Den samhällsbärande tekniken – kapprustning och exportkontroll
Foto: Thomas Johansson/TT

Den samhällsbärande tekniken – kapprustning och exportkontroll

Vår tillgång till teknik påverkar alla delar av samhället, hur politiker når sina väljare, hur vi betalar våra räkningar, hur vi håller oss informerade om viktiga händelser och hur vi håller samman all viktig infrastruktur. Tillgången till teknik avgör också vad en stat har för kapacitet för krig, handel eller insamling av information. Så vad händer när stormakter börjar kapprusta eller blockera varandras tillgång till teknik? Hur beroende är tillgången till tekniken av global handel och globala överenskommelse? Och vad spelar det för roll för krig och fred?

Medverkande:

Björn Cappelin, biträdande centrumchef vid Nationellt kunskapscentrum om Kina på Utrikespolitiska institutet. 

Ulla Lovcalic, analytiker vid Europaprogrammet på Utrikespolitiska institutet.

Redaktör och programledare: Jonas Löfvenberg

Fördjupa dig

140209

Controlling critical technology in an age of geoeconomics: actors, tools, and scenarios

UI Report

The world is witnessing an escalating great power rivalry surrounding critical technologies – such as quantum computing, semiconductors, and artificial intelligence. This report analyses how critical technology is protected in the Transatlantic region and assesses the resulting effects.

Läs rapporten

139916

TikTok – mjuk makt, spionage eller ren underhållning

Utblick

Sociala medieplattformar spelar en allt viktigare roll i politik världen över, men den nu kanske populäraste plattformen är också den som väckt störst oro – TikTiok. Så hur kan en app som ser ut att användas för att dela underhållning och tidsfördriv vara så kontroversiell att den riskerar att förbjudas i flera länder? Vad är den potentiella faran? Och hur går det att skydda sig mot den, om misstankarna mot TikTok visar sig vara sanna?

Lyssna här

139918

Kinas makt i FN – så påverkar den Sverige och världen

Utblick

Kinas inflytande i FN ökar. Och det är ingen slump. Kina arbetar aktivt för att positionera sig i den globala organisation som sätter agendan för frågor om klimat och mänskliga rättigheter, som med djupast klangbotten kan fördöma övergrepp på minoriteter och militär aggression. Men vad innebär ett ökat kinesiskt inflytande i FN? Vad har Peking på sin dagordning? Och hur påverkar det oss här hemma i Sverige?

Lyssna här

Varukorg

Totalt 0