Algeriet
Foto: Wikimedia Commons

Algeriet

Algeriet är Afrikas största land och sträcker sig från Medelhavet långt ned i Sahara. De allra flesta invånarna bor vid kusten. Stora fyndigheter av olja och gas utgör landets ekonomiska ryggrad. Städerna i norr är starkt präglade av mer än hundra år av franskt styre, som avslutades med ett bittert krig 1954–1962. Ett försök 1991 att införa demokrati övergick också i en våldsam konflikt, sedan militären satt stopp för en islamistisk valseger.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • April

  • Ännu en av regimens män avgår

   Författningsrådets ordförande Tayeb Belaiz avgår. Därmed har proteströrelsen lyckats driva bort ännu en makthavare – Författningsrådet har en nyckelroll i samband med val. Efter president Bouteflikas avgång var Belaiz en av ”de tre B:na” som demonstranterna riktade sin ilska mot. Två återstår: tillförordnade premiärministern Bedoui och interimspresidenten Bensalah.

  • Domare bildar oberoende organisation

   Drygt hundra domare demonstrerar utanför justitiedepartementet mot planerna på att hålla presidentval i juli. De hävdar att val inte kan bli fria och rättvisande med de lagar och inrättningar som funnits under Bouteflikas styre. Demonstranterna tillhör ett nybildat juristförbund, inte den domarorganisation som är knuten till regimen. Domaren har en viktig roll i Algeriet genom att ansvara för upprättandet av röstlängden.

  • Presidentval i juli

   Den 4 juli ska nytt presidentval hållas, meddelar interimspresidenten Bensalah. Gatuprotesterna har inte upphört efter president Bouteflikas avgång. Många av demonstranterna har inte förtroende för Bensalah eftersom han ses som företrädare för den mångåriga och militärdominerade regimen.

  • Talman tar över fram till val

   Parlamentet bekräftar att Abdelkader Bensalah, talman i överhuset, tillfälligt tar över posten som statschef. Han går in som interimspresident tills en ny president har valts, vilket måste ske inom 90 dagar.

  • Presidenten avgår

   President Abdelaziz Bouteflika lämnar in sin avskedsansökan till Författningsrådet. Han avgår från posten som statsöverhuvud med omedelbar verkan. Beskedet utlöser firande på Algers gator.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0