UI välkomnar två nya chefer!
Björn Cappelin, biträdande chef på Nationellt kunskapscentrum om Kina (till vänster) och Nicholas Aylott, chef för UI:s Europaprogram. Foto: Julia Kviberg, UI

UI välkomnar två nya chefer!

Vi är glada att välkomna Nicholas Aylott som ny chef för UI:s Europaprogram och Björn Cappelin som ny biträdande chef på Nationellt kunskapscentrum om Kina.

Nicholas Aylott

Chef för Europaprogrammet på UI

Nicholas är lektor och docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola i Stockholm, där han sitter i styrgruppen för Centrum för studier av politikens organisering. Han har tidigare jobbat på Umeå universitet samt Keele University i England.

Vad ser du fram emot i din nya roll?

För mig är det här en spännande möjlighet att byta perspektiv något. Jag gillar att forska och undervisa, vilket jag fortsätter med på Södertörns högskola. Nu får jag också chansen att samarbeta med nya kollegor och tänka lite bredare, om politiska frågor som inte nödvändigtvis har direkt koppling till en specifik kurs eller ett forskningsprojekt. Det känns till exempel väldigt roligt och stimulerande att börja ledningsgruppsmötena på UI med en genomgång av den politiska utvecklingen i världen.

Vad kan vi vänta oss av Europaprogrammet framöver?

Programmets styrka har bland annat legat i frågor om EU och europeisk säkerhetspolitik. Sveriges EU-ordförandeskap har därför varit ett naturligt tema i verksamheten. Vi har duktiga forskare och analytiker på Europaprogrammet med den expertisen, så det fortsätter vi bevaka. Samtidigt har jag själv en lite anorlunda bakgrund. Mitt område inom statsvetenskapen är jämförande politik, där fokus ligger mer på inrikespolitiska aktörer och processer. Den inriktningen vill jag också satsa på. Vi kommer till exempel att titta närmare på nationella val, där europeiska politiska trender ofta manifesteras.

Björn Cappelin

Biträdande chef på Nationellt kunskapscentrum om Kina (NKK) vid UI

Björn har jobbat som analytiker på NKK sedan november 2021. Innan dess jobbade han under 18 år i Regeringskansliet, bland annat med Kinarelaterade frågor i Näringsdepartementet. Han har en magisterexamen från Östasienlinjen vid Stockholms universitet, med inriktning mot Kina.

Vad ser du fram emot i din nya roll?

NKK växer och jag ser fram emot att vara med och utforma vår nya organisation och att utveckla analysverksamheten på nya områden. Sedan ska det bli roligt att vara med och leda ett så bra team av proffsiga och schysta kollegor.

Vilka tidigare erfarenheter tar du med dig in i din nya roll på NKK?

Jag tror att det är bra att jag jobbat som analytiker på NKK och sett verksamheten från det perspektivet. Det innebär ju också att jag redan känner teamet väl. Min bakgrund är främst från myndighetssektorn, som är vår huvudsakliga målgrupp, och jag tror att det är bra för att förstå vad behoven är och hur NKK kan möta dem. Sedan är det väl inte så dumt att ha lite arbetslivserfarenhet med sig in i rollen som biträdande chef.

Varukorg

Totalt 0