirkel av kupper, revolter och inbördesstrider. Den senaste militärkuppen genomfördes 2012, men 2014 kunde en demokratiskt vald regering ta över styret av landet. Under 2000-talet har latinamerikanska narkotikaligor kunnat utnyttja den svaga staten till att göra landet till en transithamn för kokainleveranser till Europa.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • November

  • Klart för andra omgång i presidentvalet

   Det står nu klart att det blir en andra valomgång i presidentvalet den 29 december eftersom ingen av kandidaterna fick 50 procent av rösterna. Det kommer att stå mellan PAIGC:s Domingos Simões Pereira, som fick 40 procent av rösterna den 24 november, och Madem-G15:s kandidat Umaro Sissoco Embaló som erhöll 28 procent. Sissoco Embaló hävdar dock att resultatet var jämnare än, enligt den rösträkning hans eget team gjort. Simões Pereiras budskap om en modernisering av landet och en satsning på vård och skola tycks ha gått hem hos unga väljare. Sissoco Embaló å sin sida har utlovat insatser mot korruption och narkotikahandeln via landet. Den tillförordnade presidenten José Mário Vaz slutar på fjärde plats med 12 procent av rösterna, alldeles före Nuno Gomes Nabiam från APU-PDGB som får drygt 13 procent av rösterna.

  • Ecowas avvisar fuskanklagelser

   Företrädare för den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas avvisar allt tal om omfattande fusk under valet. Organisationen hade haft 75 observatörer på plats som inte ska ha sett några oegentligheter. Det är den tillförordnade presidenten José Mário Vaz och hans kampanj som har anklagat PAIGC för röstköp och för att på förhand ha fyllt valurnor med valsedlar. Soumeylou Boubeye Maiga, en före detta malisk premiärminister, som leder Ecowas valobservatörer i landet, uppmanar alla kandidater att respektera valresultatet. Ecowas har också sagt att man har en väpnad styrka i beredskap om militären skulle försöka ta makten i en kupp. 

  • Presidentval i Guinea-Bissau

   Presidentvalet hålls som planerat och genomförs åtminstone till en början under lugna former (senare rapporteras om att bråk brutit ut på flera platser i landet). Tolv kandidater deltar. Förutom den tillförordnade presidenten José Mário Vaz, som ställer upp som oberoende, PAIGC:s Domingos Simões Pereira och den förre premiärministern Carlos Gomes Júnior, som även han deltar som en oberoende kandidat. I samband med att han själv röstar säger Vaz att han kommer att respektera resultatet oavsett vem som vinner valet. Samma saker säger Domingos Simões Pereira. Förhoppningen är att valet ska innebära slutet för flera år av politiska konflikter som utlöstes när Vaz avskedade Pereira som premiärminister. Senare uttalar sig dock en nära medarbetare till Vaz och säger att fusk förekommit och anklagar PAIGC:s ungdomsförbund för att dela ut ris och pengar i utbyte mot röster. Han menar att det därför blir för Vaz att godkänna valet. Resultatet väntas bli klart först den 28 november. Om ingen av kandidaterna får tillräckligt minst 50 procent av rösterna kommer en andra valomgång att hållas den 29 december. Den som vinner valet kommer att ha många svåra problem att ta itu med, som utbredd fattigdom, korruption, narkotikasmuggling och stora brister i vård och utbildning, samtidigt som resurserna är ytterst begränsade.

  • Faustino Imbali avgår

   Faustino Imbali som president José Mário utsåg till ny regeringschef i slutet av oktober (se Oktober 2019) lämnar nu sin post. Det sker efter påtryckningar från den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas, Afrikanska unionen (AU) och EU.

  • Ecowas ställer ultimatum till nya regeringen

   Den västafrikanska samarbetsorganisationen ger den nya regeringen under Faustino Imbali 48 timmar på sig för att avgå. Annars hotar organsationen med att införa hårda sanktioner mot landet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0