Angola
Foto: Flickr/Rafaela Printes

Angola

Det oljerika Angola i sydvästra Afrika blev självständigt från Portugal 1975. Landet lider fortfarande av sviterna efter ett 27 år långt och blodigt inbördeskrig, som fördes med inblandning från stormakterna och tog slut först 2002. De stora oljetillgångarna har visserligen möjliggjort en snabb tillväxt sedan dess men denna har främst kommit en liten elit till godo, medan det stora flertalet angolaner ännu lever i djup fattigdom.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • September

  • Lourenço ny MPLA-ledare

   President João Lourenço utses till ny ledare för regeringspartiet MPLA efter José Eduardo dos Santos som dominerat angolansk politik i nästan 40 år. En del bedömare menar att så länge dos Santos suttit kvar på partiledarposten har Lourenço gått varsammare fram med reformpolitiken än han annars hade gjort.

  • Maj

  • Rättegången mot Angolas förre vicepresident flyttas till Luanda

   En portugisisk domstol avgör att rättegången mot den tidigare angolanske vicepresidenten Manuel Vicente, som åtalats för att ha försökt att muta Portugals statsåklagare (se Januari 2018), kan flyttas till Angola. Den portugisiske presidenten Marcelo Rebelo de Sousa säger att han hoppas att detta ska leda till bättre relationer mellan Portugal och Angola. Den angolanska regeringen har anklagat Portugal för att man genom rättsprocesserna inkräktar på Angolas suveränitet.

  • Mars

  • Avtal om frihandel i Afrika

   Angola är ett av 44 länder som undertecknar ett frihandelsavtal vid Afrikanska unionens toppmöte i Rwanda. Avtalet måste ratificeras på nationell nivå innan frihandelsområdet AFCFTA kan bli verklighet men det ses som ett historiskt viktigt steg mot ökat handelsutbyte inom Afrika.

  • Januari

  • Rättegång skapar spänningar med Portugal

   Rättegången mot Angolas före detta vicepresident Manuel Vicente inleds i Lissabon. Åtalet gäller misstankar om att han mutat den portugisiska statsåklagaren för att hen skulle lägga ner två åtal mot honom om penningtvätt. Vicente är inte på plats i rätten. Angola trycker på för att målet mot Vicente ska flyttas över till hans hemland, men åklagaren säger nej då det betyder att rättsprocessen mot honom läggs ned, då Vicente omfattas av en amnesti som den förre angolanske presidenten dos Santos utfärdade 2017. Rättegången har skapat spänningar mellan Portugal och Angola. Den nya angolanska presidenten João Lourenço har inte samma nära relation till den forna kolonialmakten som sin företrädare, vars familj har gjort stora investeringar i Portugal. Angola är också ett viktigt exportland för Portugal.

 • 2017

  • Oktober

  • Optimistisk prognos av nye presidenten

   President Lourenço slår an en optimistisk ton i sitt första tal inför parlamentet. Han säger sig räkna med att ekonomin ska växa med 2,1 procent under 2017, betydligt bättre än IMF:s prognos på 1,5 procent. Under 2016 minskade den angolanska ekonomin med 0,9 procent. Den nye presidenten tror också att inflationen kommer att minska från 42 procent till 22,9 procent under året. Han säger att planerade skattelättnader för företag som investerar i landet ska bredda näringslivet och ge ny fart åt ekonomin, som drabbats hårt av det sjunkande oljepriset. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0