2022 – tre av de största händelserna i utrikespolitiken
Foto: NASA

2022 – tre av de största händelserna i utrikespolitiken

2022 har varit ett turbulent år för nästa hela planeten. Pandemi, inflation och krig. Men vilka händelser kommer att skrivas in i historieböckerna? I det här avsnittet berättar tre av UI:s mer seniora medarbetare vad de tycker är de mest signifikanta händelserna från året som gått. De ger oss också tips på vad vi ska hålla utkik efter under 2023.

Medverkande:

Elin Jakobsson, forskare på UI:s program Global politik och säkerhet.

Patrik Andersson, analytiker vid Nationellt kunskapscentrum om Kina.

Fredrik Löjdquist, chef över Centrum för Östeuropastudier, SCEEUS.

Redaktör och programledare: Jonas Löfvenberg

Fördjupa dig

136611

Iran och protesterna efter Aminis död

Utblick

Hundratals har dödats, tusentals gripits. Ändå har regimen i Iran ännu inte använt alla sina medel för att trycka tillbaka protesterna. Men den här gången kanske något är annorlunda. Det som började med en ung kvinnas död i händerna på sedlighetspolisen har nu blivit en proteströrelse där människor från alla klasser och alla delar av Iran deltar. Så kommer motståndet mot makten leda till någon förändring? Och vem ska ta över om regimen faller?

Lyssna här

136613

Myanmar – våldet fortsätter

Utblick

Sedan militärkuppen 2021 har våldet i Myanmar bara fortsatt. Juntan har dödat och fängslat tusentals personer. Den drar sig inte heller för att använda militära medel mot sin egen befolkning. Men trots våldet har juntan inte lyckats trycka ner motståndet från dem som slåss för ett fritt och inkluderande Myanmar. Så hur ska oppositionen kunna ta tillbaka makten från juntan? Och vad har egentligen hänt under det senaste året av våld, repression och frihetskamp?

Lyssna här

Varukorg

Totalt 0