Gabon
Foto: Shutterstock/Navin Mistry

Gabon

Gabon styrdes från 1967 av president Omar Bongo; när han dog 2009 efterträddes han av sin son, Ali Bongo Ondimba. Maktkoncentrationen till en familj och dess politiska parti har i det närmaste satt flerpartisystemet ur spel. En liten elit i städerna, däribland även oppositionspolitiker, lever gott på Gabons stora inkomster från olja, järn och timmer. Gabon, som ligger vid ekvatorn på Afrikas västkust, består till stor del av otillgänglig djungel och savann.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • December

  • Bongo drabbad av stroke

   President Bongo drabbades av en stroke under sitt statsbesök i Saudiarabien, meddelar den gabonesiska vicepresidenten (se Oktober 2018).

  • November

  • Bongo flygs till Marocko

   President Bongo flygs till Rabat i Marocko för vidare vård. Han insjuknade den 24 oktober i Riayd i Saudiarabien.

  • Presidentmakten fördelas

   Författningsdomstolen gör ett tillägg i författningen för att fylla det maktvakuum som uppstod när Bongo insjuknade i slutet av oktober. I tillägget står det att i det fall då presidenten är tillfälligt oförmögen att sköta sitt ämbete ska vissa funktioner övertas av antingen vicepresidenten eller premiärministern. Fördelningen av befogenheterna ska avgöras av författningsdomstolen.

  • Bongo allvarligt sjuk

   Presidentkansliet tillkännager för första gången att president Bongo är allvarligt sjuk, men säger att hans hälsa förbättras. Bongo lades in på sjukhus i Saudiarabien den 24 oktober. Bristen på information från offentligt håll har lett till ryktesspridning, till exempel om att Bongo skulle vara död, att han fått en stroke och att han drabbats av akut utmattning.

  • Oktober

  • Dämpad glädje när PDG vinner valet

   President Bongos regerande parti PDG vinner 24 av 60 mandat i den andra omgången av parlamentsvalet. Sammanlagt erhåller PDG 98 av parlamentets 143 mandat och får en klar majoritet i den lagstiftande församlingen. Oppositionen får sammantaget endast 17 mandat: den nybildade alliansen Demokraterna får 11, Samling för arv och modernitet vinner 4 och Nationella unionen tar hem 2 mandat. Åtta mandat går till oberoende kandidater. Resterande 20 mandat går till småpartier som är allierade med PDG. Valdeltagandet uppges vara lågt. I delar av Libreville går bara 15 procent av de röstberättigade till valurnorna. Valdagen rapporteras vara lugn, inga allvarliga våldsincidenter inträffar. Även regeringssidans firande av valsegern är dämpat, som en följd av att president Bongo några dagar tidigare lagts in på sjukhus i Saudiarabien. Uppgifterna om Bongos hälsotillstånd varierar. Vissa källor säger att han drabbats av akut utmattning, andra av stroke.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0