Gabon
Foto: Shutterstock/Navin Mistry

Gabon

Gabon styrdes från 1967 av president Omar Bongo; när han dog 2009 efterträddes han av sin son, Ali Bongo Ondimba. Maktkoncentrationen till en familj och dess politiska parti har i det närmaste satt flerpartisystemet ur spel. En liten elit i städerna, däribland även oppositionspolitiker, lever gott på Gabons stora inkomster från olja, järn och timmer. Gabon, som ligger vid ekvatorn på Afrikas västkust, består till stor del av otillgänglig djungel och savann.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • Oktober

  • Lugnt när försenat val hålls

   Gabon genomför ett kraftigt försenat val till nationalförsamlingen (parlamentets underhus). Valet skulle ha hållits redan 2016 men har skjutits fram tre gånger. Valrörelsen beskrivs som lågmäld, i synnerhet i jämförelse med de oroligheter som präglade presidentvalet 2016. En orsak kan vara att oppositionen är mer splittrad och försvagad den här gången. Vissa partier, bland annat oppositionsledaren Pings politiska läger, har manat till valbojkott medan andra ställer upp med kandidater. President Bongos regerande parti PDG vinner 74 av 83 mandat i parlamentsvalets första omgång. Valobservatörer från AU betecknar valet som “tillfredställande” utan oegentligheter. Andra organisationer rapporterar om försök till röstköp. I valets andra omgång den 27 oktober ska resterande 60 mandat fördelas.

  • Juni

  • Svångrem drabbar statstjänstemän

   Regeringen meddelar att lönerna för lågt betalda statstjänstemän ska frysas medan lönerna för övriga tjänstemän ska skäras ned med mellan fem och femton procent. Andra utgifter bantas lika mycket och personal kommer att avskedas inom presidentens administration samt på departementen. Inga nyanställningar kommer att göras de närmaste tre åren.  En folkräkning ska genomföras så att personer som inte existerar kan tas bort från statliga lönelistor. Internationella valutafonden har krävt att Gabon ska banta sin omfattande offentliga sektor för att få tillgång till nya lån. 

  • April

  • Regeringen avgår och återinsätts

   Författningsdomstolen upplöser parlamentets underhus och beordrar regeringen att avgå. Orsaken är att regeringen har misslyckats med att organisera parlamentsval. Domstolen påpekar att val skulle ha hållits den 30 april efter att ha skjutits upp två gånger (det skulle egentligen ha ägt rum i slutet av 2016). Senaten tar över underhusets lagstiftande befogenheter till dess att val kan hållas. Premiärminister Emmanuel Issoze Ngondet lämnar in sin avskedsansökan den 1 maj. Två dagar senare återinsätts han som regeringschef för en ny regering där hälften av ministrarna är utbytta.  

  • Mars

  • Avtal om frihandel i Afrika

   Gabon är ett av 44 länder som undertecknar ett frihandelsavtal vid Afrikanska unionens toppmöte i Rwanda. Avtalet måste ratificeras på nationell nivå innan frihandelsområdet AFCFTA kan bli verklighet men det ses som ett historiskt viktigt steg mot ökat handelsutbyte inom Afrika.

  • Januari

  • Bongos hus i Paris ockuperas

   Anhängare till oppositionsledaren Jean Ping ockuperar en byggnad i Paris som ägs av president Bongo. Huset, Pozzo di Borgo, ligger i en av Paris finare delar och har köpts in och renoverats för över 200 miljoner euro uppger demonstranterna som menar att Bongo använt medel ur statskassan för köpet och att huset därför tillhör det gabonesiska folket. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0