Algeriet
Foto: Wikimedia Commons

Algeriet

Algeriet är Afrikas största land och sträcker sig från Medelhavet långt ned i Sahara. De allra flesta invånarna bor vid kusten. Stora fyndigheter av olja och gas utgör landets ekonomiska ryggrad. Städerna i norr är starkt präglade av mer än hundra år av franskt styre, som avslutades med ett bittert krig 1954–1962. Ett försök 1991 att införa demokrati övergick också i en våldsam konflikt, sedan militären satt stopp för en islamistisk valseger.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Februari

  • Bouteflika bekräftar kandidatur

   President Abdelaziz Bouteflika meddelar via statliga medier att han ställer upp för omval den 18 april. Om den slagrörde 81-åringen vinner presidentvalet, vilket han väntas göra, så blir det hans femte mandatperiod. De fyra partierna i regeringskoalitionen, bland dem FLN och RND, har inför beskedet deklarerat att de stöder Bouteflika. Flera partier vill bojkotta valet.

  • Januari

  • Islamistkandidat i presidentvalet

   Abderrazak Makri blir kandidat för MSP i presidentvalet i april. MSP är landets största islamistparti och har rötter i sunnirörelsen Muslimska brödraskapet, som är företrädd i flera länder. Fram till 2012 stödde MSP president Bouteflikas regeringsallians.

  • Bloggare får ny prövning

   Fängelsedomen mot bloggaren Merzoug Touati, som greps 2017, har upphävts i domstol, meddelar hans advokat. I maj dömdes Touati till tio års fängelse efter att ha låtit sig videointervjuas via internet av en israel. Straffet sänktes till sju år efter överklagande och nu skickas målet tillbaka till appellationsdomstolen, där rättegången ska göras om (se 24 maj 2018).

  • Exgeneral förste presidentkandidaten

   Nästa presidentval ska hållas den 18 april, enligt dekret från president Bouteflika. 81-årige Bouteflika, som har svag hälsa sedan ett slaganfall 2013, har ännu inte meddelat om han vill bli omvald för en femte mandatperiod. Men en kandidat anmäler sig raskt: Ali Ghediri, 64 år och pensionerad general, som den senaste tiden har gjort en rad publika framträdanden. Senast den 4 mars ska den som vill ställa upp i valet registrera sig hos författningsdomstolen.

 • 2018

  • December

  • Mördade kristna saligförklaras

   Katolska kyrkan saligförklarar sju franska munkar och tolv andra kyrkoföreträdare som mördades i inbördeskriget på 1990-talet. Kyrkan uppger efter ceremonin i Oran att det är första gången det sker i ett land med muslimsk befolkningsmajoritet. Anhöriga till mordoffren tas ockå emot i den stora Ibd Badis-moskén i Oran. Saligförklaring är ett steg i en process som kan leda till att en person helgonförklaras av kyrkan.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0