Ekvatorialguinea
Frihetstornet i Bata hyllar landets frigörelse från kolonialmakten Spanien. Foto: Alarico/Shutterstock.

Ekvatorialguinea

Ekvatorialguinea består av fem öar i Guineabukten och ett område på den centralafrikanska västkusten. Den tidigare spanska kolonin är en av världens hårdaste diktaturer. Landet styrs enväldigt av presidenten och hans klan. Oljetillgångar ute till havs har gett presidentsläkten enorma inkomster, medan befolkningen hålls kvar i armod.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • September

  • Försnillade miljoner går till sjukvård

   Omkring 26 miljoner dollar som vicepresident Teodoro Nguema Obiang Mangue har betalat tillbaka till USA ska användas för att finansiera sjukvård i Ekvatorialguinea. Via FN och enskilda organisationer ska vaccin mot covid-19, läkemedel och medicinsk utrustning köpas in och distribueras till befolkningen. USA kräver Obiang på sammanlagt över 300 miljoner dollar som Washington anklagar honom för att ha kommit över genom korruption och penningtvätt.

  • Restriktioner mot tredje coronavågen

   President Obiang skärper restriktionerna mot covid-19 med motiveringen att en tredje coronavåg slagit till mot landet. Utegångsförbud återinförs och reserestriktionerna skärps. Krav på vaccination införs för alla statstjänstemän, alla invånare som besöker platser för statlig samhällsservice samt studerande på högskolor och universitet och som fyllt 18 år. Människor som flyger till Ekvatorialguinea måste tillbringa fem dygn i karantän på hotell innan de kan röra sig i landet. Ekvatorialguinea har relativt få bekräftade fall av covid-19, få dödsfall med virussjukdomen samt en låg andel av befolkningen som är vaccinerad.

  • Juli

  • Långa fängelsestraff för dödliga explosioner

   Två militärbefäl döms till 35 respektive 50 års fängelse för dråp och försummelse i samband med att 107 människor omkom när ett ammunitionslager exploderade på en förläggning utanför Bata (se Mars 2021). Överstelöjtnant Valentin Nzang Ega, som var chef för militärförläggningen, döms av militärdomstolen till 35 års fängelse, medan korporal José Antonio Obama Nsue får ett fängelsestraff på 50 år. De båda männen ska också betala skadestånd till offrens familjer. Ammunitionen var lagrad på ett olagligt sätt då det fanns för nära bebott område. 615 människor skadades i explosionerna som orsakades av en brand på ett fält i närheten.

  • Mars

  • Ett 100-tal döda i explosioner i förläggning

   Hundrasju människor dödas och 615 skadas när fyra explosioner inträffar i militärförläggningen Nkoa Ntoma i Bata. TV-bilder visar hur byggnader brinner ner till grunden och hur svart rök väller ut från olycksplatsen. Barn och vuxna hjälps bort från platsen, och kaotiska scener utspelar sig på stadens sjukhus. Många människor befaras ligga kvar under de utbrända rasmassorna. President Obiang säger att olyckan uppstod när lokala svedjebönder tappade kontrollen över elden som därefter spred sig från fälten till ett dynamit- och ammunitionslager på förläggningen där ansvariga lagrat ammunitionen slarvigt eller olagligt.

  • Februari

  • Kina skänker coronavaccin

   Kina donerar 100 000 doser av sitt coronavaccin Sinopharm till Ekvatorialguinea. Gåvan ska bli starten på en vaccineringskampanj mot covid-19 i landet, som genomgår en andra coronavåg. Prioriterade grupper att få vaccinet är sjukvårdspersonal, personer med underliggande sjukdomar samt gränsvakter. Eftersom varje person behöver två doser räcker vaccinet till 50 000 invånare i en befolkning på 1,3 miljoner.

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0