Sortera på senaste året först | äldsta först
-
2014
-
December
-
Dödsdomar efter ny massrättegång
188 anhängare till Muslimska brödraskapet döms till döden, för attacken mot polisstationen i Kerdasa (se September 2013). Merparten av de dömda är häktade medan några döms i sin frånvaro.
-
Oktober
-
Terrordåd orsakar militärens största förlust på årtionden
Över 30 värnpliktiga soldater dödas i två samordnade attentat vid vägspärrar i al-Arish i provinsen Norra Sinai. Presidenten utlyser undantagstillstånd i delar av området och gränsövergången Rafah till Gazaremsan stängs.
-
September
-
Hungerstrejk mot antiprotestlagarna
Ett 60-tal personer i fängsligt förvar, bland dem 10 journalister, hungerstrejkar i växande protester även riktade mot godtyckliga gripanden, tortyr, ständigt uppskjutna rättegångar och långa häktningstider. Ett 70-tal personer utanför fängelserna rapporteras också delta i hungerstrejken.
-
Augusti
-
FJP upplöst av domstol
Muslimska brödraskapets politiska gren beordras också att överlämna sina tillgångar till staten.
-
Juli
-
Oro vid gränsen i väster
Minst 20 soldater och tre rebeller dödas i samband med ett anfall mot en armépostering i västra Egypten, nära gränsen till Libyen.
-
Juni
-
Storseger för Sisi
När det officiella resultatet kungörs den 3 juni har Sisi fått 97 procent av rösterna och Sabbahi bara 3 procent. Valdeltagandet är 47 procent. Han tillträder som president den 8 juni.
-
Fängelsestraff för al-Jazira-journalister
Tre journalister, varav två utländska medborgare, döms till sju års fängelse för att ha stöttat Muslimska brödraskapet. Bland ett antal personer till i samma mål finns flera som döms i sin frånvaro, däribland ytterligare tre utländska journalister. Australien, Nederländerna och Storbritannien framför officiella protester mot domarna.
-
Maj
-
Förlängt presidentval
Så få går till vallokalerna den 26–27 maj att regeringen först utlyser dag två till nationell helgdag och förlänger vallokalernas öppettider, och därpå förlänger valet med en tredje dag. Regeringen är uppenbarligen bekymrad över att det låga valdeltagandet urholkar Sisis legitimitet. Många bojkottar valet i protest, medan andra tycker att resultatet redan är givet och därför inte bryr sig om att rösta.
-
April
-
Vänsterkandidat i presidentvalet
Hamdin Sabbahi anmäler sig formellt som presidentkandidat på sista dagen för registrering. Därmed är det klart att valet står mellan Sabbahi och Sisi.
-
6 april-rörelsen förbjuds
En domstol förbjuder ungdomsrörelsen som hade en central roll i upproret mot Mubarak. Förbudet kommer efter klagomål om att gruppen ”skadar bilden av landet” och samarbetar med utländska partier.
-
Mars
-
Ny regering tillträder
Den tidigare bostadsministern Ibrahim Mahlab blir ny premiärminister från den 1 mars. Av 31 ministrar är 11 nya.
-
Dödsdom efter massrättegång
En två dagar lång rättegång i Minya söder om Kairo slutar med att 529 Mursianhängare döms till döden för bland annat mord på en polis i samband med att protestlägren i Kairo revs i augusti 2013. Flertalet döms i sin frånvaro, men 153 av de dömda är häktade. Den hastiga rättegången utan individuell prövning väcker stor bestörtning både i landet och i omvärlden.
-
Kritik mot massrättegångar
Sedan ytterligare massrättegångar mot hundratals personer aviserats riktar FN, USA, EU och många andra i omvärlden hård kritik mot Egypten.
-
Sisi ställer upp i presidentvalet
Fältmarskalken meddelar att han avgår som arméchef och försvarsminister för att kunna ställa upp i presidentvalet. Beskedet är väntat sedan länge. Till hans efterträdare utses Sedki Sobhi.
-
Februari
-
Regeringen avgår
Den tillförordnade premiärministern Hazem al-Beblawi ger det oväntade beskedet i en TV-sänd presskonferens den 24 februari. Han säger inget om orsaken till avgången.
-
Terrordåd mot turister i Sinai
Fyra personer, varav tre sydkoreaner, dör i ett sprängdåd mot en turistbuss vid gränsen till Israel. 14 sydkoreaner skadas. Islamistgruppen Ansar Bayt al-Maqdis tar på sig dådet som är det första på nära ett årtionde mot turister i Egypten.
-
Januari
-
Folkomröstning om författningsförslag
En kommitté med 50 ledamöter har utarbetat grundlagsförslaget som väljarna får ta ställning till den 14–15 januari. Förslaget innebär bland annat att militären behåller långtgående befogenheter (se vidare Politiskt system). Många regimmotståndare bojkottar omröstningen. Enligt myndigheterna röstar 98 procent ja till förslaget. Valdeltagandet ligger på knappt 39 procent.
-
Omfattande statligt våld mot medborgarna
Amnesty International skriver i en rapport att statens våld mot medborgarna sedan Mursi avsattes har varit mer omfattande än någonsin tidigare. Enligt människorättsorganisationen har 1 400 människor dödats på ett drygt halvår.
-
Sisi blir fältmarskalk
Försvarsministern får den högsta titeln man kan ha inom militären samtidigt som militären ger honom klartecken att ställa upp i presidentvalet.
-