The Troubles

I slutet av 1960-talet inleddes den våldsamma period i Nordirland som brukar kallas för The Troubles. Det som började som en protest mot diskrimineringen av provinsens katolska minoritet satte igång en våldsvåg som under drygt 30 år kom att kräva över 3 700 liv. Efter långa och komplicerade samtal lyckades parterna nå fram till ett fredsavtal 1998, men det dröjde ytterligare ett antal år innan en provinsregering var på plats och grupper som Irländska republikanska armén (IRA) och Ulster frivilligkår (UVF) lade ned sina vapen. 

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Har du redan ett konto?

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Nationalister och unionister
I Nordirland talar man idag om unionister, de är i de flesta fall protestanter som vill behålla unionen med Storbritannien, och nationalister, främst katoliker som vill ha ett enat Irland. Mer militanta grupper på den unionistiska sidan kallas ofta för lojalister, medan man på den nationalistiska sidan talar om republikaner. Unionisterna ser sig oftast som britter, medan nationalisterna betraktar sig som irländare. Men det finns en växande grupp som i första hand ser sig som nordirländare.

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick


Varukorg

Totalt 0