Taiwan – valet och hotet från Kina
Foto: Louise Delmotte/AP

Taiwan – valet och hotet från Kina

Kinas president Xi Jinping har vid flera tillfällen uttryckt att Kina och Taiwan förr eller senare ska återförenas. Men det verkar inte vara något som taiwaneserna är intresserade av, något som även avspeglas i det taiwanesiska valresultatet. Så vad är Taiwan för spelare i världen ekonomiskt och politiskt? Hur viktigt är ett fritt Taiwan för väst? Och vad händer om Kina bestämmer sig för att invadera önationen?

Medverkande:

Alexis von Sydow, analytiker vid Utrikespolitiska institutets Nationellt kunskapscentrum om Kina.

Redaktör och programledare: Jonas Löfvenberg

Fördjupa dig

143141

Tekniken som kan hjälpa – eller stjälpa – Taiwan

Utrikesmagasinet

Presidentvalet i Taiwan den 13 januari har åter satt relationen till Kina i fokus. Konflikten om ön har också en världsekonomisk dimension när den globala konkurrensen hårdnar om halvledare som kisel. Taiwans framgångsrika och högteknologiska halvledarindustri anses kunna skydda mot militära angrepp från Kina. Men det kan diskuteras hur effektiv denna kiselsköld är, skriver Esther Serger och Jessica Örnholt vid Nationellt kunskapscentrum om Kina vid UI. 

Läs här

143143

Kinas makt i FN – så påverkar den Sverige och världen

Utblick

Kinas inflytande i FN ökar. Och det är ingen slump. Kina arbetar aktivt för att positionera sig i den globala organisation som sätter agendan för frågor om klimat och mänskliga rättigheter, som med djupast klangbotten kan fördöma övergrepp på minoriteter och militär aggression. Men vad innebär ett ökat kinesiskt inflytande i FN? Vad har Peking på sin dagordning? Och hur påverkar det oss här hemma i Sverige?

 

Lyssna här

Varukorg

Totalt 0