Elfenbenskusten
Foto: Wikimedia Commons/Zenman

Elfenbenskusten

Elfenbenskusten vid Guineabukten i Västafrika var en av Frankrikes afrikanska mönsterkolonier med en ekonomi grundad på odling av kakao och kaffe. Landet framstod länge som ett under av stabilitet och välstånd i Afrika, om än ingen demokrati. En statskupp vid millennieskiftet och följt av inbördeskrig ledde till politiskt kaos. Ekonomiska problem skärpte motsättningarna inom landet. Frågan om vilka rättigheter invandrarna från grannländerna spelade en central roll i konflikten. Efter nya våldsamheter 2011 förbättrades situationen, men fortfarande råder starka spänningar inom landet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • April

  • Oroligt inom politiken inför nästa års presidentval

   Nationalförsamlingen håller sin första session sedan Guillaume Soro lämnat talmansposten. Han har nu ersatts av Amadou Soumahoro från det styrande partiet RHDP. Soro återfinns nu i Samling för Elfenbenskusten (Raci), som håller på att registreras som ett nytt parti. Raci har redan 16 ledamöter i nationalförsamlingen. Soro hade i höstas politisk medvind, inte minst för att han var beredd att offentligt be om ursäkt för sin roll i det senaste våldsutbrottet, men det faktum att den förre presidenten Laurent Gbagbo frikändes av ICC i början av året kan ha möblerat om på den politiska scenen inför nästa års presidentval. Gbagbo är fortfarande kvar i Bryssel i väntan på om ICC:s åklagare ska överlaga den friande domen, men har börjat återta kommandot över sitt gamla parti FPI, och har gjort tydliga markeringar mot FPI:s nuvarande ledare Pascal Affi N'Guessan, om vem det är som bestämmer.

  • Februari

  • Soro avgår som talman

   Den förre rebelledaren Guillaume Soro avgår som talman i nationalförsamlingen. Det ger ny kraft till spekulationer om att han tänker ställa upp som kandidat i presidentvalet  år 2020. Avgångsbeskedet kommer efter en lång tid av starka spänningar mellan Soro och president Ouattara. Ännu har inte Ouattara sagt något om han själv avser att kandidera i presidentvalet, om inte nämns Amadou Gon Coulibaly som en eventuell kronprins till presidenten.

  • Januari

  • Gbagbos frigivning dröjer

   Ex-president Gbagbo, och den förre ungdomsministern Charles Blé Goudé, blir tills vidare kvar i förvar hos ICC på begäran från åklagarna som avser att överklaga beslutet att frikänna dem. De kan dock inte överklaga domen förrän domarna har skrivit klart sin motivering till frikännandet. Männen kan släppas först den 1 februari när rätten sammanträder på nytt.

  • ICC friar Gbagbo

   Den förre presidenten Laurent Gbagbo frias av ICC från anklagelser om att han varit en ”indirekt medförövare” vid mord, våldtäkter, förföljelse och andra inhumana handlingar, och ska släppas på fri fot. Även Charles Blé Goudé, som var Gbagbos ungdomsminister, som åtalats i samma mål frikänns. Domaren Cuno Tarfusser menar att åklagarsidan inte kunnat bevisa att de två männen begått de brott de åtalats för. Utanför domstolen samlas Gbagbo-anhängare för att fira. Men de frikännande domarna innebär ett svårt slag för alla dem som föll offer för våldet efter valet 2010, då omkring 3 000 människor dödades och ungefär en halv miljon tvingades på flykt. Gbagbo var den första före detta statschef som åtalats av ICC. Han har hela tiden hävdat att åtalet mot honom var politiskt motiverat.

 • 2018

  • December

  • PDCI diskuterar valsamverkan med Gbagbos FPI

   Oppositionsledaren Henri Konan Bédié aviserar att det finns planer på ett valsamarbete mellan hans parti PDCI och den förre presidenten Laurent Gbagbos parti FPI. Någon dag tidigare hade Gbagbos advokater begärt att ICC ska frige den före detta ivorianske ledaren, som nu är 73 år,  i förtid på grund av hög ålder. Gbagbo har nu tillbringat sju år i fängsligt förvar i Haag sedan han åtalats av ICC för brott mot mänskligheten.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0