Algeriet
Foto: Wikimedia Commons

Algeriet

Algeriet är Afrikas största land och sträcker sig från Medelhavet långt ned i Sahara. De allra flesta invånarna bor vid kusten. Stora fyndigheter av olja och gas utgör landets ekonomiska ryggrad. Städerna i norr är starkt präglade av mer än hundra år av franskt styre, som avslutades med ett bittert krig 1954–1962. Ett försök 1991 att införa demokrati övergick också i en våldsam konflikt, sedan militären satt stopp för en islamistisk valseger.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juni

  • Fängelse för näringslivsledare

   Företagsledaren Ali Haddad döms till sex månaders fängelse för att ha haft dubbla pass. Haddad var en av förre presidenten Bouteflikas förtrogna och domen mot honom uppges vara den första med upphov i korruptionsutredningar som pågår sedan Bouteflika tvingades bort från makten. Haddad äger bland annat Algeriets största byggbolag (se 1–2 april).

  • Veteranpolitiker i häkte

   Förre premiärministern Ahmed Ouyahia häktas. Detaljerna meddelas inte, men Ouyahia har en tid varit föremål förutredning av korruptionsmisstankar. Enligt algerisk press finns det koppling till det företagskonglomerat som ägs av Ali Haddad (se 1 april). I utredningen förekommer ett antal statliga företrädare, bland dem en tidigare minister för transporter och offentliga arbeten. Dagen efter häktas också en annan tidigare premiärminister, Abdelmalek Sellal som varit kampanjgeneral i Abdelaziz Bouteflikas presidentvalskampanjer.

  • Planerat presidentval ställs in

   Planerna på att hålla presidentval den 4 juli ställs in. Författningsrådet säger att inget val kan äga rum: bara två kandidater har anmält sig och ingen av dem väntas kunna samla de 60 000 namnunderskrifter som krävs. På flera håll vägrar borgmästare och förvaltning att genomföra valet. Inget nytt valdatum har bestämts. De stora fredagsprotesterna mot landets politiska elit fortsätter, och interimspresidenten manar civilsamhället och den politiska eliten till dialog.

  • Maj

  • Aktivist dör i hungerstrejk

   Läkaren Kamel Eddine Fekhar avlider efter att ha hungerstrejkat sedan han greps i mars. Han har som politisk aktivist verkat för mozabitberberna (Aït M’zabit), som legat i konflikt med arabiska grannar bland annat om betesmarker i trakter cirka 50 mil söder om Alger. Justitiedepartementet lovar att omständigheterna ska utredas.

  • Algeriet fritt från malaria

   Algeriet förklaras fritt från malaria av Världshälsoorganisationen (WHO). Kravet för friklassning är att inget fall av inhemsk smittspridning rapporterats de senaste tre åren. Det senaste kända fallet av den myggburna infektionssjukdomen inträffade 2013. På 1960-talet beräknades antalet årliga fall i Algeriet till cirka 80 000. Nyckelfaktorer bakom förbättringen är enligt WHO utbildning av vårdpersonal och snabba insatser för att möta sjukdomsutbrott.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0