UI är stängt 20 december–6 januari

Vi öppnar åter den 7 januari. Under tiden går det bra att skicka e-post till info@ui.se. Vi svarar så fort vi har möjlighet.

Algeriet
Foto: Wikimedia Commons

Algeriet

Algeriet är Afrikas största land och sträcker sig från Medelhavet långt ned i Sahara. Olja och gas utgör landets ekonomiska ryggrad. De flesta bor vid kusten, där stadsbebyggelsen vittnar om mer än hundra år av franskt styre, som avslutades med ett bittert krig 1954–1962. En våldsam konflikt rasade under 1990-talet, sedan militären satt stopp för en islamistisk valseger. Militärens fortsatta makt över samhället väckte 2019 en folklig rörelse som kräver demokratisering.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • December

  • Presidentval med lågt deltagande

   Abdelmadjid Tebboune väljs till president, enligt det officiella valresultatet med drygt 58 procent av de avgivna rösterna. Demonstrationer och maningar till bojkott kantar presidentvalet, eftersom alla de fem kandidater som släppts fram har bakgrund i den gamla, misstrodda politiska eliten. Valdeltagandet når inte ens upp till 40 procent, det lägsta hittills i ett algeriskt presidentval. Särskilt utlandsrösterna är få. Tebboune, som var premiärminister i några månader under Abdelaziz Bouteflikas presidenttid, har tidigare också varit bostadsminister.

  • Stränga straff för korruption

   Två tidigare premiärministrar som tjänstgjort under Abdelaziz Bouteflikas tid som president döms till långa straff i ett digert korruptionsmål med anknytning till bilindustrin: Ahmed Ouyahia döms till 15 år och Abdelmalek Sellal till 12 års fängelse. Sammanlagt har 19 personer, bland dem både toppolitiker och  näringslivsledare, stått åtalade för bland annat penningtvätt och maktmissbruk. Det är första gången sedan Algeriet blev självständigt som före detta premiärministrar prövats inför rätta. En tidigare näringsminister, Abdeslam Bouchouareb som tros ha gått i exil, döms till 20 års fängelse.

  • November

  • Öppning för ökat utländskt ägande

   Parlamentets underhus röstar ja till 2020 års statsbudget och till en ny lag som ska tillåta ökat utländskt ägande i bland annat olje- och gasföretag. Syftet är att locka investeringar. Majoritetsägandet ska dock finnas kvar i algeriska händer i branscher av strategisk betydelse. Regeringen kommer framgent att kunna ta upp lån i utlandet. Den 28 november antas både budgeten och energilagen i parlamentets överhus, men lagarna kräver också presidentens underskrift; i väntan på presidentvalet den 12 december är det oklart när de kan träda i kraft. Den algeriska proteströrelsen, som hela året har demonstrerat mot landets politiska elit, ogillar att stora beslut drivs igenom innan det finns en ny och mer förtroendeingivande statsledning på plats.  

  • Fängslas för berbisk flagga

   En domstol i Alger dömer 28 personer till fängelsestraff, sedan dessa burit berbiska flaggor vid protestmöten mot regimen. De fälls för att ha "underminerat staten". 20 demonstranter ska få sina domar senare. Den berbiska minoriteten har i vissa avseenden fått stärkta rättigheter på senare år, men ser sig fortfarande som diskriminerad. I juni förbjöd landets mäktige arméchef alla andra flaggor än den algeriska nationsflaggan vid de massmöten som proteströrelsen hållit varje fredag sedan den 22 februari. 

  • Grönt ljus för fem kandidater

   Valmyndigheten har godkänt fem kandidater inför presidentvalet den 12 december. Bland dem finns de båda tidigare premiärministrarna Ali Benflis och Abdelmadjid Tebboune, som betraktas som favoriter. Övriga är RND:s partiledare Azzedine Mihoubi, Abdelkader Bengrina som har företrätt det moderata islamistpartiet MSP och haft ministerposten för turism samt Abdelaziz Belaïd, som är ledare för partiet Framtidsfronten men har bakgrund i det gamla statsbärande partiet FLN. Även Författningsrådet ska säga sitt innan listan över godkända presidentkandidater är klar. Protesterna mot valet fortsätter samtidigt på gator och torg. Demonstranterna vill se lagändringar, för att inte en politikerelit med anknytning till den gamle statschefen Boutelika ska kunna använda valet till att parkera en efterträdare på presidentposten.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0