Angola
Foto: Flickr/Rafaela Printes

Angola

Det oljerika Angola i sydvästra Afrika blev självständigt från Portugal 1975. Landet lider fortfarande av sviterna efter ett 27 år långt och blodigt inbördeskrig, som fördes med inblandning från stormakterna och tog slut först 2002. De stora oljetillgångarna har visserligen möjliggjort en snabb tillväxt sedan dess men denna har främst kommit en liten elit till godo, medan det stora flertalet angolaner ännu lever i djup fattigdom.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Oktober

  • Massgripande under demonstrationer

   Polisen i Luanda griper över hundra personer i samband med våldsamma protester mot regeringen. Gripandena kommer efter flera oroliga dygn i huvudstaden då demonstranter barrikaderat centrala delar och bränt angolanska flaggor. Deras krav är att landet genomför de lokalval som skulle hållits i år men som skjutits upp till följd av coronapandemin. Enligt inrikesminister Salvador Rodrigues finns flera framträdande politiker från oppositionspartiet Unita bland de gripna.

  • September

  • Kyrkorna tillåts öppna igen

   Efter att religiösa sammankomster varit förbjudna i sex månader på grund av coronapandemin tillåts kyrkorna öppna igen. Förutsättningen är att reglerna om fysisk distansering och munskydd efterlevs. Öppnandet firas med en massgudstjänst i Luanda för över 3 000 deltagare. Hittills under pandemin har Angola rapporterat drygt 3 900 fall av covid-19, varav 147 dödsfall.

  • Augusti

  • Amnesty kritiserar Angola för dödsskjutningar

   Människorättsorganisationen Amnesty International kritiserar Angolas säkerhetsstyrkor för dödligt övervåld i samband med ingripanden för att upprätthålla undantagstillståndet under coronapandemin. I en rapport skriver organisationen att minst sju personer, de flesta tonåringar, skjutits ihjäl under sommaren, men att det antagligen rör sig om betydligt fler. ”Undantagstillstånd är ingen ursäkt för så här grova brott mot mänskliga rättigheter”, säger Amnestys chef för östra och södra Afrika, Deprose Muchena.

  • Ex-presidentens son fälld för bedrägeri

   Högsta domstolen dömer José Filomeno dos Santo, son till ex-president José Eduardo dos Santos, till fem års fängelse för bedrägeri. Han fälls för att ha försökt stjäla 500 miljoner dollar från den statliga fond han var chef över mellan 2013 och 2018. Det är den första domen mot någon ur familjen dos Santos men ett bedrägeriåtal är också väckt mot José Filomenos syster, Isabel dos Santos (se 23 januari).

  • Juni

  • Strider mellan separatister och regeringsstyrkor

   Minst 12 personer dödas i strider mellan Angolas armé och separatistrebeller i den isolerade, oljerika provinsen Cabinda. Rebellerna tillhör Cabindas väpnade styrkor (FAC), en del av separatiströrelsen Flec. Sex av de döda uppges vara civila. Parterna beskyller varandra för att ha orsakat striderna och för att ha brutit mot överenskommelsen om ett vapenstillestånd under den pågående coronapandemin. Den väpnade kampen för ett självständigt Cabinda har pågått sedan Angolas självständighet (se Aktuell politik).

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0