Ekvatorialguinea
Frihetstornet i Bata hyllar landets frigörelse från kolonialmakten Spanien. Foto: Alarico/Shutterstock.

Ekvatorialguinea

Ekvatorialguinea består av fem öar i Guineabukten och ett område på den centralafrikanska västkusten. Den tidigare spanska kolonin är en av världens hårdaste diktaturer. Landet styrs enväldigt av presidenten och hans klan. Oljetillgångar ute till havs har gett presidentsläkten enorma inkomster, medan befolkningen hålls kvar i armod.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juli

  • Långa fängelsestraff för dödliga explosioner

   Två militärbefäl döms till 35 respektive 50 års fängelse för dråp och försummelse i samband med att 107 människor omkom när ett ammunitionslager exploderade på en förläggning utanför Bata (se Mars 2021). Överstelöjtnant Valentin Nzang Ega, som var chef för militärförläggningen, döms av militärdomstolen till 35 års fängelse, medan korporal José Antonio Obama Nsue får ett fängelsestraff på 50 år. De båda männen ska också betala skadestånd till offrens familjer. Ammunitionen var lagrad på ett olagligt sätt då det fanns för nära bebott område. 615 människor skadades i explosionerna som orsakades av en brand på ett fält i närheten.

  • Mars

  • Ett 100-tal döda i explosioner i förläggning

   Hundrasju människor dödas och 615 skadas när fyra explosioner inträffar i militärförläggningen Nkoa Ntoma i Bata. TV-bilder visar hur byggnader brinner ner till grunden och hur svart rök väller ut från olycksplatsen. Barn och vuxna hjälps bort från platsen, och kaotiska scener utspelar sig på stadens sjukhus. Många människor befaras ligga kvar under de utbrända rasmassorna. President Obiang säger att olyckan uppstod när lokala svedjebönder tappade kontrollen över elden som därefter spred sig från fälten till ett dynamit- och ammunitionslager på förläggningen där ansvariga lagrat ammunitionen slarvigt eller olagligt.

  • Februari

  • Kina skänker coronavaccin

   Kina donerar 100 000 doser av sitt coronavaccin Sinopharm till Ekvatorialguinea. Gåvan ska bli starten på en vaccineringskampanj mot covid-19 i landet, som genomgår en andra coronavåg. Prioriterade grupper att få vaccinet är sjukvårdspersonal, personer med underliggande sjukdomar samt gränsvakter. Eftersom varje person behöver två doser räcker vaccinet till 50 000 invånare i en befolkning på 1,3 miljoner.

  • Restriktioner mot andra coronavågen

   Ökande spridning av coronaviruset i landet gör att regeringen inför nattligt utegångsförbud, begränsar inrikes- och utrikesflyget, stänger barer, restauranger, nattklubbar, casinon och andra nöjeslokaler i ett försök att bromsa smittspridningen. Munskydd på allmän plats har varit obligatoriskt sedan våren 2020. Religiösa samlingslokaler hålls öppna. Ekvatorialguinea införde en nedstängning våren 2020 men lättade på de flesta restriktioner i augusti samma år som en följd av minskad smittspridning. Landet har en befolkning på drygt 1,3 miljoner invånare och har haft drygt 5 600 bekräftade fall av covid-19 med 87 dödsfall med virussjukdomen.

 • 2020

  • December

  • FN-domstol går på Frankrikes linje

   Internationella domstolen (ICJ) går på Frankrikes linje i tvisten med Ekvatorialguinea om presidentsonen och vicepresidenten Teodorin Obiangs lyxbostad i Paris. Enligt fransk domstol har egendomen köpts privat av Obiang men med statliga ekvatorialguineanska medel och ska därför konfiskeras (se Februari 2020). Obiangregeringen säger dock att residenset är en del av landets beskickning i Frankrike. ICJ konstaterar att Ekvatorialguinea har försökt ge byggnaden diplomatisk status först efter det att korruptionsutredningen mot vicepresidenten inleddes i Frankrike.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0