Alla publika evenemang inställda – UI blir mer digitalt tillgängligt

Utrikespolitiska institutets evenemang är inställda t o m sista maj.
Besök oss istället hemifrån genom att ta del av digitalt material här på vår hemsida och i sociala medier.
Missa inte vår temasida om coronakrisen, klicka här.
Om du har frågor ber vi dig mejla info@ui.se. Tack för att du visar förståelse!

Ny publikation: Perspectives on the Future of the EU

Ny publikation: Perspectives on the Future of the EU

Utrikespolitiska institutet och Svenska institutet för Europapolitiska studier (Sieps) har publicerat en antologi för att främja debatten inför Europaparlamentsvalen den 26 maj och om EU:s framtid.

Upphovet till debatten om EU:s framtid är de många utmaningar som unionen behöver tackla: globalisering, farhågor kring säkerheten, populismens framväxt, den nya teknikens påverkan, brexit. En underliggande framtidsfråga handlar om legitimitet och demokrati.

I den här volymen diskuterar fem ledande europeiska tänkare EU:s framtid. Fokus ligger på unionen som politiskt system och den centrala frågan är legitimitet och demokrati inom Europeiska unionen:

Christopher J. Bickerton framhåller fragmenteringen av legitimiteten i EU och ser en konflikt mellan europeisk integration och nationell demokrati.
Ulrike Guérot menar att legitimitet står att finna i en universell, jämlik och direkt rösträtt för hela EU och skissar på en ny utopi för Europa.
Ivan Krastev diskuterar den utmaning som består i att kritisera den auktoritära vändningen i Central- och Östeuropa – utan att insistera på att öst måste imitera väst för att åstadkomma sann demokrati.
Almut Möller analyserar det förändrade ledarskapet inom unionen och konstaterar att medlemsstaterna har återtagit en mer dominerande roll på EU-nivå.
Frank Schimmelfennig frågar sig om differentierad integration är vägen framåt för den europeiska integrationen och beskriver när det fungerar mer eller mindre bra att medlemsstaterna går i olika takt.

Med dessa olika och ibland motsatta perspektiv är syftet att identifiera vart EU kan – eller bör – vara på väg.


Du kan även lyssna på författarnas bidrag här. 

Varukorg

Totalt 0