Svensk-finsk politikerdialog: Haavisto & Linde

Svensk-finsk politikerdialog: Haavisto & Linde

Ann Linde och Pekka Haavisto samtalade om situationen och utvecklingen i Belarus.

Massdemonstrationer har pågått i Belarus efter presidentvalet som allmänt betraktas ha omgärdats av valfusk. Aleksandr Lukasjenko har vägrat lämna ifrån sig makten trots månader av protester. Sedan valet i augusti har tusentals personer gripits på godtyckliga grunder. Många av dem har misshandlats, i vissa fall med dödlig utgång. EU-ledarna har infört sanktioner mot landet.

Sveriges utrikesminister Ann Linde och Finlands utrikesminister Pekka Haavisto, som då företrädde EU:s ordförandeland, gjorde tillsammans ett officiellt besök i huvudstaden Minsk den 24-25 november 2019. Under besöket träffade ministrarna bland annat den belarusiska statsledningen samt civilsamhälle, opposition och ungdomar. Syftet med resan var dels att diskutera bilaterala frågor, dels att framföra EU:s förväntningar avseende situationen för mänskliga relationer och demokrati i landet. Sedan dess har läget försämrats radikalt.

Den 21 januari samtalade utrikesministrarna i ett bilateralt samtal för att analysera den oroväckande utvecklingen och vilka konsekvenser den kan få i vidare utrikes- och säkerhetspolitisk bemärkelse. Samtalet modererades av Martin Kragh, programchef  och seniorforskare vid Utrikespolitiska institutet.

Samtalet arrangerades i samarbete mellan Hanaholmen i Finland och  Utrikespolitiska institutet.

Se webbinariet i efterhand här.  
                    Hanaholmen logga.png                     logo-ui-sv.svg

Varukorg

Totalt 0