Kinas makt i FN – så påverkar den Sverige och världen

Kinas makt i FN – så påverkar den Sverige och världen

Kinas inflytande i FN ökar. Och det är ingen slump. Kina arbetar aktivt för att positionera sig i den globala organisation som sätter agendan för frågor om klimat och mänskliga rättigheter, som med djupast klangbotten kan fördöma övergrepp på minoriteter och militär aggression. Men vad innebär ett ökat kinesiskt inflytande i FN? Vad har Peking på sin dagordning? Och hur påverkar det oss här hemma i Sverige?

Medverkande:

Frida Lindberg, analytiker vid Nationellt kunskapscentrum om Kina. 

Björn Cappelin, biträdande centrumchef vid Nationellt kunskapscentrum om Kina. 

 

Redaktör och programledare: Jonas Löfvenberg

Fördjupa dig

139518

Piska och morot - kinesiska påverkansoperationer i Sverige

Utblick

Kina och Sverige har historiskt sett haft goda relationer. Men de senaste åren har något hänt. Dessutom arbetar kommunistpartiet på flera sätt för att påverka det svenska samhället. Men varför bryr sig det mäktiga Kina om lilla Sverige? Och hur går det här till?

Lyssna här

139520

Den gränslösa vänskapen har fått förhinder

Utrikesmagasinet

Utåt uppträder Kinas och Rysslands ledare Xi Jinping och Vladimir Putin som bästisar och deras länder har ingått en ”gränslös vänskap”, men det ryska kriget mot Ukraina har satt relationen på prov. Under den soliga ytan håller Peking Moskva på armslängds avstånd och ojämlikheten ökar mellan länderna, enligt en färsk rapport från Nationellt kunskapscentrum om Kina (NKK) och Centrum för Östeuropastudier (SCEEUS).

Läs här

Varukorg

Totalt 0