Angola
Foto: Flickr/Rafaela Printes

Angola

Det oljerika Angola i sydvästra Afrika blev självständigt från Portugal 1975. Landet lider fortfarande av sviterna efter ett 27 år långt och blodigt inbördeskrig, som fördes med inblandning från stormakterna och tog slut först 2002. De stora oljetillgångarna har visserligen möjliggjort en snabb tillväxt sedan dess men denna har främst kommit en liten elit till godo, medan det stora flertalet angolaner ännu lever i djup fattigdom.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Februari

  • Naturreservat får exploateras för oljeutvinning

   Parlamentet ger klartecken för en hårt kritiserad lag som tillåter utvinning av olja och naturgas i naturreservat och andra skyddade naturområden. Enligt olje- och mineralministern Diamantino Azevedo väntas lagen leda till att omkring fem procent av landets naturreservat tas i bruk för olje- och naturgasutvinning. Både lokala och internationella miljöorganisationer hävdar att beslutet kan leda till att känsliga ekosystem förstörs. Det väcker också oro i Botswana och Namibia, vilka har betydande inkomster från vildmarksturism i några av de naturområden som delas med Angola.

  • Skolor öppnar efter lättnad i coronarestriktioner

   Efter att ha hållit stängt i elva månader på grund av virussjukdomen covid-19, öppnar landets grundskolor på nytt. Nya regler vad gäller social distansering, obligatoriska munskydd och handhygien har införts i skolorna. Många föräldrar är fortfarande tveksamma till att skicka sina barn till skolan där de eventuellt kan exponeras för virussmitta. Hittills har landet registrerat drygt 20 000 smittade och 492 avlidna på grund av covid-19.

  • Polisbrutalitet skördar nya offer

   Minst tio demonstranter dödas när polisen ingriper mot en regeringskritisk marsch i gruvstaden Cafunfo nära gränsen mot Kongo-Kinshasa. Demonstrationen, som arrangerats av en separatistisk organisation vilken företräder folkgruppen lunda-chokwe, uppges ha saknat tillstånd men i övrigt är uppgifterna från den avlägsna regionen knapphändiga. Enligt Human Rights Watch rör det sig om grovt polisiärt övervåld och organisationen publicerar ett filmklipp som sägs komma från en anonym poliskälla. Filmen visar poliser som angriper redan skadade personer som ligger på marken. Händelsen är den senaste i en lång rad av fall där Angolas poliskår kritiserats för övervåld (se bland 25 augusti 2020) och den leder under det följande dygnet till protestmarscher i bland annat Luanda. Polisen använder återigen hårda metoder för att skingra folkmassorna men inga nya dödsfall rapporteras.

  • Januari

  • IMF beviljar stort räddningspaket

   Internationella valutafonden (IMF) beviljar en utökning av det treåriga lån- och biståndspaket, totalt värt över tre miljarder dollar, som ska rädda Angola från ekonomisk kollaps i kölvattnet av coronapandemin. Landet, vars hela ekonomi är uppbyggd kring oljeproduktion, har drabbats hårt av det låga oljepriset som pandemin medfört. Som en del av överenskommelsen med IMF förbinder sig regeringen att satsa på andra sektorer än oljeindustrin, samt omedelbart stoppa alla icke-nödvändiga utgifter.

 • 2020

  • Oktober

  • Massgripande under demonstrationer

   Polisen i Luanda griper över hundra personer i samband med våldsamma protester mot regeringen. Gripandena kommer efter flera oroliga dygn i huvudstaden då demonstranter barrikaderat centrala delar och bränt angolanska flaggor. Deras krav är att landet genomför de lokalval som skulle hållits i år men som skjutits upp till följd av coronapandemin. Enligt inrikesminister Salvador Rodrigues finns flera framträdande politiker från oppositionspartiet Unita bland de gripna.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0