Elfenbenskusten
En kvinna handlar fisk på en marknad i Abobo, utanför Abidjan, landets största stad. Foto: Leo Correa/TT

Elfenbenskusten

Elfenbenskusten var en av Frankrikes afrikanska mönsterkolonier med en ekonomi grundad på odling av kakao och kaffe. Landet framstod länge som ett under av stabilitet och välstånd i Afrika, om än ingen demokrati. En statskupp vid millennieskiftet och följt av inbördeskrig ledde till politiskt kaos. Ekonomiska problem skärpte motsättningarna inom landet. Efter nya våldsamheter 2011 förbättrades situationen, men fortfarande råder starka spänningar inom landet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • April

  • Gbagbo tillåts återvända till hemlandet

   Den förre presidenten Laurent Gbagbo och Charles Blé Goudé som friats av ICC har nu rätt att återvända till hemlandet. Det säger den sittande presidenten Ouattara. Gbagbo kommer att få tillgång till alla de förmåner som tillkommer alla tidigare presidenter i landet.

  • Februari

  • Gbagbo och Bédié i ny allians inför parlamentsvalet

   Idag inleds valkampanjen inför parlamentsvalet den 6 mars. Oppositionen som bojkottade presidentvalet i oktober (se Oktober 2020) har nu beslutat sig för att delta. Den gren av Ivorianska folkfronten (FPI) som leds av Laurent Gbagbo har tillsammans med Elfenbenskustens demokratiska part (PDCI), bildat en ny allians, Tillsammans för demokrati och suveränitet (EDS). I det förra parlamentsvalet 2016 samarbetare PDCI med president Ouattaras parti Houphouetistiska mötet för demokrati och fred (RHDP), men PDCI-ledaren Henri Konan Bédié bröt med regeringspartiet 2018. Premiärminister Hamed Bakayoko har rest till Frankrike för att få vård och kommer inte att vara i landet när valet hålls.

  • Mars

  • Frikännandet av Gbagbo ligger fast

   ICC fastställer den friande domen mot den förre presidenten Laurent Gbagbo från 2019. Han hade åtalats för att ha varit  en ”indirekt medförövare” vid mord, våldtäkter, förföljelse och andra inhumana handlingar vid oroligheterna 2010 och 2011 (se Januari 2019). Även Charles Blé Goudé som åtalats vid sidan av Gbagbo frikänns. detta betyder att Gbagbo kan återvända till hemlandet där han fortfarande har ett betydande inflytande.

  • Militanta islamister misstänks för räder

   Militanta islamister misstänks för två attacker mot säkerhetsstyrkor i Kafolo och Kolobougou i norra Elfenbenskusten, nära gränsen mot Burkina Faso. Minst sex människor dödas, tre "terrorister", två soldater och en militärpolis, och flera personer skadas. I Kafolo kunde angriparna tryckas tillbaka efter intensiva strider.

  • Oberoende ledamöter ansluter sig till regeringssidan

   Regeringssidan stärker sin ställning i nationalförsamlingen, parlamentets undre kammare, då 16 oberoende ledamöter ansluter sig till den. Det betyder att regeringen nu kontrollerar 153 av de 255 mandaten i kammaren.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0