Angola
Foto: Flickr/Rafaela Printes

Angola

Det oljerika Angola i sydvästra Afrika blev självständigt från Portugal 1975. Landet lider fortfarande av sviterna efter ett 27 år långt och blodigt inbördeskrig, som fördes med inblandning från stormakterna och tog slut först 2002. De stora oljetillgångarna har visserligen möjliggjort en snabb tillväxt sedan dess men denna har främst kommit en liten elit till godo, medan det stora flertalet angolaner ännu lever i djup fattigdom.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juni

  • Strider mellan separatister och regeringsstyrkor

   Minst 12 personer dödas i strider mellan Angolas armé och separatistrebeller i den isolerade, oljerika provinsen Cabinda. Rebellerna tillhör Cabindas väpnade styrkor (FAC), en del av separatiströrelsen Flec. Sex av de döda uppges vara civila. Parterna beskyller varandra för att ha orsakat striderna och för att ha brutit mot överenskommelsen om ett vapenstillestånd under den pågående coronapandemin. Den väpnade kampen för ett självständigt Cabinda har pågått sedan Angolas självständighet (se Aktuell politik).

  • Angola ber om skuldlättnader

   Angola ber G20-länderna om skuldlättnader för att klara av den ekonomiska kris som det låga oljepriset innebär och för att ha råd att hantera coronapandemin. Erbjudandet om skuldlättnader är en del av G20:s nya initiativ för att minska trycket på skuldtyngda utvecklingsländer till följd av pandemin. Bland G20-länderna finns Angolas största oljekunder och bland dem har landet framförallt stora skulder till Kina.

  • Maj

  • Poliser anklagas för mord på facklig ledare

   Lazarino Dos Santos, nationell sekreterare för lärarfacket Sinptenu, skjuts ihjäl utanför sin bostad. Enligt Sinptenus ordförande har attentatet utförts av två polismän på motorcykel. Det är den senaste i raden av anklagelser om dödligt våld och misshandel som riktats mot den angolanska polisen och militären under kommenderingen för att upprätthålla undantagstillståndet under coronapandemin (se även 15 maj 2020). Enligt inrikesdepartementet har en utredning av Dos Santos död inletts.

  • Två dödsskjutningar för brott mot coronarestriktioner

   Soldater skjuter ihjäl en 17-årig yngling under ett ingripande mot medborgare som inte följer regeln om obligatorisk ansiktsmask under coronapandemin. Det är andra gången på en vecka som en person dödas i samband med militärens insats för att upprätthålla det undantagstillstånd som president Lourenço utlyste i mars. Den 9 maj sköts en 21-årig man till döds under ett liknande ingripande och flera rapporter av misshandel har också förekommit. Människorättsorganisationer riktar skarp kritik mot myndigheterna för det inträffade. Inrikesdepartementet har kallat båda dödsskjutningarna för misstag men påpekat att de skedde efter att de inblandade soldaterna blivit angripna.

  • April

  • Dålig respekt för coronarestriktioner i Luanda

   Polisens särskilda insatsstyrka får i uppgift att övervaka Luandas gator under den pågående nedstängningen av landet till följd av coronavirusets spridning. President João Lourenço beordrade i slutet av mars att alla invånare ska hålla sig hemma för att minska smittspridningen men efterlevnaden har varit dålig trots upprepade förmaningar från regeringen. Flera hundra människor har hittills gripits för brott mot utegångsförbudet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0