Algeriet
Foto: Wikimedia Commons

Algeriet

Algeriet är Afrikas största land och sträcker sig från Medelhavet långt ned i Sahara. De allra flesta invånarna bor vid kusten. Stora fyndigheter av olja och gas utgör landets ekonomiska ryggrad. Städerna i norr är starkt präglade av mer än hundra år av franskt styre, som avslutades med ett bittert krig 1954–1962. Ett försök 1991 att införa demokrati övergick också i en våldsam konflikt, sedan militären satt stopp för en islamistisk valseger.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juli

  • Justitieministern byts ut

   Interimspresident Abdelkader Bensalah ger justitieministern Slimane Brahmi sparken. Han ersätts av Belkacem Zeghmati, som tidigare har tjänstgjort som åklagare. Anledningen meddelas inte, men bytet tros ha samband med de korruptionsutredningar som inletts till följd av folkliga protester. Demonstrationsvågen ledde också till förre presidenten Abdelaziz Bouteflikas avgång i april. Såvitt känt har hittills två tidigare premiärministrar, sex andra tidigare ministrar, en tidigare polischef och flera affärsmän gripits.

  • Oppositionen besätter talmansposten

   Parlamentet röstar för att ge talmansposten till en representant för oppositionen. Till ny talman utses Slimane Chenine från det lilla islamistpartiet Rörelsen för nationell konstruktion (se Politiskt system). Chenine ersätter Mouad Bouchareb från regeringspartiet FLN, som avgick den 2 juli efter folkliga protester. FLN uppger att partiet genom valet av Chenine "låtit högre intressen gå före partiets intressen".

  • Löfte från ledare som har kort tid på sig

   Interimspresidenten Abdelkader Bensalah håller ett tal där han utlovar en dialog med full insyn om landets framtid, mellan trovärdiga personer och utan statlig inblandning – också utan militärt deltagande. Han vädjar till alla parter att ”släppa orealistiska förväntningar” för att inte förlänga det tillstånd av konstitutionellt vakuum som råder. Bensalah kan få svårt att uppfylla löftet: hans eget mandat går ut den 9 juli.

  • Underhusets talman avgår

   Talmannen i parlamentets underhus ger efter för krav från de stora folkliga demonstrationerna: han avgår. Mouad Bouchareb, som tidigare var gruppledare i parlamentet för regeringspartiet FLN, valdes till talman i oktober 2018. Demonstranterna, som vill ha bort hela den gamla politiska eliten, kräver att interimsorgan bildas som steg på vägen mot verklig demokratisering.

  • Juni

  • Känd krigshjälte gripen

   Lakhdar Bouregaâ, 86 år och välkänd hjälte från befrielsekriget mot den franska kolonialmakten, grips. Algerisk press beskriver reaktionerna – också inom den algeriska eliten – som en våg av indignation. Folkhjälten, som på 1960-talet var en av grundarna till socialistpartiet FFS, har riktat öppen kritik mot arméchefen Ahmed Gaïd Salah. Bouregaâ anklagas bland annat för att underminera moralen i armén, vilket kan leda till tio års fängelse.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0