Navalnyjs död och det ryska valet
Foto: Ida Marie Odgaard/Scanpix Denmark

Navalnyjs död och det ryska valet

I mars håller Ryssland presidentval, ett val där Vladimir Putin med största sannolikhet ser till att behålla makten. Men trots Putins alla möjligheter att styra slutresultatet av valet, har han vidtagit flera åtgärder för att tysta eller försvåra motståndet ytterligare. Fredagen den 16 februari kom ännu ett slag mot oppositionen. Ryska myndigheter meddelade att oppositionsledaren Alexej Navalnyj hade avlidit i fängelset. Så hur ser den ryska oppositionen ut? Vad spelar Navalnyjs död för roll? Och vad kan ett till synes redan avgjort val i Ryssland ha för konsekvenser?

Medverkande:

Amanda Valentin, jurist, skribent och valobservatör, som följt Ryssland i många år.

Stefan Ingvarsson, analytiker vid Utrikespolitiska institutets Centrum för Östeuropastudier.

Redaktör och programledare: Jonas Löfvenberg

Fördjupa dig

143726

Journalistik i krig – erfarenheter från Ukraina

Utblick

Bilden av krig, alltså den som förmedlas av experter och journalister, är en av de faktorer som formar opinionen och därmed politiken. Så hur rapporterar man från en konfliktzon? Vad finns det för utmaningar? Och vad händer om inga oberoende journalister kan berätta vad som händer i ett krig?

Lyssna här

143739

Navalnyj del av trotsigt moralisk tradition

Utrikesmagasinet

När nyheten om Aleksej Navalnyjs död i ett sibiriskt fångläger spreds över världen följde en lavin av kommentarer där den mest framträdande oppositionsledaren och hårdaste kritikern av president Vladimir Putin sörjs som landets modigaste och mest sofistikerade och västinfluerade politiker. Men Navalnyjs kamp mot tyranni, som slutade i vad som ser ut som ett mord begått av staten, gör hans liv och öde mycket ryskt. Det ingår i en lång historisk tradition av moraliskt trots mot grymma och svekfulla envåldshärskare, skriver historikern Igor Torbakov.

Läs här

Varukorg

Totalt 0