Elfenbenskusten
Foto: Wikimedia Commons/Zenman

Elfenbenskusten

Elfenbenskusten vid Guineabukten i Västafrika var en av Frankrikes afrikanska mönsterkolonier med en ekonomi grundad på odling av kakao och kaffe. Landet framstod länge som ett under av stabilitet och välstånd i Afrika, om än ingen demokrati. En statskupp vid millennieskiftet och följt av inbördeskrig ledde till politiskt kaos. Ekonomiska problem skärpte motsättningarna inom landet. Frågan om vilka rättigheter invandrarna från grannländerna spelade en central roll i konflikten. Efter nya våldsamheter 2011 förbättrades situationen, men fortfarande råder starka spänningar inom landet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

 • Januari

 • Gbagbos frigivning dröjer

  Ex-president Gbagbo, och den förre ungdomsministern Charles Blé Goudé, blir tills vidare kvar i förvar hos ICC på begäran från åklagarna som avser att överklaga beslutet att frikänna dem. De kan dock inte överklaga domen förrän domarna har skrivit klart sin motivering till frikännandet. Männen kan släppas först den 1 februari när rätten sammanträder på nytt.

 • ICC friar Gbagbo

  Den förre presidenten Laurent Gbagbo frias av ICC från anklagelser om att han varit en ”indirekt medförövare” vid mord, våldtäkter, förföljelse och andra inhumana handlingar, och ska släppas på fri fot. Även Charles Blé Goudé, som var Gbagbos ungdomsminister, som åtalats i samma mål frikänns. Domaren Cuno Tarfusser menar att åklagarsidan inte kunnat bevisa att de två männen begått de brott de åtalats för. Utanför domstolen samlas Gbagbo-anhängare för att fira. Men de frikännande domarna innebär ett svårt slag för alla dem som föll offer för våldet efter valet 2010, då omkring 3 000 människor dödades och ungefär en halv miljon tvingades på flykt. Gbagbo var den första före detta statschef som åtalats av ICC. Han har hela tiden hävdat att åtalet mot honom var politiskt motiverat.

 • Februari

 • Soro avgår som talman

  Den förre rebelledaren Guillaume Soro avgår som talman i nationalförsamlingen. Det ger ny kraft till spekulationer om att han tänker ställa upp som kandidat i presidentvalet  år 2020. Avgångsbeskedet kommer efter en lång tid av starka spänningar mellan Soro och president Ouattara. Ännu har inte Ouattara sagt något om han själv avser att kandidera i presidentvalet, om inte nämns Amadou Gon Coulibaly som en eventuell kronprins till presidenten.

 • 2018

  • December

  • PDCI diskuterar valsamverkan med Gbagbos FPI

   Oppositionsledaren Henri Konan Bédié aviserar att det finns planer på ett valsamarbete mellan hans parti PDCI och den förre presidenten Laurent Gbagbos parti FPI. Någon dag tidigare hade Gbagbos advokater begärt att ICC ska frige den före detta ivorianske ledaren, som nu är 73 år,  i förtid på grund av hög ålder. Gbagbo har nu tillbringat sju år i fängsligt förvar i Haag sedan han åtalats av ICC för brott mot mänskligheten.

  • Oktober

  • Oroligheter bryter ut kring regionalvalen

   Elfenbenskusten går till val för att utse nästan 200 borgmästare och 31 regionala råd. Den stora striden stod mellan president Ouattaras RHDP och Henri Konan Bédiés PDCI. Valet bojkottas av delar av den förre presidenten Gbagbos parti FPI. En 30-årig man dödas i den sydliga staden Lakota, då anhängare som stödjer olika kandidater drabbar samman. Då det slutliga valresultatet dröjer bryter oroligheter även ut i badorten Grand-Bassam i närheten av Abidjan. Flera skadas i sammandrabbningar mellan demonstranter och polis. Oroligheter förekommer även på andra håll i landet. Sammanlagt dödas fem människor, bland andra kampanjchefen för Abidjans borgmästare som kidnappades och mördades. När resultatet väl kommer har RHDP med klar marginal blivit största parti med sammanlagt 60 procent av rösterna, med PDCI på andra plats. RHDP vinner i 18 av de 31 regionerna, medan PDCI tar makten i sex och FPI i en. Tre regioner kommer att styras av oberoende politiker. RHDP dominerar även på kommunal nivå, och vinner i 92 departement, medan PDCI segrar i 50 och oberoende krafter blir störst i 56 departement. Flera förlorande kandidater anklagar valkommissionen för fusk. Valdeltagandet är lågt, drygt 36 procent i kommunalvalen, och lite över 46 procent i regionalvalen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0