Ekvatorialguinea
Frihetstornet i Bata hyllar landets frigörelse från kolonialmakten Spanien. Foto: Alarico/Shutterstock.

Ekvatorialguinea

Ekvatorialguinea består av fem öar i Guineabukten och ett område på den centralafrikanska västkusten. Den tidigare spanska kolonin är en av världens hårdaste diktaturer. Landet styrs enväldigt av presidenten och hans klan. Oljetillgångar ute till havs har gett presidentsläkten enorma inkomster, medan befolkningen hålls kvar i armod.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Februari

  • Tiotals miljoner i böter för vicepresidenten

   En appellationsdomstol i Frankrike beordrar Ekvatorialguineas vicepresident, presidentsonen Teodorin Obiang, att betala 33 miljoner dollar i böter för att han använt offentliga medel till att betala för sin lyxiga livstil. Obiang dömdes redan 2017 för förskingring av statliga medel och överklagade domen. Den senaste domen innebär att bötessumman höjs och att beloppet bland annat ska gå till välgörenhet i Ekvatorialguinea. Obiangs tillgångar i Frankrike ska nu beslagtas. Mellan 2000 och 2011 köpte Obiang allt från ett stort gods och äkta konst till juveler och lyxbilar. Han nekar till brott och säger att han köpt sakerna för egna pengar. Regimen i Ekvatorialguinea reagerar med ilska på domen och säger att det franska rättsväsendet inte ska lägga sig i Ekvatorialguineas inre angelägeneheter.

 • 2019

  • Maj

  • Över 130 döms för kuppförsök

   Fler än 130 människor fälls för delaktighet i det som enligt regimen var ett kuppförsök utfört i december 2017 (se Januari 2018). Fängelsestraff på mellan 3 och 96 år delas ut av domstolen i Bata. Flera av de dömda är utländska medborgare, från Tchad, Centralafrikanska republiken, Kamerun och Frankrike, som döms i sin frånvaro. Tre ekvatorialguineanska regimkritiker i exil i Spanien döms till vardera 96 års fängelse för att ha planerat och organiserat kuppförsöket.

  • April

  • Rättegångar mot kuppmisstänkta ställs in

   Rättegångarna mot drygt 150 misstänkta kuppmakare avbryts i förtid efter att ha pågått i tio dagar. Försvarsadvokater säger att de inte fått någon information om varför rättsprocesserna ställs in. De åtalade anklagas för att ha deltagit i ett kuppförsök som enligt regeringen ska ha avslöjats i december 2017. En del är åtalade för landsförräderi och riskerar dödsstraff. Andra kan dömas till långa fängelsestraff om de fälls för terrorism eller illegalt vapeninnehav.

 • 2018

  • November

  • PDGE utesluter 42 medlemmar

   Regeringspartiet PDGE utesluter 42 medlemmar som anklagas för inblandning i ett misslyckat kuppförsök på julafton 2017 (se Januari 2018). Bland de uteslutna finns en före detta ambassadör, minst två tidigare domare och den före detta chefen för president Obiangs säkerhetsservice. Ett 30-tal legosoldater från Tchad, Sudan och Centralafrikanska republiken sitter i förvar i Kamerun för misstänkt delaktighet i kuppförsöket. Något avtal om utlämning av dem till Ekvatorialguinea finns ännu inte, vilket gör att rättegångarna rörande kuppförsöket dröjer.

  • Augusti

  • Reserestriktioner för parlamentariker

   Parlamentsledamöter uppger för brittiska BBC att de har förbjudits att resa utomlands utan tillstånd från vicepresident Teodoro Nguema Obiang, son till president Obiang. Liknande reserestriktioner infördes för anställda inom statsförvaltningen i juni 2018.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0