Det polska parlamentsvalet

Det polska parlamentsvalet

De polska väljarna står nu inför ett vägval. UI välkomnade till ett panelsamtal om det kommande parlamentsvalet i Polen där vi diskuterade den nuvarande politiska situationen i landet, den nationella och internationella kontexten kring valet, samt framtiden för Polen.

Sällan har ett nationellt val i Europa på senare tid varit så avgörande. Under det kontroversiella regeringspartiet Lag och rättvisa har Polen antagit allt större strategisk och politisk inflytande. Landets starka stöd för Ukraina sedan februari 2022 och dess snabbt växande försvarskapacitet har gjort Polen till en betydande geopolitisk aktör. Samtidigt är EU kritiskt gentemot regeringens påstådda auktoritära tendenser - och kanske också gentemot regeringens vision för Polens och Europas roll i världen. På hemmafronten har stark ekonomisk tillväxt och mycket konservativ socialpolitik framkallat en polarisering av den polska väljarkåren.

Detta panelsamtal undersökte den nuvarande och framtida politiska situationen i Polen. Hur troligt är det att Lag och rättvisa behåller makten - och hur friska är de polska demokratiska institutionerna? Hur ser polacker, både eliter och den bredare allmänheten, på sig själva och sina grannar - inte minst de grannar som för närvarande är i krig? Hur betydelsefulla är de polska regeringens konflikter med EU - och nyligen även med Ukraina?

Talare:

Stefan Ingvarsson är analytiker vid UI:s Centrum för Östeuropastudier.

Katarzyna Jezierska är docent i statsvetenskap vid Högskolan Väst, Trollhättan, Sverige.

Maciej Zaremba är författare och journalist, bosatt i Stockholm.

Samtalet modererades av Nicholas Aylott, chef för UI:s Europaprogram.

 

Evenemang i UI:s regi kan komma att spelas in i video- och/eller ljudformat och publiceras i UI:s digitala kanaler, såsom ui.se och sociala medier. Som åskådare kan du synas och höras i inspelningen. Prata med personal i lokalen innan evenemanget om du vill undvika detta.

Varukorg

Totalt 0