Guinea-Bissau
Foto: Flickr/gaborbasch

Guinea-Bissau

I hundratals år utsattes det område i Västafrika som idag är Guinea-Bissau för hänsynslös portugisisk exploatering. Från 1950-talet bekämpade befrielserörelsen PAIGC kolonialarmén och 1974 erkände Portugal landets självständighet. Men landet drogs snart in i en ond cirkel av kupper, revolter och inbördesstrider. 2014 kunde en demokratiskt vald regering ta över styret av landet, efter den senaste kuppen två år tidigare. Maktstrider kom dock att under flera år förlama det politiska livet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juli

  • Ministrar får tillbaka sina jobb

   President Umaro Sissoco Embaló återinsätter de ministrar som han avskedade i slutet av juni.

  • Juni

  • Presidenten avskedar flera ministrar

   President Umaro Sissoco Embaló avskedar via dekret ministrarna för försvar, inrikesfrågor, ekonomi, jordbruk och energi utan att ange något skäl. Avskedandena sker inför en parlamentsession där en ny regering ska utses.

  • Nattligt utegångsförbud upphör

   President Umaro Sissoco Embaló meddelar att det nattliga utegångsförbud som införts för att bekämpa covid-19 ska upphöra, men förlänger samtidigt via dekret andra krisåtgärder som infördes i mars. Guinea-Bissau har 1 556 bekräftade fall av covid-19 och 19 dödsfall har rapporterats.

  • Maj

  • Kommitté ska granska författningen

   Den omtvistade presidenten Umaro Sissoco Embalo har tillsatt en kommitté som ska göra en översyn av landets författning. Den nuvarande författningen stipulerar att makten ska delas mellan presidenten och parlamentet, men under flera år har en konflikt mellan de olika institutionerna lamslagit det politiska livet. Det är dock inte känt vilka som ska sitta i kommittén och vilka förslag som den ska diskutera.

  • Last med örtte från Madagaskar tas emot av presidenten

   En last med ett örtte från Madagaskar anländer till Guinea-Bissau. Madagaskars president Andry Rajoelina hävdar att teet kan bota covid-19 på tio dagar. Världshälsoorganisationen WHO betonar att detta inte har testats och att det inte finns några vetenskapliga bevis för att det hjälper. Den självutnämnde guineanska presidenten Umaro Sissoco Embalo tar sig till flygplatsen för att ta emot lasten. Hans stabschef säger att teet nu ska fördelas mellan de 14 länderna i den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0