Supermakt på glid: Trump och USA:s utrikespolitik

Donald Trumps tillträde som amerikansk president för ett år sedan har orsakat oro i omvärlden. Det är inte bara hans retorik och sätt att kommunicera som skiljer sig från tidigare presidenters, utan även hans syn på vad som är viktigt för landet.

Med sin Amerika först-politik vill Trump att USA alltid direkt ska ha något att vinna på internationellt samarbete. Ändå har han inte genomfört så många och så stora förändringar i utrikespolitiken som flera befarade efter hans drastiska uttalanden under valkampanjen. Det som har satt störst spår är förmodligen beslutet att dra sig ur klimatavtalet, den skeptiska hållningen inom handelsområdet samt Mellanösternpolitikens mer Israelvänliga linje och hårdare hållning mot Iran.

Nr 1 2018, Författare Jan Hallenberg

Prenumerera - och var påläst

Världspolitikens Dagsfrågor ger dig intressant och aktuell fördjupning i de stora frågorna som förändrar världen. Skriften ger dig bakgrundskunskapen och de stora linjerna som du inte hittar någon annanstans.  Utgivning 12 nummer per år, varje nummer är 32 sidor och handlar om en avgränsad, stor, dagsfråga i internationell politik. Skribenterna är journalister, forskare och experter med lång erfarenhet inom sina ämnen.

Presenttips! Du kan alltid ge bort en prenumeration till någon, i kundvagnen anger du bara en annan leveransadress.

Tips till lärare
Instuderingsfrågor i PDF

Ett år med Trump 
UI-seminarium 22 januari 2018

Läs mer om att prenumerera på Världspolitikens Dagsfrågor.

Varukorg

Totalt 0