Elfenbenskusten
Foto: Wikimedia Commons/Zenman

Elfenbenskusten

Elfenbenskusten var en av Frankrikes afrikanska mönsterkolonier med en ekonomi grundad på odling av kakao och kaffe. Landet framstod länge som ett under av stabilitet och välstånd i Afrika, om än ingen demokrati. En statskupp vid millennieskiftet och följt av inbördeskrig ledde till politiskt kaos. Ekonomiska problem skärpte motsättningarna inom landet. Efter nya våldsamheter 2011 förbättrades situationen, men fortfarande råder starka spänningar inom landet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juli

  • Premiärminister Coulibaly avlider

   Premiärminister Amadou Gon Coulibaly avlider plötsligt i samband med ett regeringsmöte. Han hade nyligen återvänt till hemlandet efter en två månader lång vistelse i Frankrike där han fått vård för hjärtproblem. Den 61-årige Coulibaly skulle ha ställt upp i höstens presidentval för regeringspartiet Houphouetistiska mötet för demokrati och fred (RHDP). En åtta dagar lång sorgeperiod inleds den 10 juli.  Coulibalys död skapar oro i Elfenbenkusten och rapporter kommer om att RHDP överväger att låta president Ouattara ställa upp i presidentvalet för en tredje mandatperiod. Det skulle i så fall vara känsligt då han tidigare anklagats för att ha ändrat författningen för att försöka klamra sig kvar vid makten.

    

  • Juni

  • Jihadistledare grips

   Elfenbenskusten säger sig ha gripit ledaren för attentatet mot en gränspostering vid byn Kafolo, nära gränsen mot Burkina Faso, tidigare i juni (se 11 juni 2020) och tio av hans underordnade. Enligt vissa källor var dådet i Kafolo en hämnd för tidigare räder mot  jihadister i landet.

  • Ex-president Bédié ställer upp i valet

   Henri Konan Bédié, som var Elfenbenskustens president mellan 1993 och 1999, meddelar sin kandidatur inför presidentvalet i oktober. Den 86-årige ex-presidenten företräder Elfenbenskustens demokratiska parti (PDCI), som hade makten i nästan 40 år efter självständigheten 1960. Bland övriga konkurrenter om presidentposten finns den sittande premiärministern Amadou Gon Coulibaly och den före detta premiärministern Pascal Affi N’Guessan (se Juni 2020). Den nuvarande presidenten Alassane Outtara ställer inte upp för omval (se Mars 2020).

  • Tretton döda efter ras i Abidjan

   Kraftiga regn leder till att en bebyggd sluttning i en av Abidjans förorter ger efter. Raset orsakar minst 13 människors död och stor materiell förödelse. Enligt lokala myndigheter pågår insatser för att hitta överlevande men dödssiffran befaras stiga ytterligare. Årets regnsäsong började i maj och väntas pågå till slutet av juli.

  • Tio döda i attack mot militärpostering

   En militärpostering i byn Kafolo nära gränsen mot Burkina Faso attackeras av ett 40-tal beväpnade män. Tio ivorianska soldater dödas. Angreppet antas vara en hämnd för en händelse i mitten av maj då ivorianska styrkor deltog i ett angrepp på militanta islamister på den burkiniska sidan av gränsen. Försvarsministern Hamed Bakayoko kallar attacken i Kafolo för ett terrorattentat och kopplar den till droghandel i området. Han säger att staten kommer svara med flygräder och en ökad närvaro längs gränsen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0