Angola
Foto: Flickr/Rafaela Printes

Angola

Det oljerika Angola i sydvästra Afrika blev självständigt från Portugal 1975. Landet lider fortfarande av sviterna efter ett 27 år långt och blodigt inbördeskrig, som fördes med inblandning från stormakterna och tog slut först 2002. De stora oljetillgångarna har visserligen möjliggjort en snabb tillväxt sedan dess men denna har främst kommit en liten elit till godo, medan det stora flertalet angolaner ännu lever i djup fattigdom.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • April

  • Exministern dömd för korruption

   Den tidigare kommunikationsministern Manuel Rabelais döms till 14 och ett halvt års fängelse för förskingring och penningtvätt. Därmed har två ministrar dömts till fängelse för korruptionsbrott sedan João Lourenço kom till makten 2017 (se 15 augusti 2019). Andra personer som åtalats under Lourenços anti-korruptionskampanj är två av den förre presidenten José Eduardo dos Santos barn (se 23 januari respektive 14 augusti 2020).

  • Mars

  • Människor flyr undan torka

   FN:s livsmedelsprogram WFP beskriver i ett uttalande hur långvarig torka, den värsta på 40 år, tvingar människor på flykt från sydvästra Angola. WFP skriver att bristen på regn har lett till magra skördar och att hunger och försörjningsproblem nu breder ut sig i regionen. Den redan dåliga tillgången på dricksvatten väntas förvärras ytterligare under de kommande månaderna och många av regionens invånare uppges redan ha sökt sig till andra delar av landet eller över gränsen till Namibia.

  • Vaccinering mot covid-19 inleds

   Drygt 600 000 vaccinationsdoser anländer till Angola och inom några timmar genomförs landets första vaccinationer mot covid-19. Leveransen är en del av Världshälsoorganisationens (WHO) program Covax och de första att vaccineras är landets vårdpersonal. Enligt hälsominister Sílvia Lutucuta hoppas myndigheterna kunna vaccinera 20 procent av befolkningen före juli. Angola har hittills rapporterat drygt 20 000 fall, varav 510 dödsfall, till följd av covid-19.

  • Februari

  • Naturreservat får exploateras för oljeutvinning

   Parlamentet ger klartecken för en hårt kritiserad lag som tillåter utvinning av olja och naturgas i naturreservat och andra skyddade naturområden. Enligt olje- och mineralministern Diamantino Azevedo väntas lagen leda till att omkring fem procent av landets naturreservat tas i bruk för olje- och naturgasutvinning. Både lokala och internationella miljöorganisationer hävdar att beslutet kan leda till att känsliga ekosystem förstörs. Det väcker också oro i Botswana och Namibia, vilka har betydande inkomster från vildmarksturism i några av de naturområden som delas med Angola.

  • Skolor öppnar efter lättnad i coronarestriktioner

   Efter att ha hållit stängt i elva månader på grund av virussjukdomen covid-19, öppnar landets grundskolor på nytt. Nya regler vad gäller social distansering, obligatoriska munskydd och handhygien har införts i skolorna. Många föräldrar är fortfarande tveksamma till att skicka sina barn till skolan där de eventuellt kan exponeras för virussmitta. Hittills har landet registrerat drygt 20 000 smittade och 492 avlidna på grund av covid-19.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0