Elfenbenskusten
Foto: Wikimedia Commons/Zenman

Elfenbenskusten

Elfenbenskusten var en av Frankrikes afrikanska mönsterkolonier med en ekonomi grundad på odling av kakao och kaffe. Landet framstod länge som ett under av stabilitet och välstånd i Afrika, om än ingen demokrati. En statskupp vid millennieskiftet och följt av inbördeskrig ledde till politiskt kaos. Ekonomiska problem skärpte motsättningarna inom landet. Efter nya våldsamheter 2011 förbättrades situationen, men fortfarande råder starka spänningar inom landet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • December

  • Arresteringsorder utfärdas för Soro

   Ivorianska myndigheter utfärdar en arresteringsorder för Guillaume Soro, den förre rebelledaren och talmannen i nationalförsamlingen och en av kandidaterna i nästa års presidentval. Enligt statsåklagaren utgör Soro ett hot mot statens auktoritet och han anklagas också för penningtvätt och för att ha skott sig på allmänna resurser. Arresteringsordern kommer samtidigt som Soro är på väg hem efter att ha varit i Frankrike sedan i maj. Han väljer nu att inte resa till Elfenbenskusten utan stanna i grannlandet Ghana. En talesman för Soros parti GPS och 15 andra anhängare av Soro grips. Myndigheterna genomför även en razzia mot GPS partilokaler i Abidjan, vilket utlöser gatuprotester i området.

  • CFA-franc ska bli eco 2020

   Åtta västafrikanska länder som använder den regionala valutan CFA-franc enas i Abidjan i Elfenbenskusten om att den ska byta namn till eco. Meningen är att den ska fortsätta att vara knuten till euron, men de åtta länderna, Benin, Burkina Faso, Guinea-Bissau, Elfenbenskusten, Mali, Niger, Senegal och Togo ska inte längre behöva förvara 50 procent av sin valutareserv i Frankrike och Frankrike ska inte längre att ha någon representant i valutaunionens styrelse. Meningen är att förändringen ska träda i kraft under 2020. Frankrikes president Emmanuel Macron som finns på plats i Abidjan säger i samband med det att kolonialismen i Afrika var ”ett allvarligt misstag”. Kritiker av CFA-francen ser den som en kvarleva från kolonialtiden, andra som en garant för finansiell stabilitet. En annan variant av CFA som används i flera centralafrikanska länder berörs inte av ändringen. 

  • November

  • Ouattara ställer upp för omval om Gbagbo och Bédié kandiderar 2020

   Alassane Ouattara aviserar att han tänker ställa upp för att kunna vinna en tredje mandatperiod som president om hans gamla politiska rivaler, de före detta presidenterna Laurent Gbagbo och Henri Konan Bédié, kommer att delta i valet i oktober 2020. Ouattara säger vid ett möte i Katiola i norra Elfenbenskusten att han vill kunna lämna över makten till en ny generation politiker, och inte till dem som "en gång förstörde vårt land". En författningsändring som gjordes 2016 gör det möjligt för den idag 77-årige Ouattara att ställa upp på nytt, även om oppositionen ifrågasätter den då valdeltagandet var lågt, bara 42 procent. Bédié, som är 85 år, har ännu inte tillkännagivit om han tänker ställa upp eller inte, den 77-årige Gbagbo bor i Belgien sedan han blivit villkorligt frigiven av ICC

  • Oktober

  • EX-rebellen Soro ställer upp i presidentvalet 2020

   Guillaume Soro, den förre rebelledaren och före detta talmannen i nationalförsamlingen, aviserar att han tänker ställa upp i presidentvalet år 2020. Han kommer att ställa för en ny grupp kallad Generationer och människor i solidaritet (Generations et peuples solidaires, GPS) och säger till nyhetsbyrån AFP att han kan komma att överraska de politiska experterna på samma sätt som Emmanuel Macron gjorde i Frankrike 2017. Soro betonar nu att han inte tror att han kommer att bli godkänd som presidentkandidat, trots anklagelser om att han låg bakom en armérevolt 2017 (se Maj 2017).

  • September

  • Friande domen mot Gbagbo överklagas

   ICC:s chefsåklagare Fatou Bensouda överklagar den friande domen mot den förre presidenten Laurent Gbagbo och den förre ungdomsministern och ledaren för FPI-milisen Unga patrioter. Bägge två friades i början av året från alla anklagelser om att han varit en ”indirekt medförövare” vid mord, våldtäkter, förföljelse och andra inhumana handlingar, och har sedan dess släppts fria (se Januari 2019). Gbagbo har dock varit tvungen att bo i Belgien, medan Charles Blé Goudé fortfarande befinner sig i Nederländerna i väntan på en eventuell överklagan. Överklagan ska behandlas av fem domare som tillhör ICC:s appellationsenhet.  Pascal Affi N'Guessan, ledare för Gbagbos parti Ivorianska folkfronten (FPI), kritiserar Bensoudas beslut att överklaga, särskilt som det kommer så nära inpå det kommande presidentvalet (som ska hållas i oktober 2020).

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0