Gabon
Församlingsbor samlas inför högmässan i kyrkan Sankt Michael Nkembo i Libreville. Foto: Bogdan Skaskiv/Shutterstock.

Gabon

Gabon ligger vid ekvatorn på Afrikas västkust och består mestadels av otillgänglig djungel och savann. Landet styrdes av president Omar Bongo från 1967 fram till hans död 2009. Då tog sonen Ali Bongo Ondimba över. Maktkoncentrationen till en släkt har i det närmaste satt flerpartisystemet ur spel. En liten elit i städerna lever gott på Gabons stora inkomster från olja, järn och timmer.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • September

  • Sexbrottsanklagad FN-trupp tas hem

   FN fattar beslut om att dra tillbaka Gabons fredsbevarande trupp från Centralafrikanska republiken, där gabonesiska soldater anklagats för sexuella övergrepp. Gabon har bidragit med 450 fredsbevarande soldater till FN-missionen Minusca i det konfliktdrabbade Centralafrikanska republiken. Sedan 2015 har 32 anmälningar om sexuella övergrepp utförda av 81 gabonesiska soldater inkommit till FN. Gabons regering har inlett en utredning av anklagelserna.

  • Juli

  • Tre soldater döms till fängelse för kuppförsök

   Tre regeringssoldater döms till 15 års fängelse samt 56 000 dollar i böter vardera för delaktighet i ett misslyckat kuppförsök mot president Bongo (se Januari 2019). De tre döms för att de uppmanat till folkligt uppror via statlig TV under kuppförsöket den 7 januari 2019. En av de dömda är löjtnant Kelly Ondo Obiang som ingick i elitstyrkan Republikanska gardet. Sex andra åtalade (fem poliser och en civilperson) frias av rätten. Rättegångarna hålls vid en militärdomstol i Libreville. De åtalade säger inför rätten att de agerat för att förhindra en kupp ledd av Bongos bror, överste Frederic Bongo. Presidenten höll vid tillfället på att återhämta sig efter en stroke. Domstolen avvisar en begäran från försvaret om att kalla Frederic Bongo som vittne. Han var vid kuppen chef för landets mäktigaste underrättelsetjänst. Nio månader senare omplacerades Frederic Bongo och sändes som militärattaché till Sydafrika.

  • Juni

  • Gabon får betalt för att bevara regnskogen

   Som första afrikanska land får Gabon betalt för att minska sina utsläpp av växthusgaser genom att skydda sin regnskog. Det FN-stödda Centralafrikanska skogsinitiativet (Cafi) betalar ut 17 miljoner dollar till den gabonesiska staten i detta syfte. Den första utbetalningen finansieras av Norge (se September 2019). Sammantaget ska landet få 150 miljoner dollar. Närmare 90 procent av Gabons landyta täcks av regnskog, en viktig faktor för att minska den globala uppvärmningen eftersom skogen fångar in mer koldioxid än den avger.

  • Gabon väljs in i FN:s säkerhetsråd

   Gabon väljs tillsammans med Brasilien, Förenade arabemiraten, Albanien och Ghana in som fem av tio icke permanenta medlemmar av FN:s säkerhetsråd under 2022 och 2023. Tvåårsperioden inleds den 1 januari 2022.

 • 2020

  • December

  • Grundlagsändringar om presidentskiften

   Parlamentet antar en författningsändring som innebär att presidenten ersätts av tre personer – talmännen för parlamentets båda kamrar samt försvarsministern – om hen skulle avlida eller på annat sätt förlora sin kapacitet att klara uppgiften som statschef. Frågan om vem som ersätter statschefen i sådana situationer aktualiserades när president Bongo för två år sedan drabbades av en svår stroke (se Oktober 2018). Författningen ändrades samtidigt så att den garanterar före detta statschefer åtalsimmunitet, det vill säga hen kan inte ställas till svars rättsligt för beslut som tagits under ämbetsperioden.

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0