Elfenbenskusten
Foto: Wikimedia Commons/Zenman

Elfenbenskusten

Elfenbenskusten vid Guineabukten i Västafrika var en av Frankrikes afrikanska mönsterkolonier med en ekonomi grundad på odling av kakao och kaffe. Landet framstod länge som ett under av stabilitet och välstånd i Afrika, om än ingen demokrati. En statskupp vid millennieskiftet och följt av inbördeskrig ledde till politiskt kaos. Ekonomiska problem skärpte motsättningarna inom landet. Frågan om vilka rättigheter invandrarna från grannländerna spelade en central roll i konflikten. Efter nya våldsamheter 2011 förbättrades situationen, men fortfarande råder starka spänningar inom landet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • September

  • Friande domen mot Gbagbo överklagas

   ICC:s chefsåklagare Fatou Bensouda överklagar den friande domen mot den förre presidenten Laurent Gbagbo och den förre ungdomsministern och ledaren för FPI-milisen Unga patrioter. Bägge två friades i början av året från alla anklagelser om att han varit en ”indirekt medförövare” vid mord, våldtäkter, förföljelse och andra inhumana handlingar, och har sedan dess släppts fria (se Januari 2019). Gbagbo har dock varit tvungen att bo i Belgien, medan Charles Blé Goudé fortfarande befinner sig i Nederländerna i väntan på en eventuell överklagan. Överklagan ska behandlas av fem domare som tillhör ICC:s appellationsenhet.  Pascal Affi N'Guessan, ledare för Gbagbos parti Ivorianska folkfronten (FPI), kritiserar Bensoudas beslut att överklaga, särskilt som det kommer så nära inpå det kommande presidentvalet (som ska hållas i oktober 2020).

  • April

  • Oroligt inom politiken inför nästa års presidentval

   Nationalförsamlingen håller sin första session sedan Guillaume Soro lämnat talmansposten. Han har nu ersatts av Amadou Soumahoro från det styrande partiet RHDP. Soro återfinns nu i Samling för Elfenbenskusten (Raci), som håller på att registreras som ett nytt parti. Raci har redan 16 ledamöter i nationalförsamlingen. Soro hade i höstas politisk medvind, inte minst för att han var beredd att offentligt be om ursäkt för sin roll i det senaste våldsutbrottet, men det faktum att den förre presidenten Laurent Gbagbo frikändes av ICC i början av året kan ha möblerat om på den politiska scenen inför nästa års presidentval. Gbagbo är fortfarande kvar i Bryssel i väntan på om ICC:s åklagare ska överlaga den friande domen, men har börjat återta kommandot över sitt gamla parti FPI, och har gjort tydliga markeringar mot FPI:s nuvarande ledare Pascal Affi N'Guessan, om vem det är som bestämmer.

  • Februari

  • Soro avgår som talman

   Den förre rebelledaren Guillaume Soro avgår som talman i nationalförsamlingen. Det ger ny kraft till spekulationer om att han tänker ställa upp som kandidat i presidentvalet  år 2020. Avgångsbeskedet kommer efter en lång tid av starka spänningar mellan Soro och president Ouattara. Ännu har inte Ouattara sagt något om han själv avser att kandidera i presidentvalet, om inte nämns Amadou Gon Coulibaly som en eventuell kronprins till presidenten.

  • Januari

  • Gbagbos frigivning dröjer

   Ex-president Gbagbo, och den förre ungdomsministern Charles Blé Goudé, blir tills vidare kvar i förvar hos ICC på begäran från åklagarna som avser att överklaga beslutet att frikänna dem. De kan dock inte överklaga domen förrän domarna har skrivit klart sin motivering till frikännandet. Männen kan släppas först den 1 februari när rätten sammanträder på nytt.

  • ICC friar Gbagbo

   Den förre presidenten Laurent Gbagbo frias av ICC från anklagelser om att han varit en ”indirekt medförövare” vid mord, våldtäkter, förföljelse och andra inhumana handlingar, och ska släppas på fri fot. Även Charles Blé Goudé, som var Gbagbos ungdomsminister, som åtalats i samma mål frikänns. Domaren Cuno Tarfusser menar att åklagarsidan inte kunnat bevisa att de två männen begått de brott de åtalats för. Utanför domstolen samlas Gbagbo-anhängare för att fira. Men de frikännande domarna innebär ett svårt slag för alla dem som föll offer för våldet efter valet 2010, då omkring 3 000 människor dödades och ungefär en halv miljon tvingades på flykt. Gbagbo var den första före detta statschef som åtalats av ICC. Han har hela tiden hävdat att åtalet mot honom var politiskt motiverat.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0