Belarusiska författare på besök i samband med internationell solidaritetsdag med landets politiska fångar
Foto: Alaksiej Čarankievič/Unsplash

Belarusiska författare på besök i samband med internationell solidaritetsdag med landets politiska fångar

Den 21 maj uppmärksammas den internationella solidaritetsdagen med politiska fångar i Belarus. I Stockholm sker detta med en internationell konferens anordnad av Utrikespolitiska institutet i samarbete med Utrikesdepartementet. Inom ramen för den hålls ett kulturprogram på Kulturhuset Stadsteatern.

Bland de medverkande ingår: 

  • Romanförfattaren Eva Vezjnavets, aktuell på svenska med romanen Vad söker du, varg?
  • Den internationellt hyllade belarusiska poeten Valzhyna Mort på besök från Ithaca, New York.
  • Musikern Sveta Ben, framstående inom den belarusiska avant-popscenen.

Politiska fångar i Belarus

Repressionen i Belarus saknar motstycke i Europa och har pågått i denna skala i över tre och ett halvt år. De senaste tre veckorna har 36 nya personer registrerats som politiska fångar av människorättsorganisationen Viasna, vilket ger sammanlagt 1377 politiska fångar. Läs mer här.

The Stockholm Conference on Belarus 2024

Konferensen – The Stockholm Conference on Belarus 2024 – är två dagar lång (21-22 maj) och anordnas av Centrum för Östeuropastudier (SCEEUS) vid UI i samarbete med Utrikesdepartementet med syfte att visa stöd för landets demokratiska rörelse och för att säkerställa att Belarus förblir prioriterat på den europeiska agendan.

Belarusisk kulturkväll på Kulturhuset

Programmet ”my future, an empty seat” äger rum i Hörsalen på Kulturhuset Stadsteatern den 21 maj kl 19.30. Under kvällen medverkar även den belarusiska musikern Svetlana Ben och ledaren för den demokratiska rörelsen i landet, Svjatlana Tsichanoŭskaja. Från svensk sida medverkar kulturminister Parisa Liljestrand. Kvällen på Kulturhuset Stadsteatern är öppen för allmänheten. Programmet är på engelska. Läs mer om kvällen och köp din biljett här.

Intäkterna från kvällen går till Viasnas arbete med politiska fångar och deras familjer.

Belarusiska författare på besök

Eva Vezjnavets är född 1972 utanför Minsk. Namnet är en pseudonym (för Sviatlana Kurs). Hennes debutroman Vad söker du, varg? som nu kommer i svensk översättning av Krystsina Banduryna och Mikael Nydahl blev inget mindre än en sensation i hennes hemland. Boken är den första som gavs ut på Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitjs eget förlag Pflaumbaum. Bosatt i Warszawa.

På svenska ges boken ut av bokförlaget Ersatz: https://ersatz.se/forf_vezjnavets.htm.

Valzhyna Mort är född 1981 i Minsk. Hennes diktsamling Musik för de döda och återuppståndna (tolkad till svenska av Ida Börjel) fick stor uppmärksamhet både i Sverige och internationellt. Detta är hennes första besök i Sverige. Hon lever och arbetar till vardags i Ithaca, New York.

På svenska gavs hennes senaste diktbok ut av Nirstedt/litteratur.

Sveta Ben är född 1975 i Vitebsk. Hon är sångerska, poet, teaterregissör och skådespelerska, leder kabaretbandet Silver Wedding, och är en legend inom den belarusiska avant-popscenen. Bosatt i Berlin.

Hennes musik finns bland annat tillgänglig via Spotify: https://open.spotify.com/artist/2bPAvBTN6dMhjB1cfb2vQE?si=XbsF-PwYTRifik7iJu27_Q.

Varukorg

Totalt 0