Det svenska kärnvapenprogrammet – hemligheterna och vägen till nedrustning
Foto: Tekniska museet Stockholm, Public Domain

Det svenska kärnvapenprogrammet – hemligheterna och vägen till nedrustning

I augusti 1945 släpper USA två atombomber över Japan. Några månader tidigare har Tyskland kapitulerat uppdelningen av Europa mellan öst och väst har redan påbörjats. Omgärdat av nya hot, inkilat mellan USA:s allierade och Sovjet beslutar sig Sverige för att undersöka möjligheten att skaffa egna atomvapen. Så hur långt kom Sverige i sina försök? Varför lades atomvapenprogrammet ner? Och vad har Sverige för roll i internationell nedrustningsdiplomati i dag?

Medverkande:

Emma Rosengren, forskare vid UI:s program för global politik och säkerhet. 

Thomas Jonter, professor i internationella relationer vid Institutionen för ekonomisk historia och internationella relationer vid Stockholms universitet. 

Redaktör och programledare: Jonas Löfvenberg

Fördjupa dig

140629

Nedrustning – Nato, Ryssland och framtiden för kärnvapen

Utblick

Det har hänt mycket med det globala säkerhetsläget de senaste åren som gett frågan om kärnvapens vara och icke vara ny aktualitet. Sverige väntar otåligt på att få ansluta sig till Nato – en försvarsallians som bland annat bygger sin styrka på kärnvapen. Samtidigt antyder Putin vad Ryssland är kapabelt till om hon känner sig tillräckligt hotad. Så vad hände med avtalen som en gång kylde ner kalla krigets kärnvapenhot? Vad händer med Sveriges position i förhållande till kärnvapen när vi väl blir insläppta i Nato? Och vad innebär egentligen nedrustning?

Lyssna här

140629

Kärnvapen i fokus

Temasida

Under hösten har UI ett folkbildningssamarbete med vår systerorganisation Alva Myrdal-centrum för kärnvapennedrustning. På den här sidan har vi sammanställt en översikt över våra poddavsnitt, artiklar och analyser på temat kärnvapen.

Läs mer

Varukorg

Totalt 0