Algeriet
Foto: Wikimedia Commons

Algeriet

Algeriet är Afrikas största land och sträcker sig från Medelhavet långt ned i Sahara. Olja och gas utgör landets ekonomiska ryggrad. De flesta bor vid kusten, där stadsbebyggelsen vittnar om mer än hundra år av franskt styre, som avslutades med ett bittert krig 1954–1962. En våldsam konflikt rasade under 1990-talet, sedan militären satt stopp för en islamistisk valseger. Militärens fortsatta makt över samhället väckte 2019 en folklig rörelse som kräver demokratisering.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juli

  • Självständighetsdag med begravning

   Kvarlevor av 24 algerier som stred mot den franska kolonialmakten på 1800-talet begravs samtidigt som Algeriet firar 58-årsminnet av självständigheten 1962. I över ett och ett halvt sekel förvarades kvarlevorna av de 24 skjutna och halshuggna på ett antropologiskt museum i Paris, dit de hade förts som krigsbyten. President Tebboune betecknar de 24 som offrade sitt liv som Algeriets första frihetshjältar och uppger att algerierna efter halvkvädna visor från franskt håll förväntar sig en fullständig ursäkt från Frankrike för 132 år av kolonialvälde.

  • Hirakledare släppt, många kvar bakom galler

   Karim Tabbou och tre andra personer som framträtt som ledare för proteströrelsen Hirak släpps, åtminstone tillfälligt. Tabbou har avtjänat det mesta av ett ettårigt straff för "brott mot landets territoriella integritet" (se 19 september 2019 och 24 mars 2020) men hotas av andra anklagelser som ska prövas i domstol. Också Amira Bouraoui, Samir Benlarbi och Slimane Habitouche friges, men enligt en stödorganisation för fångarna hålls för tillfället nästan 70 personer med anknytning till den folkliga protestvågen fängslade. Inför Algeriets självständighetsdag benådar president Tebboune sex fångar, varav tre med koppling till Hirak. Oro för coronasmitta gör att regimens kritiker inte håller massmöten som de gjorde förra året. 

  • Långa straff för Bouteflikas inre krets

   Ali Haddad, företagsledare med starka band till förre presidenten Abdelaziz Bouteflika, döms till 18 års fängelse och hans tillgångar tas i beslag. Samma domstol har dömt de tidigare premiärministrarna Ahmed Ouyahia och Abdelamalek Sellal till tolv års fängelse. Åtta andra exministrar har fått fleråriga straff av varierande längd. Brottsutredningarna, som handlat om hur de kunnat bygga upp makt och förmögenheter genom sin närhet till landets ledning, drogs igång sedan fokliga protester tvingat fram Bouteflikas avgång 2019 (se bland annat 1 april 2019 och 10 december 2019).

  • Juni

  • Algerisk terrorledare dödad

   Den högste ledaren för terrornätverket al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim) har dödats av franska soldater, uppger Frankrikes försvarsminister Florence Parly. Algeriern Abdelmalek Droukdel dödades i norra Mali nära gränsen till Algeriet tillsammans med flera andra Aqim-ledare. Enligt Parly greps även en av ledarna för  Islamiska staten i Storsahara (ISGS) i maj. Flera hundra misstänkta terrorister har tillfångatagits eller dödats i regionen under det senaste året av franska trupper, rapporterar franska medier.

  • Färja i trafik till Frankrike igen

   Från Alger avgår den första bil- och passagerarfärjan till Frankrike sedan gränserna stängdes den 19 mars; resan till Marseille tar närmare ett dygn. Ombord finns tusentalet personer som fastnade i Algeriet när covid-19-pandemin utlöste restriktioner. Många är turister, andra har anknytning till båda länderna. Fler färjeavgångar planeras. De senaste dagarna har det också genomförts flygningar mellan länderna för att ta hem resenärer; den senaste tiden har man annars bara upprätthållit sju avgångar per vecka mellan Alger och Paris. Europeiska bilcampare som fastnat i Algeriet kommer att kunna åka hem via färja till Malaga, med spanskt specialtillstånd.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0