Elfenbenskusten
Foto: Wikimedia Commons/Zenman

Elfenbenskusten

Elfenbenskusten var en av Frankrikes afrikanska mönsterkolonier med en ekonomi grundad på odling av kakao och kaffe. Landet framstod länge som ett under av stabilitet och välstånd i Afrika, om än ingen demokrati. En statskupp vid millennieskiftet och följt av inbördeskrig ledde till politiskt kaos. Ekonomiska problem skärpte motsättningarna inom landet. Efter nya våldsamheter 2011 förbättrades situationen, men fortfarande råder starka spänningar inom landet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • December

  • FPI ska ställa upp i parlamentsvalet 2021

   FPI, den förre presidenten Laurent Gbagbos parti, säger att det kommer att delta i det parlamentsval som är planerat till första kvartalet 2021. Det blir första gången på tio år som partiet inte bojkottar ett val. FPI hade makten i Elfenbenskusten mellan 2000 och 2010. FPI är dock splittrat i två fraktioner, en som står bakom ex-president Gbagbo, och en som stödjer hans tidigare premiärminister Pascal Affi N'Guessan.

  • Oppositionen bojkottar ceremoni för Ouattara

   President Alassane Ouattara svärs in för sin tredje mandatperiod som president. 13 utländska stats- och regeringschefer, liksom Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian och Frankrikes förre president Nicolas Sarkozy närvarar vid ceremonin, som bojkottas av oppositionen. Ouattara uppmanar oppositionen att agera för att minska spänningarna som uppstod kring presidentvalet i oktober (se Oktober 2020). Han lovar också att inrätta ett nytt departement för nationell försoning. En av oppositionskandidaterna från presidentvalet Kouadio Konan Bertin utses kort därefter till att leda det.

  • Bauxitgruva öppnas på nytt

   Elfenbenskustens enda bauxitgruva, som togs i bruk 2019, öppnas på nytt, efter ett produktionsstopp från den 31 oktober på grund av de politiska oroligheterna i landet. Enligt gruvbolaget LEB:s chef har säkerheten stärkts kring gruvan som ligger i den centrala Moronou-regionen.

  • Konflikt med chokladtillverkare trappas upp

   Elfenbenskusten och Ghana anklagar stora chokladtillverkare och kakaohandlare för att inte betala den premium på 400 dollar per ton kakao, som infördes 2019 för att bistå fattiga småbönder i de två länderna. Detta är en upptrappning i en pågående konflikt mellan Elfenbenskusten och Ghana, som tillsammans svarar för mer än 60 procent av världens kakaoproduktion, och konfektyrindustrin. Flera av bolagen tillbakavisar uppgifterna. Det står dock klart att ett av dem, det amerikanska Hershey, har börjat köpa kakao via terminsmarknaden i New York istället för direkt från kakaohandlarna och att det därmed kunnat kringgå premieutbetalningen. Det sker samtidigt som coronapandemin minskat efterfrågan på choklad. De statliga bolag som hanterar kakaohandeln i Elfenbenskusten och Ghana beslutar också att stänga av Hershey från projekt för uthållig odling i de två länderna. Kakaopriserna föll kraftigt under våren 2020, men är nu tillbaka på samma nivå som före coronakrisen.

  • November

  • Gbagbo utlovas nytt pass

   Den ivorianska regeringen säger att man avser att utfärda ett pass till den förre presidenten Laurent Gbagbo, vilket kommer att göra det möjligt för honom att återvända till hemlandet (se även 25 september 2020).

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0