Ekvatorialguinea
Foto: Shutterstock/Kertu

Ekvatorialguinea

Ekvatorialguinea består av fem öar i Guineabukten och ett område på den centralafrikanska västkusten. Den tidigare spanska kolonin är en av världens hårdaste diktaturer. Landet styrs enväldigt av presidenten och hans klan. Oljetillgångar ute till havs har gett presidentsläkten enorma inkomster under 2000-talet, medan befolkningen hålls kvar i armod.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • November

  • PDGE utesluter 42 medlemmar

   Regeringspartiet PDGE utesluter 42 medlemmar som anklagas för inblandning i ett misslyckat kuppförsök på julafton 2017 (se Januari 2018). Bland de uteslutna finns en före detta ambassadör, minst två tidigare domare och den före detta chefen för president Obiangs säkerhetsservice. Ett 30-tal legosoldater från Tchad, Sudan och Centralafrikanska republiken sitter i förvar i Kamerun för misstänkt delaktighet i kuppförsöket. Något avtal om utlämning av dem till Ekvatorialguinea finns ännu inte, vilket gör att rättegångarna rörande kuppförsöket dröjer.

  • Augusti

  • Reserestriktioner för parlamentariker

   Parlamentsledamöter uppger för brittiska BBC att de har förbjudits att resa utomlands utan tillstånd från vicepresident Teodoro Nguema Obiang, son till president Obiang. Liknande reserestriktioner infördes för anställda inom statsförvaltningen i juni 2018.

  • Juli

  • "Nationella dialogen" inleds

   Den så kallade nationella dialogen inleds av president Obiang utan att centrala företrädare för oppositionen är närvarande, eftersom Obiang inte infriat sitt löfte om att frige alla politiska fångar. Dialogen ska pågå i fem dagar och är den sjätte dialogen sedan Obiang fick makten för nästan 40 år sedan. Oppositionspartiet CI:s fångar har inte frigetts och oppositionella i exil har inte vågat återvända.

  • Allmänna amnestin dröjer

   Oppositionen uppger för medier att politiska fångar ännu inte släppts ut ur fängelserna, trots president Obiangs löfte om en allmän amnesti inför den nationella dialog som ska inledas i mitten av juli.

  • Obiang lovar släppa alla politiska fångar

   President Obiang Nguema säger i ett TV-sänt tal att alla politiska fångar i landet ska friges i en allmän amnesti. Det har varit ett krav från oppositionen för att den ska delta i Obiangs så kallade nationella dialog.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0