Algeriet
Moskén som dominerar stadsbilden i Alger är Afrikas största. Minareten är med sina 265 meter den högsta i världen. Foto: Zinedin Zebar/Polaris/TT

Algeriet

Algeriet är Afrikas största land och sträcker sig från Medelhavet långt ned i Sahara. Olja och gas utgör landets ekonomiska ryggrad. De flesta bor vid kusten, där stadsbebyggelsen vittnar om mer än hundra år av franskt styre, som avslutades med ett bittert krig 1954–1962. En våldsam konflikt rasade under 1990-talet, sedan militären satt stopp för en islamistisk valseger. Militärens fortsatta makt över samhället väckte 2019 en folklig rörelse som kräver demokratisering.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Januari

  • Fransk ursäkt för kolonialvälde uteblir

   Den Algerietfödde historikern Benjamin Stora lägger fram en rapport om den franskalgeriska konflikten på begäran av Frankrikes president Emmanuel Macron. Nästan 60 efter det algeriska befrielsekriget, som utmynnade i självständighet från kolonialmakten, återstår frågor att klarlägga, som hur Frankrike har hanterat försvinnanden och arkiv där det finns material om händelserna. Övergrepp begicks både av franska styrkor och av algerisk gerilla, och Stora föreslår bland annat att en gemensam sanningskommission inrättas. Franska presidenter har medgivit att det förekom massakrer och tortyr, men någon full officiell ursäkt har aldrig framförts. En ursäkt kommer det inte heller från Macron, uppger presidentkanslliet, däremot kommer han att uppmärksamma 60-årsmarkeringen 2022.

  • Presidenten har följdsjukdom av covid-19

   President Tebboune återvänder till Tyskland för vård. Han rapporteras ha fotproblem till följd av covid-19, som han behandlades för på tyskt sjukhus i två månader i slutet av 2020. Rapporterna om den 75-årige presidentens ohälsa väcker diskussioner om huruvida han kommer att kunna fullgöra sin mandatperiod som sträcker sig till 2024.

  • Ex-premiärministrar inför skranket igen

   Två tidigare premiärministrar, som båda ledde regeringar under president Bouteflikas tid, ställs inför rätta igen, sedan landets högsta domstol undanröjt deras tidigare fällande domar (se 3 november 2020). Ahmed Ouyahia och Abdelmalek Sellal är båda anklagade för korruption och för att med olagliga metoder ha ordnat finansiering för Bouteflikas omval. Fler andra tidigare ministrar är brottsmisstänkta i samma härva. Skeptiska betraktare ser de många turerna i landets domstolar sedan Bouteflika tvingades bort från makten 2019 som inbördes uppgörelser mellan olika grupperingar med inflytande.

  • President Bouteflikas bror delvis frikänd

   Said Bouteflika, bror till expresident Abdelaziz Bouteflika och inflytelserik under broderns presidenttid, frikänns från anklagelser om sammansvärjning efter att ha fått en ny rättegång. Said Bouteflika greps i maj 2019 och dömdes till 15 års fängelse när demokratiprotester hade tvingat bort den mångårige presidenten från makten. Att Said Bouteflika skulle få en ny prövning meddelades av Högsta domstolen i november 2020. Fortfarande väntar han på rättegång byggd på anklagelser om korruption.

  • Ny författning och ny budget undertecknade

   Presidentkansliet meddelar att Abdelmadjid Tebboune har undertecknat Algeriets nya författning i enlighet med de ändringar som man folkomröstade om 1 november. Eftersom många avstod från att rösta var det bara 15 procent av väljarna som godkände ändringarna. En statsbudget för 2021, med kraftigt underskott, godkändes av presidenten på nyårsafton 2020 efter att ha antagits av båda kamrarna i parlamentet. Bara några dagar tidigare återvände Tebboune från Tyskland efter att ha vårdats där i två månader för covid-19.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0