Algeriet
Moskén som dominerar stadsbilden i Alger är Afrikas största. Minareten är med sina 265 meter den högsta i världen. Foto: Zinedin Zebar/Polaris/TT

Algeriet

Algeriet är Afrikas största land och sträcker sig från Medelhavet långt ned i Sahara. Olja och gas utgör landets ekonomiska ryggrad. De flesta bor vid kusten, där stadsbebyggelsen vittnar om mer än hundra år av franskt styre, som avslutades med ett bittert krig 1954–1962. En våldsam konflikt rasade under 1990-talet, sedan militären satt stopp för en islamistisk valseger. Militärens fortsatta makt över samhället väckte 2019 en folklig rörelse som kräver demokratisering.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • April

  • Oppositionsparti bojkottar val

   Oppositionspartiet Socialistfronten (FFS) meddelar att partiet har beslutat att bojkotta nyvalet i juni. Partiet fick 14 mandat i valet 2017.

  • Mars

  • Nyval i juni

   Nästa parlamentsval ska hållas den 12 juni. Datumet fastslås i ett dekret från president Tebboune (se 18 februari).

  • Franskt medgivande om mord på algerier

   Barnbarn till Ali Boumendjel får en bekräftelse av Frankrikes president Emmanuel Macron på hur den algeriske juristen och nationalisten dog efter att ha gripits av franska armén 1957, då algerier stred för befrielse från kolonialväldet: Han blev torterad och mördad. Mordet maskerades som ett självmord, genom att Boumendjel kastades ned från ett hustak. Det sjuåriga kriget slutade med att Algeriet blev självständigt 1962. Macron har i flera steg offentligt tagit upp övergrepp från fransk sida som ägde rum under kriget (se 20 januari 2021).

  • Februari

  • Presidenten utlyser nyval och friger demonstranter

   President Tebboune upplöser parlamentet och utlyser nyval, ett år i förtid. Han hänvisar till de ändringar av författningen som antogs genom folkomröstning hösten 2020 och säger att syftet med ändringarna var att ge de folkvalda mer makt. Datum för nyvalet har inte fastslagits. Presidenten ger också order om att uppemot 60 fängslade anhängare till proteströrelsen Hirak ska friges. En stödgrupp för fångarna uppger att det finns cirka 70 personer med anknytning till Hirak i landets fängelser. Det visar sig att också journalisten Khaled Drareni finns bland de benådade (se 15 september 2020). Beskedet om nyval och frisläppanden lämnas inför att det gått två år sedan proteströrelsen föddes (se 22 februari 2019). Rörelsen lyckades med ett av sina primära mål: att få bort förre presidenten Bouteflika från makten (se 11 mars 2019).

  • Dödsstraff för mord på fransman

   En man döms till döden för mord på den franske bergsguiden Hervé Gourdel 2014. Sju andra som inte har kunnat gripas döms i sin frånvaro, även de till döden. Mordet på fransmannen, som kidnappades och halshöggs, beskrivs som ett verk av jihadistgruppen Jund al-Khilafa (”Kalifatets soldater”). Det skedde i kölvattnet av Islamiska statens (IS) etablering i Irak och Syrien och terrorgruppen krävde att USA-ledda flyganfall mot IS skulle upphöra; Frankrike, som deltog i alliansen mot IS, sade nej till jihadisternas krav. Ledarna för Jund al-Khilafa tros senare ha blivit eliminerade av algeriska armén. Sedan 1993 upprätthåller Algeriet moratorium på dödsstraff: avrättningar verkställs inte, även om dödsdomar meddelas.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0