Kommunistpartiets stora partikongress – makten och Xi
Foto: AP/Sergei Bobylev

Kommunistpartiets stora partikongress – makten och Xi

Den 16 oktober samlas 2 296 delegater i Peking för att delta i det kinesiska kommunistpartiets tjugonde partikongress. Hur fungerar denna stora sammankomst av Kinas politiska elit? Och vad kan vi förvänta oss för beslut som kan komma att påverka både Kina och resten av världen?

Utöver jubileet, så ser det ut att bli en minnesvärld tillställning. Dels måste det beslutas om hur Kina ska förhålla sig till det osäkra världsläget och hur man ska tackla det senaste årets problem med pandemi och en sargad fastighetsmarknad. Men intressantast är nog det förväntade omvalet av generalsekreterare Xi Jinping något som banar väg för att han senare kan väljas till en historisk tredje mandatperiod som president.

Det här är en ändrad version av avsnittet. Ändringarna är gjorda för att undvika missförstånd kring vad Xi Jinping kan komma att väljas till. På partikongressen kan han väljas om som generalsekreterare vilket banar väg för att han vid ett senare tillfälle kan komma att väljas till en historisk tredje mandatperiod som president.

Medverkande:

Gustav Sundqvist, analytiker vid Nationellt kunskapscentrum om Kina vid UI och lektor i statsvetenskap på Mälardalens Univeritet

Frida Lindberg, analytiker vid Nationellt kunskapscentrum om Kina vi UI

Programledare och redaktör: Jonas Löfvenberg

Smakprov på ämnet!

Fördjupa dig

134495

Partikongress i ödesmättad tid

Utrikesmagasinet

När Kommunistpartiet samlas i Peking den 16 oktober väntas frågor som är avgörande för såväl Kina som omvärlden att hamna i fokus. Ekonomin vacklar, klimatsatsningarna räcker inte, och de globala motsättningarna är enorma, med Taiwanfrågan i centrum. En central fråga är om partiet, som odlat en stark personkult kring den hårdhänte ledaren Xi Jinping, nu kan uppvisa en välbehövlig förmåga till nytänkande, skriver den tidigare Kinaambassadören Börje Ljunggren.

Läs här

134499

Ett tufft år för Kina – ekonomin, pandemin och den stora partikongressen

Utblick

Fabriker, hamnar och hela städer har fått stängas i Kina på grund av de hårda restriktioner som införts för att hindra smittspridningen av covid-19. Men policyn om nolltolerans mot smittan fungerar dåligt för att hindra den nya omikronvarianten. Och både den globala ekonomin och den inhemska konsumtionen har drabbats. Så hur länge kan Kommunistpartiet hålla fast vid restriktionerna utan att göra oåterkallelig skada? Och hur påverkar detta folkets förtroende för makten i Peking?

Lyssna här

Varukorg

Totalt 0