Gymnasiedag: fred och säkerhet i en konfliktdrabbad värld

Gymnasiedag: fred och säkerhet i en konfliktdrabbad värld

Gymnasiedagarna hösten 2023 fokuserade på fred och säkerhet - ett tema som tar allt större plats i det offentliga samtalet om utrikespolitik. Denna dag gjorde vi nedslag i tre av världens mest omtalade konflikter just nu. Hur påverkar Rysslands krig mot Ukraina säkerheten i Östeuropa? Vad står på spel i konflikten mellan Kina och Taiwan? Och vad händer i Gaza? Tillsammans med kunniga och engagerande föreläsare fördjupade vi oss i dessa frågor under en förmiddag tillsammans med gymnasieklasser!

Gymnasiedagen finns att se i sin helhet ovan, använd tidsmarkörerna i beskrivningen på YouTube för att navigera mellan de olika föreläsningarna.

Krigets konsekvenser för säkerheten i Östeuropa

Lina Sigurdh, praktikant på Centrum för Östeuropastudier vid UI (SCEEUS)

Lina Sigurdh berättar om Rysslands anfallskrig mot Ukraina och hur det har påverkat säkerheten i Östeuropa.

Krutdurken Taiwan - vad står på spel?

Alexis von Sydow, analytiker på Nationellt kunskapscentrum om Kina vid UI (NKK)

Alexis von Sydow berättar om konflikten mellan Kina och Taiwan och vad den beror på. Hur påverkar spänningarna mellan USA och Kina situationen? Finns det en risk att krig bryter ut? Och vad skulle hända då?

Vad händer i Gaza?

Lena Hansson, kommunikatör på Diakonia

Nu har kriget i Gaza pågått i en månad. Lena Hansson från biståndsorganisationen Diakonia var på plats bara två dagar innan kriget bröt ut. Hon berättar om sina erfarenheter och försöker att sätta dagens händelser i ett sammanhang.

Varukorg

Totalt 0