Konflikten om Kashmir
Den militära närvaron är stor i det omstridda bergsområdet Kashmir. Foto: Vladimir Melnik/Shutterstock

Konflikten om Kashmir

I 75 år har Indien och Pakistan stridit om Kashmir i bergskedjorna Himalaya och Karakorum. 1949 ledde konflikten till att gränsområdet klövs i en indisk och en pakistansk del. Men något fredsavtal slöts inte. Sedan dess har fredsförsök avlösts av upptrappat våld. Världen ser med oro på Kashmirkonflikten eftersom både Indien och Pakistan har kärnvapen.

Nedan följer en kort summering av konflikten.
För mer information se: Kashmir – fördjupning.

Konflikten uppstod när det brittiska Indien 1947 delades i två självständiga stater: det sekulära Indien, där majoriteten av befolkningen är hinduer men där den största minoriteten är muslimer, och det muslimska Pakistan. I Kashmir var de flesta invånarna muslimer, men den lokala kungen (maharadjan) var hindu och sökte Indiens beskydd för området. Meningen var dock att invånarna i en folkomröstning skulle få välja vart de ville höra.

Men det blev aldrig någon folkomröstning. I stället bröt krig ut mellan de båda länderna om Kashmir och området kom att delas mellan Indien (den största delen) och Pakistan. Även Kina kontrollerar en liten del.

Konflikten ledde åter till krig 1965 utan att någon lösning nåddes, och kring millennieskiftet var det nära att länderna gått i krig med varandra igen. Då hade sedan slutet av 1980-talet även muslimsk gerilla gett sig in i kampen.

De två senaste decennierna har fredssträvanden genom ökad handel och förtroendeskapande åtgärder varvats med bakslag. Ett sådant var terrordådet i Bombay (Mumbai) 2008, vilket uppenbarligen genomfördes av Pakistanbaserad gerilla.

Texten är uppdaterad/granskad 15 mars 2024. Redaktör: Pia Daleke

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0