UI är stängt 20 december–6 januari

Vi öppnar åter den 7 januari. Under tiden går det bra att skicka e-post till info@ui.se. Vi svarar så fort vi har möjlighet.

Elfenbenskusten
Foto: Wikimedia Commons/Zenman

Elfenbenskusten

Elfenbenskusten vid Guineabukten i Västafrika var en av Frankrikes afrikanska mönsterkolonier med en ekonomi grundad på odling av kakao och kaffe. Landet framstod länge som ett under av stabilitet och välstånd i Afrika, om än ingen demokrati. En statskupp vid millennieskiftet och följt av inbördeskrig ledde till politiskt kaos. Ekonomiska problem skärpte motsättningarna inom landet. Frågan om vilka rättigheter invandrarna från grannländerna spelade en central roll i konflikten. Efter nya våldsamheter 2011 förbättrades situationen, men fortfarande råder starka spänningar inom landet.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • November

  • Ouattara ställer upp för omval om Gbagbo och Bédié kandiderar 2020

   Alassane Ouattara aviserar att han tänker ställa upp för att kunna vinna en tredje mandatperiod som president om hans gamla politiska rivaler, de före detta presidenterna Laurent Gbagbo och Henri Konan Bédié, kommer att delta i valet i oktober 2020. Ouattara säger vid ett möte i Katiola i norra Elfenbenskusten att han vill kunna lämna över makten till en ny generation politiker, och inte till dem som "en gång förstörde vårt land". En författningsändring som gjordes 2016 gör det möjligt för den idag 77-årige Ouattara att ställa upp på nytt, även om oppositionen ifrågasätter den då valdeltagandet var lågt, bara 42 procent. Bédié, som är 85 år, har ännu inte tillkännagivit om han tänker ställa upp eller inte, den 77-årige Gbagbo bor i Belgien sedan han blivit villkorligt frigiven av ICC

  • Oktober

  • EX-rebellen Soro ställer upp i presidentvalet 2020

   Guillaume Soro, den förre rebelledaren och före detta talmannen i nationalförsamlingen, aviserar att han tänker ställa upp i presidentvalet år 2020. Han kommer att ställa för en ny grupp kallad Generationer och människor i solidaritet (Generations et peuples solidaires, GPS) och säger till nyhetsbyrån AFP att han kan komma att överraska de politiska experterna på samma sätt som Emmanuel Macron gjorde i Frankrike 2017. Soro betonar nu att han inte tror att han kommer att bli godkänd som presidentkandidat, trots anklagelser om att han låg bakom en armérevolt 2017 (se Maj 2017).

  • September

  • Friande domen mot Gbagbo överklagas

   ICC:s chefsåklagare Fatou Bensouda överklagar den friande domen mot den förre presidenten Laurent Gbagbo och den förre ungdomsministern och ledaren för FPI-milisen Unga patrioter. Bägge två friades i början av året från alla anklagelser om att han varit en ”indirekt medförövare” vid mord, våldtäkter, förföljelse och andra inhumana handlingar, och har sedan dess släppts fria (se Januari 2019). Gbagbo har dock varit tvungen att bo i Belgien, medan Charles Blé Goudé fortfarande befinner sig i Nederländerna i väntan på en eventuell överklagan. Överklagan ska behandlas av fem domare som tillhör ICC:s appellationsenhet.  Pascal Affi N'Guessan, ledare för Gbagbos parti Ivorianska folkfronten (FPI), kritiserar Bensoudas beslut att överklaga, särskilt som det kommer så nära inpå det kommande presidentvalet (som ska hållas i oktober 2020).

  • April

  • Oroligt inom politiken inför nästa års presidentval

   Nationalförsamlingen håller sin första session sedan Guillaume Soro lämnat talmansposten. Han har nu ersatts av Amadou Soumahoro från det styrande partiet RHDP. Soro återfinns nu i Samling för Elfenbenskusten (Raci), som håller på att registreras som ett nytt parti. Raci har redan 16 ledamöter i nationalförsamlingen. Soro hade i höstas politisk medvind, inte minst för att han var beredd att offentligt be om ursäkt för sin roll i det senaste våldsutbrottet, men det faktum att den förre presidenten Laurent Gbagbo frikändes av ICC i början av året kan ha möblerat om på den politiska scenen inför nästa års presidentval. Gbagbo är fortfarande kvar i Bryssel i väntan på om ICC:s åklagare ska överlaga den friande domen, men har börjat återta kommandot över sitt gamla parti FPI, och har gjort tydliga markeringar mot FPI:s nuvarande ledare Pascal Affi N'Guessan, om vem det är som bestämmer.

  • Februari

  • Soro avgår som talman

   Den förre rebelledaren Guillaume Soro avgår som talman i nationalförsamlingen. Det ger ny kraft till spekulationer om att han tänker ställa upp som kandidat i presidentvalet  år 2020. Avgångsbeskedet kommer efter en lång tid av starka spänningar mellan Soro och president Ouattara. Ännu har inte Ouattara sagt något om han själv avser att kandidera i presidentvalet, om inte nämns Amadou Gon Coulibaly som en eventuell kronprins till presidenten.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0