Högerns dilemma – kompromisser, makt och radikalism
Foto: Federico Gambarini/AP

Högerns dilemma – kompromisser, makt och radikalism

Supervalåret 2024 står flera traditionella högerpartier inför ett dilemma, både på hemmaplan och på EU-nivå: nämligen att samarbeta med radikala och nationalistiska krafter eller ej. Med andra ord, att snabbt tillskansa sig en majoritet för att kunna genomföra sin politik, eller att hålla på sina principer och slå vakt om rättigheter och system som de på högerns ytterkant vill montera ner. Men hur hanterar högern i olika länder detta dilemma? Vad har det för bäring på kommande val? Och vad händer med demokratin om nationalister och högerradikaler får sätta agendan?

Medverkande i studion: 

Ann-Cathrine Jungar, lektor och docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola, som forskar om populistiskt högerradikala partier i Norden och Europa.

Nicholas Aylott, programchef på Utrikespolitiska institutets Europaprogram. 

Medverkande i inslag: 

Sanna Salo, forskare vid finska Utrikespolitiska institutet, FIIA

Redaktör och programledare: Jonas Löfvenberg

 

Fördjupa dig

144297

Det politiska samtalet – hårdare ton, sämre kvalitet

Utblick

Tonen i det politiska samtalet har hårdnat. Och lyssnar vi på den offentliga debatten, både ute i världen och här hemma i Sverige, så verkar klyftan mellan meningsmotståndare bara öka. Men är det verkligen så? Vad är det i det politiska samtalet som har förändrats? Och hur påverkar det demokratin, här hemma, globalt och under supervalåret 2024?

Lyssna här

144299

Starka män och folkvalda autokrater – så försvinner demokratin

Utblick

I sin rapport Democracy report 2023 konstaterar demokratiforskningsinstitutet V-Dem att demokratin i världen minskar. Och att autokratiseringen av länder har ökat kraftigt de senaste tio åren. I flera av fallen är det en karismatisk ledare, vald på demokratisk väg, som driver på nedmonteringen av landets demokratiska system. Men hur går det här till? Varför röstar folk på den som vill öka sin egen makt och splittra samhällen i ett vi och dem?

Lyssna här

Varukorg

Totalt 0