Bakom rubriken: Kina redo att inta huvudscenen

Bakom rubriken: Kina redo att inta huvudscenen

Vilken roll vill Kina spela som framväxande supermakt och hur kommer relationerna mellan USA och Kina att utvecklas? Vilket ansvar anser sig Kina ha i Nordkoreafrågan?

På det kinesiska kommunistpartiets kongress i oktober förklarade Xi Jinping att det var dags för Kina ”att inta huvudscenen i världen och ge större bidrag till mänskligheten”. Kina förklarades också ha en modell som innebar ”nya val för andra utvecklingsländer”. Trump har samtidigt meddelat att USA drar sig ur det internationella klimatavtalet, och skapat stor osäkerhet om USA:s ledande roll i den internationella ordningen. En maktförskjutning pågår och världen upplever en demokratisk tillbakagång. Vilken roll vill Kina spela som framväxande supermakt och hur kommer relationerna mellan USA och Kina att utvecklas? Vilket ansvar anser sig Kina ha i Nordkoreafrågan?

Ett föredrag av Börje Ljunggren, associerad senior medarbetare inom Utrikespolitiska institutets Asienprogram, Sveriges ambassadör i Kina 2002-2006 och författare till ”Den kinesiska drömmen: Xi, makten och utmaningarna”.

Seminariet modererades av Ylva Pettersson, programsamordnare på UI.

Bakom rubriken är en samtalsserie vi anordnar tillsammans med  Världskulturmuseerna om det som finns bakom rubriken i aktuella händelser vi kan läsa om i tidningen.

Varukorg

Totalt 0