Konflikter i Kongo-Kinshasa – fördjupning

Kriget och oroligheterna i östra Kongo-Kinshasa har pågått i ett par årtionden. Ett fredsavtal ingicks 2003, men striderna fortsätter. Det finns över 120 milisgrupper och rebellrörelser som slåss mot varandra och mot regeringen. Grannländerna Uganda, Rwanda och Burundi är sedan länge indragna i konflikten.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Har du redan ett konto?

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Krigsförbrytare dömda

Den Internationella brottmålsdomstolen, ICC, började 2004 att utreda misstänka krigsförbrytelser i Kongo-Kinshasa. 

Den förste misstänkte krigsförbrytaren som ICC begärde häktad var Thomas Lubanga, ledare för rebellgruppen UPC i Ituriprovinsen. Åtalet lades fram 2006 och gällde rekrytering och utnyttjande av barnsoldater i Ituri. Rättegången mot Lubanga inleddes 2009. Han befanns skyldig och dömdes 2012 till 14 års fängelse. 

ICC har tagit upp ytterligare fem fall rörande brott begångna i Kongo-Kinshasa. Två andra rebelledare, Bosco Ntaganda och Germain Katanga, har dömts. Ntaganda fälldes för 18 fall av brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser, i form av mord, våldtäkt, sexslaveri och angrepp på civila. Domen blev 30 år i fängelse. Germain Katanga för fem fall av brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser till tolv års fängelse.

Milisledaren och den tidigare vicepresidenten Krigsherren Bemba åtalades för krigsbrott och brott mot mänskligheten för övergrepp i grannlandet Centralafrikanska republiken men friades senare av ICC:s appellationsdomstol där en oenig domarkår menade att han inte kunde göras ansvarig för brott som hans rebeller begått. 

Ett av de andra åtalen har ogiltigförklarats och en person är på fri fot. 

Källa: ICC

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick


Varukorg

Totalt 0