Hur kan vi förstå Turkiet?

Hur kan vi förstå Turkiet?

Utrikespolitiska institutet, Svenska PEN och Kungliga Vitterhetsakademien bjöd in till ett samtal om utvecklingen i Turkiet.

Utvecklingen i Turkiet har varit minst sagt intensiv de senaste åren . Den har präglats av ett nedslaget kuppförsök, 20 månaders undantagstillstånd, kringskuren pressfrihet, tiotusentals frihetsberövade och ett rättsväsende som påverkas av politiska intressen . Turkiet glider allt längre ifrån Nato och USA och en lösning av kurdfrågan förefaller vara helt utom räckhåll.


Under detta seminarium samtalade forskare, journalister och analytiker. Vi riktade ljus på frågor som rör Turkiets historia, samtid, civilsamhälle och kvinnors situation idag. Vi riktardeockså fokus på landets geopolitiska roll och samtalar med personer som har egen erfarenhet av det turkiska rättsväsendet. Hur kan vi förstå Turkiet?


Deltagare:

Klas-Göran Karlsson, professor i Historia vid Lunds universitet
Bitte Hammargren, ansvarig för UI:s MENA-program
Can Dündar, f.d. chefredaktör för Cumhuriyet (i samtal med Bitte Hammargren via Skype, på engelska)
Helin Sahin, statsvetare och verksam vid Palmecentrets MENA-program
Ali Gharavi, IT-konsult som satt fängslad under flera månader i Turkiet efter ett tillslag mot ett människorättsseminarium i juli. Medverkar gör också hans hustru Larissa Gharavi (på engelska)

Seminariet modererades av Arne Jarrick, professor i historia vid Stockholms universitet.

Varukorg

Totalt 0