Sommartider på UI

UI:s kundtjänst har sommartider från 8 juli till och med 11 augusti. Under denna period är telefonväxeln stängd och svar från info@ui.se kan dröja. Ingen leverans av fysiska produkter sker, och leveranstiden för fakturaköp är längre. Digitala produkter och tjänster betalade med kort levereras som vanligt. UI:s presstjänst har sommarstängt från 13 juli till och med 4 augusti. Läs mer här.

Makt till salu: Om korruption i det forna Sovjet

Korruption är att utnyttja sin ställning för att uppnå otillbörlig fördel för sin egen eller någon annans vinning. I ett globalt perspektiv är korruption normen, inte undantaget och låga korruptionsnivåer påträffas bara i ett fåtal länder.

Under kommuniståren hävdades från officiellt håll att det inte fanns någon korruption i Sovjetunionen. I själva verket var den utbredd redan då och det dåvarande systemet har på många sätt lagt grunden för de stora problem med korruption som finns i de 12 stater som idag tillsammans benämns Eurasien. UI-forskaren Johan Engvall beskriver hur korruptionen genomsyrar hela samhällen och blir till det kitt som binder samman den statliga maktapparaten. Alla som ingår i den, från presidenter till statstjänstemannen som kräver pengar under bordet, tjänar på att systemet består, men för samhällena i stort får det svåra konsekvenser, när pengar som skulle gått till vård, skola och välfärd försvinner.

Nr 6 2016, Författare Johan Engvall

Tips till lärare
Instuderingsfrågor som pdf

Varukorg

Totalt 0