Ekvatorialguinea
Frihetstornet i Bata hyllar landets frigörelse från kolonialmakten Spanien. Foto: Alarico/Shutterstock.

Ekvatorialguinea

Ekvatorialguinea består av fem öar i Guineabukten och ett område på den centralafrikanska västkusten. Den tidigare spanska kolonin är en av världens hårdaste diktaturer. Landet styrs enväldigt av presidenten och hans klan. Oljetillgångar ute till havs har gett presidentsläkten enorma inkomster, medan befolkningen hålls kvar i armod.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • December

  • FN-domstol går på Frankrikes linje

   Internationella domstolen (ICJ) går på Frankrikes linje i tvisten med Ekvatorialguinea om presidentsonen och vicepresidenten Teodorin Obiangs lyxbostad i Paris. Enligt fransk domstol har egendomen köpts privat av Obiang men med statliga ekvatorialguineanska medel och ska därför konfiskeras (se Februari 2020). Obiangregeringen säger dock att residenset är en del av landets beskickning i Frankrike. ICJ konstaterar att Ekvatorialguinea har försökt ge byggnaden diplomatisk status först efter det att korruptionsutredningen mot vicepresidenten inleddes i Frankrike.

  • Augusti

  • Nygammal regering

   Obama Asue återinsätts som premiärminister och två dagar senare presenteras en regering med samma ministeruppställning som tidigare, med undantag av försvarsministerposten som Victoriano Bibang Nsue Okomo tilldelas.

  • Regeringen avgår

   Regeringen lämnar in sin avskedsansökan till president Teodoro Obiang Nguema som i en kommentar säger att regeringen inte lyckats göra tillräckligt för landet under den pågående krisen. Ekvatorialguinea är starkt beroende av sin oljeexport och har drabbats hårt av coronapandemin då minskad efterfrågan lett till sjunkande oljepriser. Presidenten väntas tillkännage en ny regering inom några dagar.

  • Juli

  • Gränsavtal med Kamerun

   Ekvatorialguinea och Kamerun undertecknar ett gemensamt avtal om gränssäkerhet. I avtalet lovar länderna att inte använda våld mot varandra och att inte lägga sig varandras inre angelägenheter. Relationerna mellan de två grannländerna är ansträngda på grund av att Kamerun sedan i juli 2019 har anklagat Ekvatorialguinea för att bygga en mur längs den gemensamma gränsen. Ekvatorialguinea har byggt en rad vakttorn men nekar till att en mur ska upprättas. Ekvatorialguinea har uttryckt starkt missnöje med den ström av illegala migranter som tar sig in i landet från Kamerun i jakt på jobb.

  • Februari

  • Tiotals miljoner i böter för vicepresidenten

   En appellationsdomstol i Frankrike beordrar Ekvatorialguineas vicepresident, presidentsonen Teodorin Obiang, att betala 33 miljoner dollar i böter för att han använt offentliga medel till att betala för sin lyxiga livstil. Obiang dömdes redan 2017 för förskingring av statliga medel och överklagade domen. Den senaste domen innebär att bötessumman höjs och att beloppet bland annat ska gå till välgörenhet i Ekvatorialguinea. Obiangs tillgångar i Frankrike ska nu beslagtas. Mellan 2000 och 2011 köpte Obiang allt från ett stort gods och äkta konst till juveler och lyxbilar. Han nekar till brott och säger att han köpt sakerna för egna pengar. Regimen i Ekvatorialguinea reagerar med ilska på domen och säger att det franska rättsväsendet inte ska lägga sig i Ekvatorialguineas inre angelägeneheter.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0