Algeriet
Foto: Wikimedia Commons

Algeriet

Algeriet är Afrikas största land och sträcker sig från Medelhavet långt ned i Sahara. De allra flesta invånarna bor vid kusten. Stora fyndigheter av olja och gas utgör landets ekonomiska ryggrad. Städerna i norr är starkt präglade av mer än hundra år av franskt styre, som avslutades med ett bittert krig 1954–1962. Ett försök 1991 att införa demokrati övergick också i en våldsam konflikt, sedan militären satt stopp för en islamistisk valseger.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • September

  • Fängelse för expresidentens bror

   Said Bouteflika döms till 15 års fängelse. Han är bror till förre presidenten och uppfattades länge, under Abdelaziz Bouteflikas sjukdom, som den verklige makthavaren i Algeriet. Domen meddelas av en militärdomstol i Blida, som prövat om Said Bouteflika jämte tre andra misstänkta (två säkerhetschefer och en partiledare) planerade att införa undantagstillstånd och avsätta arméchefen Ahmed Gaïd Salah i mars, när protestvågen mot regimen började växa. Alla de fyra fälls på anklagelser om att ha konspirerat mot staten och undergrävt försvarsmaktens ställning (se 4 maj 2019). Straffet blir 15 års fängelse för samtliga.

  • Partiledare i FLN fängslas

   Mohamed Djemai, som valdes till ordförande i det gamla maktpartiet FLN efter Abdelaziz Bouteflikas avgång från presidentposten i april, häktas. Ledare för flera andra partier rapporteras ha gripits de senaste veckorna.

  • Flera protestledare gripna

   En av ledarna för de återkommande demonstrationerna, Fodil Boumala som har en bakgrund inom statlig TV, grips vid sitt hem öster om Alger. Dagen därpå häktas han på anklagelser om att ha ”undergrävt nationell enighet”. Han är den tredje protestledaren på bara en vecka som fängslas på dessa grunder. Karim Tabou har gripits en vecka tidigare och Samir Benlarbi dagen före Boumala. De senaste veckorna har polisen också gripit demonstranter i anslutning till de protester som ägt rum på fredagar. Formellt är demonstrationer förbjudna ända sedan 2001, men årets protestvåg har fram till nu i huvudsak tolererats.

  • Tonen skärps mot demonstranter

   Efter ett halvår med massprotester ser militärledningen ut att inta en mer bestämd hållning till demonstranterna. Polisen har fått order att stoppa demonstranter från andra håll som närmar sig huvudstaden Alger, meddelar arméchefen Ahmed Gaïd Salah. Fordon kommer att tas i beslag och ägarna kan räkna med att bötfällas.

  • Presidentval i december

   Nästa presidentval ska hållas den 12 december, kungör interimspresident Bensalah i ett TV-tal. Ett par dagar tidigare har parlamentet antagit lagändringar som lägger grund för valet, trots motstånd från oppositionspartier. Att valet ska hållas före årets slut är ett krav som drivits av den mäktige arméchefen Ahmed Gaïd Salah. Politiska aktivister som genom massprotester har drivit bort en rad av den gamla regimens företrädare, i synnerhet förre presidenten Bouteflika, skulle hellre vilja att viktiga statliga institutioner reformerades innan en ny ledning väljs. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0