Algeriet
Foto: Wikimedia Commons

Algeriet

Algeriet är Afrikas största land och sträcker sig från Medelhavet långt ned i Sahara. Olja och gas utgör landets ekonomiska ryggrad. De flesta bor vid kusten, där stadsbebyggelsen vittnar om mer än hundra år av franskt styre, som avslutades med ett bittert krig 1954–1962. En våldsam konflikt rasade under 1990-talet, sedan militären satt stopp för en islamistisk valseger. Militärens fortsatta makt över samhället väckte 2019 en folklig rörelse som kräver demokratisering.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Januari

  • Experter ska arbeta med författningsreform

   President Tebboune utser en expertkommitté som ska föreslå författningsändringar. Han uppfyller därmed ett av sina vallöften. Kommittén ska bestå av jurister från den akademiska världen. De förslag som de sakkunniga utarbetar ska läggas fram för parlamentet och därefter ska det hållas folkomröstning om dem.

  • Regimkritiker friges

   Lakhdar Bouregaâ, veteran från befrielsekriget mot fransmännen, är en av cirka 75 gripna som försätts på fri fot. När veteranen greps ett halvår tidigare hade han dristat sig till öppen kritik mot arméchefen Gaïd Salah (se 29 juni 2019). Bland de övriga som friges finns enligt algerisk press en rad aktiva i proteströrelsen Hirak. För Bouregaâ väntar fortfarande en rättegång som har skjutits på framtiden.

  • Liten förnyelse i ny regering

   Algeriets nya regering presenteras. Ministerlistan visar att proteströrelsen Hirak har fått klent gehör för sina krav på förnyelse: elva ministrar har antingen ingått i den närmast föregående regeringen eller varit ministrar redan under förre presidenten Bouteflika. Sabri Boukadoum fortsätter som utrikesminister (utnämnd före Bouteflikas avgång i april). Av tradition är presidenten försvarsminister och det finns nu ingen biträdande försvarsminister, en post som tidigare hölls av den mäktige arméchefen Gaïd Salah som avled nyligen. Kamel Beldjoud blir inrikesminister och får därmed en nyckelroll i hur myndigheter bemöter demonstranter. Två biträdande ministrar får ansvar för satsningar på småföretag, vilket uppfattas som en gest gentemot proteströrelsen.

 • 2019

  • December

  • Tebboune utser ny regeringsbildare

   Nyvalde president Tebboune utser Abdelaziz Djerad till premiärminister och ber denne bilda regering. Den 65-årige statsvetaren slår an en försonlig ton och lovar att verka för att uppnå folkets tillit. Djerad har föregåtts av två tillförordnade premiärministrar under den pågående förtroendekrisen mellan folket och eliten: Noureddine Bedoui, som avgick när Tebboune installerades på presidentposten, och Sabri Boukadoum, som upprätthöll posten några dagar.

  • Mäktige arméchefen död

   Algeriets 79-årige arméchef Ahmed Gaïd Salah, som alltsedan president Bouteflikas avgång har framstått som landets mäktigaste man, har avlidit. Algeriska medier rapporterar att dödsorsaken är hjärtsjukdom. Tills vidare tas hans position över av generalen Saïd Changriha.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0