Indienpodden

Indienpodden

Indien – världens största demokrati, eller? I Indienpodden stöts och blöts demokratin i Indien med svenska och indiska experter. Bakom podden står UI:s South Asia Initiative (SAI) och Lund universitets Swedish South Asian Studies Network (SASNET).

Indien är både världens näst folkrikaste land och världens största demokrati, men ändå är kunskapen om utvecklingen i landet begränsad. Indienpodden är en satsning för att fördjupa förståelsen om vad som sker i regionen, inte minst då händelseutvecklingen där har stor betydelse även för oss i Sverige och i EU.  Under de senaste åren har samarbetet med Indien nämligen utvecklats på en rad olika områden: klimatomställning, svensk industris beroende av indisk it-kompetens blir allt större, och indiska medicintillverkare försörjer just nu hela världen med covid-19-vaccin. För att bara nämna några.

– Indien växer fram som en viktig samarbetspartner för Sverige och svenska företag. Samtidigt är kunnandet om Indien lågt, säger Henrik Chetan Aspengren, tillförordnad programchef för Asienprogrammet vid UI. Vi vill bidra till att öka kunskaperna och börjar med en mycket viktig fråga: den indiska demokratin och dess förutsättningar. 

Ett hot mot demokratin?

Den demokratiska utvecklingen i Indien har under 2021 kritiserats av både amerikanska Freedom House och svenskbaserade V-Dem Institute. Landet har av dessa demokratibevakare nedgraderats från ”fri demokrati” till en ”delvis fri demokrati” respektive en ”autokrati med allmänna val”. Samtidigt delas Indien grovhugget in i två läger: de som menar att inskränkningarna av mänskliga fri- och rättigheter nu hotar världens största demokrati, och de som menar att gamla maktstrukturer utmanas och den indiska demokratin i själva verket är mer välmående än någonsin.

– Det är en ynnest att då få rikta fokus mot en annars bortglömd region och berätta om vilka omvälvande samhällsförändringar som faktiskt sker i världens största demokrati, säger journalisten och indienkännaren Julia Wiraeus som producerar och programleder Indienpodden.

Samtal med indiska och svenska experter

Indienpodden tar ett grepp om den senaste samhällsutvecklingen genom intervjuer med sydasiatiska journalister, forskare och aktivister med skiftande åsiktsbildningar om ämnen som akademisk frihet, falska nyheter, hur sociala medier formar det politiska samtalet och Indiens väg tillbaka efter pandemin. Svenska Indienexperter ramar in utvecklingen från ett europeiskt perspektiv.

Fem avsnitt släpps fram till december 2021. Den finns tillgänglig på Podcaster, Spotify, Soundcloud och Acast.

Lyssna på senaste avsnittet här:

Varukorg

Totalt 0