Spanien – demokrati i kris

Spansk politik är i gungning. Spaniens konservativa regering befinner sig på kollisionskurs med självständighetsivrare i Katalonien. Läget är låst och minoritetsregeringen i Madrid har inget recept på hur man ska lösa krisen.

Den 27 oktober 2017 antog regionparlamentet i Katalonien en ensidig självständighetsförklaring. Den spanska regeringen svarade med att häva det katalanska självstyret och utlysa regionval. Men valet, som hölls i december, löste inga problem. Viktigt i sammanhanget är att självständighetsivrarna inte talar för hela Katalonien, drygt hälften av invånarna vill inte ha en oberoende stat.

Den stora frågan är hur Madrid har kunnat låta krisen gå så långt. Mycket handlar om att premiärminister Mariano Rajoy och hans konservativa parti PP inte har någon trygg maktposition. I den ekonomiska krisens spår har det spanska partiväsendet fragmentiserats, och PP och det socialdemokratiska PSOE utmanas av nya partier som det liberala Ciudadanos och det vänsterinriktade Podemos. 

Nr 2 2018, Författare Niklas Bremberg

Prenumerera - och var påläst

Världspolitikens Dagsfrågor ger dig intressant och aktuell fördjupning i de stora frågorna som förändrar världen. Skriften ger dig bakgrundskunskapen och de stora linjerna som du inte hittar någon annanstans.  Utgivning 12 nummer per år, varje nummer är 32 sidor och handlar om en avgränsad, stor, dagsfråga i internationell politik. Skribenterna är journalister, forskare och experter med lång erfarenhet inom sina ämnen.

Presenttips! Du kan alltid ge bort en prenumeration till någon, i kundvagnen anger du bara en annan leveransadress.

Tips till lärare
Instuderingsfrågor i PDF

Läs mer om att prenumerera på Världspolitikens Dagsfrågor.

Varukorg

Totalt 0