Kuppen i Niger – demokratikris och Frankrikes koloniala skugga
Foto: AP

Kuppen i Niger – demokratikris och Frankrikes koloniala skugga

Den 26 juli i år avsattes president Mohamad Bazoum och hans regering av juntan. Kuppen i Niger fördöms av FN, Ecowas och en rad enskilda länder, men på gatorna firar folk med ryska flaggor och slagord riktade mot sina tidigare koloniala herrar i Frankrike. Så vad är det som står på spel? Kan kuppen utlösa ännu ett krig i regionen? Och vad har egentligen Ryssland och Frankrike för intressen i Niger?

Medvrkande:

Görrel Espelund, journalist, författare och associerad redaktör på Utrikespolitiska institutet.

Gabriella Körling, antropolog, forskare och analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

Redaktör och programledare: Jonas Löfvenberg

Fördjupa dig

140620

Wagnergruppen och den ryska krigföringen

Utblick

Ryssland för inte bara krig med pansarvagnar och tungt artilleri, utan även med propaganda och sociala medier. Och trots att privata militära företag är förbjudna i Ryssland får Wagnergruppen gå Putins ärenden på främmande mark. Så hur för Ryssland krig? Vad är egentligen Wagnergruppen för något? Och kommer deras inblandning att påverka hur det går i kriget i Ukraina?

Lyssna här

140622

Starka män och folkvalda autokrater – så försvinner demokratin

Utblick

I sin rapport Democracy report 2023 konstaterar demokratiforskningsinstitutet V-Dem att demokratin i världen minskar. Och att autokratiseringen av länder har ökat kraftigt de senaste tio åren. I flera av fallen är det en karismatisk ledare, vald på demokratisk väg, som driver på nedmonteringen av landets demokratiska system. Men hur går det här till? Varför röstar folk på den som vill öka sin egen makt och splittra samhällen i ett vi och dem?

Lyssna här

Varukorg

Totalt 0