IPCC-rapporten – effekter, behovet av anpassning och sårbarheten
Foto: Fredrik Sandberg / TT

IPCC-rapporten – effekter, behovet av anpassning och sårbarheten

Den 28 februari i år presenterade FN:s klimatpanel IPCC rapporten ”Climate Change 2022: Impacts, Adaptation and Vulnerability”. I den konstateras att om vi inte agera snabbt kommer klimatförändringarna att ha katastrofala konsekvenser för både människor och ekosystem - den skarpaste varningen hittills.

Men är det här någon nyhet? Vad ska vi göra för att jobba långsiktigt med de här frågorna? Och tappar vi bort klimatet om pandemi och krig tar all plats i nyhetssändningarna runt om i världen?

Medverkande:

Erik Kjellström, professor i klimatologi, jobbar på SMHI och del av Nationella expertrådet för klimatanpassning. 

Elin Jakobsson, forskare på UI:s program för Global politik och säkerhet.

Redaktör och programledare: Jonas Löfvenberg

Fördjupa dig

126683

Klimat och internationell politik

Mer lyssning

År 2020 skulle bli ett avgörande år för klimatet på flera sätt. Regelverket för att kunna uppfylla Parisavtalet och hindra jordens medeltemperatur från att öka mer än två grader skulle komma på plats, utsläppskurvan var tvungen att vända och nya nationella åtaganden skulle presenteras. Men på grund av pandemin flyttades flera internationella klimat- och miljökonferenser till 2021. Analyser av det uppskjutna klimatåret och andra aktuella klimatfrågor finns samlade på denna sida.

Läs här

126624

Klimatmigranter – därför kallas de inte flyktingar

Utblick

Miljontals människor måste redan fly sina hem på grund av klimatförändringar. Och de kommer bli allt fler. Men vad de här migranterna har för juridisk status och vem som ska ta ansvar för dem är en komplex fråga. Och hur ska vi kunna hjälpa dem?

Lyssna här

126626

Antigenderrörelsen och klimatförnekarna – så slåss de med bilden av verkligheten

Utblick

Frågan om klimat och miljö och frågan om sexualitet, kön och kärnfamiljen kan tyckas stå långt ifrån varandra. Men antigenderrörelsen och de organiserade klimatförnekarna har en del gemensamt. Ett exempel är hur de arbetar på samma sätt för att påverka opinionen. Men hur går det egentligen till? Och går det att se skillnad på vad som är fakta och vad som är åsikter förklädda till vetenskap eller nyheter?

Lyssna här

Varukorg

Totalt 0