Mars 2018

Senaste händelser

  • Mars

  • Få nyheter i Mays brexittal

    Premiärminister Theresa May håller ett linjetal om brexit, där hon på nytt slår  fast att britterna avser att lämna både den gemensamma marknaden och EU:s tullunion, samtidigt som hon slår an en kompromissvillig ton än tidigare. Hon betonar att bägge parterna kommer att vinna på att man lyckas nå  goda förhandlingslösningar, inte minst när det gäller finansiella tjänster, vilka hon önskar ska bli en del av ett handelsavtal. May underströk också att Storbritannien efter brexit önskar att fortsätta samarbeta när det gäller läkemedel, kemikalier, flygsäkerhet och kärnkraft. 

  • May kräver svar från Ryssland om giftattack

    Mordförsöken på den förre  ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia i Salisbury i södra England i början av mars skapar spänningar mellan Storbritannien och Ryssland. Bägge två tros ha förgiftats av ryskt nervgift, novitjok, och en brittisk polisman som undsatt dem har också  drabbats. Premiärminister May kräver att den ryska regeringen senast vid midnatt den 13 mars ska förklara hur det kommer sig att giftet fanns i Salisbury (om Ryssland inte låg bakom mordförsöken, betyder det att ryska myndigheter inte har full kontroll över giftet). Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov betonar att Moskva inte på något sätt  är inblandat i det som hänt. Han uppger också att han har begärt att ryska myndigheter ska få tillgång till giftet för att kunna undersöka det, men att han har nekats detta. Skripal är en tidigare rysk underrättelseofficer som fängslades för att ha lämnat över uppgifter till den brittiska militära underrättelsetjänsten MI6. Han kom till Storbritannien som en del av en spionutväxling mellan Ryssland och USA.

  • Storbritannien utvisar 23 ryska diplomater

    Eftersom Ryssland inte svarat på Mays frågor om hur nervgiftet novitjok, som användes i mordförsöken på den förre ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter, kunnat hamna i Storbritannien aviserar den brittiska premiärministern planer på att utvisa 23 ryska diplomater (de får en vecka på sig för att lämna landet). Den brittiska regeringen avser också att avbryta alla bilaterala kontakter på hög nivå, öka kontrollen av privata flyg och gods som kommer från Ryssland. Inga brittiska kungligheter eller ministrar kommer heller att besöka fotbolls-VM i Moskva i sommar. Den brittiska linjen gentemot Ryssland får stöd av såväl Donald Tusk, Europeiska rådets ordförande, som Nato, de tyska och amerikanska regeringarna. Frankrikes president Emmanuel Macron intar inledningsvis en mer försiktig hållning. Storbritannien tar även ta upp mordförsöken  i FN:s säkerhetsråd och anklagar Ryssland för att bryta mot konventionen om förbud mot kemiska vapen. Ryssland fortsätter att förneka all inblandning i mordförsöken. Ryssland aviserar senare att 23 brittiska diplomater ska utvisas från landet. Det brittiska konsulatet i S:t Petersburg får också slå igen, liksom British Council i Moskva. 

  • Parlamentariker kräver nya och tuffa lagar mot luftföroreningar

    Storbritannien behöver skärpa lagstiftningen för att kunna förbättra luftkvaliteten i landet och kritiserar regeringen för att den inte har gjort med för att komma tillrätta med problemen. Det slår fyra parlamentariska kommittéer fast i en gemensam rapport. De vill också att utfasningen av fordon som drivs med bensin och diesel ska snabbas på (nu finns en tidsgräns fram till år 2040). Storbritannien är ett av nio länder som bryter mot reglerna i ett EU-direktiv om att minska utsläppen av kvävedioxid. Som det är idag avlider omkring 40 000 människor per dag till följd av luftföroreningar heter det vidare i rapporten.

  • Framgång i brexitförhandlingarna

    Storbritannien och EU har kommit överens om att övergångsperioden efter brexit ska sträcka sig fram till slutet av år 2020. Under den perioden kommer EU-medborgare som flyttar till Storbritannien och britter som flyttar till ett EU-land att omfattas av samma regler som innan brexit. Storbritannien får också rätt att förhandla om, sluta och underteckna nya handelsavtal under övergångsperioden, men kommer fram till 2021 att omfattas av EU:s handelsavtal med andra länder. Nordirland blir kvar inom den gemensamma marknaden och EU:s tullunion tills en ny lösning har hittats, något som kan orsaka problem för regeringen May på hemmaplan, inte minst i relation till det nordirländska partiet DUP. Det slås också fast att EU:s fiskekvoter ska bli kvar under övergångsperioden, något som väcker missnöje i Skottland.

  • Brittiskt analysbolag i blåsväder

    Det brittiska analysbolaget Cambridge Analytica misstänks för att utan tillstånd ha samlat in personliga uppgifter från 50 miljoner facebookanvändare, för att sedan använda dessa uppgifter för att påverka väljare i såväl det amerikanska valet som i  den brittiska EU-omröstningen. Den brittiska datainspektionen genomför nu en husrannsakan i bolagets Londonkontor. Facebook kritiseras för att inte agerat förrän nu trots att det amerikanska företaget uppges ha känt till att Cambridge Analyticas brutit mot dess säkerhetsregler redan 2015. Ett annat bolag med anknytning till Cambridge Analytica anklagas samtidigt för att ha tagit emot 625 000 pund från kampanjorganisationen Vote Leave, som ville att Storbritannien skulle lämna EU, och kan därmed ha brutit reglerna för hur mycket pengar som den fick lägga på kampanjen.

  • Corbyn ber om ursäkt för antisemitism inom Labour

    Labours ledare Jeremy Corbyn och vice partiledare Tom Watson ber om ursäkt för den smärta som de "fickor av antisemitism" som finns inom Labourpartiet har orsakat. Corbyn säger också att han tar avstånd från alla former av antisemitism och att han inte tolererar att det förekommer inom arbetarrörelsen. Uttalandet kommer efter en period där Labour fått skarp kritik, bland annat från Kampanjen mot antisemitism, och olika organisationer som samlar brittiska judar (Jewish Leadership Council och Board of Deputies of British Jews) för att inte agera snabbt nog för att hantera de problem som finns. Uppmärksamhet riktas också mot ett facebookinlägg som Corbyn gjort 2012 där han ifrågasätter beslutet att avlägsna en kontroversiell väggmålning i östra London. Labourledaren tar nu avstånd från uttalandet och säger att det var rätt beslut att ta bort den.

  • Ryska diplomater utvisas från USA och EU nervgiftsattacken

    Nervgiftsattacken mot den förre ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia i början av mars leder till att även USA och ett 20-tal andra länder, främst inom EU, utvisar sammanlagt ett 100-tal ryska diplomater i en solidaritetshandling med Storbritannien som pekat ut Ryssland för att ligga bakom dådet. Moskva förnekar all inblandning i giftattacken och hotar med motåtgärder. Några dagar senare beordrar Ryssland Storbritannien att skicka hem ytterligare 50 anställda  vid ambassaden i Moskva. Moskva kräver också en officiell förklaring om varför ett ryskt passagerarplan genomsökts i London. Julia Skripal skrivs i april ut från sjukhus, och samma månad meddelas att tillståndet för Sergej Skripal inte längre är kritiskt.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0