Algeriet
Foto: Wikimedia Commons

Algeriet

Algeriet är Afrikas största land och sträcker sig från Medelhavet långt ned i Sahara. De allra flesta invånarna bor vid kusten. Stora fyndigheter av olja och gas utgör landets ekonomiska ryggrad. Städerna i norr är starkt präglade av mer än hundra år av franskt styre, som avslutades med ett bittert krig 1954–1962. Ett försök 1991 att införa demokrati övergick också i en våldsam konflikt, sedan militären satt stopp för en islamistisk valseger.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • December

  • Mördade kristna saligförklaras

   Katolska kyrkan saligförklarar sju franska munkar och tolv andra kyrkoföreträdare som mördades i inbördeskriget på 1990-talet. Kyrkan uppger efter ceremonin i Oran att det är första gången det sker i ett land med muslimsk befolkningsmajoritet. Anhöriga till mordoffren tas ockå emot i den stora Ibd Badis-moskén i Oran. Saligförklaring är ett steg i en process som kan leda till att en person helgonförklaras av kyrkan.

  • Högnivåmöte om Västsahara

   I Genève i Schweiz är företrädare för marockanska staten och befrielserörelsen Polisario på plats för samtal om Västsahara, på FN:s initiativ. Även grannländerna Algeriet och Mauretanien har infunnit sig. Tre utrikesministrar och talmannen i sahariernas nationalråd, deras parlament, deltar. Det är första gången sedan 2012 FN fått till ett liknande möte. Syftet är att få igång regelrätta förhandlingar om framtiden för Västsahara, som hålls ockuperat av Marocko sedan 1975 (se 16 oktober).

  • Oktober

  • FLN: Presidenten redo för omval

   President Bouteflika kommer att ställa upp för omval i april 2019 för en femte mandatperiod, meddelar regeringspartiet FLN, som säger att partiets centralkommitté snart fattar formellt beslut om kandidaturen. Den 81-årige presidenten, som har rörelsehinder efter en stroke 2013 och sällan visar sig offentligt, har inte kungjort sitt beslut personligen.

  • Talmannen utlåst ur parlamentet

   Omkring 200 av de 462 ledamöterna i nationalförsamlingen genomför en blockad. Med hänglås och kedja hindrar de talmannen Said Bouhadja från att nå sitt arbete i parlamentets underhus. Ledamöterna – bland dem medlemmar av president Bouteflikas och talmannens eget parti FLN ­– har länge varit missnöjda med Bouhadja, som bland annat anklagas för slöseri, dåliga rekryteringar och vanskötsel av ämbetet. Det är enligt AFP inte reglerat i lag hur en talman som vägrar avgå ska hanteras, men de missnöjda ledamöterna är i färd med att försöka få fram en ersättare. Några dagar senare röstas en misstroendeförklaring igenom mot Bouhadja, men han säger att han bara avgår om president Bouteflika kräver det.

  • FN gör ny ansats att lösa Västsaharafrågan

   FN-ledda samtal om Västsaharas framtid ska äga rum i december. Polisariogerillan har liksom regeringarna i Marocko, Algeriet och Mauretanien tackat ja till en inbjudan från FN. Marocko vidhåller att förhandlingar ska utgå från ett förslag om västsahariskt självstyre inom Marocko, medan Polisario kräver att västsaharierna ska få folkomrösta om självständighet. När FN fick till en vapenvila mellan Marocko och Polisario 1990 ingick ett löfte om folkomröstning som inte har uppfyllts.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0