Belarusisk kulturkväll i solidaritet med landets politiska fångar
Foto: Alaksiej Čarankievič/Unsplash

Belarusisk kulturkväll i solidaritet med landets politiska fångar

Den 21 maj uppmärksammades den internationella solidaritetsdagen med politiska fångar i Belarus med ett digert kulturprogram på Kulturhuset Stadsteatern.

Repressionen i Belarus saknar motstycke i Europa och har pågått i denna skala i över tre och ett halvt år. De senaste tre veckorna har 36 nya personer registrerats som politiska fångar av människorättsorganisationen Viasna, vilket ger sammanlagt 1377 politiska fångar.

Programmet ”my future, an empty seat” ägde rum i Hörsalen på Kulturhuset Stadsteatern. Under kvällen medverkade författaren Eva Vezjnavets i samtal med Mikael Nydahl, poeten Valzhyna Mort, musikern Svetlana Ben och ledaren för den demokratiska rörelsen i landet, Svjatlana Tsichanoŭskaja. Från svensk sida medverkade kulturminister Parisa Liljestrand och skådespelarna Gunnel Fred och Hannes Meidal. Konferencier var Stefan Ingvarsson från UI:s centrum för Östeuropastudier. Programmet var på engelska.

Intäkterna från kvällen gick till Viasnas arbete med politiska fångar och deras familjer.

Läs mer om de medverkande

Eva Vezjnavets är född 1972 utanför Minsk. Namnet är en pseudonym (för Sviatlana Kurs). Hennes debutroman Vad söker du, varg? som nu kommer i svensk översättning av Krystsina Banduryna och Mikael Nydahl blev inget mindre än en sensation i hennes hemland. Boken är den första som gavs ut på Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitjs eget förlag Pflaumbaum. Bosatt i Warszawa.

På svenska ges boken ut av bokförlaget Ersatz: https://ersatz.se/forf_vezjnavets.htm.

Valzhyna Mort är född 1981 i Minsk. Hennes diktsamling Musik för de döda och återuppståndna (tolkad till svenska av Ida Börjel) fick stor uppmärksamhet både i Sverige och internationellt. Detta är hennes första besök i Sverige. Hon lever och arbetar till vardags i Ithaca, New York.

På svenska gavs hennes senaste diktbok ut av Nirstedt/litteratur.

Sveta Ben är född 1975 i Vitebsk. Hon är sångerska, poet, teaterregissör och skådespelerska, leder kabaretbandet Silver Wedding, och är en legend inom den belarusiska avant-popscenen. Bosatt i Berlin.

Hennes musik finns bland annat tillgänglig via Spotify: https://open.spotify.com/artist/2bPAvBTN6dMhjB1cfb2vQE?si=XbsF-PwYTRifik7iJu27_Q.

 

Evenemanget var en del av the Stockholm Conference on Belarus 2024 som arrangeras av UI:s Centrum för Östeuropastudier och Utrikesdepartementet.

Varukorg

Totalt 0