Fred – olika sätt att se på den och hur vi får den att bestå

Fred – olika sätt att se på den och hur vi får den att bestå

Fred är ett begrepp som de flesta nog har en relation till eller en uppfattning om vad det innebär. Men vid en närmre titt så blir det faktiskt fort lite komplicerat. I det här avsnittet i vår serie Inblick reder vi ut vad det finns för olika typer av fred, hur man kan upprätthålla dessa och hur har synen på detta tillstånd förändrats under historien.

I vår serie Inblick där vi berättar om och diskuterar de idéer och teorier som är byggstenarna i politik och internationella relationer.

Medverkande:

Johanna Mannergren Selimovic, associerad seniorforskare vid programmet Global politik och säkerhet på Utrikespolitiska institutet och lektor vid Södertörns högskola.

Ivan Gusic, associerad forskare vid programmet Global politik och säkerhet på Utrikespolitiska institutet och forskare vid Malmö universitet.

Redaktör och programledare: Jonas Löfvenberg

Fördjupa dig

123920

Minnesmonument som politik – vem avgör vad och hur vi ska minnas?

Poddavsnitt

Historien skrivs inte bara i böcker, utan även i det offentliga rummet. Varför och hur vi låter monument och minnesmärken ta plats på våra gator och torg är en komplicerad fråga. Går det att påverka vad vi minns och vem ska ha makten över vilket minne som får synas?

Lyssna här

123922

Internationella normer – så fungerar de och så påverkar de världen

Poddavsnitt

Utöver staters strävan efter självbevarande och egen vinning så är normer en viktig komponent i världspolitiken. Men vad är internationella normer egentligen? Hur uppstår de? Och vad har de för faktisk inverkan på internationella relationer och olika globala händelseförlopp?

Lyssna här

123924

Fredspriset: Ressa och de sociala mediernas tveeggade svärd

Analys

Att redaktören Maria Ressa från Filippinerna tilldelats Nobels fredspris 2021 sätter fingret på det hot mot pressfrihet och demokrati som populism och ohämmade sociala medier utgör i dagens värld.
Kanske kan det bana väg för ökat internationellt bistånd till fria medier, skriver Åsa Malmström Rognes, chef för Utrikespolitiska institutets Asienprogram.

Läs här

Varukorg

Totalt 0