Algeriet
Foto: Wikimedia Commons

Algeriet

Algeriet är Afrikas största land och sträcker sig från Medelhavet långt ned i Sahara. Olja och gas utgör landets ekonomiska ryggrad. De flesta bor vid kusten, där stadsbebyggelsen vittnar om mer än hundra år av franskt styre, som avslutades med ett bittert krig 1954–1962. En våldsam konflikt rasade under 1990-talet, sedan militären satt stopp för en islamistisk valseger. Militärens fortsatta makt över samhället väckte 2019 en folklig rörelse som kräver demokratisering.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • Fängelse för protestbevakning

   Journalisten Khaled Drareni döms, efter överklagande, till två års fängelse i ett mål som enligt enskilda organisationer som Reportrar utan gränser handlar om att myndigheterna vill begränsa press- och yttrandefriheten (se 1 april). Han har bland annat rapporterat för den franska TV-kanalen TV 5 Monde om proteströrelsen Hirak som tvingade fram förre presidenten Bouteflikas avgång 2019.

  • Förslag till författningsändringar klara

   Regeringen enas bakom förslag till författningsändringar som det ska bli folkomröstning om (se 24 augusti). Några av de viktigaste: Nu ska även folket få säga sitt om en text som säger att presidentposten begränsas till maximalt två mandatperioder, i följd eller åtskilda (ett krav som det ruckades på under president Bouteflikas tid, varefter parlamentet 2016 röstade för att återinföra en begränsning). Rättsväsendets oberoende ska stärkas. Nya insynsregler ska minska risken för korruption. När president Tebboune presenterar förslagen, framhåller han sin åsikt att de är helt i linje med kraven från proteströrelsen Hirak, men företrädare för Hirak har inte fått delta i arbetet med att ta fram utkastet. Fem dagar senare röstar 256 av 462 ledamöter i parlamentets underhus ja till förslagen, som också måste godkännas i överhuset före folkomröstningen. 

  • Augusti

  • Radiochef döms till fängelse

   Abdelkrim Zeghileche, som leder den nätbaserade oberoende stationen Radio-Sarbacane, döms till två års fängelse. Hans advokat uppger att han anklagats för att ha uppmanat till att bilda ett nytt parti. Brottsrubriceringen, som förefaller ha blivit vanligare i mål där oppositionella förekommer, handlar om att den åtalade utgjort ett hot mot den nationella enigheten. Han ska också ha smädat statschefen.

  • Folkomröstning utlyst till november

   En folkomröstning ska hållas den 1 november, meddelar presidentkansliet. Omröstningen ska handla om förslag till ändringar i författningen.

  • Handelsavtal med EU väcker missnöje

   Premiärminister Abdelaziz Djerad meddelar att en grundlig genomgång av Algeriets handelsavtal med andra länder ska göras. Det sker mot bakgrund av att både näringsliv och politiker uttrycker oro för villkoren i ett frihandelsavtal med EU, sedan länge förhandlat, som efter år av övergångsregler ska träda i kraft den 1 september. Handelsminister Kamel Rezig har tidigare i augusti fått i uppdrag att göra en genomlysning av uppgörelsen med EU, som i grunden förhandlades fram några år efter millennieskiftet, när EU omfattade betydligt färre länder än idag. Från algeriskt håll är man särskilt missnöjd med att det är svårt för algerier att få visum till EU-länder, och att investeringar och tekniköverföring från EU-länder inte har blivit så stora som man hoppats. Algeriska önskemål om omförhandling har framförts länge.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0