Konflikten i Ukraina
Foto: Shutterstock

Konflikten i Ukraina

I februari 2022 kulminerade vad som beskrivits som den farligaste politiska situationen i Europa sedan andra världskriget: Ryssland inledde ett storskaligt militärt anfall mot Ukraina. Alltsedan 2014, då ett folkligt uppror i Ukraina gav uttryck för ukrainares önskan om starkare band till Västeuropa, har Ryssland försökt hejda landets närmande till väst. 

Nedan följer en kort summering av konflikten. För mer information se: Ukraina – fördjupning.

Sedan revolutionsåret i Ukraina 2014 har 25 års relativ avspänning mellan väst och öst ersatts av växande motsättningar med allt tydligare militära inslag.

Efter Sovjetunionens upplösning 1991 vacklade Ukraina, som hade varit en del av den sovjetiska statsbildningen, mellan att behålla nära band till den ryska ledningen i Moskva och att närma sig Västeuropa politiskt och ekonomiskt. Trots motstånd från Moskva valde Ukraina att skaffa sig ett samarbetsavtal med den västliga försvarsalliansen Nato och ett associationsavtal med EU.

Ekonomiskt vanstyre, korruption och bristande demokrati har förblivit problem i Ukraina. Konflikten i öster fick också ekonomiska dimensioner när separatister började konfiskera privatägda storföretag och ukrainska staten blockerade godstrafik till utbrytarområdena.

Nationalistiska inslag i revolutionen 2014 uppfattades dessutom som ett hot bland rysktalande invånare i öster och på halvön Krim, inte minst på grund av att det förekom stark propaganda i statskontrollerade ryska medier. Efter en ryskt organiserad kupp på Krim annekterade Ryssland halvön och har därefter knutit den närmare till sig genom att bygga en bro och järnvägsförbindelse.

I sydöstra Ukraina utropade ryskspråkiga miliser "folkrepubliker" och begärde att få tillhöra Ryssland. Miliserna tog kontroll över stora områden, och när Ukrainas armé efter en tid var på väg att besegra dem fick miliserna rysk hjälp med en motoffensiv. De Moskvastödda enklaverna Donetsk och Luhansk har sedan dess utgjort ryska protektorat och invånarna har kunnat bli ryska medborgare.

Trots vapenvilor och internationella förhandlingar har strider fortsatt att flamma upp vid utbrytarenklaverna. Ryssland, som nu betraktar separatisterna i östra Ukraina som ryska medborgare i behov av skydd, har anfallit Ukraina och bestraffas för detta med internationella sanktioner av olika slag.

Läs mer i Ukraina – fördjupning.

Texten är uppdaterad/granskad 26 februari 2022. Redaktör: Agneta Styrman

89488

UI:s nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

113367

Utblick

En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Fler avsnitt

Varukorg

Totalt 0