Sommartider på UI

UI:s kundtjänst har sommartider från 8 juli till och med 11 augusti. Under denna period är telefonväxeln stängd och svar från info@ui.se kan dröja. Ingen leverans av fysiska produkter sker, och leveranstiden för fakturaköp är längre. Digitala produkter och tjänster betalade med kort levereras som vanligt. UI:s presstjänst har sommarstängt från 13 juli till och med 4 augusti. Läs mer här.

Svarta havet – rysk diplomati, spannmål och vattendrönare
Foto: AP

Svarta havet – rysk diplomati, spannmål och vattendrönare

Rysslands krig mot Ukraina påverkar import och export av varor som är viktiga för länder över hela världen. En faktor som Ryssland kan utnyttja både diplomatiskt och militärt och där Svarta havet är en avgörande pusselbit. Så vad spelar detta innanhav för roll i kriget? Och vad kan omvärlden göra för att hålla handelsvägarna öppna?

Medverkande:

Överstelöjtnant Johan Huovinen, lärare i militär strategi vid institutionen för krigsvetenskap och militärhistoria på Försvarshögskolan. 

Charlotta Rodhe, tillförordnad biträdande centrumchef och analytiker vid Centrum för Östeuropastudier (SCEEUS).

Redaktör och programledare: Jonas Löfvenberg

Fördjupa dig

140825

Krigets andra sommar – Putins ställning och det längre perspektivet

Utblick

När det fullskaliga kriget bröt ut blev det snabbt tydligt hur stark den ukrainska stridsviljan var. Nu är vi inne på den andra sommaren av krig och mycket har hänt. Så hur ser världen på situationen nu? Hur har den synen förändrats över tid? Kommer stödet för Ukraina att hålla? Och hur påverkar det interna tumultet i Ryssland synen på Putin och hans regim?

Lyssna här

140827

Kuppen i Niger – demokratikris och Frankrikes koloniala skugga

Utblick

Den 26 juli i år avsattes president Mohamad Bazoum och hans regering av juntan. Kuppen i Niger fördöms av FN, Ecowas och en rad enskilda länder, men på gatorna firar folk med ryska flaggor och slagord riktade mot sina tidigare koloniala herrar i Frankrike. Så vad är det som står på spel? Kan kuppen utlösa ännu ett krig i regionen? Och vad har egentligen Ryssland och Frankrike för intressen i Niger?

Lyssna här

140831

Food, Fertilizer and Global Leverage: Stepping Out of Russia’s Game

Rapport

In the context of Russia’s full-scale invasion of Ukraine, the Kremlin is – often successfully – using food security concerns as a tool for gaining political leverage. This is the case not least in the global South, where it plays into Russia’s efforts to win countries over in the diplomatic game on how the international community should react to Russia’s war.

Läs här

Varukorg

Totalt 0