Sverige tar sig an frusna konflikter i Rysslands skugga
Rysslands president Putin tar emot Azerbajdzjans och Armeniens ledare för att dryfta konflikten om Nagorno-Karabach. Foto: Michail Klimentjev/AP/TT.

Sverige tar sig an frusna konflikter i Rysslands skugga

15 januari 2021

I den här podden rör vi oss från Nagorno-Karabach, som Armenien och Azerbajdzjan tvistar om, via de georgiska utbrytarrepublikerna Sydossetien och Abchazien till striderna i östra Ukraina. Långvariga olösta konflikter som Sverige vill fokusera på som ordförande för OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, under 2021.  Varför är konflikterna så långdragna och vad krävs för att de möjligen ska lösas?

Medverkande: Martin Kragh, chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet på UI, och Henry Wathensom sedan 2003 haft en rad olika internationella uppdrag för Folke Bernadotteakademien, framför allt i Georgien.  

Redaktör och programledare: Jalal Lalouni 

Fördjupa dig

111177

Nagorno-Karabach: Här tog första världskriget aldrig slut

En armenisk-azerisk konflikt om ett bergsområde i Sydkaukasien lika stort som Bohuslän kan onekligen uppfattas som obskyr, perifer och närmast hämtad från en Tintinbok. Men motsättningarna visar att första världskriget på sätt och vis inte har upphört och striderna har återverkningar långt bortom det lilla gudsförgätna området, skriver Utrikesmagasinets redaktör Ola Westerberg.

Läs artikeln

105905

Ukraina i skuggan av Trump

Riksrättsprocessen mot Donald Trump ledde till att Ukraina hamnade i centrum för världens medierapportering. Frågan är vilka långsiktiga konsekvenser skandalen fått för trovärdigheten hos Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, skriver Annika Ruge, masterstuderande i Europastudier vid Lunds universitet.

Varukorg

Totalt 0