Sommartider på UI

UI:s kundtjänst har sommartider från 8 juli till och med 11 augusti. Under denna period är telefonväxeln stängd och svar från info@ui.se kan dröja. Ingen leverans av fysiska produkter sker, och leveranstiden för fakturaköp är längre. Digitala produkter och tjänster betalade med kort levereras som vanligt. UI:s presstjänst har sommarstängt från 13 juli till och med 4 augusti. Läs mer här.

Efter valet i Polen – utmaningar och förväntningar
Foto: AP

Efter valet i Polen – utmaningar och förväntningar

Det har kallats ett val, inte bara om Polens, utan om Europas framtid. Och den 15 oktober gick polackerna till valurnorna för att bestämma om ett konservativt och EU-kritiskt Lag och rättvisa skulle få fortsätta att regera eller om den mer liberala oppositionen skulle få chansen att bilda alliansregering. Så hur har det gått? Vad är det som står på spel? Och hur påverkar det Europa?

Medverkande:

Katarzyna Tubylewicz, journalist, författare och översättare.

Nicholas Aylott, programchef för Europaprogrammet vid Utrikespolitiska institutet. 

Peter Johnsson, journalist och författare.

 Redaktör och programledare: Jonas Löfvenberg

Fördjupa dig

140989

Polskt ödesval viktigt för hela Europa

Utrikesmagasinet

När EU:s femte största land gick till val den 15 oktober var det stora värden som stod på spel i en omskakande tid för Europa. Det står nu klart att oppositionen, som vill att Polen åter ska bli en anständig aktör inom europeisk politik, har vunnit, och att regeringspartiet som anklagats för att montera ner rättsstaten och demokratin och varit på kollisionskurs med EU förlorade.
Journalisten Peter Johnsson redogör för läget i denna artikel, som publicerades före valet.

Läs här

141319

Starka män och folkvalda autokrater – så försvinner demokratin

Utblick

I sin rapport Democracy report 2023 konstaterar demokratiforskningsinstitutet V-Dem att demokratin i världen minskar. Och att autokratiseringen av länder har ökat kraftigt de senaste tio åren. I flera av fallen är det en karismatisk ledare, vald på demokratisk väg, som driver på nedmonteringen av landets demokratiska system. Men hur går det här till? Varför röstar folk på den som vill öka sin egen makt och splittra samhällen i ett vi och dem?

Lyssna här

141357

Det polska parlamentsvalet

Evenemang

De polska väljarna står nu inför ett vägval. UI välkomnade till ett panelsamtal om det kommande parlamentsvalet i Polen där vi diskuterade den nuvarande politiska situationen i landet, den nationella och internationella kontexten kring valet, samt framtiden för Polen.

Titta här

Varukorg

Totalt 0