Algeriet
Foto: Wikimedia Commons

Algeriet

Algeriet är Afrikas största land och sträcker sig från Medelhavet långt ned i Sahara. Olja och gas utgör landets ekonomiska ryggrad. De flesta bor vid kusten, där stadsbebyggelsen vittnar om mer än hundra år av franskt styre, som avslutades med ett bittert krig 1954–1962. En våldsam konflikt rasade under 1990-talet, sedan militären satt stopp för en islamistisk valseger. Militärens fortsatta makt över samhället väckte 2019 en folklig rörelse som kräver demokratisering.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • April

  • Ungdomsledare dömd till fängelse

   Ännu en av ledarna för det gångna årets proteströrelse döms till ett års fängelse. I samband med att Abdelouahab Fersaoui, som leder en ungdomsrörelse, får sitt straff uppger en stödorganisation för fängslade algerier att sammanlagt 44 aktivister med anknytning till den breda proteströrelsen Hirak hålls fängslade.

  • Statlig gåva från Kina: läkarhjälp

   Ett Air Algérie-plan landar i Alger med ett sjukvårdsteam på 13 personer och vårdutrustning ombord. Utrustningen beskrivs som en donation från ett statsägt kinesiskt ingenjörföretag för att hjälpa Algeriet att ta hand om patienter som insjuknat i covid-19. Algeriet, med cirka 130 bekräftade dödsfall, har beställt bland annat 100 miljoner ansiktsmasker och 30 000 testkit från Kina. Patienterna kommer kanske också till stor del från Kina: landet ska bygga en vårdcentral för 5 000 algerier och 4 000 kineser som är anställda i ingenjörsföretaget CSCEC. 

  • Nåd, men inte för demonstranter

   President Tebboune benådar fler än 5 000 fångar. Men åtgärden omfattar inte aktiva i det senaste årets stora proteströrelse. I ett uttalande dagen efter, som Reportrar utan gränser (RSF) och algeriska människorättsorganisationer står bakom, anklagas regeringen för att utnyttja coronakrisen till att hämnas på motståndare och oberoende journalister. En av de personer organisationerna vill se frigivna är Khaled Drareni, som arbetar för RSF, och en korrespondent för libaneisk TV. Drareni har griptis flera gånger då han följt proteströrelsen Hiraks förehavanden.

  • Mars

  • Fängelse för protestledare

   Karim Tebbou, en av ledargestalterna i den folkliga protestvåg som startade i februari 2019, döms till ett års fängelse. Rättsväsendets hantering av hans fall väcker reaktioner. Enligt domen i en appellationsdomstol har han gjort sig skyldig till uppvigling och hot mot nationell säkerhet. Den 11 mars hette det att han skulle dömas till sex månaders fängelse (redan avtjänade, se 19 september 2019) och ytterligare sex månader villkorligt (och därmed släppas). Istället kallades hans försvarare till rätten för en förhanding som slutade med domen ett år, ovillkorligt.

  • Massmöten förbjuds i ljuset av coronasmitta

   Alla former av massmöten och demonstrationer förbjuds, oavsett syfte. I ett TV-sänt tal hänvisar presidenten till behovet av att stoppa spridningen av coronavirus. Officiellt har Algeriet i det läget 60 bekräftade sjukdomsfall och fem patienter har avlidit. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0