Inför COP26 – därför är det svårt att hitta lösningar i klimatfrågan

Inför COP26 – därför är det svårt att hitta lösningar i klimatfrågan

I år träffas 196 länder i Glasgow för att försöka komma överens om hur vi gemensamt ska kunna nå klimatmålet – att hålla den globala uppvärmningen under två grader. Mötet, COP26, har redan omnämnts som en sista chans att hitta en lösning. Men varför är det så svårt att komma överens i klimatfrågan, särskilt när forskningen är så entydig? Vad är det för intressen som står i vägen?

 Hur kan ett konstaterande baserat på naturvetenskap bli så politiserat?

Medverkande:

Naghmeh Nasiritousi, forskare vid UI:s program för Global politik och säkerhet och vid Stockholms universitets statsvenskapliga institution.

Gunilla Reischl, seniorforskare och programchef vid UI:s program för Global politik och säkerhet.

Redaktör och programledare: Jonas Löfvenberg

Fördjupa dig

122581

Antigenderrörelsen och klimatförnekarna – så slåss de med bilden av verkligheten

Poddavsnitt

Frågan om klimat och miljö och frågan om sexualitet, kön och kärnfamiljen kan tyckas stå långt ifrån varandra. Men antigenderrörelsen och de organiserade klimatförnekarna har en del gemensamt. Ett exempel är hur de arbetar på samma sätt för att påverka opinionen. Men hur går det egentligen till? Och går det att se skillnad på vad som är fakta och vad som är åsikter förklädda till vetenskap eller nyheter?

Lyssna på avsnittet

122612

COP26

Temasida

COP står för "conference of the parties" och är en årlig konferens där stater och andra aktörer möts för att se över implementeringen av FN:s ramkonvention om klimatförändringar. På den här sidan finns material som rör klimattoppmötet COP26.

Till temasidan

Varukorg

Totalt 0