Elfenbenskusten
Foto: Wikimedia Commons/Zenman

Elfenbenskusten

Elfenbenskusten var en av Frankrikes afrikanska mönsterkolonier med en ekonomi grundad på odling av kakao och kaffe. Landet framstod länge som ett under av stabilitet och välstånd i Afrika, om än ingen demokrati. En statskupp vid millennieskiftet och följt av inbördeskrig ledde till politiskt kaos. Ekonomiska problem skärpte motsättningarna inom landet. Efter nya våldsamheter 2011 förbättrades situationen, men fortfarande råder starka spänningar inom landet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Mars

  • Elfenbenskusten utlyser hälsonödläge

   Elfenbenskusten utlyser ett hälsonödläge för att försöka förhindra att fler smittas av virussjukdomen covid-19. Från och med den 24 mars införs utegångsförbud mellan nio på kvällen och fem på morgonen. Alla barer stängs också, liksom resor utan tillstånd från Abidjan till andra delar av landet. President Alassane Ouattara säger också att  åtgärderna kan komma att skärpas beroende på hur situationen utvecklar sig.

  • Elfenbenskusten stänger skolor och universitet

   Sex fall av covid-19, den sjukdom som orsakat den pågående pandemin, rapporteras från Elfenbenskusten. En människa ska ha tillfrisknat, Den ivorianska regeringen beslutar att stänga alla skolor och universitet från och med 18 mars och 30 dagar framåt. Alla nattklubbar, biografer och teatrar ska hålla stängt under 15 dagar, medan restauranger och barer får hålla öppet. Dessutom förbjuds alla samlingar av mer än 50 människor. Man stoppar också alla resenärer från länder som har rapporterat mer än 100 fall av covid-19. Ivorianska medborgare får dock återvända hem om de sätter sig i karantän i minst 14 dagar. Religiösa ledare beslutar också att ställa in gudstjänster och andra sammankomster för att skydda människorna i sina församlingar.

  • Ouattara ställer inte upp för omval

   Alassane Ouattara meddelar oväntat att han inte tänker ställa upp för omval i presidentvalet i oktober. Det sker efter en lång tid av spekulationer om hur han skulle göra. Han har anklagats för att ha ändrat författningen för att kunna behålla makten. Ouattara har tidigare sagt att han skulle delta i valet om hans främsta politiska rivaler, Laurent Gbagbo och Henri Konan Bédié, skulle delta. Ingen av dem har dock givit något besked om huruvida de tänker ställa upp eller inte. Politiker från en rad olika partier välkomnar beskedet.

 • 2019

  • December

  • Arresteringsorder utfärdas för Soro

   Ivorianska myndigheter utfärdar en arresteringsorder för Guillaume Soro, den förre rebelledaren och talmannen i nationalförsamlingen och en av kandidaterna i nästa års presidentval. Enligt statsåklagaren utgör Soro ett hot mot statens auktoritet och han anklagas också för penningtvätt och för att ha skott sig på allmänna resurser. Arresteringsordern kommer samtidigt som Soro är på väg hem efter att ha varit i Frankrike sedan i maj. Han väljer nu att inte resa till Elfenbenskusten utan stanna i grannlandet Ghana. En talesman för Soros parti GPS och 15 andra anhängare av Soro grips. Myndigheterna genomför även en razzia mot GPS partilokaler i Abidjan, vilket utlöser gatuprotester i området.

  • CFA-franc ska bli eco 2020

   Åtta västafrikanska länder som använder den regionala valutan CFA-franc enas i Abidjan i Elfenbenskusten om att den ska byta namn till eco. Meningen är att den ska fortsätta att vara knuten till euron, men de åtta länderna, Benin, Burkina Faso, Guinea-Bissau, Elfenbenskusten, Mali, Niger, Senegal och Togo ska inte längre behöva förvara 50 procent av sin valutareserv i Frankrike och Frankrike ska inte längre att ha någon representant i valutaunionens styrelse. Meningen är att förändringen ska träda i kraft under 2020. Frankrikes president Emmanuel Macron som finns på plats i Abidjan säger i samband med det att kolonialismen i Afrika var ”ett allvarligt misstag”. Kritiker av CFA-francen ser den som en kvarleva från kolonialtiden, andra som en garant för finansiell stabilitet. En annan variant av CFA som används i flera centralafrikanska länder berörs inte av ändringen. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0