Sommartider på UI

UI har sommarstängt från 5 juli till och med 8 augusti. Under denna period är telefonväxeln stängd och svar från info@ui.se kan dröja.
Beställningar expedieras via https://www.ui.se/butiken/. Leveranstiden är lite längre om du beställer skrifter och vid fakturaköp. Digitala produkter och tjänster betalade med kort levereras som vanligt. Mer information

Kina och Japan: Grannar som inte drar jämnt

Trots att det har gått 70 år sedan andra världskrigets slut stör minnena av Japans blodiga krig i Kina ännu relationerna mellan de båda länderna.

Sedan millennieskiftet har spänningarna ökat och under 2010-talet har konflikten om ögruppen Diaoyu/Senkaku, som både Kina och Japan gör anspråk på, tidvis eskalerat.

Spänningarna har underblåsts av att kommunistpartiet i Kina anses ha förstärkt anti-japanska stämningar medan högerpolitiker i Japan fått allt mer gehör för framställningar av Kina som ett hot. 
Situationen kompliceras av Kinas militära upprustning och strävan efter regionalt inflytande och av försöken i Japan att omtolka den pacifistiska författningen och utvidga möjligheterna till militära insatser.

Nr 9 2015, Författare Karl Gustafsson

Tips till lärare

Instuderingsfrågor som pdf

Varukorg

Totalt 0