Gabon
Församlingsbor samlas inför högmässan i kyrkan Sankt Michael Nkembo i Libreville. Foto: Bogdan Skaskiv/Shutterstock.

Gabon

Gabon ligger vid ekvatorn på Afrikas västkust och består mestadels av otillgänglig djungel och savann. Landet styrdes av president Omar Bongo från 1967 fram till hans död 2009. Då tog sonen Ali Bongo Ondimba över. Maktkoncentrationen till en släkt har i det närmaste satt flerpartisystemet ur spel. En liten elit i städerna lever gott på Gabons stora inkomster från olja, järn och timmer.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Mars

  • Åtgärder mot coronapandemin

   Regeringen vidtar en rad åtgärder mot spridningen av det nya coronaviruset sars-co-2, som orsakat en pandemi. En dag tidigare har Gabon fått sitt första bekräftade fall av covid-19, den sjukdom som coronasmittade får. Myndigheterna stänger bland annat skolor, barer och nattklubbar. Landets reservat för gorillor stängs för besökare.

  • Januari

  • Två lynchas efter ryktesspridning

   Två människor har lynchats av upprörda folkmassor i Libreville till följd av ryktesspridning i sociala medier om att en mängd barn kidnappats. Ryktena kom i svang efter det att en treårig pojke försvunnit från en by i norra Gabon den 12 januari. Folkmassor har därefter samlats för att leta rätt på försvunna barn och har i sitt sökande gått hårt fram, med vandalisering och misshandel. President Bongo kritiserar beteendet i skarpa ordalag och säger att alla skyldiga ska straffas. Enligt myndigheterna har endast ett barn försvunnit och en person är gripen för det. Sammanlagt har ett 20-tal människor gripits i samband med händelseutvecklingen.

 • 2019

  • December

  • Sonen blir Bongos högra hand

   President Bongos äldste son Noureddin Bongo Valentin utnämns till stabschef för presidentkansliet, vilket innebär att han blir faderns högra hand och handhar alla slags ärenden som ligger på dennes bord. President Bongos tidigare stabschef Brice Laccruche Alihanga sparkades i november sedan han blivit misstänkt för delaktighet i en omfattande korruptionshärva. Laccruches inflytande hade ökat avsevärt efter president Bongos stroke 2018.

  • September

  • Skogs- och klimatavtal med Norge

   Gabon och Norge undertecknar ett nytt avtal som innebär att Norge kompenserar Gabon när landet avstår från att hugga ned skog och på så sätt bidrar till att hålla utsläppen av växthusgaser nere. Avtalet är det första i sitt slag med ett land i Afrika. Norge kommer att ersätta Gabon med 10 dollar för varje ton koldioxid som inte släpps ut när landet väljer att behålla sin skog. Avtalet sätter ett maximibelopp på 150 miljoner dollar under en tioårsperiod.

  • Juni

  • Regeringen ombildas efter skandal

   Som en följd av skandalen kring timmersmugglingen (se Maj 2019) ombildas regeringen. På uppdrag av president Bongo utser premiärminister Nkoghe Bekale en mindre regering med förmåga att agera "hederligt och etiskt korrekt". Nkoghe Bekale utser 28 ministrar, vilket är tio färre än i den avgående ministären. Antalet kvinnliga ministrar ökar från 6 till 11.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0