Nordkaukasien: Tjetjenien och Dagestan
Foto: Sergey Norin/Flickr

Nordkaukasien: Tjetjenien och Dagestan

I Nordkaukasien i södra Ryssland pågår en av Europas blodigaste konflikter. Islamistiska grupper bekämpar det ryska styret och närmare 3000 människor har mist livet i olika våldsdåd de senaste fyra åren. Nästan lika många har skadats.

Dagens konflikt har sitt ursprung i 1990-talets krig mellan tjetjenska separatister och Ryssland. Kriget som ägde rum i två omgångar krävde minst 160 000 dödsoffer och innebar ett ofantligt lidande för civilbefolkningen i Tjetjenien.

Idag är läget lugnare i Tjetjenien men våldet har spritt sig till angränsande republiker och har nu sitt centrum i Dagestan där rebellerna år 2007 utropade en islamisk stat, Emiratet Kaukasien. Runt hälften av dem som dödas eller skadas faller offer för våld i Dagestan. Härifrån har också de senaste stora terrorattackerna mot mål i Ryssland utgått.

De senaste åren har rebellrörelsen splittrats och försvagats, men än skymtar inget slut på konflikten. 

Läs mer i Nordkaukasien - fördjupning.

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0