Elfenbenskusten
En kvinna handlar fisk på en marknad i Abobo, utanför Abidjan, landets största stad. Foto: Leo Correa/TT

Elfenbenskusten

Elfenbenskusten var en av Frankrikes afrikanska mönsterkolonier med en ekonomi grundad på odling av kakao och kaffe. Landet framstod länge som ett under av stabilitet och välstånd i Afrika, om än ingen demokrati. En statskupp vid millennieskiftet och följt av inbördeskrig ledde till politiskt kaos. Ekonomiska problem skärpte motsättningarna inom landet. Efter nya våldsamheter 2011 förbättrades situationen, men fortfarande råder starka spänningar inom landet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juni

  • Soro döms till livstids fängelse

   Den förre rebelledaren, talmannen och premiärministern Guillaume Soro döms i sin frånvaro till livstids fängelse för att ha planerat ett kuppförsök mot Ouattara 2019. Två andra som står Soro nära dömdes till 20-åriga fängelsestraff för samma sak. Även Soros bröder och en annan medarbetare dömdes till fängelse, i 17 månader, för att "ha stört den allmänna ordningen". Samtliga av dem som dömdes får tillgångar beslagtagna och domstolen beslutar också att Soros parti Generationers och folkens solidaritet (GPS) ska upplösas. Soro och Ouattara samarbetade tidigare, men Soros ambitioner att bli landets president skapade en spricka mellan dem. Gbagbos återkomst till Elfenbenskusten för att Soro, som befinner sig i exil, hamnar i bakvattnet. Mycket talar för att Gbagbo kommer att återvända till politiken, och Pascal Affi N'Guessan, som nu leder Gbagbos parti FPI, verkar redan ha tagit ett steg tillbaka. Bara två dagar efter Gbagbos återkomst aviseras en skilsmässa mellan honom och hustrun Simone Ehivet Gbagbo efter 32 års äktenskap. Den före detta hustrun anses ha förlorat en stor del av det politiska inflytande som hon tidigare hade.

  • Gbagbo återvänder till Elfenbenskusten

   Den förre presidenten Laurent Gbagbo återvänder till hemlandet efter tio år. Detta är möjligt sedan ICC 2019 friat honom från anklagelser om brott mot mänskligheten. President Alassane Ouattara önskar honom välkommen hem som ett tecken på en vilja till försoning. Gbagbo kommer också att tilldelas en rad förmåner som tillkommer en före detta president i Elfenbenskusten. Många bedömare tror också att den 20-åriga fängelsedomen mot honom för att ha plundrat centralbanken kommer att hävas. Den konflikt som bröt ut efter valet 2010, då både Gbagbo och Ouattara gjorde anspråk på presidentposten, krävde över 3 000 liv. Tusentals av Gbagbos anhängare samlas längs vägen från flygplatsen för att fira hans hemkomst. En del tumult bryter dock ut vid flygplatsen när polisen försöker bryta upp de folksamlingar som uppstått där. Senare kritiserar en talesperson för Gbagbo myndigheterna för att personer som kommit från platser ute i landet för att välkomna honom inte har tillåtits resa in i Abidjan, trots tidigare löften om att de skulle få göra det. Samtidigt är grupper som värnar mänskliga rättigheter kritiska till att ingen kommer att straffas för de övergrepp som Gbagbo anklagats för.

  • Tre döda i explosion i nordöst

   Två soldater och en polisman dödas när deras fordon kör på en hemmagjord sprängladdning i nordöstra Elfenbenskusten, nära gränsen mot Burkina Faso. Fyra andra skadades vid samma tillfälle. En knapp vecka tidigare dödades en soldat i ett bakhåll i staden Tougbo. Samtidigt har en ny militär akademi öppnats i Abidjan där Elfenbenskusten och Frankrike med uppgift att hitta sätt att motarbeta hotet från jihadister i regionen.

  • Maj

  • 22 döms till fängelse för människosmuggling

   22 personer döms till fängelse för människosmuggling av barn för arbete på kakaoplantager. Fem av dem får 20-åriga fängelsestraff, övriga döms till fem år. Samtliga greps tidigare i maj i samband med ingripanden på gårdar där 68 barn arbetade. Enligt en forskargrupp vid University of Chicago, arbetade nästan 800 000 barn inom kakaosektor 2018 och 2019, andra källor anger ett betydligt lägre antal. Många av barnen kommer från Burkina Faso och Mali.

  • Premiärminister återvänder hem efter vård i Frankrike

   Premiärminister Patrick Achi återvänder till hemlandet efter att under fyra dagar ha fått vård i Frankrike. Inget sägs om hans hälsotillstånd. Bägge hans företrädare har avlidit efter relativt kort tid på posten.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0