Sommartider på UI

UI:s kundtjänst har sommarstängt från 11 juli till och med 8 augusti. Under denna period är telefonväxeln stängd och svar från info@ui.se kan dröja. Beställningar expedieras här. Leveranstiden är lite längre om du beställer skrifter och vid fakturaköp. Digitala produkter och tjänster betalade med kort levereras som vanligt. Mer information

Makt till salu: Om korruption i det forna Sovjet

Korruption är att utnyttja sin ställning för att uppnå otillbörlig fördel för sin egen eller någon annans vinning. I ett globalt perspektiv är korruption normen, inte undantaget och låga korruptionsnivåer påträffas bara i ett fåtal länder.

Under kommuniståren hävdades från officiellt håll att det inte fanns någon korruption i Sovjetunionen. I själva verket var den utbredd redan då och det dåvarande systemet har på många sätt lagt grunden för de stora problem med korruption som finns i de 12 stater som idag tillsammans benämns Eurasien. UI-forskaren Johan Engvall beskriver hur korruptionen genomsyrar hela samhällen och blir till det kitt som binder samman den statliga maktapparaten. Alla som ingår i den, från presidenter till statstjänstemannen som kräver pengar under bordet, tjänar på att systemet består, men för samhällena i stort får det svåra konsekvenser, när pengar som skulle gått till vård, skola och välfärd försvinner.

Nr 6 2016, Författare Johan Engvall

Tips till lärare
Instuderingsfrågor som pdf

Varukorg

Totalt 0