Gabon
Församlingsbor samlas inför högmässan i kyrkan Sankt Michael Nkembo i Libreville. Foto: Bogdan Skaskiv/Shutterstock.

Gabon

Gabon ligger vid ekvatorn på Afrikas västkust och består mestadels av otillgänglig djungel och savann. Landet styrdes av president Omar Bongo från 1967 fram till hans död 2009. Då tog sonen Ali Bongo Ondimba över. Maktkoncentrationen till en släkt har i det närmaste satt flerpartisystemet ur spel. En liten elit i städerna lever gott på Gabons stora inkomster från olja, järn och timmer.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • December

  • Grundlagsändringar om presidentskiften

   Parlamentet antar en författningsändring som innebär att presidenten ersätts av tre personer – talmännen för parlamentets båda kamrar samt försvarsministern – om hen skulle avlida eller på annat sätt förlora sin kapacitet att klara uppgiften som statschef. Frågan om vem som ersätter statschefen i sådana situationer aktualiserades när president Bongo för två år sedan drabbades av en svår stroke (se Oktober 2018). Författningen ändrades samtidigt så att den garanterar före detta statschefer åtalsimmunitet, det vill säga hen kan inte ställas till svars rättsligt för beslut som tagits under ämbetsperioden.

  • Oktober

  • Kyrkor och moskéer öppnas för friska

   Kyrkor och moskéer får lov att öppna igen efter att ha varit stängda sedan coronapandemins utbrott i mars 2020. Myndigheterna kräver dock att besökarna testas negativt för covid-19 innan de deltar i gudstjänsterna. Religiösa ledare kritiserar beslutet då provtagning är alltför dyrt för fattiga gaboneser och att det då blir en klassfråga om en person kan gå i kyrkan eller moskén.

  • Juli

  • Första kvinnliga premiärministern

   President Bongo utser Librevilles borgmästare Christiane Ossouka Raponda till ny premiärminister. Hon blir därmed Gabons första kvinnliga regeringschef. Raponda, som tidigare också varit förvarsminister, ersätter Nkoghe Bekale som hann sitta på posten i 18 månader. Rapondas viktigaste uppgift bedöms bli att lösa de ekonomiska och sociala problem som uppstår i spåren av coronapandemin.

  • Juni

  • Senaten röstar för att tillåta homosexualitet

   Senaten (parlamentets överhus) röstar med stor majoritet för att avkriminalisera homosexualitet. Därmed har båda kamrar röstat för en avkriminalisering. Om presidenten undertecknar lagen kommer Gabon att bli ett av relativt få länder i Afrika där homosexualitet inte är brottsligt. Flera politiker, såväl kristna som muslimer, reagerar upprört och menar att lagen är en eftergift till utländska givare samt att den strider mot lokala normer. Homosexualitet gjordes olagligt i Gabon i juli 2019. Samkönat sex mellan män kunde leda till ett halvårs fängelse.

  • Underhuset vill avkriminalisera homosexualitet

   Nationalförsamlingen röstar för ett lagförslag om att avkriminalisera homosexuella handlingar. Homosexuella handlingar är i Gabon straffbara med upptill sex månaders fängelse och dryga böter. Vid omröstningen säger 48 ledamöter ja till avkriminalisering, 24 ledamöter röstar nej medan 25 avstår från att rösta. För att förslaget ska bli till lag måste det även godkännas av senaten.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0