Både ris och ros för FN:s fredsbevarande operationer

FN:s fredsbevarande operationer har varit i blåsväder under senare år. Det handlar om rapporter om sexuella övergrepp, om misslyckanden med att skydda civila och uppgifter om att FN-personal fått sätta livet till i allt farligare uppdrag. Mer sällan talas det om den avgörande roll insatserna har för fredsarbetet i världen.

1948, för 70 år sedan, tillsatte FN för första gången en fredsbevarande operation. Då handlade det om att övervaka vapenvilor mellan Israel och dess arabiska grannländer. Dagens insatser är vanligtvis mer komplicerade, då de ofta sätts in när strider fortfarande pågår.

Nr 11-12 2018, Författare Lisa Hultman och Kajsa Tidblad-Lundholm

Prenumerera - och var påläst

Världspolitikens Dagsfrågor ger dig intressant och aktuell fördjupning i de stora frågorna som förändrar världen. Skriften ger dig bakgrundskunskapen och de stora linjerna som du inte hittar någon annanstans.  Utgivning 12 nummer per år, varje nummer är 32 sidor och handlar om en avgränsad, stor, dagsfråga i internationell politik. Skribenterna är journalister, forskare och experter med lång erfarenhet inom sina ämnen.

Presenttips! Du kan alltid ge bort en prenumeration till någon, i kundvagnen anger du bara en annan leveransadress.

Tips till lärare
Instuderingsfrågor i PDF

Läs mer om att prenumerera på Världspolitikens Dagsfrågor.

Varukorg

Totalt 0